FACEBOOK

Nehezen indul, de még csúcsteljesítményre képes az "öreg dízel" - vlv-interjú Kis Gáborral

Nehezen indul, de még csúcsteljesítményre képes az
hozzászólás, 2018.09.20.

Új csapatkapitánnyal vág neki új korszakának a Szolnok csapata. Kis Gábor kapta a megtisztelő feladatot. Őt faggattuk - és nem csak a halakról.


KIS GÁBOR a vlv-nek:

- A nyolcadik szezonodat kezded Szolnokon, ez elképesztő! Volt korábban  olyan csapat, amelynél ennyi időt töltöttél?

- Nem, dehogy! Eddig Egerben voltam a leghosszabb ideig, öt évig.

- A nyolc év nagyon sok!

. Igen, főleg ezen a szinten. :-)

- Nincsen már más megkeresés, vagy szolnokivá váltál vagy mi történt? :-)

- Abszolút! Most visszagondolva jó érzés fog el amiatt, hogy sosem küldtek el sehonnan, amikor váltottam, mindig az én döntésem volt. Már nem vagyok 28 éves, komoly csapatok nem ilyen korú centerrel tervezik a jövőt, de amúgy nem is mentem volna sehova.

- Vicceltem, gondolom, nem maradnál Szolnokon, ha nem éreznéd jól magad...

- Persze.



- Milyenek a horgászhelyek?

- Lassan jobbak, mint az uszodák! :-) Nagyon jók, de sajnos most egy időre le kell tennem a horgászbotot. Sokan tudják, hogy komoly szinten horgászok, az egész nyarat sikerült végighorgászni tényleg profi módon, élveztem nagyon. Most újra a vízilabda ideje érkezett el, aztán a következő nyáron majd megint cserélek. :-)

- Még mindig visszaengeded a vízbe a kifogott halat?

- Persze. Ráadásul úgy van, hogy bizonyos méret felett eleve védettek ezek a halak, amikre én megyek, úgyhogy ez tényleg alap. Az a cél, hogy ritka, nagy halakat tudjak megfogni.

- És ki van írva a csalira, hogy "Ide csak nagy hal jöjjön!" vagy hogy van ez?

- Nagyon komoly taktikai és gyakorlati módszertana van annak, hogy megfogj egy nagy halat, hosszú beszélgetés lenne ez most... Ha majd csinálsz egy horgászblogot, akkor elmondok mindent! :-)

- Akkor térjünk vissza a pólóhoz! Basszus, az, hogy csapatkapitány lettél egy ilyen csapatban, az egyrészt önmagában jelzi a kor előrehaladtát...

- ...ez így van. :-)

- ... és persze a megbecsülésedet is. Nyilván az is kellett hozzá, hogy az eddigi csapatkapitány, Zsivko Gocics kiszálljon a medencéből.

- Meg a felkérése is. Amikor kiderült, hogy ő lesz az edző, még a nyár elején, leültünk és elmondta az elképzeléseit a csapattal kapcsolatban. Azzal fejezte be, hogy igazából nem is kérdezi meg tőlem, hanem szeretné, ha tudnám, hogy én leszek a csapatkapitány, ragaszkodik ehhez. 

- Mit szóltál?

- Örömmel fogadtam, ez nagy megtiszteltetés. Sose nem voltam még csapatkapitány, csak beugróként. Örülök, hogy ez is megtörténik a pályafutásom alatt.

- Túl azon, hogy ez egy megtiszteltetés, jár számodra plusz feladattal?

- Nem tudom még. Ismerek olyan játékosokat, akiknél ez valóban így van, szerintem nálam nem ez lesz a jellemző. Van egy pár pluszdolog, amit csinálni kell, de szerintem én azért lettem csapatkapitány mert vagyok amilyen vagyok, tudják, hogy milyen, megismertek valamilyen embernek és ezen nem gondolom, hogy változtatnom kellene. Szóval önmagamat kell adni.

- Vagyis beépíted az új feladatot a saját életstílusodba?

- Így van, pontosan.

- Milyen a csapat? Elég nagy változások történtek nálatok a szezon végeztével, új edző lesz, a játékosok is "mozogtak". Mire számíthat a nagyközönség a Szolnoktól?

- Jó kérdés, mert ahhoz, hogy erre válaszolni lehessen, le kellene játszani néhány meccset, de úgy gondolom, jó kis csapat leszünk. Valljuk be, elment egy-két meghatározó, illetőleg jó játékosunk, Aaron (Younger - a szerk.), Mezei Tomi, Fülöp Bence. Ugyanakkor maradtak jó játékosok és akik a távozók helyére jöttek, nagy lehetőséget kapnak most, hogy bizonyítsák a képességeiket. Lehet, hogy csak két év múlva érnek el arra a szintre, hogy meccseket tudjanak eldönteni, de az is előfordulhat, hogy már a most kezdődő bajnokság második felére. 

Nagyon erős lesz a Fradi, az OSC is elég komoly csapatot állított össze. Úgy gondolom, jó lesz a Szolnok is, de a magyar bajnokság talán még komolyabb szintre lép erre a szezonra, nagy meccsek lesznek, az biztos.



- Vad Lajos, az OSC új vezetőedzője nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a csapata szerinte veletek fog versengeni azért, hogy a Fradival döntőt játszhasson. 

- Ez valóban elképzelhető. A Fradi a bajnok, még tovább erősített, újabb meghatározó, jó játékosok érkeztek a Népligetbe. Az OSC egy frissen összerakott csapat, nagyon nagy játékosmozgások voltak náluk, kérdés, hogy mennyi idő alatt fog beérni a közös munkájuk, de isten ments, hogy éppen én vegyem le a játékosok válláról a terhet... :-)  Sokszor megtörtént az OSC-nél az elmúlt évek során, hogy olyan játékosok játszottak ott nagy számban, akiktől talán jobb teljesítmény is elvárható lett volna. Nagyon kíváncsi vagyok én is. Az biztos, hogy nagy meccseket szeretnénk mindenkivel játszani, egyáltalán nincs arról szó, hogy nagyon meggyengültünk amiatt, hogy két-három játékos elment tőlünk. Új edzőnk van, aki nagyon ambiciózus, sok mindent láttam a vízilabdából már eddig - pedig nem régóta edzünk - olyat, amit más edzőnél nem, azt mondom, minden lehetséges. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy az eddigi edzőim nem csináltak valamit jól, csupán azt, hogy más megközelítést tapasztalok az edzéseken. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy részben ennek köszönhetően már ennek a szezonnak a végére nagyon erősek leszünk.

- Mi az, amiben Zsile más, illetve látni-e már, hogy a csapat mit fog játszani, a stílusotok változik-e az új edző személye miatt?

- Egyelőre csak azt mondhatom, hogy az edzésmunka másfajta lett, de ez szerintem szükséges is volt, mert sok a fiatal, akiket tényleg az alapoktól kezdve kell megtanítani vízilabdázni. Ugyanakkor be kell vallanom, kiderül a foglalkozásokon, hogy még mindig tudok fejlődni bizonyos dolgokban én is, aki már lassan 36 éves leszek. Főleg védekezésben és olyan más mozgások terén, amikkel szinte még nem is találkoztam. Örülök, mert megtalálom ebben a szükséges motivációt.

Eddig egy nagyon jól összerakott csapatnak voltam a tagja, most a társaim egy része tehetséges és esélye van arra, hogy nagyon jó játékossá váljon, és hogyha úgy dolgoznak, ahogy el is várja tőlük az edző, a vezetőség a többi csapattárs, akkor lehet, hogy az év végére már nagyon komoly játékerőt fognak képviselni.

- Elkészült a BL-főtábla sorsolása, egy csoportban lesztek az Olympiakosszal, a Jug Dubrovnikkal, az egyre erősebb Spandauval és akkor még nem is tudjuk, melyik két klub érkezik a selejtezőkből, az egyik lehet akár a Fradi is... Hát ez azért elég nehéz ügy, nem?

- Pontosan amiatt, amiről az imént beszéltünk, vagyis hogy egyelőre nem tudható, milyen erőt fog képviselni a Szolnok. Ráadásul a mi csoportunkból csak három csapat jut tovább, mert itt van a BLF8 házigazdja, a Hannover is. Irtózatosan kemény meccsek lesznek, és nagyon remélem, hogy sikerül bejutnunk a nyolcas döntőbe.



- Bírod a terhelést, jól vagy egészségileg?

- Bírom, hál' Istennek. Az tény, hogy kicsit nehezebben indul be az öreg "dízel", mint korábban, sokat kell melegíteni, itt érzem elsősorban azt, hogy lassan már 36 éves vagyok, de azért sose volt még ezzel probléma. Türelmesnek kell lennem, nem szabad azt éreznem, hogy Úristen, már eltelt másfél hónap a felkészülésből és még mindig nem vagyok topon! Fejben kell ilyenkor erősnek lenni, hogy ne ijedjek meg, azt gondolván, nem fog már úgy menni, mint eddig. Biztos, hogy fog, sőt, talán még jobban is, csak kicsit több idő kell mindenhez.

- Muszáj feltennem a kérdést - különösen, hogy most utaltál rá, talán még mindig nem érted el életed csúcsformáját - a válogatottság mint olyan, már meg sem fordul a fejedben, véglegesen lezártad ezt a témát?

- Persze. Jó érzés, ha megkérdeznek erről, mert azt mutatja, olyan erőben látnak, hogy talán még ott lenne a helyem, de igazából a magyar vízilabdasportnak sem érdeke, hogy egy lassan 36 éves centerben lássák az új reménységet.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szezont kívánok!


Csütörtökön tartott először teljes keretnek edzést Zsivko Gocics, a Szolnok új edzője.

Az Olaj TV riportja: