FACEBOOK

Fáradt, de boldog csapat Ferihegyen

Fáradt, de boldog csapat Ferihegyen
hozzászólás, 2018.09.17.

Hazaérkezett a berlini Világkupa-aranyérmes válogatott. Helyszíni vlv-riport Märcz Tamás, Zalánki Gergő, Bátori Bence és Jansik Szilárd videónyilatkozatával.


Kevés alvás, korai repülőindulás után a reggeli órákban hazaérkezett a berlini Világkupa-tornán győztes magyar férfi vízilabda-válogatott. A fiúkat szinte kizárólag hozzátartozók várták, az újságírók rohama elmaradt, ami kicsit meglepő egy ekkora siker után.

A várócsarnokba először Märcz Tamás és a berlini csapatkapitány, Mezei Tamás lépett ki, utóbbi a tornán elnyert trófeát tartotta a kezében.

A Berlinben szerepelt magyar válogatott:

Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.

A berlini stáb: Märcz Tamás szövetségi kapitány, Németh Zsolt szövetségi edző, Mátéfalvy Csaba kapusedző, dr. Szigeti István csapatorvos, Eszlári Gergely gyúró, Tóth Szabolcs csapatmenedzser.

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz Tomi! Köszöntelek újra Budapesten. Hogy aludtál?

- Sehogy, nem nagyon. Pár órát aludtunk. Nagyon korai volt az indulás, meg volt egy elhúzódó vacsoránk tegnap este a fiúkkal, úgyhogy nem sokat, de lesz talán időnk a továbbiakban.

- Mikor elindultatok Berlinbe, nyilván a legszebbeket remélted, ez nem lehet kérdés, mindig az a cél, hogy nyerjen a csapat, de azért ezt így gondoltad volna...?

- Próbálom azért mindig reálisan nézni az adott helyzetet, én azt gondoltam, hogy lehetünk csoportelsők, ha minden összejön és azt is, hogy mind a három csoportellenfelünket meg tudjuk verni, de láttuk, hogy a horvátok bombaerős keretttel jöttek, szinte 90 százalékosan az "A" csapatukkal a szerbeknek pedig a az "A" és "B" keret keveréke szerepelt, amely évek óta együtt játszik. Mondhatom, hogy négy éve együtt tartja őket Szavics és óvatosan, de nagyon okosan csúsztak be játékosok az "A" keretbe a "B" keretből, a az is egy nagyon erős keret volt.

Én azt gondoltam, hogy ha egy érmet megtudunk csípni az jó dolog lehet, de persze mindig benne van a remény egy edzőben és ugyanúgy a játékosaimban is, hogy jó lenne egyszer egy fricskát odanyomni és végre akár a szerbeket megverni vagy újra a horvátokat, akiket azért sikerült legyőzni már akár a Világliga sorozat alatt, ha csak büntetőkkel is. Szóval reménykedtem, meg azt láttam, hogy nagyon jól sikerült a három és fél hetes felkészülés. Ezt el is mondtam előtte, sokkal jobb volt, sokkal jobban tudtunk mindenre figyelni. Jobbnak éreztem a csapatnak a dinamikáját, mint korábban az Eb alatt és az Eb előtt.

Ez most jól sikerült, de azért nem szabad, hogy azt a következtetést vonjuk le, a Világkupából, hogy most felültünk a trónra és mi vagyunk a legjobbak. Ez egy jól sikerült Világkupa-torna volt, ami megadhatja a további motivációt arra, hogy dolgozzunk, hogy ezek a játékosok továbbra is serkentsék magukat, hogy igenis érdemes dolgozni, mert annak lehet eredménye.

Nagyon fontos volt ezen a Világkupán, hogy visszanyerjen valamit a magyar vízilabda a presztízséből, amiből - azt gondolom - az EB-n sok mindent elveszítettünk. És ez nemcsak a közvélemény felé, nem csak a szakma és magunk felé, hanem igenis, a vízilabda-társadalom felé is fontos. Nagyon nem mindegy hogy, hova kategorizálják be a magyar vízilabdát. Érezhettük azt, hogy a sportdiplomáciában néhány ország nagyon erős és nem biztos, hogy ebben fel tudjuk venni a versenyt elen pillanatban. Fontos, hogy a bírók most egy olyan magyar válogatottat láttak, mely szerintem egyrészt szimpatikus, egyben eredményes is, folyamatosan fejlődött és végül jól játszott. Ez talán egy picit segítheti a következő tornákon való szereplésünket is.

- Ha már ezt te így szóba hoztad, ott milyen érzésed volt, hogy fogadták a nemzetközi vízilabda elit képviselői a magyar sikert, meglepődtek ezen a győzelmen? Milyen reakciók voltak?

- Egyrészt meglepődtek szerintem, nem várták a barcelonai Eb után, hogy ilyen eredménnyel kirukkol most a magyar vízilabda. Nem tudom soha, hogy mennyire őszinte az, amikor a delegátusok gratulálnak, mégis, nekem úgy tűnt, hogy őszinte gratulációkat kaptam tőlük, sokaktól. Nemcsak nekem, hanem rajtam keresztül a csapatnak is gratuláltak, jó volt ezt hallani szakmán belüli barátoktól, olyan vízilabda szakemberektől, nemzetközi szakemberektől akik jelen voltak vagy kik írásban gratuláltak. Ezek jó visszajelzések voltak, s persze jól esnek egy edzőnek.

- Tomi jó pihenést kívánok és sikeres folytatást.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Zalánki Gergő a vlv-nek

- Szervusz Gergő! Köszöntelek újra itthon. Milyen volt?

- Jó. :)

- Köszönöm szépen a beszélgetést. :)

Mesélj! Mekkora élmény, volt azért mégiscsak világversenyt nyertetek...?

- Nagy élmény volt, nem hittem volna, hogy az első meccs után ennyire meg fog változni az egész csapat. És tényleg, utána már mindenki odatette magát. Illetve az első meccsen is odatettük magunkat csak ott az utolsó félidő nagyon nem akart összejönni. De utána viszont, azt kell, hogy mondjam, tényleg minden összejött nekünk. A védekezés is nagyon jól működött végig, és támadásban is, úgy gondolom, hogy nagyon gyönyörű gólokat tudtunk lőni. Jó volt a hangulat és most úgy éreztem, hogy ez tényleg egy csapat, egy nagyon baráti, családias a légkör. Jó hangulat volt, nevetgéltünk meg minden, de amikor jött a meccs, akkor mindenki nagyon komoly lett, ahogy azt kell és mindenki tette a dolgát.

- Nyilván vártátok mér ezt a teljesítményt magatoktól, de mi az amitől ez most kijött?

- Ez egy jó kérdés. Nem tudom. Ez így valahogy így bennünk volt, csak talán még a fiatalság és a tapasztalat hiánya - ezek miatt lehettünk egy kicsit hullámzóak. Tényleg egyszer így, egyszer úgy teljesítettünk. Ezt tovább kell vinni, remélem ez a csapat sokáig együtt lesz és úgy gondolom, hogy ebből lehet egy nagyon jó generáció, remélem, az lesz. Csináljuk tovább, most egy kicsit jobb kedvvel kezdünk el edzeni, nem úgy mint az Eb után, akkor annyira nem volt kedve senkinek se vízilabdázni, most azért sokkal jobb a hangulat, jobban fogunk odaállni, úgyhogy ez adni fog egy lendületet szerintem mindenkinek így a szezonkezdésre.

- Köszönöm szépen. Gratulálok Gergő, jó pihenést kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Bátori Bence a vlv-nek

- Szervusz, Bence! Gratulálok - nemcsak az aranyéremhez, hanem a személyes teljesítményedhez is. Most már tényleg el lehet mondani, hogy a csapat egyik húzóembere vagy. Hogy élted meg? Milyen érzéseid vannak? Mennyire vagy boldog?

- Szia Geyza! Üdvözlöm az olvasókat! Köszönjük a gratulációt. Nemcsak erről a hétről beszélnék, hanem a teljes három és fél hétről. Nagyon jó volt megélni. Gyakorlatilag a három és fél hetes felkészülés során folyamatosan fejlődtünk, ahogyan aztán a Világkupa összes meccsén is. Szerintem ez kívülről is szemmel látható volt. Arról nem is beszélve, hogy összejöttek a dolgok, a csapat borzasztóan együtt volt, igazából ez egy baráti társaság, ami elengedhetetlen az ilyen jó eredményekhez. 

Nagyon élveztem ezt a három és fél hetet. Szerintem a végére már elég jól játszottunk, jó lenne majd októberben nem a nulláról kezdeni, hanem valahonnan innen folytatni a válogatott szereplést, mert ez tényleg nagyon jó volt. És azt mondom, hogy nagyon kellett már a lelkeknek is. Ugye, sokat kaptunk az Eb után - nyilván mindenki olvassa a médiát - 
ez is kellett ahhoz, hogy kettőzött erővel készüljünk, edzzünk, nagyon motiváltak voltunk és még egyszer azt emelném ki, hogy ez a csapat nagyon együtt volt az első perctől az utolsóig. 

- Köszönöm szépen, gratulálok és jó pihenést!



Jansik Szilárd a vlv-nek

- Szervusz, Szilárd!

- Szervusz.

- Úgy látszik, téged kell a csapatba venni, mert amikor nem vagy ott, akkor baj van, amikor ott vagy, akkor meg aranyéremmel jöttök haza. Milyen volt ez?

- Köszönjük szépen. Jó lenne, ha ez mindig így lenne, ahogy mondod. :-) Nagyon jó volt, jó érzés volt, ezért mentünk, az volt az elsődleges célunk, hogy bejussunk a legjobb négybe és játszhassunk éremért - szerencsére a legfényesebb érmet hoztuk el és így nagyon boldogok vagyunk. 

- Nagyon kemény volt a felkészülés és a vége felé nyilván éreztétek, hogy nagyjából mire vagytok képesek. Ehhez képest is nem lepett meg téged egyrészt a teljesítményetek, másrészt az, hogy jöttek a győzelmek, amikor elkezdődtek a ki-ki meccsek?

- Hát az azért szomorú lenne, ha meglepne minket, hogy nyerünk. :-) Mindig úgy készülünk, hogy nyerjünk. Három és fél hét volt a felkészülés, azt gondolom, hogy ezt maximlisan kihasználtuk, volt benne minden, utólag be is bizonyosodott, hogy sikerült jól felkészülnünk.

Nem szánt szándékkal, de a nehezebb utat választottuk azzal, hogy az első mérkőzést elveszítettük, de így utólag nagyon jó érzés, hogy ezen az úton haladva nyertük meg a tornát, mert így meg tudtunk verni egy nagyon erős szerb csapatot, ami nagyon jó érzést ad nekünk.

- Neked személy szerint ez a siker hogyan fog kihatni a további pályafutásodra? Azért mégiscsak egy világversenyen lettél aranyérmes.

- Remélem, hogy nagyon sok pozitívum fog még érni ezután is. Továbbra is küzdök, hogy mindig itt legyek, hogy kijussak a világeseményekre. Ezt, ugye, elsődlegesen a klubban kell megtenni, hiszen az év nagy részét ott töltjük. Meg kell küzdeni azért is, hogy a válogatottba megkapjuk a meghívót, utána pedig bizonyítani a tétmérkőzésen, utána bejutni a csapatba, aztán világversenyen kell bizonyítani. És hát..., így lehet, hogy ott vagyunk és megnyerjük a csapattal, ennél nagyobb bizonyítás nincs. Nyilván számít az egyéni teljesítmény is, azt még "lehet csiszolni", de remélem, hogy jó úton járok.

- Jól játszottál Berlinben. Érzed azt, hogy kicsit megszilárdítottad a helyed?

- Nem tudom ezt kimondani, annyira nem is gondolkodtam ezen. Nagyon örülök, hogy itt voltam, nagyon örülök, hogy nyertünk. A játékom - talán amiatt, hogy volt egy hathetes kihagyásom, - kicsit ingadozó volt, előfordult, hogy "pikpakk" kipontozódtam, de olyan is, például éppen a szerbek ellen, hogy nagyon sokat tudtam vízben lenni, szerintem három negyedet is, jól is ment a játék.

Nagyon bízom benne, az a célom, hogy megszilárdítsam a helyemet - sok ilyen győzelem kell, sok jó teljesítmény mind a csapat részéről, mind az én részemről - és akkor megszilárdíthatom a helyemet.

- Gratulálok, Szili és jó pihenést!

- Köszönjük szépen!


Néhány vlv-fotó a hazaérkezésről


A VLV A BERLINI VLÁGKUPÁRÓL:

Magyarország-Ausztrália 10:4 - ELHÓDÍTOTTUK A VILÁGKUPÁT!

Világkupa-döntő: Magyarország-Ausztrália - élő közvetítés

Magyarország-Szerbia 12:11 - VILÁGKUPA-DÖNTŐT JÁTSZUNK!

VK-elődöntő: Magyarország-Szerbia - élő közvetítés

Magyarország-USA 10:8

Magyarország-USA - élő közvetítés

Magyarország-Japán 19:14

Magyarország-Japán - élő közvetítés

Ausztrália-Magyarország 8:9

Ausztrália-Magyarország - élő közvetítés

Németország-Magyarország 12:10

Németország-Magyarország - élő közvetítés

Berlinben a csapat

Märcz Tamás: ,,Szemléletváltozás zajlik a válogatottnál,, - vlv-interjú

A berlini Világkupa programja és szabályai