FACEBOOK

Magyarország-Japán 13:9

Magyarország-Japán 13:9
hozzászólás, 2019.06.20.

A japánok játéka miatt várt nehézségeket leküzdve győztünk a felkelő nap országának vízilabdázói ellen és csoportunk második helyén végeztünk a Világliga belgrádi szuperdöntőjében. Pénteken 15 órakor Ausztrália az ellenfél az elődöntőbe jutásért. Helyszíni vlv-riport:


Világliga-szuperdöntő, Belgrád (Szerbia)

Csoportkör, 3. forduló


A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

Magyarország-Japán 13:9 (3:3, 3:3, 3:2, 4:1)
Belgrád, Tasmajdan uszoda, v.: Peris (horvát), Putnikovics (szerb)
Magyarország: Kardos, Várnai 1, Kállay 1, Gyárfás T., Pásztor 2, Német T. 5, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő 1, Nagy Á. 1, Bisztritsányi (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Japán: Tanamura, Date, Koppu, Shiga, Josida, Iida, Simizu, Takata, Arai 3, Inaba 4, Okawa 1, Araki 1. Szövetségi kapitány: Yoji Omoto
Gól - emberelőnyből: 4/7, ill. 5/10
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Gyárfás T., Kovács Gergő, ill. Koppu, Okawa

A meccs MVP-je Német Toni.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

Pénteken 15 órakor Magyarország-Ausztrália az elődöntőbe jutásért.

A meccsen készült vlv-fotók a jobb felső sarokban lévő "f" betűre kattintva tekinthetők meg:



VLV-VIDEÓK:

1:0 - Német Toni első gólja

2:0 - Bátori ötméteresgólja

2:1 - Arai első gólja

2:2 - Inaba első gólja

3:2 - Nagy Ádám elnézős gólja

3:3 - Inaba második gólja

3:4 - Arai második gólja

4:4 - Bedő gólja

4:5 - Kenta gólja

5:5 - Erdélyi gólja

6:5 - Német Toni második gólja

6:6 - Okawa gólja

7:6 - Pásztor első gólja

7:7 - Inaba harmadik gólja

8:7 - Pásztor második gólja

9:7 - Német Toni harmadik gólja

9:8 - Inaba negyedik gólja

10:8 - Német Toni negyedik gólja

11:8 - Német Toni ötödik gólja

12:8 - Kállay gólja

13:8 - Várnai gólja

13:9 - Arai harmadik gólja


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Három negyedig szoros meccs lett, végül sima győzelem. Erre számítottál?

- Én arra számítottam, hogy győzni fogunk. Azt nem tudtam, hogy mikor, de bíztam abban, hogy előbb-utóbb a japánok elé kerülünk, és azt szépen folyamatosan fogjuk tartani - bár nagyon gyorsan változhat a képe egy japán elleni mérkőzésnek, mert néggyel vezet az ember, és kettő perc alatt felborul az egész, és már döntetlen van az eredményjelzőn, láttunk már ilyet. Ennek ellenére nem aggódtam, mert a játékosok betartották - még a döntetlen állásig is -, amit megbeszéltünk, és úgy láttam, az működött. Azokból a hibákból kaptunk gólokat, amikor nem kontrolláltuk a saját játékunkat. Aztán folyamatosan, ahogy ment előre a meccs, egyre inkább csökkentettük a saját hibáink számát, és rákényszerítettük a japánokat, hogy többet játsszanak a saját kapunk előtt hat a hat ellen, ne lefordulásos támadásokkal jöjjenek. Területet védekeztünk, annak ellenére, hogy kistestűek, mégis indokoltnak éreztük az utóbbi pár év tapasztalatai alapján, hogy így játsszunk. Úgy gondolom, hogy ez működött, meghozta azt az eredményt, amit szerettünk volna.

- A negyedik negyed elején akkor végülis mi döntött? Ott két perc alatt hárommal léptetek el.

- Azt láttam, hogy egyrészt kevesebb lett a hiba, támadásban nem voltak eladott labdák, még jobbak voltak a befejezések, sikerült jól lezárni egy-egy támadást, jól odapasszoltuk támadásban a labdákat. Nagyon jó gólt lőni a japánoknak, mert akkor nem lendületből jönnek. :-) Tehát, ha azt meg tudjuk oldani, hogy ne egy oda-vissza úszkálás legyen, amiből egyszercsak azon találjuk magunkat, hogy a japánok lőnek egy gólt, hanem gyakrabban lövünk gólt, akkor mindig középről jönnek, és még jobban tudjuk kontrollálni a meccset. Ez végül is így kezdett kialakulni a harmadik negyed után. Tetszett, amit láttam, örülök, hogy úgy játszott a csapat, ahogy szerettük volna ezen a mai délutánon a japánok ellen.

- Ausztrália?

- Ausztrália kemény falat. Láttuk, hogy Youngert pihentették a mai mérkőzésen a horvátok ellen. Komplett csapat, nem hiányzik tőlük senki, így játszanak évek óta. Egész évben együtt tudnak készülni. Egy-két játékost leszámítva, akik Európában vannak, tulajdonképpen a többi játékos együtt készül az edzőjükkel. Fizikailag nagyon erősek, az látszik rajtuk. Olvastam, hogy a szerb és horvát csapatok is éremesélyesként jelölték meg a másik négy ország mellett az ausztrálokat, és azt gondolom, ez így is van. Láttuk, hogy a szerbekkel is mentek egy jó darabig, a horvátokkal is nagyon jó meccset játszottak, nehéz őket legyőzni. Fel fogunk rájuk készülni, és a legjobbunkat igyekszünk majd nyújtani.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


YOJI OMOTO japán szövetségi kapitány a FINA sajtószolgálatának:

"Az első három negyedben jól játszottunk, de a záró szakaszban a magyarok sokkal jobbak voltak.

Erős centereik vannak, a védekezésben pedig nagyon kemények voltak, így nem tudtunk annyit és olyan gyorsan mozogni, ahogy szerettünk volna."


ERDÉLYI BALÁZS csapatkapitány a vlv-nek:

- Szia! Gratulálok, megvan a csoport második helye. Erről a meccsről légy szíves néhány mondatot...

- Igazából az volt szerintem amire körülbelül számítottunk, amit vártunk a japán csapattól. Örülök, hogy meg tudtuk oldani ezt a feladatot.

Megmondom őszintén, hogy volt  bennem egy kis félsz a meccs előtt. Bíztam abban, hogy nem fog bennünket elvinni a hév, hogy a spanyolokat sikerült megverni. Nyilván fontos volt még ez, mert ha kikaptunk volna, akkor csoportnegyedikek vagyunk, ami nem annyira jó, így azért azt gondolom, hogy ez sokkal jobb, ez mindenkinek szerencsére ott volt a fejében és mindenki kellőképpen oda tudta magát tenni.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


KADOS GERGELY a vlv-nek:

- Gratulálok, egy újabb győzelem! Hogy értékeled?

- Ez egy nagyon nehéz meccs volt, mivel tudtuk, hogy a japánok végig nyomják ezt az elég furcsa játékukat.

Igazából nekünk abszolút fegyelmezetten, és végigjátszva a saját kis játékunkat, kellett kontrollálni az ő játékukat. Ez szerencsére sikerült. Jól védekeztünk, megcsináltuk azt nagyjából, amit megbeszéltünk, úgyhogy abszolút elégedett vagyok.

Nagyon jól játszottunk, gratulálok a csapatnak!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Gratulálok Márk! Ez most már kezd alakulni, szerintem.

- Igen, megvan a rendes játékidőben az első győzelmünk. Ilyen mérkőzésre számítottunk, Japán egy nagyon kellemetlen ellenfél, ezt a mai nap is bizonyították. De az utolsó negyedben felőröltük őket, okosan, taktikusan játszottunk. Készültünk az ő védekezési stílusukra, ennek ellenére azért tudtak lefordulásgólokat lőni.

Úgy érzem, ma azért tudtunk nyerni, mert egyrészt csapatként játszottunk, másrészt pedig okosak voltunk. Büszke vagyok az egész csapatra, és örülök, hogy csoportmásodikként jutottunk tovább. És annak is örülök, hogy a spanyolokat meg tudtuk verni.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Gratulálok, Bence! Ez megvan, második hely a csoportban - jobb lett volna az első, de a második sem rossz. Hogy értékeled ezt a meccset?

- Tudtuk, hogy nagyon kemény meccs lesz. Igazából kétkapuztunk velük a felkészülés két hete alatt összesen hatszor, így ahogy mi is megismertük őket valamennyire, törvényszerű, hogy ők is megismertek minket. Az elején egy kicsit kapkodtunk, nem voltunk annyira precízek hátul, és ezt azonnal meg is büntették. 2:0-ra vezettünk, aztán pikk-pakk 3:2-re már el is mentek. De utána fegyelmezettek voltunk, és a végére, az utolsó negyedben magabiztos játékkal megnyertük a meccset. 13:9 lett a vége, de ez nagyon izzadós volt belülről. Most viszont ennek vége is, és innentől gőzerővel a holnapi, ausztrál meccsre kell fókuszálni, mert úgy gondolom, ez lesz a legfontosabb.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Tonya mi történt ezen a meccsen? Elemedben voltál.

- Köszönöm szépen. Jól jött ki a lépés. Mindenki odatette magát. Mindenki azt csinálta, amit Tomi kért. Megcsináltuk azokat a taktikai elemeket, amivel nyerni tudtunk. Ezt végig tudtuk csinálni. Nyilván tudtuk jól, hogy ha nem az elején akkor a közepén, ha nem a közepén, akkor a végén úgyis el fogunk lépni, erre számítottunk és erre készültünk, hogy egyszer csak átvesszük a vezetést és onnantól mi fogjuk uralni végig a meccset. Ez most a negyedik negyedben sikerült. Teljesen fel volt építve ez a játék, úgyhogy nagyon becsülöm a csapatot és nagyon büszke vagyok arra, hogy így tudtunk nyerni.

- Tartottál egy kicsit a japánoktól?

- Persze, hogy tartottam, mert furcsa játékot játszanak, nagyon gyorsak, mégse adnak testet. Érdekes a játékuk, de szerencsére föléjük tudtunk kerekedni.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


BISZTRITSÁNYI DÁVID a vlv-nek:

- Gratulálok a bemutatkozáshoz! Győztes meccs, hogy értékeled?

- Köszönöm szépen! Nagyon örülök a győzelemnek is, meg annak is, hogy játszottam. Igazából most már arra készülünk, hogy holnap az ausztrálokat megverjük, és játsszunk egy elődöntőt.

- Azt hozták a japánok, amire számítottatok?

- Szerintem nagyjából azt hozták, amit tudnak. Az elején nagyon jól indítottuk el, okosan játszottunk, Tamás nagyon okos taktikát talált ki, ami működött. Aztán sajnos úgy alakult, hogy magunkra engedtük őket, és ebből három negyeden keresztül szoros meccs lett. Aztán egy Német Tonival mindenképpen jobbak voltunk.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


GYÁRFÁS TAMÁS a vlv-nek:

- Gratulálok! Ez egy komoly meccs volt, nagy győzelem, második hely a csoportban. Értékelj, légy szíves!

- Köszönjük szépen a gratulációt! Nagyon sajnálom az első napot, kicsit még mindig bennem, bennünk van. De szépen javítottak tegnap a fiúk, illetve ma is nagyon összeszedetten játszottunk.

- Te mit éreztél bent, nehéz volt?

- Nehéz volt, mert a japán játékot akceptálták a bírók, és kicsit emiatt az elején szoros is volt. Úgy gondolom, ha kicsit másabb a játékvezetői felfogás, akkor sokkal nagyobb a különbség, és hamarabb szétnyílik a meccs.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


A nap további eredményei:

Horvátország-Ausztrália 11:9 (2:3, 2:2, 6:3, 1:1) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Vrlics 3, Krapics, Jokovics 2-2, L. Fatovics, Vukicsevics, Buslje, X. Garcia, ill. Ford 3, Kayes, Lachlan, Roach, Putt, Hollis, Edwards

Kanada-Spanyolország 5:12 (2:2, 1:1, 2:4, 0:5)
G.: D'Souza 4, Constantin-Bicari, ill. Granados Ortega 3, Fernandez, Bustos Sanchez 2-2, Munarriz, De Toro, Sanahuja, Cabanas Pegado, Perrone

Kazahsztán-Szerbia 6:20 (0:4, 3:6, 1:6, 2:4)
G.: Sakenov 3, Medvegyev, Svedov, Manafov, ill. Sz. Rasovics 5, D. Pijetlovics, S. Mitrovics 3-3, Drasovics, Jaksics, F. Filipovivcs 2-2, Rangyelovics, Vico, Prlainovics

Az A csoport végeredménye

1. Spanyolország 7,
2. Magyarország 5,
3. Japán 3,
4. Kanada 3 pont

A B csoport végeredménye:

1. Szerbia 9,
2. Horvátország 6,
3. Ausztália 3,
4. Kazahsztán 0 pont


Fontos információ, hogy a FINA megváltoztatta a torna utolsó két napjának menetrendjét, a meccseket időben előrehozták.

Az új meccsrend:

Június 21., péntek

15.00 Magyarország (A2)-Ausztrália (B3)(13)
16.45 Japán (A3)-Horvátország (B2) (14)

19.15 Spanyolország (A1)-Kazahsztán (B4) (15)
21.00 Kanada (A4)- Szerbia (B1) (16)

Június 21., szombat

10.00 13 vesztese-16 vesztese (17)
11.45 14 vesztese-15 vesztese (18)

15.00 13 győztese-16 győztese (19)
16.45 14 győztese-15 győztese (20)

Június 22., vasárnap

10.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
11.45 17 győztese-18 győztese (az 5-6. helyért)

15.00 19 vesztese-20 vesztese (a 3-4. helyért)
16.45 19 győztese-20 győztese (döntő)