FACEBOOK

Kemény Dénes a Reggeli Startban

Kemény Dénes a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.09.18.

A leköszönő szövetségi elnök arra inti utódját, hogy ne dobjon ki mindent, ami jó, csak azért, mert most ő lesz az elnök, "a jót azért ne húzza le a wc-n". Kemény Dénes volt a Reggeli Start keddi élő adásának egyik vendége. Tudósítás és a teljes beszélgetés:


Kemény Dénes állítása szerint, amikor megtette bejelentését, hogy lemond az MVLSZ elnöki posztjáról, az újságírók elfogadták, hogy nem megy bele a részletekbe, vagyis nem indokolja meg idő előtti távozását. Huszonkét évet töltött a magyar pólóban újra, tíz évnyi olaszországi tartózkodás után. Úgy gondolja, hogy "ha más nem, az október, november, december" abszolút ráfér. 

- Elnökként az embernek gyakorlatilag nincsen szabadnapja. Na most azért ez már közel hat éve tart - panaszolta, példaként felhozva, hogy ha nyaralás alatt kétóránként jön egy telefon vagy egy fontos email, akkor az a nyaralás nem sokat ér.

Hozzátette, hogy a "látványsportág-elnöki" munka nagyon sokrétű feladat, aminek ellátására véleménye szerint most már egy fiatalabb elnökre van szükság, aki már be is jelentkezett.

Magától, kérdés nélkül mondta el, hogy "felmerült több lehetőség a jövő szempontjából", de részleteket (miként lemondásának közvetlen okairól,) erről sem kívánt megosztani a publikummal. Januárban fog dönteni arról, hogy mit csinál majd.

Szombathy Pál műsorvezető megkérdezte, hogy az opciókban az edzői munka is benne van-e. A válasz az volt, hogy benne van, de nem az első helyen.

A műsor vendége fontosnak tartotta megjegyezni, hogy többen vádolták lemondásának bejelentésekor azzal, hogy süllyed a hajó, s ő most elmegy. "Nem így van" - mondta Kemény Dénes, s 2012 óta tartó elnöki munkájának mérlegét is ő maga vonta meg, amikor így fogalmazott: "Az állandóság, a színvonal az mégiscsak ott látható, hogy fele alkalommal, amikor világversenyre utazott magyar csapat, legyen az bármelyik, valamilyen színű érmet hoztak. Azért én azt gondolom, hogy azért ezt sok csapatsportág megirigyelné vagy megirigyli."

Mint ismert, eddig egyelőre csak Vári Attila jelezte, hogy jelölteti magát a szövetség elnökének. A műsorvezető feltette a kérdést, hogy a kétszeres olimpiai bajnok tekinthető-e Kemény Dénes jelöltjének is.

Az egykori sikerkapitány ezt mondta Váriról:

- Nem úgy tűnt akkor, amikor én kapitány lettem, hogy Attilára az én kapitányjelölt riválisaim számítottak volna a válogatottban, én számítottam rá. Meghálálta. Véletlenül senki nem nyer két olimpiai aranyérmet csapatsportágban. Nem az én jelöltem, de teljes mértékben egyetértek vele. Nagyon lényeges most, hogy Attila nagyon jól mozog a nem uszodai terekben is, már jó régóta. Azt gondolom, hogy az előbb említett okok miatt Attila most ezt mindenki megelégedésére fogja tudni csinálni, mert egy oldalon sportszakember, érti a vízilabdát, már egy jó ideje vezető Pécsen egy nagyon komoly cégben, tehát abban is van tapasztalata. Én azt gondolom,hogy teljesen alkalmas lesz és hogyha bármit akar az utánpótlással, bármiben változtatni akar, csak azt kívánom neki, hogy sikerüljön. Arra azért ügyelnie kell, hogy csak azért ne változtasson, merthogy most ő lett az elnök, a jót azért ne húzza le a wc-n, de amiben tud javítani vagy olyan dolgokat csinálni, amik eddig nem voltak és pozitívak lesznek, annak drukkolok természetesen.

A felnőtt férfi válogatott Eb-szereplése utáni szemléletváltás megtörténtéről is érdeklődött a műsorvezető.

Kemény Dénes szerint másként nem nyerte volna meg a magyar csapat vasárnap a berlini Világkupa-tornát. Úgy látja: a játékosokat nyilván bántotta, hogy a barcelonai Eb után kritikákat olvashattak. Az újságírók azonban a véleményüket fogalmazták meg, szavai szerint "kritizálni a csapatot Barcelonában az eredményjelző-tábla kritizálta, de az nagyon". Ez pedig jó hatással volt, miként az is, hogy Märcz Tamás jó érzékkel cserélt ki néhány játékost, vérátömlesztést adott. Kemény Dénes most végig ott volt Berlinben - nem szövetségi elnökként, hanem a FINA edzőbizottságának alelnökeként - és a válogatottal volt minden nap (ebéd, vacsora), látta őket, s értékítélete szerinet ez egy nagyon-nagyon jó szellemiségű csapat volt.

- Kellett szerintem talán ez a füles Barcelonában, most pillanatnyilag ebből a játékerőből, amit ez a csapat képvisel, kihozták a maximumot, anélkül nem megy, hogy ez a szemléletváltás ne történt volna meg. Jól dolgozott a stáb és biztos vagyok benne, hogy ez a "vérátömlesztés" hozott egy kis extrát.

Az új, egyelőre kísérleti szabályokkal kapcsolatban Kemény Dénes azt mondta, szerinte be fogják vezetni ezeket, mert szebb, érdekesebb lett velük a játék, néhány elemük pozitív változást hozott. Nőtt a sebesség, meccsenként csapatonként öt-öt alkalommal több támadást mutatnak a statisztikák a "második szándékú" támadások idejének 20 másodpercre csökkentése miatt. Ez ugyanakkor azzal kombinálva, hogy csak 11 játékos nevezhető egy mérkőzésre, komoly következményekkel járhat. Ráadásul nő a kiállítások, büntetőpontok száma. Ha az új szabályok érvényben lesznek, megszűnik a "kezében volt a labda, tehát bármit lehetett vele csinálni" megközelítés és általában véve is azt szolgálják a módosítások, hogy kevesebb legyen a durva szabálytalanság, a brutalitás.

A teljes beszélgetés felvétele: