FACEBOOK

MVLSZ-döntések az utánpótlásról - Cseh Sándor és Vincze Balázs a vlv-nek

MVLSZ-döntések az utánpótlásról - Cseh Sándor és Vincze Balázs a vlv-nek
hozzászólás, 2019.01.21.

Néhány nappal a szövetség elnökségének nagy horderejű döntései után az érintett szakemberektől érdeklődtünk a várható változások fő elemeiről.


Mint megírtuk, első idei ülésén jelentős változtatásokról döntött az MVLSZ elnöksége. Benedek Tibor az Utánpótlás Bizottság társelnöke lett, Cseh Sándor és Vincze Balázs pedig az utánpótlásedzők szakmai irányítását végzi a jövőben. A további hivatalos közlés a részletekről még várat magára, nem tudjuk például, hogy az egyes korosztályos válogatottak munkáját kik irányítják majd. Ígéretünk van Benedek Tibortól egy hosszabb interjúra, a szövetség közleményében "nevesített" másik két szakemberrel pedig nem sokkal a bejelentést követően sikerült beszélgetnünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a konkrét feladatuk, mennyiben változik az utánpótlás-válogatottak működésének eddigi rendszere, s milyen tervekkel vágnak neki új munkájuknak.

CSEH SÁNDOR a vlv-nek:

- Elöljáróban rögzítsük a tényt: az elnökség megerősítette bizottsági elnöki funkciójában Szívós Istvánt, mellette lett társelnök Benedek Tibor. 

Vári Attila kezdeményezésére az elnökség megszavazott egy nagyon szűk körű szakmai bizottságot - én is felkérést kaptam a munkában való részvételre - ez a csoport nagyban fogja segíteni a magyar utánpótlásképzés szakmai fejlődését, egyben az edzőképzés megújításában is fontos szerepe lesz. E mellett Vári Attila azt is jelezte, hogy szeretné, ha az utánpótlás-válogatottak munkájában is részt vennék. A munkamegosztás szerint a 2004-es korosztálytól - tehát lényegében a 15 évesektől - egészen a 20-21 évesekig, az ide tartozó utánpótlás-válogatottak igazgatója lennék..

- Ez mit jelent?

- Minden csapat mellett lesz két edző, ahogy eddig, de valamennyi válogatott munkájában én magam is részt veszek majd. Szinte minden edzésen szeretnék ott lenni. A válogatottak mellett mindig jó edzők dolgoztak, de a jövőben összetettebb lenne a feladatuk.Természetesen egyelőre csak tervekről beszélhetek, miszerint, az edzőkkel közösen videóadatbázisok felállítását tervezzük mind a magyar csapatról, mind a nemzetközi mezőnyről, mind a válogatott-edzésekről. Ezekkel a válogatottak jövőbeli munkáját és a klubokat, klubedzőket szeretnénk segíteni. Cél a klubokkal való szoros szakmai munka kiépítése.

Mindez csak egy nagyon kis része annak, ami megvalósítható közösen az edzőkkel, de talán ebből is latszik, hogy rendkívül nagy munkáról van szó.

- A hatáskör szempontjából mindez mit jelent.? Hogy konkrét legyen a kérdés: te szabod majd meg, hogy egy-egy válogatott milyen taktikát alkalmazzon a meccsein?

- Egyértelműen nem az a cél, hogy minden csak az én elgondolásaim alapján történjen, nem akarok edzői hatásköröket csorbítani. Ez a munka folyamatos egyeztetést igényel köztem és a válogatott leendő edzői között, illetve köztem és az utánpótlás bizottság között. A legfontosabb az, hogy a válogatottak egy rendszerben működjenek, hogy azok a fiatalok, akik bekerülnek a korosztályos válogatottakba, végig egy gépezetbe tagozódva töltsék az éveiket és így kerüljenek a felnőtt mezőnybe.

- Neked személy szerint nyilván új korszak kezdődik az életedben. Azóta, hogy a tavalyi klubszezon végén bejelentették, hogy nem folytatod a szolnoki csapat irányítását, nem hallottunk felőled...

- Volt sok megkeresésem, de már a tavalyi nyár végén is úgy gondoltam, hogy nem egy másik munkahelyet szeretnék, sokkal inkább megtalálni egy új életcélt. Most jött el az időszak, amikor döntenem kellett: egy klub kispadján folytatom-e a munkát vagy más területen. Felvillanyoztak azok az elképzelések, amelyekkel Vári Attila megkeresett, megtisztelő számomra egy ilyen csoportnak a tagja lenni és meggyőződésem, hogy egy ilyen jellegű szakmai munka jelentős hatással lehet a magyar vízilabdaéletre és talán nem csak az utánpótlás területén. Nagyon sokat adhatok és rengeteget új dolgot tanulhatok, kifejezetten érdekes kihívás előtt állok. Ez most számomra sokkal fontosabb volt annál, mint hogy tíz év után ismét egy klubnál kezdjek el dolgozni.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres munkát kívánok!


VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Az én feladatom a 15 évesek, tehát az országos gyermekkorosztály és az ennél fiatalabbak edzőivel való kapcsolattartás, a szakmai munka irányítása és felügyelete lesz, elsősorban a válogatottra, illetve a tehetséggondozói csapatokra vonatkozóan. A 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben születettek korosztályáról beszélünk.

Tudni kell, hogy a legfiatalabb "évjárat" a válogatottak esetében a 15 éves korosztály, ennél fiatalabbakból nem szervez a szövetség nemzeti csapatot, viszont az ország négy régiójában (északi, dunántúli, budapesti és alföldi régió) folyamatos tehetséggondozás folyik, rendszeresen, nagyjából havi gyakorisággal összefogták már eddig is klubokból érkező tehetségeket, számukra közös foglalkozást, felkészítést tartottak, tartanak a szakemberek. Immár hagyományosan Martfűn, a Mikulás Kupán találkoznak a négy régió 13 éves játékosai, s onnantól kezdve talán már válogatottnak is nevezhető létszámmal folyik a munka.

Én azt szeretném elérni, hogy szélesebb spektrumban gondolkodjunk, egészen 15 éves korig. Ne feledkezzünk el azokról sem, akik nem lettek kiválogatva, kapjanak ők is szinte ugyanolyan képzést. Szeretném ha a Mikulás Kupát a már említett négy korosztályban meg tudnák tartani.

Minden szempontból az a vízilabda érdeke, hogy megtartsa, de ha lehet, inkább szélesítse azt a bázist, amelyen keresztül beáramlanak a gyerekek a vízilabdasportba. Tizenhárom éves korban még nem fejlődik ki teljesen a szervezet, ekkor még komoly biológiai változásokon mennek át a gyerekek. Természetesen mindemellett nagyon oda kell figyelni azokra, akik a tehetségesek közül is a legjobb teljesítményt nyújtják. 

- A klubedzőkre is kiterjed majd a "hatóköröd"?

- Ennek a bizottságnak, amely nemrég megkezdte a munkát, az egyik legfontosabb feladata éppen az, hogy irányelveket, segítséget adjon minden egyes korosztályra vonatkozóan ahhoz, hogy milyen vízi, szárazföldi, technikai, taktikai képzést kapjanak a játékosok. De nem lenne jó, ha azt gondolnánk, hogy ezek mindenkinél azonos módon működnek majd. A körülmények, a létszámból adódó lehetőségek nem mindenütt ugyanolyanok, éppen ezért szeretnénk kidolgozni egy olyan rugalmas rendszert, amelyben az edzők az alapoktól adott esetben a válogatott szintig fokozatosan, lépésről lépésre tudják fejleszteni a játékosokat. Ehhez területi jellegű edzőtáborok, módszertani táborok szervezésével is hozzá fogunk járulni, ami reményeink szerint hatékony segítséget jelent majd.

- Ha jól gondolom, nemcsak a játékosokat, hanem az edzőket is képzitek majd.

- Igen. Az az elképzelés is szóba került, hogy egyfajta kreditrendszert vezessünk be, ennek kidolgozása még folyamatban van. A terveink szerint a krediteket edzői konferencián, válogatott és tehetséggondozó valamint módszertani táborok tematikus napjain lehet majd gyűjteni. 

Egyébként az a tapasztalat, hogy az ilyen jellegű módszertani rendezvények mindig hasznosak, előrelendítik az ismeretek korszerűsítését és a tudás alkalmazását. Mindezek fontos összetevői annak, hogy milyen lesz a vízilabdázásunk az utánpótlásban és aztán később, a felnőttek szintjén.

- Gondolom, együtt fogtok dolgozni Cseh Sándorral, hiszen ő is elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyez a rendszerszerű képzésre, arra, hogy a különböző korosztályok fejlődése zökkenőmentes legyen.

- Abszolút, igen, sőt, nemcsak Sanyival, hanem a bizottság összes tagjával. Nagyon fontos, hogy itt nem arról van szó, hogy a 15-20 évesek korosztályánál Sanyi, a 15 év alattiaknál pedig az én elképzeléseim szerint történik majd minden. Éppen az a lényeg, hogy szeretnénk kidolgozni egy olyan rendszert, amibe mindenki beleadja a saját tudását szakmai múltja, játékosként, edzőként szerzett tapasztalatai alapján. Így alakul majd ki egy olyan koncepció, amelyben nyilván megjelennek az egyének is, de leginkább azt szeretnénk elérni, hogy az összkép alapján egyértelműen jó, sikerekkel, eredményekkel kecsegtető választás legyen a vízilabdasport a fiatalok számára.

- A világversenyeken való szereplés a te korosztályaidat még nem érinti?

- Idén először rendeznek Európa-bajnokságot a 15 évesek számára. Előzmény híján a nyári burgaszi Eb-részvételhez selejtezőket kell vívni. Ez a torna Podgoricában lesz március második felében, Montenegró, Oroszország, Törökország, Macedónia és Magyarország részvételével. Az öt csapatból négy továbbjut, de az elért helyezésnek valószínűleg jelentősége lesz a későbbi kiemelések szempontjából.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres munkát kívánok neked is!