FACEBOOK

Szponzorfal

Szponzorfal
hozzászólás, 2019.02.20.

Mint keddi tudósításunkban bejelentettük: tiltakozásunk kifejezéseként határozatlan ideig nem készítünk videónyilatkozatokat a válogatott hazai eseményei után. Az alábbiakban megindokoljuk szomorú döntésünket. FRISSÍTÉS! Vári Attila, az MVLSZ elnöke pénteken telefonon felhívta a vlv szerkesztőjét. A beszélgetés tartalmával frissítettük cikkünket.


A vlv 2007. márciusi indulása óta nagyon nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a válogatott játékosai arcukat is adják nyilatkozataikhoz. Lehessen látni rajtuk, ha felhőtlenül örülnek, egy-egy önkéntelen grimasszal jelezzék, mit gondolnak egy adott témáról, esetleg a vlv szerkesztőjének ügyetlenül feltett kérdéséről. Akkoriban ezzel némiképpen egyedülállóak voltunk, ma már ez a "műfaj" elterjedt minden sportági médiában.

Meggyőződésünk, hogy ezek az edzés utáni, meccs utáni videók - éppen generációváltás idején - sokat segítettek a válogatott új tagjainak megismertetésében. A lehetőséget a legtöbb játékos nagyon komolyan vette, van olyan (nagyon ismert, mondhatni, sztárjátékos), aki a nyilatkozat felvétele után, még az adott helyszínen visszatért a vlv szerkesztőjéhez, s kérte, hogy újra vegyük fel a nyilatkozatát, mert valamit módosítani szeretne. (Előfordult az is, hogy a második után is visszatért és egy harmadik nyilatkozat készült...) Egy még ma is aktív volt válogatott játékos egyszer elmondta nekünk, hogy nagyon sokat segítettek neki ezek a nyilatkozatok, ezen a módon tanulta meg összegezni a gondolatait, a lehető legszabatosabban fogalmazva kifejezni magát. Legendás mókázások kincsestára is ezeknek a videónyilatkozatoknak a sora, senki nem csodálkozik ma már, ha egy játékos unott arccal, a "nyílt színen" átsétál a kamera és a nyilatkozó arca között. Majd ezt az utat megteszi visszafelé is.  

Mindig úgy gondoltuk, hogy ez a "szolgáltatás" a vízilabdasport népszerűsítését, a sportág érdekeit szolgálja. Gyorsan kiegészítettük azzal, hogy a videóban lezajló párbeszédet szinte szó szerinti leiratban is közöljük.

Talán el tudja képzelni az olvasó, hogy a videók elkészítése, beszerkesztésre alkalmassá tétele és a szöveg leírása (a nálunk megszokott nyilatkozatszám esetén) nem kis munkát jelent. Különösen úgy, hogy mindennek egy meccset követően a lehető leghamarabb el kell készülnie, hiszen később már senkit sem érdekel, mit gondolnak a főszereplők a meccsről. Hányszor, de hányszor követte számunkra hajnali vagy éppen reggeli lefekvés a csapat mérkőzését!

Mindezt mégis vállaltuk mind a mai napig, mert úgy gondoltuk, hogy szükség van erre a munkára. Lehet, hogy már nincs? Hasznosabb a szövetségnek, ha kevesebb videó készül, de azokon látszik a szponzorfal, a mindenkori támogatók nevével?

Néhány éve indult ez a folyamat, elkezdték egyre határozottabban mondogatni nekünk: "van egy olyan kérés", hogy a videónyilatkozatot lehetőleg a szövetség szponzorfala előtt készítsük el. Természetesen igyekeztünk. Azért csak igyekeztünk, mert nem mindenkit érünk el a medencetér megfelelő helyén, a játékosok meccs után viszonylag gyorsan eltűnnek az öltözőhöz vezető folyosón. Gyakran készítettünk videót az öltöző bejárata előtt, az uszoda előcsarnokában, de még a parkolóban, a busz mellett is. (Aranyidőkben fent a buszon, utazás közben, de hát, hol vannak azok az idők... :-( )

A másik gond mindig az volt, hogy a szponzorfal sokáig "foglalt". A mérete nem teszi lehetővé, hogy egyszerre több stáb dolgozzon előtte, s a játékosoktól nem lehet elvárni, hogy hullafáradtan arra várakozzanak, hogy sorra kerüljenek. És ha erre valaki hajlandó, közben szalad az idő, a meccs utáni első félóra értéke egy újságíró számára aranytömbökben mérhető.

Szóval megpróbáltuk. A nyilatkozatok első etapjánál odaálltunk a szponzorfal elé, no nem közvetlenül, mert arra még vagy negyedórát kellett volna várni, de úgy helyezkedve, hogy a háttérben azért látszódjon, hogy itt bizony egy profi szponzorfal van. Ez elég volt, nem érkezett panasz. (Ennyit a profizmusról.)


Egy nyári vlv-kép a válogatott sajtónyilvános edzéséről. Legalább öten nyilatkoznak kamerába azonos időben. Bátori (és egy kicsit Märcz Tamás) mögött látszik, hogy mi van a szponzorfalon, a többiek helyzete "alibi-szponzorfalazás". Nyilván ezen a helyzeten szerettek volna változtatni, de sajnos nem úgy, hogy növelték volna (jelentősen) a szponzorfal méretét. Miért?

Most azonban a feltételek szigorodtak. Döntés született arról, hogy KIZÁRÓLAG szponzorfal előtt lehet videónyilatkozatot készíteni a válogatott hazai eseményei (edzés, meccs) után. Igen ám, csakhogy ehhez nem sikerült megteremteni a szükséges feltételeket. A mintegy három méter széles fal nem alkalmas arra, hogy a rövid idő alatt jelentkező nagy igényt kielégítse. Mi pedig sosem elégedtünk meg két-három nyilatkozattal, addig készítettük, vettük fel a reagálásokat, amíg csak láttunk valakit a játékosaink közül. Vissza lehet nézni, ez meccsenként legalább 6-8, néha még több nyilatkozatot jelent. Mert számunkra a magyar férfi vízilabda-válogatott mindig is az "istenek gyülekezete" volt és az is marad, hívják az éppen játszó bal kezest Kiss Gergőnek vagy Vadovics Viktornak, a kapust Szécsi Zoltánnak vagy Vogel Somának. Immár 12 éve próbáljuk a tiszteletünket úgy kifejezni, hogy mindent megteszünk a sokoldatú tudósítás megszületéséért, ami csak lehetséges.

A válogatott hétfői győri - részben sajtónyilvános - edzését követő "nyilatkozatfélóra" méltatlan körülmények között zajlott. A sok stáb egymás hegyén-hátán állva próbálta elkészíteni anyagát a szponzorfal előtt. Ez nagyon sokáig tartott. A várakozó játékosok morogtak, az egymáshoz közeli riportokban olykor hallható volt a "szomszéd" páros párbeszéde.

Többszöri határozott kérdésünkre sem kaptunk választ a szövetség kommunikációs munkatársától arra, hogy a munkánkat (és nyilván sok más kolléga munkáját) súlyosan korlátozó döntést személy szerint ki hozta meg. Így nem is tudunk kihez fordulni. Ezért tártuk a nyilvánosság elé a történteket, bejelentve, hogy határozatlan ideig nem készítünk videónyilatkozatokat a válogatott hazai eseményei után. (A sajtóval való "törődésnek" egyébként más, súlyos anomáliái is vannak, ezekre most nem térünk ki, de annyit megjegyeznénk, hogy a szövetség kommunikációs munkatársától a mérkőzés helyszínén öt percet kértünk, hogy megbeszéljük ezt a "szponzorfal-ügyet", esetleg némi engedmény vívjunk ki várhatóan sok nyilatkozatunk miatt. Nem jutott ránk idő, s lényegében ez adta meg a végső lökést "akciónkhoz".)

Tudjuk, hogy döntésünk nem rendíti meg a magyar médiavilágot, talán a vízilabda közegében is sokan mosolyognak, legyintenek, olvasva ezt az írást. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy igenis veszteség éri a sportágat, a játékosokat, a vízilabda rajongóit, s ezért szólnunk kellett, tennünk kellett valamit. Különben mindenki azt hinné, rendben mennek a dolgok. Így talán a nyilván íróasztal mellett meghozott döntés kiagyalója veszi a fáradságot és ellátogat egy ilyen edzésre, meccsre, hogy személyesen győződjön meg arról, mi zajlik a parton. A szponzoroknak pedig üzenjük: a pénzükből sikerült elérni, hogy a játékosokkal kevesebb videó készüljön (nem mellesleg, így a trikójukon lévő feliratok, logók is ritkábban láthatók).

Szóval még egyszer: nincs kifogásunk a szponzorfal előtti videónyilatkozatok ellen (bár az életszerűség egy-egy kivételt mindig kikövetel), ám az előírás teljesítésének feltételeit tessék megteremteni!

Arra kérjük a Magyar Vízilabda Szövetséget, hogy alakítson ki rendezett körülményeket, a Szerencsejáték Zrt.-től kapott milliárdos nagyságrendű támogatásból, esetleg a TAO-milliárdokból alakítson ki 10-15 méteres szponzorfalat.

Amíg ez nem történik meg, tiltakozásul nem készítünk videókat. Bízunk abban, hogy a helyzet rendeződik, s a nyári szezon kezdetére újból így kezdhetjük majd a beszélgetéseket:

"Köszöntelek a vlv kamerája előtt!"

a vlv.hu szerkesztősége


FRISSÍTÉS

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke pénteken délelőtt telefon elnézést kért a vlv szerkesztőjétől a Győrben történt kellemetlenségek miatt. Mint fogalmazott: értik a szponzorfallal kapcsolatos nemtetszést, s igazat adnak a szóvá tett kérdésben a vlv szerkesztőjének. Áldozni fognak a jelenlegi szponzorfal bővítésére, hogy ezzel megkönnyítsék a válogatott eseményeit követő sajtómunkát. Az a céljuk, hogy a szponzorok számára is megfelelő ellenszolgáltatást nyújtsanak és a média igényeit is a lehető legjobban kielégítsék.


A VLV TUDÓSÍTÁSA A KEDDI MÉRKŐZÉSRŐL - HÉT (NEM VIDEÓ)NYILATKOZATTAL