FACEBOOK

Elkezdődött a felkészülés Zágrábra

Elkezdődött a felkészülés Zágrábra
hozzászólás, 2019.04.01.

Hétfőn délelőtt a Komjádi uszodában megkezdte a felkészülést a zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőre a válogatott bő kerete. Részletek, nyilatkozatok, fotók:


Az edzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A múlt héten kihirdetett keret teljes létszámban megjelent, ami önmagában is nagy szó, ha visszaemlékszünk az elmúlt hónapok történéseire...

A névsor:

Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC) Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

Újonc nincs a keretben, s a legtöbben már világversenyen is képviselték a magyar színeket.

Az első edzés - természetesen - úszással kezdődött, majd három csoportra osztva végeztek különböző feladatokat a fiúk.

Az edzés utolsó szakasza "sajtónyilvános volt", s a program végén szokás szerint interjúzhattak a média képviselői. Legtöbben a zágrábi esélyekről és az új szabályok várható hatásáról érdeklődtek.

Számunkra a nap fejleményeit az esti edzés után foglalta össze a szövetségi kapitány, a délelőtti munka után három játékost kértünk a kameránk elé.

VLV-VIDEÓK:


Bátori Bence a vlv-nek

- Szervusz, Bence! Köszöntelek a VLV kamerája előtt! Tulajdonképen indul egy új szezon, lehet talán azt mondani, ezzel az Európa Kupa-döntővel. Bő keret van. Egyrészt: milyen várakozásokkal jöttél, mit remélsz?

- Szia Geyza! Üdvözlöm az olvasókat. Nem tudom, hogy ez egy új szezon kezdete, szerintem az mindig októberben kezdődik a Világligával. Inkább úgy mondanám, hogy ez egy hosszabb válogatott összetartás. Egyhetes, erre máskor nincs idő. Azt mondom, hogy kipihenten tudjuk indítani, mert mindenki kapott egy-két-három nap szünetet és most újult erővel tudtuk magunkat belevetni a munkába. Ugye, három nap alatt lesz öt edzésünk. Igyekszünk maximálisan kihasználni, mert itt most vissza kell szokni vagy hozzá kell szokni az új szabályokhoz.

- Furcsa helyzet, mert ez egy bő keret, arról beszéltünk már. Mennyire érzed a helyed biztosnak, izgulsz-e, hogy benne leszel-e az utazó csapatban. Ilyen szempontból milyenek az érzéseid?

- Nem izgulok, de nem is fogok olyat mondani, hogy biztosnak érzem a helyem. Megteszek mindent az edzéseken. Úgy érzem, hogy a válogatottban ebben a szezonban jól ment, majd Tomi szerdán eldönti, hogy ki utazik.

- Ez a torna milyen lesz? Mit vársz ettől?

- Nagyon kemény, az biztos. Igazából nem is szabad szerintem a pénteknél előrébb nézni. Ugye, az nagyon sok dolgot eldönt vagy eldönthet, az a Montenegró elleni meccs. Megkaptuk már a hétfő, kedd, szerdai programot, holnap majd egy hosszabb videó elemzéssel készülünk Montenegróra és azt gondolom, hogy nagyon kemény lesz, azért van nekik mit visszatörleszteni bőven az utóbbi évekből. Szerintem nagyon rég vertük meg őket.

- Jó munkát kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Pásztor Mátyás a vlv-nek

- Szervusz, Matyi! Hogy vagy?

-  Köszönöm jól. Kicsit fáradtan. De amúgy egész jól alakult ez a hétfő délelőtt. 

- Kaptál meghívót a bő keretbe. Ezt hogy fogadod? Mennyire érzed azt, hogy van tényleg esélyed és főleg: azt, hogy amit most itt mutatsz ezen a viszonylag sok edzésen, amit a csapathirdetés előtt csináltok, hogy ez számít?

- Mindenképpen számít persze. Valószínűleg azért van ez a bő keret, hogy mindenki odategye magát erre az öt edzésre és senkinek ne legyen biztos helye. Természetesen vannak biztos helyek azért a keretben, de a "hézagokba" bele lehet csúszni és lehet meglepetést okozni.

- Kifejezetten úgy dolgozol, arra számítasz, hogy sikerül...?

- Nem, azért nem arra számítok száz százalékig, de hogyha odateszem magam arra az öt edzésre, akkor ez, remélem, elnyeri a kapitány tetszését és az utazó keretben leszek.

- Most függetlenül attól, hogy utazol vagy nem, ez egy nagyon keménynek ígérkező torna lesz. Nézegetted úgy az ellenfeleket vagy a várható ellenfeleket.

- Igazából még mi is arról beszélgettünk, hogy elsősorban a Montenegró-meccs az, amire készülnünk kell. Aztán utána, ha már megvan a Montenegró mérkőzés, akkor ott kinn szerintem készülünk a helyszínen a többi csapatra, mert hát, ugye a Világiga szempontjából az az elsődleges, hogy meglegyen Montenegró, aztán utána jön minden más.

- Jó munkát kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Manhercz Krisztián a vlv-nek

- Szervusz, Manó! Megkezdődött ez a felkészülési szakasz. Milyen érzéseid vannak? Már rutinszerűen jössz vagy van egy kis izgalom még benned?

- Minden évben változik a csapat, minden évben vannak új játékosok. Most visszatérőink is vannak, ugye, az utóbbi időben. Szerintem nagyon erős csapatunk lesz. Össze kell állnia, nyilván idő kel még, amiből azért annyira nem bővelkedünk, hiszen csütörtökön már nagyon fontos mérkőzésünk van, ha nem ezen a héten a legfontosabb. Nagyon pozitív érzéseim vannak, várom, már hogy mi lesz.

- Nem kérdezem meg, hogy izgulsz-e, mert úgy ítélem meg, hogy a helyed eléggé biztos a csapatban. Tehát azt kérdezem rögtön, hogy: Montenegró...? Borzasztó mély sebek lehetnek bennetek Montenegró kapcsán, hogyha kiejtem ezt a szót, ez segít majd, amikor felhergelitek magatokat a meccs előtt? Mert ez egy borzasztóan fontos meccs lesz.

- Borzasztó fontos, igen. Ahogy mondtad, Montenegróval nem jó a statisztikánk egyelőre, ha az utóbbi pár évet nézzük. De azt gondolom, hogy azt mellékesnek kell gondolnunk, hogy mi történt. Teljesen tiszta lappal kell kezdenünk. Egy mérkőzésünk lesz Montenegró ellen, azt gondolom, hogy egy nagyon brusztos, kemény mérkőzés, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy győztesen jöjjünk ki belőle.

- Az egész nyarat, hogy képzeled el? Ez függ még a programoktól, hogy Montenegró ellen mit fogtok játszani, de úgy mégis, milyen nyárra készülsz?

- Három hónapból álló: június, július, augusztus. :) A viccet félretéve, nem tudom, hogy pontosan mikor fog kezdődni a felkészülés. Azt gondolom, hogy igen különleges játékerőt tudunk képviselni, azok után, hogy a Világkupán remélem, valamit elindítottunk. Azt kell próbálnunk tovább építeni, tovább fejleszteni. Akkor komoly eredményeket is elérhetünk ezen a nyáron.

- Köszönöm szépen Manó. Jó munkát!

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-fotók a délelőtti edzésről


Az esti edzés után készült videóinterjúk:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Köszöntelek az esti edzés után. Két edzésetek volt, kérlek, foglald össze, mi történt ma, hogy értékeled a "fejleményeket". 

- Szia Sándor. Hát, igen, ha a tornatermet nem számoljuk, akkor csak kettő, azzal együtt három, de ezt már egy vízilabdázó nem is számolja extra edzésnek.

Reggel volt egy úgymond rávezető félórás úszás. Szükség is volt erre, mert volt egy-két játékos, sőt, majdnem mindenki kapott a klubjától rövid pihenőt itt az erőltetett bajnoki szezonban. Labdás gyakorlataink voltak és azonnal elkezdtünk picit a zónavédekezéssel dolgozni. Kicsit precízebben, kicsit másként csináljuk egy-két részletét, mint korábban, de tulajdonképpen nagy változás nincsen.

Ez a mostani egy elég kemény tornatermi edzés volt, délután, de úgy láttam, hogy ennek ellenére élvezték, hiszen a sorozatos meccsek miatt a játékosok régóta nem tudtak kondizni és ők is érezték a szükségességét. 

Ennek ellenére nagyon jó és friss viziedzés volt ezután, másfél órát voltunk vízben. Félórás bemelegítés után majdnem egy órát kétkapuztunk, gyakoroltuk az új szabályokat, gyakoroltuk a repülőcserét, a szabaddobásokat, a szöglet ellövését, minden benne volt, azok a speciális dolgok is, amik akár már Montenegró ellen kellhetnek. 

Kicsit úgy éreztem, hogy kapkodós, izgatott az edzés, mindenki túl sokat akart csinálni, picit erőn felül teljesíteni és ezért kicsit hektikusnak éreztem ezt az esti foglalkozást, de ez általában így is szokott lenni az első napon, aztán a másodikon már tisztább a kép. 

- A délelőtti edzés egy része sajtónyilvános volt, sokat nyilatkoztál, ahogy mindig, ilyenkor. Mi volt az, ami iránt leginkább érdeklődtek az újságírók?

- Egyrészt kíváncsiak, hogy mit várunk az Európa Kupától, mik a céljaink, miért éppen ez a húsz játékos van, ezekben a játékosokban kell-e gondolkodni, akik majd a vb-n is részt vesznek. Egyébént az utóbbi kérdésre azt mondom itt is, hogy nem feltétlenül a zágrábi 15 játékosból kerül ki az a 13, aki az év legfontosabb eseményén, a világbajnokságon ott lehet. 

Az is előkerült, hogy mi hogy rangsoroljuk az év eseményeit. Erre azt mondom, hogy az a legfontosabb, ami éppen érkezik.

Ezt a hetet arra használjuk fel, hogy egyrészt magunk fejlődjünk, a játékosokat több edzésen, több jó meccsen lássam. Ez egy elég hosszú időszak lesz, több olyan visszajelzést kaphatok, aminek alapján talán lehet valamit előre jelezni majd a jövőre nézve, hogy hogyan is képzeljük majd akár a nyár csapatát.

- A holnapi pluszmunka a videózás?

- A videózás nagyon fontos része lesz a holnapi napnak. Lesz egy rövidebb közös gimnasztikánk is a délután folyamán, s közel egyórás videózást tervezünk speciálisan, már előkerülnek Montenegró mérkőzései is.

- Jó pihenést mára!

- Köszönjük.



Bedő Krisztián a vlv-nek

- Szervusz, Krisztián, köszöntelek újra a válogatott edzése után. Milyen volt ez a nap? Két kemény edzésen vagytok túl.

- Igen. Szia, üdvözöllek. Igen, két kemény edzés volt. A mostani, esti, úgy gondolom, nehezebb volt egy fokkal, mint a reggeli. Nem is feltétlenül azért, mert volt egy intenzív kondi itt a vízi edzés előtt, hanem azért is, mert most próbáltuk ki először az új szabályokat és hát én úgy láttam, hogy elég nagy őrület volt a vízben, olyan érzésem volt, mintha ez egy serdülőmeccs lett volna . :-) Összevissza úszkált mindenki, nehéz, furcsa mindenkinek, látszik, hogy a parton is nehéz még, a vízben is, kapkodjuk a fejünket, hogy mi van. Ezért jó hogy itt vagyunk és van lehetőség..., holnap is biztosan játszunk egyet, mert ezt szokni kell. Úgy gondolom, ez lesz a döntő az Európa Kupán, hogy ki tud jobban alkalmazkodni. Rajta vagyunk. Ennél biztos, hogy jobb lesz holnap. 

Ettől függetlenül jó edzés volt, csak furcsák ezek a szabályok...

- Neked mi megy a legnehezebben?

- Nem is feltétlenül nekem, úgy látom. Talán a védekezés a legnehezebb. Csinálsz egy faultot, feldobja az ember és egyből vissza kell rá menni. Sokkal fárasztóbb lesz, az biztos, ez már most érezhető, a védekezés többet ki fog venni belőlünk, mint eddig.

- Mondj valamit arról, hogy mik a reményeid! Három center van, gondolom, kettő utazik, ez 33 százalék esély. Vagy több? Vagy kevesebb?

- Nem tudom, meglátjuk. Én szeretnék menni, mindent megteszek, meglátjuk szerdán.

- Jó formában érzed magad?

- Szo-szo. Voltam már jobb formában is, megpróbálom újra kihozni a maximumot magamból.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok!

- Köszönöm.


vlv-fotók az esti edzésről


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét.

Első mérkőzésünket a selejtezősorozat C csoportjának második helyezettjével vívjuk, április 5-én, pénteken 15.00 órakor. Továbbjutás esetén a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nincs még támogatónk a zágrábi tornára, de ott leszünk (családi költségvetésből megyünk).

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.