FACEBOOK

Egy valóban „Kemény” kritika

Egy valóban „Kemény” kritika
hozzászólás, 2007.03.06.

Az 1997 óta tartó Kemény-érában egyetlen játékos sem szerepelt az elmúlt évtized valamennyi világversenyén. A 20 alkalomból 19-szer a szövetségi kapitány számított balkezes világklasszisára, csupán a Világliga 2005-ös belgrádi döntője előtt beszélték meg egymással, hogy Kiss Gergely fáradtsága és Kemény Dénes kísérletező kedve miatt jobb, ha azt a tornát kihagyja. Mérlegük együtt 19 világversenyen 9 arany, 5 ezüst és 4 bronzérem.

- Gergő csapatunk kiemelkedő, markáns egyénisége, immár egy évtizede – vág bele alapjátékosának értékelésébe a szövetségi kapitány. Lelki beállítódása talán neki a legjobb a gárdában, mert mindig pozitívokká alakítja még a negatív ingereket is. A tréningeken és a mérkőzéseken egyaránt lepereg róla minden, aminek le kell peregnie. Ideális edzői alany, mert konkrét döntéseiben sosincs benne az előzmény. Nem véletlen, hogy megnyert olimpiáink legfontosabb meccsein játszott úgy, ahogy.

 

Nagyon ritkán viszi be a vízbe a pólótól független dolgokat, néha kicsit dekoncentrált, ha hibázik, ezért hibázik, ám még ebből is erőt tud meríteni a következő támadásnál.

 

Pályafutásom során - pedig pár évet eltöltöttem a vízben és a parton egyaránt - csak az olaszok legendás játékosához Gianni de Magistrishez tudnám hasonlítani. Ő volt képes arra, hogy öt lőtt gólja után, ugyanúgy belője a hatodikat is, vagy, hogy kilenc elrontott helyzetét követően tizedszerre korábbi hibái ellenére magától értetődő természetességgel váltson gólra egy fórt.

 

Gergő esetében nagy könnyebbség nekem, hogy a feladatom annyi csupán, hogy fizikailag jó állapotba hozzam, a többi megy magától. Sydneyben még csak 98 kilót nyomott, most jó tízzel több, csupa izom, de egy ilyen hatalmas testet a vízben mozgatni kell. Ha fizikailag a topon van, gyakorlatilag megállíthatatlan.

 

Balkezesként értelemszerűen a jobbszélen játszik, de ezekkel a fizikai és lelki paraméterekkel, ha jobbkezes lenne is, biztos helye lenne a csapatban, mert képességei alapján centert, vagy álló bekket is játszhatna, ha épp arra lenne szükség. Katonai hasonlattal élve ő a mi páncélozott mozgó harci járművünk, de én, mint tábornok azt is tudom, hogy seregünkben a „vezérlője”, azaz az agya az, ami igazán kivételessé teszi.

 

Hajdú B. István

Címkék:
Kiss Gergely

1 régi hozzászólás

geyza hozzászólása
2007.03.06. 17:33

jó cikk