FACEBOOK

Magyarország-Ausztrália 10:4 - ELHÓDÍTOTTUK A VILÁGKUPÁT!

Magyarország-Ausztrália 10:4 - ELHÓDÍTOTTUK A VILÁGKUPÁT!
hozzászólás, 2018.09.16.

Újra érezzük a végső győzelem ízét! Édes... Magyarország az egész tornán legsimább meccsét játszva, kiütötte az ausztrálokat és megnyerte a berlini Világkupát. Tudósításunk eredményekkel, nyilatkozatokkal és a döntő góljaival:


Világkupa, Berlin, döntő

Magyarország-Ausztrália 10:4 (2:1, 2:1, 4:0, 2:2) - ez történt I.
(pdf) - ez történt II. (pdf)
Berlin, Europasportpark, v.: Sztavridisz (görög), Margeta (szlovén)
Magyarország: Kardos, Manhercz K. 4, Pásztor 2, Jansik D., Német T., Kovács Gergő, Zalánki 2. Cs.: Jansik Sz., Mezei, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Dennerley, G. Ford, Younger 1, B. Edwards, L. Edwards, Campbell, Howden. Cs.: Kayes 1, Power 1, Hollis, A. Ford 1. Szövetségi kapitány: Elvisz Fatovics
Gól - emberelőnyből: 3/4, ill. 3/11
Gól – kettős emberelőnyből: 0/2, ill. -
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Pohl (a negyedik negyedben), Jansik Sz. (a negyedik negyedben)
Sárga lap: Märcz Tamás

​Csapatunkból ezúttal is Vogel Soma és Nagy Ádám maradt ki.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Kayes gólja

1:1 - Manhercz Krisztián első gólja, ötméteres

2:1 - Zalánki első gólja

2:2 - Power gólja

3:2 - Zalánki második gólja

Kardos-védés

4:2 - Manhercz Krisztián második gólja

5:2 - Manhercz Krisztián harmadik gólja

6:2 - Manhercz Krisztián negyedik gólja, ötméteres

7:2 - Bátori első gólja

8:2 - Pásztor első gólja

8:3 - Younger gólja

9:3 - Bátori második gólja

10:3 - Pásztor második gólja

10:4 - Andrew Ford gólja

A himnusz az eredményhirdetés végén


A magyar himnusz az eredményhirdetésen:



MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Gratulálok, nagyszerű volt és most nem tűrök ellentmondást: ez volt a legsimább meccsetek a tornán!

- Végül valóban az lett, de az elején azért eléggé összefeszültünk az ausztrálokkal és nem lehetett tudni, hogy ki indul meg jobban az első gólok után. Aztán egyre inkább azt éreztem, hogy nem nagyon tudnak áthatolni a védekezésünkön, miközben az az egészséges lazaság, lezserség, ami eddig jellemezte a fiúkat támadásban, továbbra is megvan. Látható volt tehát, hogy nem lesz baj a gólhatékonysággal.

Megmondom őszintén, hogy Németh Zsoltnak odasúgtam a meccs előtt, amikor a játékosok beugrottak a vízbe, hogy nagyon jó érzéseim vannak, több góllal fogunk nyerni...

- De ezt honnan, miből...?

- Nem tudom. Ilyenkor mindig van egy belső megérzésem. De az eredményt "elrontottam", mert azt mondtam neki, hogy 11:5 lesz... Valahogy ez volt az érzésem. Persze ezt csak neki mondtam és aztán majdnem számszerűleg is ennyi lett. Amikor a fiúkra néztem, láttam, hogy itt vannak fejben, koncentráltak, ezt most nem fogják kiengedni a kezükből. Persze ez nem mindig ilyen egyszerű, nagyon sokat tettek azért, hogy ez így összeálljon. Sokat és szépen dolgoztak ma is a vízben meg az elmúlt hetekben is hogy csapattá formálódjanak és ma mindenki láthatta, hogy ez sikerült. Szépen összhangban voltak mind a parton, mind a vízben, ami segítette az eredményességet.

- Volt már olyan a vízilabda történetében, hogy egy válogatott nyolcadik és a következő világversenyt megnyeri. Még a horvátok is jártak így, ha jól emlékszem. De azért ez nagyon-nagyon nagy kontraszt. Te most mit érzel, mekkora "elégtétel" ez, persze, a nyárra gondolva...?

- Három hónap alatt három világversenyen vettünk részt. A Világliga-ezüstérem után már mondtam, hogy a sorsolást látva, a sportdiplomácia tapasztalatait ismerve várható, hogy nem lesz könnyű odakerülni az éremért folyó csatákhoz az Európa-bajnokságon. Ennek ellenére elégedetlen voltam, mert nem úgy állt össze az egész, meg valahogy széthullott menet közben. A sorozatterhelést fejben nem jól viselte a csapat. 

A rossz Európa-bajnokság után jót tett a pihenő, eredményesen sikerült néhány új játékost "mozgósítani", ők hatékonyan, jól egészítették ki azt az azt hiszem, nyolc embert, aki az Európa-bajnokságról jött. És azt kell mondjam, a három és fél hét jó minőségű munkával telt, jól fel tudtunk készülni, fizikálisan és taktikailag is sikerült felépíteni magunkat. Sokkal acélosabbak voltunk, mint a felkészülési időszakban, a Világliga és az Eb között, amikor kicsit szétszakadt a csapat a különböző tornákon. Mindez fontos tapasztalatokat adott nekem is arról, hogy miként lehet fejben összetartani a játékosokat, mert a mentális felkészítést tartom különösen fontosnak ilyen helyzetben, amikor ennyire zsúfolt a nyár programja. Persze ebben partnerek kell, hogy legyenek a játékosok is. Azért voltak fontosak ezek a tapasztalatok, mert a következő nyár is nagyon hasonló lesz, ez már látszik a versenynaptárból.

- Nyilván szakmailag fogjátok alaposan elemezni a nyarat, mi is visszatérünk még erre, most egy kérdést engedj meg légy szíves még a mai döntővel kapcsolatban! Látható volt a közvetítésben, hogy a meccs lefújása után meglehetősen határozottan ellenálltál annak a szándéknak, hogy ünneplési szándékkal vízbe rántsanak... Ezzel azt az új divatot követed, amit Dejan Szavics kezdett el meghonosítani és már több követője is van, még az utánpótlásban dolgozó szakvezetők között is?

- Ez nem divat kérdése. Nagyon örülök a győzelemnek, de mégis azt mondom: mögöttünk van egy olyan Európa-bajnokság, amelynek nyomán az volt a fejemben, hogy ne kezdjünk el most ünnepelni. Örömmel "bedobatom" magam a vízbe, ha még nagyobb célt érünk el, most ez legyen a fiúk öröme. Nyertünk egy nagyon fontos és szép tornát. És ebben a mondatban az a legfontosabb szó, hogy nyertünk...

- Köszönöm szépen, gratulálok és jó utat haza!


KARDOS GERGELY a vlv-nek:

- Gratulálok! Nagyszerű volt! És abszolút főszereped volt!

- Köszönjük. Csodálatos érzés megnyerni egy ilyen eseményt, főleg egy ilyen fiatal csapattal. Úgyhogy nagyon boldog vagyok, gratulálok a csapatnak! Nagyon jól játszottunk, egyre jobban ezen a tornán, fokozatosan javultunk a meccsek alatt. Igazából azt mondom: a tegnapi meccs a szerbekkel egyértelműen előrehozott döntő volt. Nyilván a mai mérkőzést sem lehetett félvállról venni, hiszen egy döntő teljesen más műfaj. Szóval, a kalappal a csapat előtt!

- A meccsről mondj néhány mondatot! Sok izgalom nem volt...

- Szerencsére az elején meg tudtuk őket fogni, nagyon jól védekeztünk, magabiztos volt a védelem és támadásban is pikk-pakk nyugodtan ki tudtuk használni az adódó lehetőségeket.

- Meglehetősen jó formában voltál, amit egy oklevél is tanúsít, hiszen te lettél hivatalosan a mérkőzés legjobb játékosa. Hogy értékeled a saját teljesítményedet?

- Igen, szerencsére jól ment a védés. Nagyon örültem, hogy hozzá tudtam ezt tenni. Nagyon régi vágyam volt, hogy ilyen nagy tornán tudjak bizonyítani, egy komoly meccsen, úgyhogy nagyon örülök ennek.

- Köszönöm szépen, jó mulatást ma estére!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


JANSIK DÁVID a vlv-nek:

- Egy Világkupa-győztest keresek! Gratulálok és kérek szépen egy kis értékelést!

- Köszönjük szépen a gratulációt. A mérkőzés előtt arra próbáltuk fektetni a hangsúlyt, hogy a védelmünk, ami láthatóan meccsről meccsre javult, továbbra is legyen masszív és még masszívabb - úgy érzem, hogy ez meg is mutatkozott az első három negyedben. Pipi nagyon jól védett, de emellett rengeteg blokkunk, labdaszerzésünk volt, sokszor nem jutottak el a kapunkig a lövések és nagyon nehéz úgy támadni, ha megvan a megfelelő számú és minőségű blokk. Elöl pedig bejöttek azok a dolgok, amik eddig is. Nyugodtabbak voltunk, pihentebbek voltunk, látszódott annak a fejlődési folyamatnak az ereredménye, amit az első mérkőzéstől a döntőig bejártunk. És ennek meglett a gyümölcse.

Az ausztrálokon már tegnap is láttam, hogy nagyon fáradtak, úgy gondoltam mérkőzés előtt, hogy ha az elején találnak pár gólt, akkor ki-ki meccs lesz, de ha a meccs első szakaszában megfogjuk őket hátul, akkor a végét nem fogják bírni és ez be is igazolódott, így magabiztos győzelem lett a vége.

- Mekkora örömöt éreztek, mekkora siker ez? Tudtál már ezen gondolkodni?

- Nyilván örül mindenki, de olyan nagyon nem gondolkodtunk erről. Szerényen kell kezelni, az biztos. Volt bennünk bizonyítási vágy az Eb után, hogy megmutassuk, mi nem azok vagyunk, amit ott mutattunk. Jó érzés nagyon, hogy ez sikerült.

- Gratulálok!


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Gratulálok és neked személy szerint is a játékodhoz, az eredményeségedhez, mert nagy meccsen igazi nagy formátumú teljesítményt nyújtottál! Kérek szépen egy kis értékelést!

- Köszönöm szépen.

Azt gondolom, úgy kezdődött a meccs, ahogy egy döntő szokott - fej fej mellett haladt a két csapat. Ugye, az ausztrálok szereztek vezetést, aztán 2:1-re fordítottunk és 4:2-ig, a félidőig kiélezett meccs volt. De aztán a csapat megnutatta, hogy hova fejlődött meg hogy mi is van bennünk igazából. Így a harmadik negyed végén már 8:2-re álltunk, és ott nem álltunk meg, hanem tartottunk egy stabil szintet, ebbe belefért, hogy kaptunk még két gólt. Nagyon stabil védekezéssel és az egész tornán remekül működő támadójátékkal sikerült egy, azt kell, mondjam, közönségszórakoztató mérkőzést nyernünk.

- Megnyugodtatok? Nem volt bennetek az a stressz, ami egyébént egy ilyen döntőnél jellemző?

- Őszintén szólva, ahogy tegnap is mondtam, nagy gát szakadt át bennünk azzal, hogy sikerült a szerbeket megverni, végre egy nagy csapatot legyőztünk, kiélezett meccsen. Ezt tudtuk továbbvinni. Nem éreztem senkin, hogy egyáltalán kétsége lenne a tekintetben, hogy meg tudjuk-e verni az ausztrálokat.

- Milyen volt az ünneplés? Milyen volt magyar himnuszt hallani? Milyen volt fogadni az ellenfelek gratulációját? Nem voltunk ehhez mostanában hozzászova és ti sem...

- Inkább az volt jó érzés, hogy végre mi nyertünk. Nem is az, hogy mások gratulálnak, hanem inkább az, hogy azzal a 14 emberrel (mert Vadovics Viktort is ide számolom, aki végigcsinálta velünk a felkészülést, de sajnos nem lehetett itt), ezzel a fiatal csapattal megmutattuk az erőnket, azt, ahogy képesek voltunk egymásért küzdeni. Senki nem "egyén akart lenni", hanem mindenki beállt a sorba. Ezt tartom a legfontosabbnak, szerintem ez volt a sikerünk kulcsa.

- Köszönöm szépen és még egyszer gratulálok!


A torna utolsó napjának eredményei:

Japán-Dél-Afrika 21:9 (4:1, 9:2, 4:3, 4:3)(a 7. helyért)
G.: Inaba 5, Josida 4, Adacsi, Okawa 3-3, Koppu, Suzuki 2-2, Takata, Araki, ill. Rabie 4, Coryndon-Baker, Downess, Rodda, Spencer, Evezard

USA-Horvátország 7:10 (0:1, 1:4, 2:3, 4:2) (az 5. helyért) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Hallock, Cupido, Stevenson 2-2, Obert, ill. L. Fatovics 3, Basics, Buslje 2-2, Macan, Milos, X. Garcia

Szerbia-Németország 15:9 (6:2, 3:2, 3:2, 3:3) (bronzmérkőzés)
G.: Vico 4, Sz. Rasovics 3, V. Rasovics, Szubotics, Lazics 2-2, Mandics, Rangyelovics, ill. Real 3, Strelezkíj 2, Schulz, M. Stamm, Restovics, Eidner

A 2018-as Világkupa végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG

2. Ausztrália
3. Szerbia
4. Németország
5. Horvátország
6. USA
7. Japán
8. Dél-Afrika