FACEBOOK

Dabrowski Norbert: ,,A csapatok még közelebb kerülnek egymáshoz,,

Dabrowski Norbert: ,,A csapatok még közelebb kerülnek egymáshoz,,
hozzászólás, 2018.10.03.

A bajnoki starttal több szempontból is új korszak kezdődik az egri vízilabdaklub életében. Dabrowski Norbert vezetőedzővel a szezon előtti helyzetről, az új csapatról, a legerősebb riválisokhoz képest várható pozícióról beszélgettünk.


- Belevágnék a közepébe: ismét elkezdődik egy új klubszezon és valahogy az van a levegőben, hogy a bajnoki címért várhatóan versenyben lévő négy nagy csapat közül ti vagytok a leggyengébbek... Mi az oka annak, hogy ez a vélekedés eléggé általános?

- Mondjuk az, hogy több olyan játékos, aki nálunk játszott, de most váltott, eddig nem volt stabilan válogatott, most pedig nyáron szerepelt a nemzeti csapatban. A közvélemény azt látja, hogy Bedő helyett Sánta Dani fog nálunk játszani, Kovács Gergő helyett mondjuk Tóth Bendegúz, Biros Barnabás vagy Magyar Marci, s ezt visszalépésnek tekintik. Én meg azt mondom, hogy majd az eredményjelző tábla megmutatja, hogy így van-e. Papíron az Eger játékoskerete valóban gyengült, a másik három csapat jóval erősebbnek tűnik, de hogy ez így is van, azt be kell bizonyítani a medencében. Ráadásul nekünk nemcsak fölfelé kell nézegetnünk, hiszen figyelnünk kell a nagyon erős BVSC-re, amely tavaly megelőzte a Miskolcot, utóbbi pedig tovább erősödött, szokásukhoz híven most is sokat igazoltak. Azt mondom: nekünk az első körben különösen arra kell figyelnünk, hogy éppen a BVSC-t és a nálunk gyengébb csapatokat biztosan verjük. Aztán, hogy a különösen erős csapatokkal mire megyünk a középszakaszban és később - majd kiderül.



- Min múlik az, hogy egy játékos marad vagy elmegy és ha vált, melyik csapathoz igazol? Gondolom, elsősorban az anyagiakon.

- Nem feltétlenül. Angyal Dani és Bedő Krisztián sok időt töltött Egerben. Danival sokat beszélgettünk és úgy gondolom, nagyobb lehetőséget jelent számára az új csapata, Krisztián esete pedig speciális, vele hét évig dolgoztam együtt, megérett az idő a váltásra, szerintem ez teljesen érthető. Nem éreztem úgy, hogy náluk csak az anyagiak játszanak szerepet az átigazolásnál. Az biztos, hogy mi legfeljebb ugyanakkora büdzséből dolgozunk, mint korábban, miközben a riválisok folyamatosan erősödnek, de nem akarok ezzel foglalkozni. Tudom, hogy a Barceloneta milyen összegből csinál csapatot évek óta, nyilvánvaló, hogy kulcsjátékosokhoz, meghatározó szintű játékosokhoz ezen a szinten komoly anyagi feltételek kellenek. Mi letettük a voksunkat egyfajta csapatszerkezet mellett - ezt az utat választottuk.

- Mi jellemzi ezt a csapatszerkezetet?

- Az, hogy van egy rutinos magja, hat-hét játékos, aki eddig is itt játszott és maradt, ők idősebbek, tapasztaltabbak és van a csapat másik fele, akik égnek a bizonyítási vágytól. Utóbbiak egy része jó korban van, de a többiek egészen fiatalok. Egyébként, ha már említettem Magyar Marcit, hozzáteszem Kürti Dominik nevét, ugyanis biztos vagyok abban, hogy e két, az ifiből kijött játékossal egészen komolyan kell majd számolni Egerben a következő években. 

A személycseréknek közvetlen hatása van a játékunkra, nem azt mondom, hogy amit eddig csináltunk, azt ki lehet dobni a kukába, de nyilvánvaló, hogy nem a korábbi játékba illeszkednek be a most érkezettek, hanem a teljesen átalakult csapat új stílusát kell kitalálni és megvalósítani, kiindulva a mostani játékosok adottságaiból. Más a kapus, más a védő és más a center... Na most, aki ismeri a vízilabdát, az tudja, hogy ez a tengely határozza meg a játékot.



- Mennyi idő kell szerinted ahhoz, hogy az új elképzelések szerinti csapat teljesen összeálljon?

- Azért vannak kétéves szerződések, azért tervezünk két esztendőre, mert tudjuk: ahhoz, hogy ez magas szinten tudjon működni, minimum egy évre van szükség. De Ferguson óta az is ismert, hogy az első évben van egy keret, abból megnézi az edző, hogy mit tud főzni. A második évre igazítgat egy kicsit és a harmadik esztendő végére jön az eredmény - általában ez így van, ha teljesen új csapat építésébe fognak.

- Neked hány éves szerződésed van most?

- Kettő.

- Új? Most indul?

- Igen.

- Térjünk rá a bajnokságra. A szezon indulásakor mégiscsak érdemes egy kis összevetést készíteni. Hogy értékeled a riválisok igazolásait, induló pozícióit? Talán most nagyobb mozgás volt, mint korábban, nem?

- Így van. A mozgás minden előzőnél korábban, januárban elkezdődött, és ha ez az időszak hosszabb, akkor nyilvánvalóan a változások is nagyobbak. Ennek az Eger a fő érintettje volt, hárman is az OSC-hez mentek, mondjuk, ez már nem is ért minket váratlanul, szinte megszoktuk az elmúlt években. Úgy érzem, a Fradi tovább erősítette a keretét, ami teljesen racionális döntés, hiszen egy "másik kávéházba" kerültek, ebben a szezonban jóval több meccsük lesz. Az OSC évek óta nagyobb eredményekre vágyik. Nagyon tudatosan léptek és láthatóan minden téren megtettek mindent annak érdekében, hogy most már tényleg előrelépjenek. Meg is van erre a reális esélyük, úgy gondolom. A Szolnok maradt az esélyes csapatok között úgy, hogy elég kardinális változás történt náluk, Cseh Sanyi helyett Zsivko Gocics a vezetőedző, kíváncsian várom én is, hogy ez milyen következményekkel jár majd.

- Szerinted hozhat új színt a magyar bajnokságba?

- Nem hiszem, hogy nagyon mást fognak játszani. Úgy gondolom, az a tendencia folytatódik, hogy a csapatok még közelebb kerülnek egymáshoz, ami alatt azt is értem, hogy más lesz a Fradi ellen játszani most, hogy nem az Eurokupában szerepel, hanem a BL-ben. Látszott a tavalyi döntőnél, hogy egy teljesen kilúgozott Szolnok találkozott azzal a Fradival, amely abszolút felszálló ágban volt. Megnyerték az Eurokupát, elkapták a ritmust, duzzadtak az erőtől és még így is öt meccsig ment a döntő...

Ez egy nagyon erős szezon lesz és sok mindenre választ fog adni nekem is, kíváncsian várom. És ha már szóba került, nekem nagyon fog hiányozni Sanyi (Cseh Sándor, a Szolnok eddigi vezetőedzője - a szerk.), mert kicsit olyannak éreztem a kettőnk helyzetét, mint amilyen volt annak idején Gerendás Gyuri és Földi Laci egymáshoz való viszonya: éveken át rivalizáltak, gyűrték egymást és persze megvolt, megvan a kölcsönös respekt egymás felé. Nyilván érdekes impulzusa lesz az egésznek, hogy történt egy ilyen váltás. Kíváncsian várom, hogy ők mire lesznek képesek, de Gocics a szerb válogatott csapatkapitánya volt éveken keresztül, aki követi a nemzetközi vízilabdát, körülbelül tudja, hogy mi várható.



- Nálatok mi a hivatalos elvárás a klubvezetés, a városvezetés részéről?

- Nem fogalmazódott ez meg egyelőre, az ismert okok miatt.

- Akkor beszéljünk az "ismert okokról" kicsit. Elnökváltás történt a klub élén. Ez hogy érint titeket, a játékosokat és téged?

- Október 1-jével Szécsi Zoltán vette át a klub irányítását. Ez közelebbről azokat a játékosokat érinthette érzelmileg, akik régebb óta itt vannak, illetőleg abból a szempontból mindenkit, hogy rendben legyen a klub és meglegyenek azok a feltételek, amelyekben a szerződésük aláírásakor megállapodtak. Napi kapcsolatban ők nem voltak a klubelnökkel, ilyen értelemben engem érint leginkább a változás, hiszen én folyamatosan együtt dolgozom a mindenkori vezetővel. Nagyon remélem, hogy ugyanúgy fogom tudni végezni a munkámat, ahogy eddig, erre meg is van minden esély, Zoli éppen most tartott egy edzői értekezletet, amelyen elmondta, hogy szeretné ha jó eredményeket érnének el a klub csapatai, s ehhez - úgy gondolja - hogy az eddigi jó dolgokat meg kell tartani, s azon szeretne csak változtatni, ami nem működött százszázalékosan.

- A te szezon előtti személyes elvárásod mi? 

- Úgy gondolom, ez a keret alkalmas arra, hogy bekerüljön a bajnokság legjobb négy csapata közé és ott esetleg még feljebb lépjen. Egyébként ugyanezt mondanám, ha a tavalyi kerettel indulnánk most harcba. Magamnak azt fogalmazom meg fő feladatnak, hogy türelmes legyek, míg ez a társaság csapattá érik.



- Hol látsz nagyobb esélyt a kiemelkedő szereplésre, a bajnokságban vagy a BL-ben?

- Ha valahol gyengültünk, akkor talán éppen ezen a területen. Sok játékosunknak nincs kellő tapasztalata ebben a "kettős versenyfutásban". Magam sem tudom, hogy miután a csapat fele rutintalan az ilyen hatvanmeccses őrületben, a másik, rutinosabb fele el tudja-e vinni a terheket, ha akadozik a gépezet. Abban bízom, hogy az új játékosok motivációja és lendülete megoldja ezt a problémát, az biztos, hogy lesznek hullámvölgyek, de hát minden évben vannak. Most úgy látom, hogy valahogy túl kell majd élnünk az októbert, de főleg a novembert, amely minden csapatnak nagyon nehéz hónap lesz 10-12 igazán fontos, nehéz meccsel. Minden évben azt nyilatkoztam, hogy nincs mellébeszélés, rögtön hajtani kell, elvárják tőlünk az eredményt, nem lehet hibázni. Most ezt kell valahogy megoldani, hogy amíg még nincsen teljesen készen a csapat, a pontokat addig is gyűjtögetni kell. 

- A BL-főtábla beosztásánál szerintem egyértelműen a könnyebb csoportba kerültetek. Jó, a mostani hétvége után a két legerősebb selejtezős csapatot kaptátok, a Fradit és a Bresciát, de azért a ti csoportotokban mégiscsak négy továbbjutó hely van. Hogy vélekedsz a F8-ba jutás esélyéről?

- Első látásra azt gondoltam, hogy innen csoda lenne elérni a final eightet, de aztán - alaposabban megvizsgálva a lehetőségeket - módosítottam ezen az álláspontomon. A Reccót és a Fradit nehéz lenne megelőzni, de további két hely kiadó és a Brescia, Barceloneta, Dinamo Moszkva, Eger négyes külön versenyében az első két hely valamelyike megszerezhetőnek tűnik. Meglátjuk.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szezont kívánok!


FRISSÍTÉS

Az InfoRádió Pólópercek című műsorában Szécsi Zoltán ügyvezető elnök megfogalmazta a hivatalos célt. E szerint a klubvezetés szeretné, ha a csapat bejutna a legjobb négy közé a bajnokságban, de az elvárás nemzetközi szereplést jelentő hely elérése, ami az 5. hely megszerzésével is teljesíthető.