FACEBOOK

Varga Dénes: ,,Az első lépés, hogy legyen egy álmunk,,

Varga Dénes: ,,Az első lépés, hogy legyen egy álmunk,,
hozzászólás, 2019.01.03.

A nemzetközi pólóéletben - főleg videói révén - jól ismert szaklap, a France Water-Polo angol és francia nyelven közzétett interjút készített Varga Dénessel. A cikk "magyar változatát" ismertetjük: 


Varga Dénes és a Ferencváros tökéletes szezont tudhat maga mögött. A csapat mindent megnyert, ahol elindult és ebben Varga Dénesnek fő szerepe volt. 

France Water-Polo: - Először is köszönjük, hogy időt szakít kérdéseink megválaszolására. A csapatát senki nem tudta megállítani 2018-ban: bajnokság, Magyar Kupa, Eurokupa, Szuperkupa. Minek köszönhető ez a sikersorozat?

Varga Dénes: - Az éves teljesítmény különböző fázisokból állt. Szeretnék kiemelni két eseményt, eredményt a másik háromhoz képest: a magyar bajnoki címet a Szolnok elleni ötmeccses döntő megnyerésével és az Európai Szuperkupa megszerzését az Olympiakosszal szemben. Az előző években nem szerepeltünk a BL-ben, viszont ennek köszönhetően alaposabban tudtunk készülni, fejlődni, jobb kondícióban voltunk, s erre az esztendőre a csapat erejét is növelni tudtuk.

FWP: - A Ferencváros jelenleg nyolc meccsből nyolc győzelemmel áll a magyar bajnokságban, a szerepe domináns. Mi élvez elsőbbséget, a magyar bajnoki cím megvédése vagy inkább arra koncentrálnak, amit a klub még sosem ért el, a Bajnokok Ligája megnyerésére?

V.D.: - A magyar bajnokság megnyerése számunkra kötelező feladat, de szintén elég erősek vagyunk ahhoz, hogy bármelyik csapatot bármikor legyőzzük a Bajnokok Ligájában - beleértve a Pro Reccót is. Ez nem megoldhatatlan feladat, de először azt szeretném látni, hogy ott vagyunk a final 8-ban.



FWP: - Amíg tavaly el nem igazolt a Szolnoktól, az a csapat volt uralkodó a magyar és az európai vízilabdában. Miért váltott?

V.D.: - A szolnoki nagyszerű időszak volt az életemben, imádtam ott lenni, de voltak olyan magánjellegű terveim, amelyek miatt a Budapestre költözést választottam. Egyfajta elindításáról van szó annak, hogy felépítsem a sportolói pályafutást követő életemet. Szerencsésnek érzem magam, hogy a Ferencvároshoz tartozhatok, ez a legnagyobb hagyományokkal rendelkező klub Magyarországon és fontos számomra, hogy hogy érzem magam a "munkahelyemen", a klubomban.

FWP: - Nem volt ott a barcelonai Európa-bajnokságon, amelyen a magyar válogatott kiábrándítóan szerepelt, a 8. helyen végzett. Mivel magyarázható ez a gyenge teljesítmény, különösen annak fényében, hogy két hónappal később a magyar nemzeti csapat megnyerte a Világkupát?

V.D.: - Az Eb a nyár fő eseménye volt, úgyhogy minden válogatott erre készült. És a magyarok útja nem volt könnyű az elődöntőkig. Olaszország és Szerbia is legyőzött minket, úgyhogy az esélyeink elszálltak. A Világkupán sokkal könnyebb volt elérni a győzelmet, bár egy tornát megnyerni mindig nehéz.

FWP: - Mit mond a nyári koreai világbajnokságról? Lehetséges, hogy Magyarország megnyeri? Ön ott lesz?

V.D.: Igen, száz százalék, hogy a válogatottal leszek a 2020-as olimpia végéig. A legfontosabb célunk Dél-Koreában az lesz, hogy megszerezzük az olimpiai kvalifikációt. (Ehhez döntőbe kell jutni, illetve akkor elég a harmadik hely, ha megelőz minket az a csapat, amely a Világliga szuperdöntőjének megnyerésével már elérte a tokiói kvalifikációt - a szerk.)



FWP: - Beszéljünk egy kicsit magáról! Hamarosan 32 éves lesz, tartalmas karriert tudhat magáénak olimpiai bajnoki címmel (2008) és világbajnoki győzelemmel (2013). Milyen tanácsokat adna azoknak a fiatal játékosoknak, akik hasonló pályafutásról álmodnak?

V.D.: - Az álmodás szót használta és ez az első konkrét lépés, hogy sikeresek lehessünk, de mit sem ér a következő lépések megtétele nélkül. Az én álmom is az volt, hogy olimpiai bajnok legyek, s rájöttem, hogy ennek érdekében olyan keményen kell dolgoznom, ahogy csak tudok. Mert a tehetség a kritikus pillanatokban megkülönböztet a többiektől, de kemény munka nélkül nem lehet eljutni ezekhez a kritikus pillanatokig. Vagy talán el lehet, de nem fog sikerülni.

FWP: - Melyik játékos volt hatással Önre a pályafutása során?

V.D.: - Leginkább Kásás, Biros, Uskokovics és Szapics. Említhetném a testvéremet is, ő inkább amolyan személyes hősöm volt gyerekkoromban. Aztán felnőttem. :-)

FWP.: - Gyakran fejezzük be az interjút olyan "ostoba" kérdéssel, mint ez: BL-győzelem a Fradival vagy világbajnoki cím Koreában a magyar válogatottal?

V.D.: - Azt választanám, hogy játsszunk két döntőt és meglátjuk, melyiket tudjuk megnyerni. A világbajnokságot előbbre sorolnám, mert az az álmom, hogy legalább egyszer egy döntőben legyőzzük Szerbiát. És ugye, az első lépés az, hogy legyen egy álmunk!


Best of...



A "bakancslistás gól" is 2018-ban esett: