FACEBOOK

Hogy jutunk ki az olimpiára?

Hogy jutunk ki az olimpiára?
hozzászólás, 2018.09.23.

Rió előtt már rezgett a léc és bár sokan elképzelni sem tudják, hogy olimpiai vízilabdatornát rendezzenek a magyar válogatott nélkül, a tokiói kvalifikáció bizony nem lesz könnyű. Erről és sok másról (többek között Hárai Balázzsal és Varga Dénessel folytatott egyeztetéséről) is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, Szabó Gergő mikrofonja előtt Märcz Tamás szövetségi kapitány. Tudósítás és a teljes - több mint 55 perces - beszélgetés videófelvétele: 


A beszélgetés fő témája természetesen a magyar válogatott nyári szereplésének, sikereinek és kudarcainak értékelése volt. Kiderült a szövetségi kapitány szavaiból, hogy a nyári szezont lezáró Világkupa-győzelmet nagyra értékeli ugyan, de tisztában van azzal, hogy csapatának ennél sokkal nagyobb kihívásoknak kell megfelelnie a jövőben.


"Nem szabad egy pillanatra sem megállni. Ahol tartanak a játékosaink egyénileg, ahol tart ez a magyar csapat most, az nem feltétlenül elég. Ha egyénileg is tudunk javulni és csapatban is tudunk javulni, akkor realitás lehet az, - és most lehet, hogy furcsa lesz: - hogy ki is fogunk jutni az olimpiára. Mert nem egy egyszerű dolog manapság kijutni az olimpiára. Négy éve is egyébként borotvaélen táncolt ez az olimpiai kvalifikációs tornán, akár egy lövésen múlott, hogy büntetőpárbaj legyen. Nagyon sok labilis tényező, rengeteg jó csapat van ma már az olimpiáért való harcért."


- Hol látja a legegyszerűbb kvalifikációs lehetőséget Tokióra? - kérdezte a műsorvezető, Szabó Gergő.

A válaszból kiderült, hogy az első kvalifikációs lehetőség a jövő évi Világliga-szuperdöntő lesz, ahonnan a győztes szerez részvételi jogot az olimpiára. Ezt követi majd a 2019-es év fő versenye, a kvangdzsui világbajnokság, amelyen két hely lesz kiadó, s amennyiben a Világliga-győztes bekerül az első kettőbe, akkor a harmadik hely is kvalifikálhat. Utána következik majd a Európa-bajnokság, amelynek 2014 után ismét Budapest ad otthont, már az olimpia évében, 2020 januárjában. Ott szintén egy válogatott szerezhet kvalifikációt. Aki ennek az összesen négy helynek egyikét sem tudja megszerezni, annak kvalifikációs tornára kell mennie 2020 tavaszán.


"Én azt mondom, úgy néz ki, hogy a Világligát minden csapat komolyan fogja venni, indulni fog rajta, nagyon nehéz lesz azt az egy helyet megcsípni. Reálisabbnak gondolom, hogy esetleg a világbajnokságon dobogóra állva szerezzük meg az indulási jogot, kis szerencsével, ugye, ott akár a harmadik hely is kvótát adhat. Ha ott sem sikerül, akkor jön az Európa-bajnokság, amely hazai rendezésű és ez mindig pluszerőt ad. Én úgy gondolom, hogy várhatóan a Világligán és a világbajnokságon is európai csapat viszi el ezeket a kvalifikációs helyeket és akkor az Európa-bajnokágon még negyedik hely is kvalifikációt adhat. A felsoroltak mindegyike lehetőséget jelent a magyar vízilabda számára, de ha kvalifikációs tornára kell menni, akkor oda kell menni, ott kell kivívni. Nem feltétlenül van messze a realitásoktól, hogy akár oda szorulunk."


A műsorvezető rákérdezett a válogatott szereplésüket ideiglenesen szüneteltetők helyzetére, konkrétan felvetve, hogy vajon részt vehet-e majd az olimpián az, aki 2019-ben sem játszik a csapatban.

- Aki visszautasítja a következő évet, nem kell, hogy jöjjön utána, mert így nem lehet folyamatosan dolgozni. Más dolog, ha valaki sérülés miatt nem lehet ott - mondta a kapitány. 


"Nem szeretném azt, hogy valaki átjáróháznak tekintse a válogatottat. Igenis, a jövő évben már szükség van mindenkire, aki majd az olimpián is segíthet, hiszen annyira nehézzé vált az olimpiai kvalifikáció kivívása, hogy a legerősebb csapat nélkül nehéz is lesz ezt megvívni és még azzal sem könnyű.

Mindkét játékossal, Hárai Balázzsal és Varga Dénessel is beszéltem az utóbbi időszakban. Korábban mindketten azt nyilatkozták, hogy szívesen visszatérnének majd később, de ezt az évet nem töltenék a válogatottal. Úgy láttam, hogy Hárai Bálázs egyébként az utóbbi beszélgetésünknél nagyon ambiciózus volt és valóban az az elképzelése, hogy az olimpia az egy cél számára és szeretne a közeljövőben visszatérni. Nem volt ennyire határozott a válasz Varga Dénes részéről, majd meglátjuk, hogy változik-e ez a fajta elképzelés az ő részéről. Most nélkülük kellett megoldanunk ezeket a tornákat. Két kimagasló sztárjátékosunkról beszélünk, akik valóban a nemzetközi topvízilabdát képviselik és azt is elmondhatom, hogy nagyon kevés ilyen szintű játékosunk van jelen plillanatban." - fogalmazott Märcz Tamás.

(Mint a hétvégén megírtuk, Varga Dénes már meghozta döntését, amely egyelőre nem nyilvános - a szerk.)


A teljes beszélgetés videófelvétele két részben:



 

Címkék:
Märcz Tamás Aréna