FACEBOOK

Debreceni évértékelő - Miroszlav Bajin, egy elégedett edző szavai

Debreceni évértékelő - Miroszlav Bajin, egy elégedett edző szavai
hozzászólás, 2019.05.26.

A középmezőnyben is rendkívül erős magyar bajnokság masszív tagja volt ebben a szezonban a Debrecen, amely a felsőházba jutott, s ott az utolsó helyen végzett. Miroszlav Bajin vezetőedző a klub honlapján értékelte az évadot.


A vezetőedző elmondta, hogy a szezon kezdetén nem volt konkrét célkitűzésük, de a HBZ Kupa és utána az alapszakasz első felének biztató eredményei után elkezdtek reménykedni abban, hogy bejuthatnak a legjobb nyolc közé.

- Ha megnézzük az ellenfeleinket, akkor szinte kivétel nélkül erősödtek az idényt megelőzően, míg mi rengeteget fiatalodtunk, így ez nálam a bravúr kategóriába tartozik. Huszonhat mérkőzésből csak nyolcszor tudtunk a legerősebb kerettel kiállni, ezért borítékolható volt, hogy lesznek hullámvölgyek. Ezt nem kifogásként mondom, de rengeteg olyan találkozónk volt, főleg idegenben, amikor csak egy hajszál választott el minket a pontszerzéstől, és ilyenkor bosszantó, hogy teljes csapattal talán sikerült volna. Abból a szempontból vagyok valamelyest elégedetlen, hogy kis szerencsével akár előrébb is végezhettünk volna a középházban, és akkor az ötödik helyért is játszhattunk volna, de ki tudja, lehet ez kellett ahhoz, hogy jövőre még jobbak legyünk. Sok tapasztalattal gazdagodtunk idén, remélem a játékosok és én is rutinosabbak leszünk. Mindent összevetve elégedett vagyok az eredménnyel, hálás vagyok a klubnak, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, és köszönöm a srácoknak a közös munkát - mondta Miroszlav Bajin.

Az edző visszaemlékezett az évad legszebb pillanataira is. Elmondta, hogy a Vasas elleni idegenbeli mérkőzésen két külföldijük nélkül játszottak és bár a találkozót az utolsó másodpercben végül elvesztették, a csapat játékosai itt találtak egymásra, tanultak meg egymásért küzdeni.

- Ott döbbentünk rá talán, hogy ilyen hozzáállással bárki ellen lehet esélyünk, és nagyon messzire juthatunk. Ezt a meccset rengeteg jó meccs követte, talán a Szolnok itthoni legyőzése emelkedik ki közülük. Azzal a sikerrel saját erőből sikerült bejutnunk a felsőházba, és talán azt nem kell bővebben kifejtenem, hogy egy nemrég Bajnokok Ligáját nyert, világklasszisokkal teletűzdelt csapatot mekkora dolog megverni.

Bajin a debreceni klub utánpótlásáért is felel, s ebben a minőségében így nyilatkozott a debreceni fiatalokról:

- Azt kell mondanom, hogy nagyon sokat fejlődtek, taktikailag, technikailag, hozzáállásban és egyéb, medencén kívüli dolgokban is. Elképesztően gyorsan tanulnak, a szezon kezdetén még csak részfeladatokban vettek részt, míg az idény második felében már nagyon fontos lövéseket is elvállaltak kulcspillanatokban. Nekik is nagy szerepük volt abban, hogy januártól összeállt a csapat, elkezdtük érezni egymást, és jöttek a szép eredmények. Ebből ők is, és a csapat is rengeteget profitálhat a közeljövőben, főleg, hogy várhatóan jövőre még nagyobb szerep fog rájuk hárulni.

És hogy miként alakul a Debrecen 2019-2020-as kerete?

- Az újonnan érkezőkről a hivatalos bejelentéssel még várni kell, egyelőre csak a biztosan távozókról tudok beszámolni. Mindhárom külföldi játékosunk távozik a klubtól, emellett Dőry Farkas és Fejős Róbert is máshol folytatja pályafutását. Nyilván nem örülök a távozásuknak, de az mindenképp pozitív, hogy kivétel nélkül nagy csapatokhoz igazolnak, ami az idei munkánkat dicséri. Hétfőn volt az évzáró vacsoránk, ahol elbúcsúztak, de a jó kapcsolat megmaradt közöttünk, már azóta többükkel beszéltem telefonon. Bízom benne, hogy hamarosan új igazolásokról is be lehet majd számolni, de azt majd csak akkor, ha megszületik a végleges megállapodás. Emellett az elmúlt évekhez hasonlóan célunk az, hogy debreceni fiatalokat integráljunk a csapatba, és megpróbáljuk őket tovább fejleszteni, és beépíteni. Idén a harmadik legfiatalabb kerettel rendelkeztünk, jövőre biztosan tovább csökken majd az átlagéletkor.


Fotó: Nagy Anita/DVSE

Miroszlav Bajin saját tapasztalatairól, edzői tanulni valóiról is beszélt az interjúban:

- Pályafutásom során eddig a legtöbbet az utánpótlásban dolgoztam, és bár voltak tapasztalataim a felnőttek között is, azt kell mondanom, hogy a kettő teljesen más. Egy profi csapatban mindenkinek megvan a saját személyisége, máshogy kell velük kommunikálni, mint a gyerekekkel. Minden problémát különféleképpen kell megoldani, azt gondolom, hogy leginkább ebben kell még fejlődnöm. Az évek során megtanultam, hogy következetes kell, hogy legyek, ezt az idén is nagyon fontosnak tartottam, és az erősségeim közé sorolnám. Emellett a kemény hozzáállást mind magamtól, mind a játékosoktól mindig megkövetelem. Igyekszem a csapatot kellően motiválni, és önbizalmat adni nekik, így értem, a csapatért, a klubért és a városért is mindent meg fognak tenni. Ha öt dolgot kell mondanom valakinek, akkor abból először egy jót emelek ki, majd elmondok három hibát, és végül egy pozitívummal zárok. Ez a hozzáállás szerintem a legnagyobb előnyöm, ugyanakkor tudom, ha jó edző akarok lenni, akkor folyamatosan kell fejlesztenem magam minden téren.

A TELJES INTERJÚ


A Debrecen 2018-19-es csapata