FACEBOOK

Itt a magyar Európa Kupa-csapat!

Itt a magyar Európa Kupa-csapat!
hozzászólás, 2019.04.03.

Märcz Tamás kedden kijelölte a zágrábi Európa Kupa-tornán szereplő magyar válogatottat. vlv-riport.


Az edzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A magyar csapat:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)


(Címlapképünk a csapathirdetés pillanataiban készült.)

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Véget ért a hazai felkészülés, holnap elutaztok Zágrábba, pár perccel ezelőtt hirdetted ki az utazó 15-ös csapatot. Arra kérlek, foglald össze, hogy sikerült a felkészülés, milyen állapotban vagytok, mire számítasz?

- Azt gondolom, hogy nagyon jó volt. Nagyon jó lenne, hogyha be tudnánk ékelni több ilyen lehetőséget is a válogatott számára, egyébként a jövő évi naptár ügyében vannak ilyen kezdeményezések, hogy a válogatott tudjon egy-két-három napot együtt dolgozni.

Szemmel látható volt a fejlődés az öt edzés alatt. A mai mérkőzés, amin te is itt voltál, egy nagyon-nagyon pengeéles, kiélezett, óriási iramú ütközet volt. Biztos benne volt az is, hogy tudták a játékosok: az utolsó benyomás is fontos. Valóban nem dőlt el előtte, olyan szinten, hogy még az utolsó pillanatban is figyeltük a stábbal, hogy a még válaszra váró kérdésekre milyen visszajelzéseket kapunk. 

Ugye, a keret nyilvános, az öt kimaradót kijelöltem. Nagyon-nagyon "egymás mellettiek" voltak a  teljesítmények a különböző posztokon, épp ezért azt mondtam a játékosoknak, hogy akik kimaradnak, azok semmiképpen ne legyenek csalódottak, mert tényleg jól teljesítettek, akár benn is lehettek volna, azok pedig, akik adott posztokon bekerültek, semmiképp ne kényelmesedjenek el, mert a konkurens, most kimaradó játékos is hozzájuk hasonló teljesítményt nyújtana, ha ő utazna, azt gondolom, ugyanolyan erős válogatott utazhatott volna a kimaradókkal is a zágrábi Európa Kupára. Nüanszokon múltak a dolgok, illetve nem is nagyon ezeken múltak, az egyik ujjunkba bele kellett harapni, hogy a másik megmaradjon. Meghoztunk egy döntést, most ezzel a 15 játékossal utazunk.

- Mindjárt az első meccs sorsdöntő, ezt jó előre lehetett tudni, Montenegró állja az utunkat a Világliga Szuperdöntőjébe jutásért. Volt-e valami speciális a felkészülésben, a gondolkodásodban? Az utolsó pillanatban hogy fogod feltüzelni őket vagy fel kell-e tüzelni őket?

- Szerintem kellőképpen fel vannak tüzelve, ezen nem fog múlni. Nemcsak a montenegrói és a magyar klubok néhány összecsapása, hanem az elmúlt időszak válogatott meccsei után is bennünk maradt a kielégületlenség érzése, van mit törlesztenünk, van mit újra megmutatnunk - egy komplettebb magyar csapattal. De azt is láttuk, hogy borzasztóan jó a montenegrói csapat, komoly tisztelettel és figyelemmel fogunk játszani velük. 

Természetesen nemcsak videóztunk, hanem egy-két taktikai elemmel is készültünk speciálisan ellenük. Megnézzük, hogy hogyan fognak ezek működni. Egyébként van olyan, Montenegró ellen korábban sikeresen használt taktikai elem, amit továbbra is alkalmazunk majd, például a tavalyi Világliga-döntőről, amely a rendes játékidőben döntetlennel végződött. Ezeket "újra hasznosítjuk".

- Hogy látod, mint hogyha kicsit nőtt volna a vízilabda iránti érdeklődés az elmúlt időszakban, nyilván az Európa Kupa miatt, de az utóbbi időben a sajtó jobban érdeklődik, mint eddig - gondolom, ez is hajtóerő lehet.

- Hát, te folyamatosan, ugyanúgy érdeklődsz. :-) A többiek azért szintén, ha válogatott-esemény van és ahogy közeledünk a nyár felé, mindig egyre izgalmasabb a válogatott élete. Sorsdöntő mérkőzések következnek és közeledik a nyári felkészülés is, amikor szintén neveket kell majd kijelölni, ezt a játékosok is érzik, a közvélemény is tudja, úgyhogy szerintem emiatt összpontosul nagy figyelem a válogatottra.

- Jó utat kívánok, találkozunk Zágrábban!

- Köszönöm szépen.



Nagy Viktor a vlv-nek

- Szervusz, Viktor!

- Szia!

- Elindultok holnap erre a zágrábi útra, nagyon érdekel, hogy milyen érzéseid vannak, hogy vágsz neki. Ebben benne van a bukás, az első meccs esetleges elvesztése és az is, hogy megnyeritek a végén. Nagyon szélsőséges minden...

- Igen. A legtöbb esetben, ha elkezdődik egy mérkőzés, előfordulhat bármi. :-) Nagyon kíváncsi vagyok, leginkább a szabályok miatt, hogy hogy néznek ki ezek a meccsen. Azért jó néhány szabály változott, ez a cserés dolog, kapusilag az, hogy hat méteren kívül feldobhatja, behozhatja, hogy ezzel hogy tudnak élni a játékosok, mennyire életszerű, nagyon kíváncsi vagyok erre. És nyilván kíváncsi vagyok arra is, hogy a csapat hogy tud teljesíteni, hogy tudja állni a sarat és hogy tud reagálni arra, hogy a bajnokságban és a nemzetközi bajnokságban más labdával, más szabályok szerint játszunk. Ez elég nehéz, de nyilván minden csapatnak adottak ezek a változások. Bízom benne, hogy jól fogunk kijönni ebből. 

- Neked át kell állítani kicsit magad, például a szabaddobások változása miatt?

- Abszolút! Én nagyon szeretek kijárkálni és segíteni a centerek elleni harcban és nyilván, hogyha hat méteren kívül van egy fault, az most nem jelenti majd azt, hogy ki lehet jönni, mert rá tudja dobni utána is. Figyelnem kell. Ezért is mondom, hogy nagyon érdekel az is, hogy én hogy állom majd a sarat, mennyire tudok meccs közben odafigyelni ezekre az új szabályokra. :-)

- Első meccs, Montenegró... Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban?

- Az, hogy legutóbb ők nyerték az egymás elleni párharcot és nagyon szeretném őket legyőzni.

- Menni fog?

- Az majd kiderül pénteken, bízom benne, hogy igen.

- Köszönöm szépen.



Hárai Balázs a vlv-nek

- Szervusz, Pufi! Köszöntelek a válogatott összetartása után. Kihirdették most két perccel ezelőtt a csapatot. Te is benne vagy, minden happy. :-) Mire számíthatunk tőled?

- Szia Geyza! Kihozom magamból a maximumot, arra lehet számítani tőlem, hogy ha már így megkérdezted. Reméljük, hogy ez elég lesz arra, hogy bekerüljünk a négybe.

- Új szabályok vannak. Olyan furcsa még az egész, te hogy látod, neked ez jó, nem jó? Mire számítasz?

- Megnéztük a Montenegró-Olaszország meccset és úgy láttam, hogy Aicardi, aki szerintem a világ egyik legjobb centere, egyetlen kiállítást sem kapott. Nem tudom, hogy ez mennyire lesz jó, de szerintem ez nem fog kedvezni a centereknek.

- Ezt tovább gondoltad, hogy esetleg te is valami változtatásra kényszerülsz?

- Megpróbálok majd mindenféleképpen, hogyha nem fogunk kiállítást kapni, centerben valamin változtatni Meglátjuk, hogy a bírók ezt hogy gondolják. 

- Az első meccs Montenegró és hát nagyon fontos, mert nyerni kell ahhoz, hogy kijussunk a Világliga Szuperdöntőjére. Milyen érzésekkel készülsz erre a meccsre?

- Sajnos olyan nagyon sok jó, Montenegró elleni győztes meccsem nincsen. Egy van, amivel nyertünk egy aranyérmet (2013, Barcelona, vb-döntő - a szerk.), de azon kívül szerintem nem nagyon van. Viszont mindenféleképpen úgy készültünk ezen a héten, hogy jussunk tovább.

- Pufi, sok sikert kívánok. Találkozunk Zágrábban!

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Gyárfás Tamás és Várnai Kristóf a vlv-nek

- Szervusztok, fiúk! Köszöntöm a válogatott két beugróját, Gyárfás Tamást és Várnai Kristófot. Így kell egyik pillanatról a básikra B-ből az A-ba felkerülni...! Hogy történt ez tegnap? Meséljetek!

Gyárfás Tamás:
- Tomi kérte, hogy maradjunk, hogy tudjuk segíteni a felkészülési munkát. Három csapatot csinált, így forogtunk, gyakoroltunk különböző elemeket. Igazából ennyi volt, egy gyors kérés, mi meg jöttünk és segítettünk. 

- Gondolom,. szívesen tettétek.

Gyárfás Tamás: - Természetesen!

- Milyen volt a B csapatnál?

Várnai Kristóf: - Nagyon jó volt, nagyon sok dolgot átvettünk, gyakoroltunk. A taktikánk az A válogatott taktikájára épült, azokat vettük át. Nagyon hasznosan telt ez a három edzés.

- Ezeket a taktikai elemeket, amiket itt csináltatok, otthon, a klubotokban tudjátok használni? Segít valamit?

Gyárfás Tamás: - Persze, de ez szerintem csak akkor működik, ha egy csapat megbeszéli és mindenki ugyanazt csinálja. Nyilván a klubokban azért más taktikai elemek vannak. Hasonlíthat egy-kettő egymásra, de ez most más volt.

- Ez most egy ideiglenes beugrás volt, gondolom, hogy figyelitek majd ti is a zágrábi eseményeket. Mire számítotok?

Várnai Kristóf: - Én meglepetésre számítok, illetve bízok is benne, mert így, hogy összeállt most teljesen kompletten ez a keret, szerintem nagy dolgokra lehet képes, illetve nehéz lesz ellenük készülni, mert ugye, most hosszú idő után visszatértek a nagy klasszisok is. Szerintem nagyon nagy csata lesz és a végső győzelemre is lehet esély.

Gyárfás Tamás: - Győzni kell és biztos vagyok abban, hogy nyerni fogunk pénteken, illetve szurkolok még Murónak (Nikola Murisicsnak, a montenegrói válogatott centerének, aki az Egerben Gyárfás játékostársa - a szerk.), hogy ő játsszon jól, de kapjanak ki! :-)

- Köszönöm szépen!


vlv-fotók a délelőtti edzésről.



Az utazók.
Felső sor (balról jobbra): Zalánki Gergő, Nagy Viktor, Bátori Bence, Vámos Márton, Jansik Szilárd, Varga Dénes, Hárai Balázs, Német Toni, Erdélyi Balázs.
Alsó sor: Vogel Soma, Sedlmayer Tamás, Pohl Zoltán, Manhercz Krisztián, Kovács Gergő, Angyal Dániel.


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét.

​Első mérkőzésünket a selejtezősorozat C csoportjának második helyezettjével, Montenegróval vívjuk, április 5-én, pénteken 15.00 órakor. Továbbjutás esetén a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nincs még támogatónk a zágrábi tornára, de ott leszünk (családi költségvetésből megyünk).

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.