FACEBOOK

A kormány jelentősen megemelte a 2019-es TAO-keretet

A kormány jelentősen megemelte a 2019-es TAO-keretet
hozzászólás, 2019.02.08.

A kormány legutóbbi ülésén jelentősen, 50 milliárd forintról 125 milliárd forintra emelte a hat látványcsapatsportág idei TAO-keretét. Részletek, hírmagyarázatunk és Kollár Edina MVLSZ-főtitkár reagálása a vlv-nek:


A változásról Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a péntek délelőtti Kormányinfón. Mint elmondta: Orbán Viktor a kormánydöntést megelőzően találkozott a hat érintett látványsport-szövetség elnökével.

E találkozón szerezhetett olyan információkat a miniszterelnök, amelyek alapján kiderült, hogy a korábban 50 milliárd forintra csökkentett 2019-es összTAO-keret elegendő ugyan az infrastrukturális beruházásokra, de a működés támogatására nem.

Megkérdeztük Kollár Edinát, az MVLSZ főtitkárát, hogy mit jelent a most bejelentett döntés sportágunknak. 

KOLLÁR EDINA, az MVLSZ főtitkára a vlv-nek:

- Nagyon örülünk a keret emelésének, azt gondoljuk, hogy a sportág szempontjából jelentős döntés született, de részleteket még nem tudunk, az ezzel kapcsolatos információkat még nem közölte velünk az állami sportirányítás. Bízom abban, hogy a jövő héten ez megtörténik, s utána tudunk részletesebb tájékoztatást adni arról, hogy ez a kormánydöntés miként érinti a vízilabdasport idei évét.

- Sajtóinformációk szerint a szövetségeknek január 15-éig el kellett küldeni az illetékes minisztériumnak, hogy az 50 milliárdra csökkentett idei TAO-keretből mekkora összegre tartanak igényt. Ez már nyilván megtörtént az MVLSZ esetében is...

- Pontosítanom kell. A jóváhagyási irányelveket és az úgynevezett benchmark-terveket kellett megküldeni a Sportért Felelős Államtitkárságnak. Ezeket február 15-éig fogják jóváhagyni.

- Tehát akkor nem a kért keretösszegeket kellett megadni.

- Nem. Egyébként ezeket a dokumentumokat az elnökség a januári ülésén el is fogadta, ezt követően juttattuk el azokat a minisztériumnak.

- Mit tartalmaznak ezek a dokumentumok?

- Az egyik azért fontos, mert azokat az irányelveket tartalmazza, amelyek szerint a klubok elkészíthetik majd saját programjaikat, a másik pedig tételesen tartalmazza termékek, szolgáltatások árának felső határértékét, tehát azt, hogy bizonyos konkrét kiadásoknál mi az elszámolható maximális összeg. Például, hogy egy labda megvásárlásánál vagy egy utazás elszámolásánál egy kilométerre számítva milyen támogatási összeggel lehet számolni. Ezek szintén a helyi felhasználás tervezéséhez fontos információk. Ez a dokumentum egyébként nyilvános lesz, amint a minisztérium által jóváhagyott "végleges változat" megszületik.

- Újdonság, hogy eddig nem volt megszabva a sportágankénti TAO-keret, ez most a hírek szerint megváltozik. Ennek mi a hatása?

- Így van, a kormánydöntést követően valószínűleg meghatározásra kerülnek a sportágankénti keretösszegek is. Ez valóban jelentős változás és nagyobb szakmai felelősséget ró a sportági szakszövetségekre. Amikor a jóváhagyásról kell döntenünk a tagszervezeteink beadott programjainak ügyében, nekünk folyamatosan figyelnünk kell majd az éves kerethez viszonyított aktuális helyzetet is. 

- Az ellenőrzések várható szigorítása jelent pluszmunkát az MVLSZ-nek?

- A Magyar Vízilabda Szövetség a támogatások felhasználása során eddig is a jogszabályoknak megfelelően járt el, azok pedig nem módosultak, nem hiszem, hogy nálunk változni fog az ellenőrzés rendszere. A klubok eddig is azt érezhették, hogy megfelelő szabályok szerint kell elszámolniuk és a szövetség mindig segített, eddig is úgymond, "szolgáltatói szemlélettel" működtünk. Már év közben is folyamatosan felhívhatták a kollégáinkat, ha bármilyen kérdés felvetődött az elszámolással kapcsolatban, a jövőben is segíteni fogjuk a klubokat. Ez nekünk is érdekünk, nemcsak a sportág presztízse miatt, hanem azért is, hogy a beérkező elszámolások jók legyenek, ez ugyanis jelentősen megkönnyíti magát az ellenőrzési folyamatot is.

- Köszönöm a tájékoztatást és kíváncsian várjuk a további információkat!


A vlv hírmagyarázata:

A hazai sportélet egy részében bombaként robbant a hír: egy december 27-i kormányrendelet jelentősen csökkentette a sportcélú TAO-támogatások 2019-es keretét. A látványcsapatsportok (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda és vízilabda) ilyen jellegű támogatásának teljes keretösszege a döntés szerint idén legfeljebb 50 milliárd forint lehetett volna. Hogy ez mekkora visszavágás, azt jól érzékelteti, hogy a hat sportág teljes TAO-kerete 2016-ban 113,2 milliárd forint, 2017-ben pedig 93,6 milliárd forint volt. 

A hírt akkor "visszafogottan" kommentálták az érintett szövetségek vezetői. Az MVLSZ elnökével, Vári Attilával készített interjúnkban, január második felében rákérdeztünk, hogy a TAO-keret csökkentése miként érinti sportágunkat. 

Vári Attila így válaszolt:


- Folyamatosak az egyeztetések az állami sportirányítással és a Pénzügyminisztériummal, február 15-ére alakulnak ki a végleges számok, amelyek meghatározzák az egyes sportágak lehetőségeit. Ismert, hiszen a miniszterelnök erről beszélt, hogy racionalizálás zajlik, s a változások azzal is összefüggenek, hogy számos beruházás megvalósult, ez indokol némi irányváltoztatást. Ezért kerül be a lehetőségek közé a beruházási felhasználás mellé az üzemeltetési költségek elszámolásának lehetősége. Most zajlik annak kidolgozása, hogy ez milyen módon történhet. A szándék egyértelműen arra irányul, hogy a jogszabályok alapján az eddiginél több segítséget kapjanak a támogatási rendszertől a napi működés feladatai.


Időközben Orbán Viktor az általa személyesen megtartott január 10-i Kormányinfón megnyugtatta a sportélet szereplőit, közölte, hogy nem csökken a sportTAO összege.


"A pénzügyminiszter beszámolója szerint jelen pillanatban 300 milliárd forint értékű megítélt, de meg nem valósított taoberuházás van a magyar gazdaság rendszerében. Ha ugyanilyen ütemben újabb és újabb taókat nyitnak meg, akkor kétséges, hogy abból a 300 milliárdból mi valósul meg, ezért mi azt mondtuk, hogy most lassítsunk. Egy-két éven keresztül a már megítélt, összesen 300 milliárd forintnyi beruházásból valósuljon meg minél több, akkor látjuk, hogy egyáltalán mi az, ami meg tud valósulni, és utána ismét lehet nagyobb összegű taofejlesztéseket megindítani, de most a működés marad, a fejlesztéseknél pedig a már előre megítélt, de meg nem valósított beruházásoknak legalább a fele valósuljon meg, hogy lehessen megbízhatóan tervezni” - mondta a miniszterelnök.


Fontos tudnivaló még, hogy a változások a TAO-pénzek elköltésének ellenőrzési rendszerét is érintik - egyelőre pontosan nem ismert módon, de az biztos, hogy a kontroll szigorodni fog. E mellett nagy jelentőségűnek tűnik az a változás, hogy a TAO-keretet előre "lebontják" a sportágak között, így pontosan lehet majd tudni, hogy ezen támogatási forma révén az érintett sportágak mekkora összeggel számolhatnak.