FACEBOOK

Ki gondolná, hogy a szabályváltozások erre is kihatnak?

Ki gondolná, hogy a szabályváltozások erre is kihatnak?
hozzászólás, 2019.04.26.

Magyar fejlesztésű, professzionális eredményjelző-rendszer vásárlására pályázhatnak a vízilabdaklubok a TAO keretében. Bemutatjuk a fejlesztőt, aki már referenciákat is fel tud mutatni, s várja a további érdeklődőket.



Fotó: Galisz Virág

MÁTYUS LAJOS (BITSET Kft.) a vlv-nek:

- Olyan videóledfalról van szó, amit egy számítógép "hajt meg". A csomaghoz járó szoftver tetszőlegesen módosítható és nagy előnye, hogy követi a vízilabda szabályváltozásait. Ez azért lényeges, mert a korábbi rendszereknél gondot okoz, ha olyan "apróság" történik, hogy például bizonyos esetekben - szabálymódosítás miatt - csökken a támadóidő mértéke. Egyébként szerződésben garantáljuk nemcsak az egyéves jótállási időt, hanem azt is, hogy míg a rendszer működik, elvégezzük a szükséges szoftvermódosítást, ha a vízilabda szabályváltozásai ezt szükségessé teszik. Ez a mai időkben tulajdonképpen elengedhetetlen.

- Mekkora az eredményjelző és milyen információkat jelenít meg?

- Tetszőleges méretben tudjuk szállítani, a legkisebb fajta 3,2x1,92 méteres, felső határ pedig igazából nincs megszabva. A szoftver automatikusan átméretezi az adott ledfalméretre a felbontást. A ledfal megjeleníti az aktuális eredményt, a játékosok személyi hibáit, mutatja a negyedből és külön a támadásból eltelt időt. Egy meccsen a rendszer egyes elemeit a zsűri erre felhatalmazott tagjai kezelik, egy számítógépes (platformfüggetlen) felületről, wifi-kapcsolaton keresztül. Videólejátszásra, képek, reklámok megjelenítése is mód van és minden kapcsolat rádiótechnikával működik, nincsenek kábelek - beleértve azt a négy időmérő órát is, amely a négy sarokban jelzi a támadóidőt. Ez utóbbiak tölthető akkumulátorral működnek. 

- Hogy született meg ez a rendszer? Különböző, létező elemekből lett összeállítva?

- Nem, teljes egészében magam fejlesztettem. Szoftverfejlesztő és műszerész vagyok, elektromos áramkörök tervezésével és szervizelésével foglalkozom és azok használatához szoftvereket készítek. Néhány hónapja már egy munkatársam is van, aki innovatív ötleteivel, hozzáértésével igazán hasznos tagja a BITSET Kft.-nek.

- Mi volt a fejlesztés során a leginkább kritikus része a munkának?

- A ledfal kialakítása. Ez az információmegjelenítési módszer ugyanis alapvetően nem uszodai használatra lett kitalálva. A klóros levegő szétmarja a panelek felületét, kizárólag rozsdamentes, valamint saválló anyagok alkalmasak ilyen helyszínen való tartós használatra. Kellett tehát csinálni egy olyan speciális vázat a modulok számára, amely bírja ezeket az extrém körülményeket, s alkalmas arra, hogy a segítségével teljesen zárt rendszert képezzenek a már beépített ledfal-modulok. Majdhogynem vízálló tulajdonságokkal rendelkező rendszert kellett kifejleszteni, olyat, amelynek belsejébe a párás levegő nem jut be. A medence szélén álló négy akkumulátoros kijelző is ilyen, bírnia kell a játék közben kicsapódó víz hatását. Ha víz alá tennék, azt valószínűleg nem élné túl, de erre azért nincs igény, szerencsére. Egyébként az akkuk egy teljes napi üzemet bírnak, 12 meccset le lehet játszani velük újratöltés nélkül.

- Hogy került Ön a vízilabdasport közelébe?

- Békéscsaba mellett, egy kis faluban élek és régebben a csabai klubtól mindig nekem szóltak, ha valami gond volt a régi eredményjelzőjükkel. Kezdetben próbáltam javítgatni, de az a rendszer teljesen elhasználódott, az elemei el voltak oxidálódva, az elektronika már használhatatlanná vált. Megkértek, hogy fejlesszek ki egy újat, amire azt válaszoltam, hogy nem biztos hogy érdemes, nagyon sokáig tartana, inkább egy már meglévő rendszert kellene üzembe állítani, biztosan lehet kapni a piacon. Azt mondták, nincs olyan, ami megfelelő lenne. Ezt nem akartam elhinni, próbáltam én is szétnézni, de nem találtam ilyet. A vége pedig valóban az lett, hogy írtak egy TAO-s pályázatot és ennek alapján két év alatt kifejlesztettem a komplett rendszert.

- Ez mikori történet?

- Tavaly január óta már használják a rendszert a békéscsabaiak. Előtte, a beüzemelés időszakában - akkor még kevéssé értettem a vízilabdához - mindig közösen átbeszéltük, hogy milyen műveletekre, megoldásokra van szükség, s az észrevételeik alapján alakult ki a szoftver jelenlegi változata.

- Ezek szerint az ottani rendszer már referenciaként szolgál.

- Igen. Ezen kívül további két ledfal gyártása és kiszállítása is folyamatban van, az egyik egy budapesti klubhoz, a másik egy vidéki város uszodájához fog kerülni. Május-júniusra várhatóan már ezek is referenciák lesznek. Örülök annak, hogy ezen felül több klub is érdeklődik a termék iránt és szeretném, ha minél több csapat ismerhetné meg a rendszert.



- A cég már korábban is működött vagy kifejezetten e fejlesztés termékeinek értékesítésére jött létre?

- Az utóbbi. Előtte egyéni vállalkozóként dolgoztam, ipari elektronikai rendszerek javításával, karbantartásával foglalkoztam, de például kórházi diagnosztikai berendezéseket is javítok.

- Ennek a rendszernek hogy állapította meg az árát, ha nincs "előzmény", amihez viszonyítani lehet?

- Készítettem egy költségvetést, hogy mennyiből lehet megcsinálni a hardvert, és ehhez hozzáadtam a szoftver elkészítésének árát, amelynél pedig az általános programozói óradíjam volt az irányadó. A honlapon megtalálhatóak az árak, két részre bontva. Az alaprendszert azért kellett külön árazni, mert a működéshez  szükséges másik elem, a ledfal különböző méretben rendelhető.

- Járt-e már vízilabdameccsen?

- Természetesen. Békéscsabán.

- Na, de a játékot figyelte vagy inkább a saját fejlesztésű eredményjelzőt...?

- Az eredményjelzőt, hogy jól működik-e. :-) Szerencsére minden rendben van vele azóta is...

(X)