FACEBOOK

Splitben lesz az Európa Kupa, Belgrádban a Világliga nyolcas döntője!

Splitben lesz az Európa Kupa, Belgrádban a Világliga nyolcas döntője!
hozzászólás, 2018.12.14.

A hírt a magyar szerkesztésű nemzetközi honlap, a WP news tette közzé pénteken, a FINA-ra hivatkozva. Az információ azért fontos, mert a Világliga Szuperdöntőjének győztese lesz az első részvevője a 2020-as tokiói olimpia vízilabda-tornájának (természetesen a házigazda Japán után).


Az információt a szerb szövetség honlapja is megerősítette. A helyszínről a FINA Büro döntött kínai ülésén.

A most zajló Európa Kupa-selejtezők négy csoportjában jelenleg (három játéknap után) ez az állás:

A csoport

1. Magyarország 9,
2. Oroszország 6,
3. Németország 3,
4. Málta 0 pont

B csoport

1. Görögország 9,
2. Spanyolország 6,
3. Hollania 3,
4. Ukrajna 0 pont

C csoport

1. Montenegró 5,
2. Olaszország 4,
3. Franciaország 0 pont

D csoport:

1. Szerbia 5,
2. Horvátország 4,
3. Románia 0 pont

Az EURÓPA KUPA/VILÁGLIGA-SELEJTEZŐK TELJES PROGRAMJA


A kiírás szerint az Európa Kupa négy csoportjának első két helyezettje jut be a spliti nyolcas döntőbe (2019. április 5-6-7.), ott pedig az első négy helyezett biztosítja helyét Európa képviseletében a Világliga nyolcas szuperdöntőjében (beleértve Szerbiát, amely házigazdaként már most tudhatóan részvevője a VL F8-nak). A szuperdöntő tehát Belgrádban lesz, 2019. június 18. és 23. között. E torna első helyezettje olimpiai kvalifikációt szerez.

Mint a közelmúltben a vlv beszámolt róla, Vári Attila MVLSZ elnök az InfoRádiónak adott interjúban bejelentette, hogy a magyar szövetség a FINA-nak pályázatot nyújt be, hogy Budapest egymást követő három évben házigazdája lehessen a Világliga végső küzdelemsorozatának. E pályázat sorsáról nincsenek információk, de Kínában a napokban döntés született arról, hogy a 2019-es női Világliga Szuperdöntőnek Budapest adhat otthont. A szövetség tájékoztatása szerint e verseny időpontja 2019. június 4-9. A mezőny nyolctagú és az aranyérmes szintén megválthatja a tokiói repülőjegyeket.

A fenti nagy tornák, szuperdöntők meccseit már az új szabályok szerint játsszák majd a csapatok.