FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Az igazi mérce most következik,,

Märcz Tamás: ,,Az igazi mérce most következik,,
hozzászólás, 2019.07.21.

Félidőnél vagyunk Kvangdzsuban, három meccset játszottunk, három van még hátra. A szövetségi kapitányt az eddigiek értékelésére kértük, s rákérdeztünk az ujjsérülésből lábadozó Varga Dénes helyzetére, esetleges visszatérésére is. vlv-interjú:



MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Úgy érzem, hogy eddig minden rendben van, jó helyen vagyunk, mindenki tud arra koncentrálni, ami a feladata. Az edzésekkel foglalkozunk, nincs is nagyon olyan dolog a környezetünkben, amely elterelné a figyelmet.

A srácok jókedvűek, fizikailag jó állapotban vannak és most ez a legfontosabb.



- Beszéljünk a meccsekről, a játékról, a csapat fejlődéséről. Hogy értékeled ebből a szempontból az elmúlt egy hetet?

- Nehéz mélyen belemenni bármiféle értékelésbe, hiszen két olyan hivatalos mérkőzésünk is volt itt a csoportkörben, amelyeken azért nem a mi szintünkön lévő ellenféllel kellett játszani. A harmadik nem ide sorolható és persze, nagyon örülünk az ott nyújtott teljesítménynek, de a csapat fejlődése majd akkor lesz lemérhető, ha folyamatosan jönnek a nehéz mérkőzések. Ez a szakasz, az "igazi mérce" most fog következni. A negyeddöntő pedig adhat egy további nagy lökést a fejlődésünknek is.

Egyébként láttuk a spanyol meccs közös videóelemzése során, hogy még amikor jól ment és előnyt harcoltunk ki, akkor is voltak hibák, olyan elemek, amiken dolgoznunk kell. Nem tökéletes még mindig a játék, s azt sem szabad elfelejteni, hogy továbbra is 12 játékossal kell megoldanunk a feladatainkat. Ez jelentős nehezítő tényező akár a parton, a cserék "menedzselésénél", akár a vízben, ahol egyénileg van szükség pluszteljesítményekre. E helyzet hatása minden meccsen érezhető, de ahogy haladunk előre, természetesen egyre komolyabban, ezzel számolnunk kell. Fizikailag szerintem bírni fogjuk. 

- Dumi kiesése azon kívül, hogy nagyobb fizikai terhelést, több vízben töltött időt jelent a társaknak, járt valamiféle szerkezeti változtatással is? 

- Okozott szerkezeti változtatást, igen. Elsősorban azt kell kiemelnem, hogy Jansik Szlárd megjelenése a bal oldalon sokkal gyakoribb lett, sőt, mivel elég sokat benn tudom hagyni az egymás mellett játszó két balkezest, előfordul, hogy Sedlmayer szintén a baloldalon tűnik fel. Ha elfogynak a védőink, ami bármikor megtörténhet, láthatóan nagyon sok a kiállítás, mezőnyben is, szintén Sedlmayer átkerülhet bekk posztra is, hiszen képes jól ellátni ezt a feladatot.

- Függetlenül Dumi sérülésétől, érdekel, hogy vannak-e olyan elemek a fegyvertáratokban, amelyeket eddig nem vettetek elő, kifejezetten a legélesebb meccsekre tartogattok? Vannak esetleg olyan figurák, amiket azért nem játszik a csapat, mert nincs köztük Varga Dénes?

- Van egy-két olyan megoldás, amit eddig csak ritkán vagy egyáltalán nem vettünk elő, leginkább az emberelőnyös játék terén. Ezek között valóban akad olyan, aminek esetében Duminak van fontos szerepe, itt majd például Bátori Bence lép be a helyére a figuráknál, illetve Vámos Márton vett át a vízben irányítási feladatokat. Nagy taktikai változtatásokra nincs szükség. Van egyébként olyan játékelem is, amelynek részletein még most is dolgozunk, folyamatosan beszélünk is róla, hogy minél jobban sikerüljön a megvalósítás.

De azt mondom, hogy a legfontosabb számunkra az, hogy az alapjátékunk minél tökéletesebb legyen, erről is szólt az a videózás, amelynek során a spanyolok elleni meccsen történteket értékeltük. Az igazi előrelépést az jelentené, ha a spanyolok ellen észlelt hibáinkat ki tudnánk küszöbölni.

- A statisztikák szerint gólerősök vagyunk, jók a blokkjaink. A számok által kialakított kép megegyezik azzal, amit te láttál az eddigi meccseinken?

- Tény, hogy viszonylag kevés mérkőzést játszottunk, többségében nem is rangos csapatok ellen, de például én magam is azt tapasztaltam, hogy több a blokk, mint amit korábban produkáltunk. Most azt mondom: ha az ausztrálok elleni meccset követően is ennyire kedvező lesz a statisztikák által sugallt kép, akkor annak nagyon fogok örülni, mert az már komoly értékű minősítést jelent majd. És persze, ha ezekben a mutatókban továbbra is elöl leszünk, az a győzelmet is meghozhatja...



- Muszáj feltennem a kérdést, hogy van-e esély Varga Dénes játékára...

- Itt van velünk Szigeti doktor, aki tanulmányozta Dumi leleteit, amiket egy kézspecialista is értékelt. A következő kontroll egy nap múlva lesz, de a jelenlegi információk szerint nem realitás az, hogy ő szerepeljen a közeli jövőben. Láttunk már csodákat, de a helyzet nem biztató. Az esetleges visszatérés természetesen egyrészt az orvosi szakvéleményen múlik majd, másrészt nyilvánvalóan magán Varga Dénesen, hiszen mégiscsak az "ő kezéről van szó", ő érzi, hogy mire képes vele, meg tudja-e fogni például a labdát... Úgyhogy ez ügyben a döntést lényegében nem is én fogom meghozni.

- Hogyan zajlik a közvetlen felkészülésetek a most már ismert negyedöntőbeli ellenfélre, Ausztráliára?

- Természetesen videózunk is és fontos volt a ma esti edzés, amelyen közösen gyakoroltunk a szerb válogatottal. Félórát külön melegített a két csapat, aztán félórát játszottunk nagy iramban egymással. E kétkapu alapján mondhatom, hogy a játékritmusból nem esett ki senki. Két negyedet terveztünk, menet közben cseréltünk, így szinte megállás nélkül ment a játék úgy, hogy duplán játszottuk a fórokat. Jó kis gyakorlás volt. Lehetett érzékelni, hogy a szerbek is nagyon rendben vannak, nehéz falat lesz az ő legyőzésük bárkinek. (Szerbiával mi csak a döntőben találkozhatunk - a szerk.)

- Köszönöm a tájékoztatást!


MÄRCZ TAMÁS A VLV-NEK A MONTENEGRÓ-AUSZTRÁLIA NYOLCADDÖNTŐRŐL

A torna keddi programja (időpontok magyar idő szerint):


1.00 Dél-Korea-Új-Zéland (a 15-16. helyért)
2.30 Kazahsztán-Brazília (a 13-14. helyért)
4.00 Montenegró-Japán (a 9-12. helyért)
5.30 USA-Dél-Afrika (a 9-12. helyért) (34)
7.00 Szerbia (az A csoport győztese)-Spanyolország (negyeddöntő)
8.30 Horvátország (B1)-Németország (negyeddöntő)
10.00 Magyarország (C1)-Ausztrália (negyeddöntő) - M4 Sport, vlv (szöveges élő)
11.30 Olaszország (D1)-Görögország (negyeddöntő)


A VLV VB-ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL, A TORNA TOVÁBBI PROGRAMJÁVAL


MAGYARORSZÁG (klikkeléssel elérhető a játékos vlv-s adatlapja):

Nagy ViktorVogel Soma (kapusok),
Angyal DánielBátori BenceHárai BalázsJansik SzilárdManhercz KrisztiánMezei TamásPohl ZoltánSedlmayer TamásVarga DénesVámos MártonZalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

A stáb:

Märcz Tamás szövetségi kapitány, Németh Zsolt edző, Mátéfalvy Csaba kapusedző, Dr. Szigeti István csapatorvos, Eszlári Gergely gyúró, Kenyeres András mentáltréner, Zala György erőnléti edző, Tóth Szabolcs csapatmenedzser és videós.


A VLV EDDIGI TUDÓSÍTÁSAI A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL:

Märcz Tamás: ,,A győzelmi szellem vigye előre a csapatot!,,

Új-Zéland-Magyarország - élő közvetítés

Új-Zéland-Magyarország 4:24

Következik: magyar-spanyol, a csoportelsőségért

Varga Dénes ujjtörés miatt nem játszhat a vb további meccsein!

Magyarország-Spanyolország - élő közvetítés

Magyarország-Spanyolország 13:11

Feladat Dél-Afrika ellen: elkerülni a sérülést...

Dél-Afrika-Magyarország - élő közvetítés

Dél-Afrika-Magyarország 5:23

Kvangdzsu: véget ért a csoportkör, íme, a további program


Kvangdzsui statiztikák - Zalánki Gergő vezeti a góllövőlistát

Ausztráliával játszunk az elődöntőbe jutásért - Märcz Tamás nincs meglepve