FACEBOOK

Hát a vízilabda?

Hát a vízilabda?
hozzászólás, 2018.12.28.

Hozzáértők szerint jól alakult az ország 2018-as költségvetésének helyzete, ez adott módot arra, hogy a kormány - utolsó idei döntései között - jelentős összegű pénzt osszon ki különböző területek működési, fejlesztési finanszírozására. Sok sportági szakszövetség is a kedvezményezettek között van, hatalmas támogatást kapnak sportági akadémiák - a vízilabda nincs köztük. Részletek:


A rendeletek a Magyar Közlöny december 23-i számában jelentek meg. A jogszabályok meghatározzák az anyagi juttatás körét és célját.

Számos más terület mellett a sport is jól jár. Programokra, konkrét klubok támogatására és más, meghatározott célokra rendel nem kevés pénzt kiutalni a kormányhatározat.

Ami külön érdekesség: jelentős összegű támogatást kapnak sportági szakszövetségek is. 

Sportszakmai és működési feladatok támogatására 303.900.000.- forint jut a Magyar Ökölvívó Szövetségnek, ahol tudjuk, hogy komoly gondok voltak az elmúlt időszakban. Két jogcímen összesen 760 millió forintot kap a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, s 450 millió forintjut a Magyar Természetjáró Szövetségnek a "magyarországi természetjárás megújításához". 

Külön figyelemre méltó, hogy 23 sportág szakszövetsége (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, golf, judo, kajak-kenu, karate, kerékpár, lovassport, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, tenisz, tollaslabda, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás) "olimpiai kvalifikációs támogatás" jogcímen jut hozzá kisebb-nagyobb forrásokhoz. Ez számunkra aggodalomra ad okot még akkor is, ha a felsorolásból a többi klasszikus csapatsport is hiányzik.

Néhány nagyon jelentős tétel jut szakmai központul szolgáló sportági akadémiák működtetésére. A Nemzeti Kézilabda Akadémia munkáját 1.7 milliárd(!) forinttal támogatja a kormány, a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát (Rátgéber Kosárlabda Akadémia) 1,5 milliárddal.

Kicsit értetlenül állunk az előtt, hogy a "vízilabda" szó a hosszú felsorolást tartalmazó rendeletmellékletek egyikében sem szerepel. (Pedig a fentebb említett tételek mellett még konkrét sportrendezvény támogatására is megszavaztak pénzt a kormánytagok, a Magyar Lovas Szövetség például 200 milliót kap világkupa és kontinensbajnokság megrendezésére - márpedig, mint tudjuk, nyáron Budapesten lesz a női Világliga szuperdöntője, s ez a rendezvény nincs a mostani támogatotti listán.)

Nincs kétségünk, hogy az MVLSZ nyilván más módon jut majd kormányzati támogatáshoz, de a dolog akkor is nagyon furcsa. Például azért, mert ebben a sportágban  (a csapatsportágak mindegyikében) is nagyon erős harcot kell majd vívni azért, hogy kijusson Tokióba női és férfi válogatottunk. És ne feledjük: a legutóbbi ötkarikás játékokon a csapatsportágak közül egyedül vízilabdában szerepelhetett Magyarország képviseletében válogatott!

Az is tudható, hogy sportágunkban is napirenden van Nemzeti Vízilabda Akadémia létrehozása. Az elnökké választott Vári Attila elnökjelöltként ezt írta az "Elnöki program" címmel nyilvánosságra hozott dokumentumban:


"Feladat a sportági akadémia rendszer kialakítása, a korosztályos válogatottakat is felkészítő központi akadémia létrehozása, amely az utánpótlás-nevelési feladatok mellett a sportszakemberek, edzők, játékvezetők képzési központjaként is működhetne, és amely középtávon egy közép-kelet-európai régiós központtá, hosszú távon pedig a világ egyik meghatározó központjává válhatna."


Most vagy alaposan le vagyunk maradva az előkészítésben a rivális csapatsportágakhoz képest (ha így van, ez nyilvánvalóan nem az október óta regnáló vezetés hibája) vagy pedig más módon, más forrásból tervezik megvalósítani az MVLSZ-ben a nagyszabású terveket.

A szövetség korábbi vezetése nem arról volt híres, hogy szívesen osztott volna meg információkat a gazdálkodás, a működés részleteiről. Sok változást egyelőre nem érzékelünk, de nem szabad türelmetlennek lenni, maga az új vezetés is három hónapban határozta meg azt az időszakot, amire teljes egészében átveszi a szervezet (a magyar vízilabdaélet) irányítását.

Az biztos, hogy rengeteg a kérdés (és nem csak a finanszírozással kapcsolatban), ezeket fel is fogjuk tenni a szövetség elnökének, aki sok interjút adott már, s megígérte, hogy a vlv is sorra kerül majd valamikor.