FACEBOOK

Budapesti EB: mindkét válogatottunk a második kalapban várja a sorsolást

Budapesti EB: mindkét válogatottunk a második kalapban várja a sorsolást
hozzászólás, 2019.09.23.

Hamarosan kialakul a januári budapesti Európa-bajnokság mezőnye. A csoportok sorsolása október 22-én lesz Budapesten és a kiemelések rendje már ismert. Információk az Eb női és férfi tornájáról, az olimpiai kvalifikáció lehetőségéről:


A budapesti  - olimpiai kvalifikációs - Európa-bajnokság (2020. január 12-26.) részvevőinek köre nagyjából egy hónap múlva lesz teljes.

A nőknél 12 tagú mezőny lesz a tornán. Hat ország válogatottja (a tavalyi barcelonai Eb első hat helyezettjeként) már biztosította részvételét:

Hollandia
Görögország
Spanyolország
Magyarország
Olaszország
Oroszország

A fennmaradó hat helyért selejtező páros mérkőzéseket vívnak a csapatok október 12-én és 26-án, az alábbi párosításban (az oda-visszavágós párharcok győztesei lesznek ott az Eb-n):

Franciaország-Ukrajna
Románia-Németország
Csehország-Szerbia
Izrael-Svájc
Portugália-Horvátország
Szlovákia-Törökország

A csoportok kiakaításánál a következő lesz a kiemelés:

1. kalap: Hollandia, Görögország
2. kalap: Spanyolország, Magyarország
3. kalap: Olaszország-Oroszország
4. kalap: a selejtezők hat továbbjutója

A női torna első fázisa két hatos csoportban zajlik, mindkét oldalról az első négy helyezett játszik majd tovább a magasabb helyezésekért.

A tokiói olimpiára egy válogatott szerezhet részvételi jogot. A mezőnyből egyelőre csak Spanyolország olimpiai részvevő, így a magyar kvótához aranyérem kell vagy ezüstérem úgy, hogy a döntőben a spanyolokkal találkozunk.


A férfiak mezőnye hagyományosan 16 tagú.




A budapesti Európa-bajnokságnak a Duna Aréna ad otthont, a tervek szerint egy időben 5-6 ezer ember szurkolhat majd a meccseken.

A rendezvény hivatalos honlapja.

A jegyárusítás szeptember 1-je óta zajlik ezen az internetes platformon.

A barcelonai Eb első nyolc helyezettje selejtező nélkül részvevő:

Szerbia
Spanyolország
Horvátország
Olaszország
Görögország
Montenegró
Oroszország
Magyarország

A selejtezők utolsó fázisa október 11-12-13-án lesz, négy helyszínen, tornarendszerben, úgy, hogy mindenhonnan az első két helyzett jut ki az Eb-re.

A csoport, Georgia (Grúzia)

Németország, Georgia (Grúzia), Svájc

B csoport, Szlovákia

Franciaország, Szlovákia, Ukrajna, Fehéroroszország

C csoport, Málta

Románia, Málta, Portugália

D csoport, Hollandia

Hollandia, Törökország, Litvánia

Az október 22-i sorsoláson három kalapból húzva alakítják ki a négytagú csoportokat:

1. kalap: Szerbia, Spanyolország, Horvátország, Olaszország
2. kalap: Görögország, Montenegró, Oroszország, Magyarország
3. kalap: a selejtezők nyolc továbbjutója

Olimpiai kvótája egyelőre Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lesz a miénk, ha a tornán csak ezek a csapatok előznek meg minket.


A vlv úgy tudja, hogy budapesti Eb-n élni fogunk a mindenkori házigazda jogával, hogy a ki-ki meccsekig meghatározzuk a magyar válogatott mérkőzésének időpontját. Ez - ismereteink szerint - 19.00 lesz, tehát minden nap az utolsó előtti meccsidőpont.

A torna első két napján, január 12-én vasárnap és 13-án hétfőn a nők játszanak, a férfiak 14-én, kedden kezdenek, s innentől fogva naponta felváltva lesznek a két szakág meccsei.

A vlv úgy értesült: hogy jelen pillanatban még nem dőlt el, hogy csapatonként hány játékost lehet nevezni az Eb-re, 13-at vagy 15-öt úgy, hogy e 15-ből lehet mérkőzésenként 13-at szerepeltetni. A tendencia az utóbbi időszakban egyértelműen az utóbbi, vagyis a 15/13-as verzió, azonban olimpiai kvalifikációs tormnáról van szó, így a végső szabályok eldöntésébe a FINA-nak is beleszólása van. Ráadásul, mint tudjuk, a jövő évi olimpia meccsei a jelenlegi ismeretek szerint 11-11 játékossal zajlanak, legfeljebb 13-as "bővebb kerettel" lehet majd gazdálkodni, ma még tisztázatlan feltételek mellett.

Címkék:
Budapest 2020