FACEBOOK

EK F8: jelentős változások - már az első meccsen élethalálharc vár ránk

EK F8: jelentős változások - már az első meccsen élethalálharc vár ránk
hozzászólás, 2019.01.21.

Nem Splitben, hanem Zágrábban lesz az Európa Kupa nyolcas döntője április 5-6-7-én - már az új szabályokkal. A torna első meccsét várhatóan mi vívjuk, az ellenfél vagy Olaszország vagy Montenegró lesz és csak a győztes juthat ki a Világliga belgrádi szuperdöntőjébe. Részletek:


Javában zajlanak az Európa Kupa/Világliga 2018-19-es szezonjának selejtezői, eddig három forduló zajlott le és Magyarország magabiztosan vezeti csoportját.

Mint ismeretes, a négy csoport első két helyezettje jut az EK április 5-6-7-i döntőjébe, amelyet az eredetileg tervezett Split helyett Zágrábban tartanak meg. Innen az első négy helyezett nyer kvalifikációt a Világliga beldrádi szuperdöntőjébe (június 18-23.). A belgrádi torna győztese olimpiai kvalifikációt szerez. Szerbia rendezőként mindenképpen ott lesz a VL szuperdöntőben, így Zágrábból három csapat juthat tovább.

Mint a vlv a FINA vízilabda-menedzserétől, Kárpáti Gábortól megtudta, az Európa Kupa nyolcas döntőjének lebonyolítási rendje megváltozott, eggyel kevesebb meccset játszanak a csapatok. Tavaly Rijekában két csoportban három mérkőzést vívott minden válogatott, s az utolsó napon, a helyosztókon csaptak össze a másik ág azonos helyen végzett csapatával. Most nem lesznek csoportok, a zágrábi torna programját "kiadja" a selejtezőcsoportok végeredménye. Mivel a forgatási tábla szerint az A és a C csoport van összekötve, már most tudható, hogy az EK F8 első meccsét az A csoport első helyezettje (szinte biztosan Magyarország) vívja a C csoport második helyezettjével (vagy Olaszországgal vagy Montenegróval). A győztes bejut a legjobb négy közé és éremért játszhat, a vesztes nem juthat tovább, így nem lehet ott a Világliga szuperdöntőjében.

Fontos tudnivaló, hogy a zágrábi tornát a FINA által decemberben elfogadott új szabályokkal játsszák. Bizonytalan volt, hogy a tornára hány játékost nevezhetnek a válogatottak. Mint ismeretes, a tokiói olimpián 11 vízilabdázó alkothat majd egy csapatot (még folyik a lobbizás azért, hogy plusz két pólós mérkőzésenként cserélhető legyen, legalább sérülés esetén). A tavaly szeptemberi (magyar győzelemmel végződött) Világkupa-tornán meccsenként 11 játékos szerepelhetett, de őket 13-as listából kellett kijelölni, legésőbb egy órával a kezdés előtt.

Nos, most egy teljesen új verzió következik: a zágrábi Európa Kupa F8 tornán (Világliga európai selejtezőn) válogatottanként 15 játékos vehet részt, s közülük 13-an játszhatnak a meccseken.


Európa Kupa/Világliga-selejtezők - a jelenlegi helyzet

EZ TÖRTÉNT AZ ELSŐ JÁTÉKNAPON

EZ TÖRTÉNT A MÁSODIK JÁTÉKNAPON


EZ TÖRTÉNT A HARMADIK JÁTÉKNAPON


​A csoportok állása három játéknap után:

A csoport

1. Magyarország 9,
2. Oroszország 6,
3. Németország 3,
4. Málta 0 pont

B csoport

1. Görögország 9,
2. Spanyolország 6,
3. Hollania 3,
4. Ukrajna 0 pont

C csoport

1. Montenegró 5,
2. Olaszország 4,
3. Franciaország 0 pont

D csoport:

1. Szerbia 5,
2. Horvátország 4,
3. Románia 0 pont

A csoportok első két helyezettje jut tovább.