FACEBOOK

A Mladosttal készül a Fradi a jövő heti BL-selejtezőkre

A Mladosttal készül a Fradi a jövő heti BL-selejtezőkre
hozzászólás, 2018.09.22.

Alig kezdte el komplett kerettel a felkészülést a magyar bajnok, máris nagyon közel az első komoly megmérettetés: egy hét múlva Franciaországban BL-selejtezőkön kell megszerezni a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikét. Az FTC ezen a héten a BL-főtáblás Mladost Zágrábbal gyakorolt, a péntek esti edzőmeccsen jártunk.


A Mladost Zágrábról mostanában nem sokat hallottunk, de nem árt tudni, hogy a Bajnokok Ligája (Euroliga) örökranglistáján a Pro Recco mögött második helyen áll, holtversenyben a Partizan Begráddal. Az utolsó győzelmük viszont elég rég volt, 1996-ban. Ezen szeretnének most változtatni, aminek érdekében láthatóan sok mindent megtesznek. Megvásárolták a BL-főtáblás helyet (a Szolnokkal kerültek egy csoportba) és immár ehhez a szinthez való csapata is van. Náluk játszik többek között Cosmin Radu, Milos Csuk és Antonio Petkovics.

Ők már egy ideje együtt készülnek, a Fradinál csak a napokban gyűlt össze a teljes keret, ez érződött is a péntek esti kétkapun, amit - ne szépítsük - a vendégek nyertek meg, ha szoros küzdelem után is.


vlv-képek az edzésről


A meccs után Varga Zsolt vezetőedzőt és Varga Dénest kértük a vlv kamerája elé.

VLV-VIDEÓK:


Varga Zsolt a vlv-nek


- Szervusz, Zsolt! Egy nehéz hét végén vagytok, most zajlott le egy kemény edzőmeccs a Mladost Zágrábbal és ez már a második volt. Arra kérlek, mondd el, hogy készültök, milyen volt a hét, milyen volt ez a két edzőmeccs!

- Összességében: nehéz volt a hét, fizikálisan is nagy terhelést kaptak a játékosok - annak ellenére, hogy a csapat egy része most jött vissza a Világkupáról. A többiek egy része már korábban elkezdett dolgozni, illetve voltak, akik a válogatottól jöttek vissza egy hónapos pihenő után, tehát nagyon különböző a játékosok állapota a csapatban.

Ezen a héten kezdtünk el együtt dolgozni, ezek voltak az első edzések - olyanok is voltak, a két mérkőzés, kétkapus edzés is pontosan olyan volt, amilyenek az első edzések szoktak lenni. Talán még egy picit rosszabb is, mint amivel az ember számol, ha arra gondolt, hogy van egy struktútra, ami kialakult tavaly és azzal indulunk. Ebben a pillanatban olyan érzésem van, hogy ugyanúgy, mint korábban, szinte az alapoktól kel elkezdenünk felépíteni mindent. Az is biztos, hogy sehol senki nem fog ingyen adni semmit, minden egyes pici lépésért meg kell harcolni. 

- Nagyon kevés időtök van, gyakorlatlag ti fogjátok kezdeni a szezont a kupaselejzetővel. Mit szólsz az ellenfelekhez, mire számítasz ott, mit tudsz már most, előre mondani?

- Én egyedül ezt a rövid felkészülési időszakot tartom aggályosnak. Azért akármilyen BL-csoportkörre felkészülni egy hét alatt úgy, hogy a játékosok egész nyáron mindenfelé voltak, azért nem könnyű feladat. Azt gondolom, hogy mi vagyunk az esélyesei ennek a csoportkörnek, ezt mindenféleképpen el kell mondani. A nehézséget ebben látom, amit mondtam, hogy tényleg össze kell rakni a játékot, a fejeket, a fegyelmet, a rendet úgy, ahogy tavaly, csak akkor sokkal több idő volt erre és tavaly nem a BL-ben indultunk, hanem az Eurokupában, s az első forduló mérkőzései ott is nehezek voltak.

- Nagyon nagy nyomás van rajtad rajtatok amiatt, hogy most aztán tényleg mindenki azt várja, hogy toronymagasan legyetek elöl a most induló szezonban?

- Biztos, hogy így van, se nem szabad, hogy ez ránk telepedjen. Lehetett látnai tavaly is a bajnoki döntőben, hogy amikor a harmadik mérkőzést játszottuk és ez az érzés ránk telepedett, akkor nem ment jól a játék. Tudjuk, hogy jó csapat vagyunk, de azért volt változás is. Megint négy ember cserőlődött ebben a csapatban, nekik be kell épülniük, újra ki kell alakulnia a játéknak. Mi magunk tudjuk a céljainkat, de azt is, hogy valamennyi időre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon újra a játékstruktúránk és tényleg azt a játékot tudjuk játszani, amire ez a csapat képes.

- Köszönöm szépen, Zsolt, jó munkát kívánok!



Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz, Dumi!

- Szervusz.

-Köszöntelek a szezon kezdetén. Dolgoztok már egy ideje, most volt két edzőmeccs a Mladost Zágrábbal, érdeklődöm, milyen formában vagytok, hogy alakul az új csapat?

- Egyelőre nem biztatóak a jelek. :-) Én azt szoktam mondani, hogy a második kétkapu a mérvadó, mert az első előtt utazik a vendég csapat, a harmadikra meg már mindenkinek tele van a hócipője meg kialakulnak konfliktusok, úgyhogy a másodikat érdemes számolni és hát, pont ezt elvesztettük, nem volt túl jó a játék képe. És nagyon hasonló meccsre, illetve játékstílusra számíthatunk az első BL-meccsünkön a Split ellen, ha jól tudom, velük kezdünk mához egy hétre. Úgyhogy: van még mit csiszolnunk, viszont időnk az nem sok van rá.

- Éppen azt akartam mondani: borzasztó hamar van az első selejtező, gyakorlatilag napokkal ezelőtt állt össze a csapat, most jöttek vissza, akik nem voltak itt. Mire lesz ez elég? Nem tartasz kicsit attól a tornától?

- Ráadásul úgy, hogy biztos vagyok benne, mindannyian pihentek volna még, mert egy menetelésből jöttek és ők is kimerültek. Lehet, hogy nem úgy, mint mi, mert mi alapoztunk, ők pedig meccseket játszottak. De hát ez van, azért ez az ellenfeleinknél is adott lehet, most nincs a fejemben az összes ellenfelünk listája, hogy ki volt válogatott, meg ki nem, de hát ez a profi sport. És ez a csoport azzal, hogy a Split az első ellenfél, el fog kezdődni "élesben", de hát nekünk ezt tudni kell venni. A holnapot és a jövő hét első napjait felhasználjuk arra, hogy ezt a helyzetet mentálisan tudjuk kezelni.

- Az egész szezontól mit vársz? Mennyi idő lesz, amíg összeáll ez a csapat, és hát, a végét hogy képzeled el?

- Azt gondolom, hogy nagyon nagy magasságokba érhetünk, de mivel ez egy más tempójú és "terheltebb" szezon lesz, ezért lehet, hogy leszünk lejjebb is, mint ahol tavaly voltunk. Úgy képzelem, hogy vagyunk annyira jó játékosok, hogy összerakjuk a csapatot a fontos meccsekre, fogjuk tudni hozni a legjobb tudásunkat.

- Ez mit jelent a végére?

- A bajnokság végére? Egyelőre egy csomó minden más foglalkoztat, nem ugranék ennyire előre. Nem tudom, hogy az OSC mivé alakul, nem tudom, hogy az Egerből mi lesz, ez a Szolnokra is igaz, nyilván ezek a csapatok lesznek a legnagyobb ellenfelei egymásnak, ugye, velünk együtt. De hát, előtte lesz még rengeteg BL-megmérettetés és Magyar Kupa. Én nagyon szeretném megnyerni a Magyar Kupát, mert akkor onnantól az év kicsit kevésbé feszült, szeretek a Magyar Kupára fókuszálni ebben a fázisában a szezonnak, így hát mindig azt tűzöm ki célul, hogy a Magyar Kupára álljunk össze.

- Mit szóltál a válogatott Világkupa-győzelméhez?

- Az aranyérem minden körülmények között megsüvegelendő teljesítmény. A magyar csapat tudott olyat nyújtani, ami ebben az adott évben, ebben a mezőnyben három világversenyen két döntőt ért, ami azért egy jó eredmény.

- Mire számítasz a jövőben? Mire számíthatunk mi a jövőben?

- Mit mondjak a vlv kamerája előtt erre a kérdésre?

- Visszatérsz-e a válogatottba, Dumi? - fogalmazzunk akkor ilyen egyszerűen...

- Én tudom már a választ, egy egyszerű igen-nemmel tudnék is válaszolni, de szerintem nem itt van az ideje és a helye, hogy ezt megválaszoljam, rengeteg lépcsőfok van az előtt, hogy a válaszom nyilvános legyen. Nem mintha ez egy olyan nagyon nagy dolog lenne és titkolnék bármit, hanem ahogy alakult ez az egész, úgy szeretném fokozatossá tenni a válasznak a megadását is.

- Köszönöm szépen, Dumi.


Az FTC ellenfelei a szeptember 28-29-30-i franciaországi BL-selejtezó-tornán: Jadran Split, Pays D'Aix, Alphen.