FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,A győzelmi szellem vigye előre a csapatot!,,

Märcz Tamás: ,,A győzelmi szellem vigye előre a csapatot!,,
hozzászólás, 2019.07.14.

Helyzetjelentés Kvangdzsuból és vb-start előtti összegző interjú Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal.


Hétfő reggel, magyar idő szerint 10.50 kor (M4 Sport és vlv, szöveges élő) Új-Zéland ellen bemutatkozik a magyar válogatott a kvangdzsui világbajnokságon. Vasárnap a felkészülés tapasztalatait, a csapat állapotát összegző, a várható szereplésre is kitekintő beszélgetésre kértük a szövetségi kapitányt.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

Lehet tudni, hogy rendben megérkeztetek Kvangdzsuba. Mi történt veletek az elmúlt két napban?

- Először is azzal szeretném kezdeni, hogy most lett vége az Universiade bronzmeccsének, amit együtt néztünk itt Kvangdzsuban, és a csapat nevében szeretnék gratulálni a fiúk bronzérméhez, illetve a lányok tegnap megnyert aranyérméhez, mindkét csapatnak, és a szakvezetésnek is. Jó volt mind a két csapatot ilyen eredményesnek látni!

Visszatérve ránk, tegnap két vízi edzésünk is volt, mind a kettő egyórás, bár csak az egyiken voltunk egyedül a 25 méteres pályán. A másik alkalommal elvileg a japánokkal lettünk volna közösen egy ugyanekkora pályán, ami azért elég kényelmetlen lett volna. De valamiért a japánok nem voltak ott, ezért mind a kétszer magunk tudtunk lenni egy ekkora felületen. Ez elég jó volt így, tudtuk egyrészt élesíteni még magunkat fizikailag, taktikailag, sokat gyakoroltunk. Egyébként a két edzés időben nagyon távol volt egymástól, úgyhogy beiktattunk a kettő közé még egy tornatermi foglalkozást is, amit itt a "faluban" végeztünk el, egy elég jól felszerelt tornateremben.

Ma, vasárnap pedig - mivel nem volt csak egy vízi felületünk, délután - egy rövidebb átmozgató gimnasztikát tartottunk, szintén itt a faluban. Ezt viszonylag szabadon végezhették a fiúk, de kötelezően. Majd utána, délután úgy sikerült megszervezni, hogy a saját pályánkra, velünk közösen tervbe vett Új-Zéland csapatát "elcseréltük" a görögökre és így másfél órán át egy fedett műugrómedencében edzettünk velük. Játszottunk két komoly negyedet mérkőzés jelleggel, ez hasznos volt, még akkor is, ha rövidebb volt a pálya, a medence 25 méteres mérete miatt. Még egy negyedórás emberelőny-emberhátrány-gyakorlás is belefért.



Holnap elkezdődik a világbajnokság. Hogy látod a helyzetünket, milyen állapotban van a csapat? Hogy sikerült a felkészülés? 

- A felkészülés elég különleges volt, főleg az első szakasza, amikor elég nagy kerettel dolgoztunk és meg is osztottuk valamilyen szinten az erőnket. Azt gondolom továbbra is, hogy ez jó döntés volt. Jelenleg olyan játékosok vannak a vb-n, akik egyrészt frissek, egészségesek és éhesek arra, hogy játsszanak. Nálunk nem érződik az a túljátszottság, ami ilyenkor sokszor előfordul egy ilyen szezon után.

Sikerült ide úgy eljutni, hogy tényleg azok vannak itt, akikről azt gondoltam, hogy itt kell lenniük a világbajnokságon. Egy pici versenyhelyzet azért volt itt a végén, ami szerintem egészséges rivalizálást jelentett.

Nagyon jó volt szerintem a felkészülés. Azt mondom, hogy a terv szerint tudtunk végig haladni, akkor is, amikor én a Világligán voltam. Nagyon jól ment a munka Németh Zsolttal, Mátéfalvy Csabával és Zala Györggyel. Úgy gondolom, hogy olyan erőben vagyunk, amiben kell, hogy itt legyünk, mind izomzatilag, mind robbanékonyságban. Talán a torna közben még tudunk tovább is javulni. Bár azt látom, hogyha csak a mai kétkaput nézem, a görögökkel, hogy igazából élesek vagyunk már most. De erre szükség is van, és szerettük is volna, hogy már az elején ilyenek legyünk, mert azért van itt egy fontos mérkőzés, ami sok mindent befolyásolhat, noha sokféle forgatókönyvet láttunk már jó néhány világeseményen. 

Azt látom, hogy egyben van a csapat. És nem csak fizikailag, mentálisan hanem csapat benyomását is kelti. Ha azt nézem, hogy milyen elegyet alkotnak, összehasonlítva mondjuk a két évvel ezelőtti csapattal, azért a fiatalok már nem annyira fiatalok, az idősek meg talán még a két évvel ezelőtti játékukhoz képest is topformában érkeztek ide. Lehet látni, hogy a vízilabdázók életkora jóval kitolódik, sőt, tudatos munkával a harmincas éveikben érhetik el a legjobb formát. Nagyon homogénnek látom a társaságot, és ez mindenképpen kedvező jel. Ez egy olyan alaphelyzet, amely lehetővé teszi, hogy jó eredményt tudjunk elérni. De azt is látjuk, ha körbenézünk az uszodában, bárhova megyünk azt látjuk, hogy nagyon komolyak az ellenfelek. Nincs nagyon gyenge meccs és 8-10 nagyon jó csapat van itt a vb-n. Nem lehet félgőzzel játszani, sőt, azt mondom, 70-80 százalékos teljesítmény sem biztos, hogy elég bármelyik meccsen. A konkurens csapatok legyőzéséhez pedig kifejezetten topon kell lenni.

Kicsit beszéljünk az új szabályokról! Ugye, három világversenyt rendeztek eddig ezekkel a szabályokkal, ebből kettőt mi nyertünk meg. Nekünk kedvező ez az új rendszer?

- Nem mondanám, hogy az a két győzelem csak a szabályoknak volt köszönhető. :-) Tény és való, lehet, hogy ezen a két tornán egy picivel gyorsabban alkalmazkodtunk az új helyzethez, mint a többiek. Én azt gondolom, hogy azért az idő  megy előre, eltelt már egy hosszabb időszak is, ha a szeptemberi Világkupát nézem, ahol először alkalmazták ezeket a szabályokat. Szerintem már mindenki, akinek hátránya volt, azért többé-kevésbé ledolgozta azt. Nem gondolom, hogy olyan nagy előnyben vagyunk ezen a téren. Az biztos, hogy dinamikus és gyors a mostani csapatunk, ami azért kell is az ilyenfajta vízilabdához, mert tényleg pörgősebb lett a játék, mint korábban. Ez a csapat abszolút alkalmas arra, hogy továbbra is jól tudjon játszani ezekkel a szabályokkal.



Ami egyelőre egy kicsit sűrűn változik, az inkább a szabályok alkalmazása. Különösen a testi kontaktus megítélése, ami egyelőre kiszámíthatatlan. Két hónapon belül, az Európa Kupán és a Világligán elég nagy volt a különbség a helyzetek megítélésében. A tekintetben, hogy könnyebben adnak kiállítást vagy nehezebben. Hogy hol adják a kiállításokat szívesebben, illetve milyen szinten gyorsítják a játékot a játékvezetők és mennyi kontrafaltot ítélnek. Ezek azok a kérdések, amelyek mindig válaszra várnak ilyenkor, a vb előtt. Továbbra is azt mondom, hogy nagyon nagy szerepük van a bíróknak abban, hogy merre billenhet egy nagyon nagyon kiélezett mérkőzés. Ezzel egyébként különösebben nem kell foglalkozni, nem is foglalkozhatnak a játékosok. Az adott helyzethez kell majd alkalmazkodniuk és mindent félretéve csak az eredményességre kell koncentrálniuk. Én ezt sugallom nekik. Jelen pillanatban ott tart a játékvezetés, hogy bármi megtörténhet. Nem lepődhetünk meg semmin. Talán ez korábban sem nagyon volt másképp, de most még inkább ez érződik a játékvezetésen. A torna közben alakul majd, a második, harmadik meccsnapon derül ki igazából ki, hogy milyen szemléletet visznek végig a játékvezetők.

Mi lesz a magyar csapat fegyvere? Miről lehet megismerni, hogy magyarok játszanak a vízben? 

- Én azt látom, hogy a védőink gyorsak. Ez mindenképpen pozitívum és talán ritkaság is a mai vízilabdában. A szélsőink eddig is gyorsak voltak, a lövőink szerintem egyre érettebbek, és egyre jobb formát mutatnak az idő múlásával. Kompakt a csapat, úgy látom, hogy minden poszton "fedettek" vagyunk és ez mindenképpen jó. De ha körbenézek, nincs ez nagyon másképpen a többi csapatnál sem. Gyors játékosok alkotják azokat is, nagyon tudják pörgetni a játékot, úgyhogy nehéz azt mondani, hogy e téren mi vagyunk a legjobbak, de az biztos, hogy nem szenvedünk hátrányt jelenleg.

Én bízom abban, hogy az a lendület is, az a győzelmi szellem, ami az utóbbi időben akár a válogatott, akár klubszinten a Ferencváros körül lebegett, az "tovább tudja húzni" a csapatot. És bízom abban is, hogy csapatként eredményesek tudunk lenni. Az elmúlt egy évben olyan szinten sikerült felépítenünk valamit a bírók előtt is, hogy érezhetően nagyobb a tisztelet, amit kiharcoltunk. Ez mindenképpen fontos szempont, mert a bírók tiszteletét ki kell vívni és ez nem egyszerű. Úgy látom, hogy akár a sportszerű viselkedés, akár a kisugárzásunk oldaláról nézve nagy az előrelépés, amit sikerült megtennünk. És a győztes tornák, kupák is mindig nyomot hagynak a játékvezetőkben, úgyhogy bízom benne, hogy ez is előnyt jelent majd vagy ha azt nem, legalább hátrányt nem "élvezünk" majd... 



- Az ellenfelekről beszéljünk picit! A szerbek hét játékost cseréltek, de azért mégis mindenki úgy számol, hogy majdhogynem biztosan a négy közé jutnak. Te azt mondtad, hogy az olimpiai kvalifikáció a cél, ami sokkal erősebb, mint a négy közé jutás, hiszen legalább a harmadik helyet meg kell szereznünk és ez is csak akkor elég, ha a szerbek előttünk vannak. Most, így a torna előtt, az ellenfelek ismeretében hogy értékeled a lehetőségeinket?

- Én továbbra is azt mondom, és ezt mondtam az elmúlt tornákon is, hogy 6-8 indulónak van reális éremesélye. Én azt gondolom, hogy mindenképpen ki kell tűzzük magunknak, hogy a legmagasabb célért szállunk itt vízbe. De azt is tudjuk, hogy az ellenfelek nagyon kemények és hogy nem vagyunk egyedül ezzel a kitűzött céllal. A saját célunkat akarjuk megvalósítani, tudjuk azt, hogy be lehet gyűjteni itt egy olyan kvótát, ami lazítaná és könnyítené a 2019-2020-as szezont és kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válna az olimpiai év. Én azt gondolom, hogy haladjunk fokozatosan, úgy, ahogy eddig is mindig tettük. Az éppen aktuális ellenfelet győzzük le. Most sem szabad a második fordulóra, a spanyol meccsre gondolni, előbb Új-Zélandot győzzük le. Ez papíron egyszerű, és remélem, hogy a valóságban is az lesz, mégis, láttuk őket - szerencsére a fiúk is - egész komoly kis csapat benyomását keltették gyakorlások közben. Nagy hiba lenne, ha előreugranánk, mert elbizonytalaníthatná a csapatot, ha holnap esetleg kénytelenek lennének meglepődni a játékosok...

Én magam még nem játszottam Új-Zéland ellen, úgyhogy ezt a mérkőzést vesszük jelen pillanatban a legkomolyabban. Ha túljutunk rajta, vár majd ránk a következő meccs. A szakma és a közvélemény is ugyanazt szeretné, mint mi, szeretnénk a csúcsra érni, de nem lehet egy mérkőzés után azonnal a döntőn gondolkodni, folyamatosan kell megközelíteni ezt a célt. 

- Van-e bármi, amit még elmondanál?

- Szeretném megköszönni azt a sok támogató üzenetet, amit az elmúlt időszakban kapott a csapat. Remélem, hogy buzdítani fognak minket a vb alatt is. Ugyancsak köszönöm Kovács Gergőnek, hogy az utolsó pillanatokig segítette a csapatot, nagyon fontos volt a jelenléte. Nincs már velünk itt, a vb helyszínén Zala György, aki szintén nagyon fontos munkát végzett az elmúlt időszakban. A szűk szakmai stáb továbbra is itt folytatja a csapattal a munkát, segíti a célok elérését. Várom a hétfői mérkőzést, és remélem, hogy sokan szurkolnak majd nekünk. 

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres szereplést kívánok!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


A VLV VB-OLOLDALA A PROGRAMMAL, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

MAGYARORSZÁG (klikkeléssel elérhető a játékos vlv-s adatlapja):


Nagy ViktorVogel Soma (kapusok),
Angyal DánielBátori BenceHárai BalázsJansik SzilárdManhercz KrisztiánMezei TamásPohl ZoltánSedlmayer TamásVarga DénesVámos MártonZalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

A stáb:

Märcz Tamás szövetségi kapitány, Németh Zsolt edző, Mátéfalvy Csaba kapusedző, Dr. Szigeti István csapatorvos, Eszlári Gergely gyúró, Kenyeres András mentáltréner, Zala György erőnléti edző, Tóth Szabolcs csapatmenedzser és videós.