FACEBOOK

Olimpiai toplistás gólok - Ez a magyar vízilabda!

Olimpiai toplistás gólok - Ez a magyar vízilabda!
hozzászólás, 2018.09.13.

Minden idők legszebbnek ítélt olimpiai góljai között három magyar van. Megmutatjuk és kikérdezzük a "szerzőket", Szivós Mártont, Vári Attilát és Steinmetz Ádámot: hogy is volt ez?


Az Olympic Channel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos Youtube-csatornája tette közzé (egyetlen listán) a napokban ezt az öt női és öt férfi meccsen esett gólt, mint az olimpiák történetének legszebb találatait.

Íme, valamennyi, rangsorolt gól:



10.  Melania Grego (Görögország-Olaszország, az athéni olimpia női döntőjének győztes gólja a hosszabbítás második félidejében)
9. Steinmetz Ádám (Magyarország-Oroszország, az athéni olimpia elődöntője) 
8. Felipe Perrone (Spanyolország-Montenegró, a londoni olimpia negyeddöntője)
7. Suzie Fraser (Ausztrália-Magyarország, a pekingi olimpia bronzmérkőzése)
6. Danielle de Bruijn (USA-Hollandia, a pekingi olimpiai döntő győztes gólja)
5. Renato Vrbicsics (Horvátország-Görögország, az atlantai olimpia csoportmérkőzése)
4. Yvette Higgins (Ausztrália-USA, aranygól a sydney-i olimpia döntőjének utolsó másodpercében)
3. Elisa Casanova (Olaszország-Hollandia, a pekingi olimpia negyeddöntője)
2. Vári Attila (Oroszország-Magyarország, a sydney-i olimpia döntője)
1. Szivós Márton (Románia-Magyarország, a londoni olimpia csoportmérkőzése)


VLV-VIDEÓ:


Az olimpiák tíz legszebb gólja - Szivós Márton

SZIVÓS MÁRTON a vlv-nek:

- Mielőtt erről a bizonyos gólról beszélnék, azért azt szeretném megjegyezni, hogy egy ilyen válogatás eléggé szubjektív. Először is születtek nagy gólok már akkor is, amikor még nem készültek mozgóképek. Továbbá van nekem is kedvenc gólom az olimpiák történetéből és az is egy magyar gól, de nem az enyém, hanem Attiláé...

- Amelyik ezen a listán a második helyen szerepel...

- Igen. Azt hiszem az a csavargól óriási nagy durranás volt, amely rávilágított arra, hogy mi is igazából a magyar póló... Ráadásul annak a gólnak nagyon komoly jelentősége volt, azt gondolom, hogy olyan lendületet, magabiztosságot adott a magyar csapatnak, hogy onnantól fogva bedarálták az oroszokat azon a döntőn.

- Jó, hát ez egy nagyon szimpatikus, szerény megnyilvánulás a részedről, de szeretném, ha egy kicsit a te gólodról is beszélnél... :-)

- Nyilván nagyon örültem neki, már csak azért is, mert első gólom volt olimpián. Egy elég szoros, nyögvenyelős mérkőzést játszottunk a román csapattal, egy betörés előzte meg négyes pozícióban, Kása nagyon szorongatott helyzetből próbálta meg bejátszani nekem a labdát, ami - így utólag azt mondom, hála Istennek - rövidre sikerült és így, lábbal tudtam megoldani, hogy a kezemhez kerüljön. Nem mondom, hogy ezt megelőzően rengeteget gyakoroltam ezt a szituációt, mert nem lenne igaz...

- És hogy jutott eszedbe? "Kényszer hatására?"

- Más lehetőségem nem volt, hiszen ellenkező irányba mozogtam és a labda mögém érkezett - ezúton is köszönöm Kásának! :-) Így tudtam elérni. Ha visszaindulok a labdáért, akkor több mint valószínű, hogy vagy elveszik vagy engem gyalulnak be a medence aljába, mert már érkezett két játékos. 

- Minden gól öröm, mindegyik nagy dolog, főleg egy olimpián, de amikor ez bement, érezted, hogy különleges, hogy ennek lesz egy "legendája"?

- Nem gondolom azért, hogy ez "legendás gól" lenne.

- De, ez az!

- Ez egy szép gól. Legendás gólok szerintem nem csoportmérkőzéseken születnek, hanem döntőben, mint Dömötör Zoli bácsi ejtésgólja vagy Vári Attila csavargólja vagy mondhatnám a nagypapám gólját, amit az amerikaiaknak lőtt és valamelyik Peterdi-könyvből tudjuk, hogy szinte a víz alól...

Ettől függetlenül örülök, hogy szép gól lett és főleg, hogy megnyertük azt a meccset...  


VLV-VIDEÓ:


Az olimpiák tíz legszebb gólja - Vári Attila

VÁRI ATTILA a vlv-nek:

- Kis koromban álmodoztam arról, hogy egyszer valamilyen nagy eredményt fogok elérni és úgy, hogy abban fontos szerepem lesz, különleges gólt lövök. Szerintem minden gyerek így van ezzel, aki vízilabdázni kezd. Ezért edzünk, ezért játszunk, ezért járnak le a fiatalok, hogy egyszer, egy nagyon komoly tétmérkőzésen megmutassák a világnak, milyen különleges teljesítményre képesek.

Sokszor elmondtam már e gól kapcsán és egyébként is, hogy a közösen elért aranyérmekhez vezető út nagyon nehéz volt, de mi annyira éreztük egymást rezdülésekből is, annyira együtt voltunk... Ama bizonyos meccs után, az örömmámor kellős közepén mondta nekem Kása, hogy ő már a passzának pillanatában tudta, hogy mit fogok csinálni, pedig esküszöm, ez egy teljesen ösztönös mozdulat volt. 

Hozzáteszem: volt bennem olyan érzés és nyilván ez is segítette az akció kivitelezését, hogy egy olimpián nem történhet olyan, hogy valami "benne marad" az emberben, mindent meg kell próbálni annak érdekében, hogy győzelemre vigyük az adott meccset. Hát, körülbelül ilyen légkörben, mondhatom, hogy egyfajta "magasztos állapotban" történt az a mozdulat. Nagyon örülök, hogy így sikerült, de mindig elmondom, hogy csak azért beszélhetünk erről az egész történetről, mert a csapat eljutott a döntőig. Ez a finálé része volt és valójában nem egyedülálló, nagyon sok olyan gól esett a sportág történetében, amely mutatja: bizonyos szituációkban a magyar vízilabdázók olyan megoldásokra képesek, amilyenekre a versenytársak játékosai nem. Az ilyen akciókra lehetetlen felkészülni, ezek azok a tipikus jegyek, amelyek meghatározzák a magyar vízilabda múltját, jelenét és remélhetőleg jövőjét is.

És ha úgy nézzük, abban a gólban valóban minden tudásom benne volt, a "minden tudás" pedig az edzők munkáját, a másoktól - akár az ellenfelektől - elsajátított ismereteket is jelenti. Amit mi 13-an kaptunk a vízilabdától, azt mind "beleraktuk" abba a mérkőzésbe és szerintem ez látszott az eredményen...

- Mi volt ennek a gólnak az utóélete? Gyakran találkozol olyanokkal, akik erről kérdeznek?

- Persze. Amikor vízilabdával kapcsolatos rendezvényre megyek, nagyon sokszor visszajátsszák kivetítőn és engem ilyenkor a mai napig kiráz a hideg. Mindig felidéződnek azok a meghatározó pillanatok, amelyek az olimpiai győzelemhez vezettek. Nekem kétszer is sikerült ez a fantasztikus siker és soha nem mulasztom el megköszönni a társaimnak, az edzőimnek, mindenkinek, aki segített ebben.


VLV-VIDEÓ:


Az olimpiák tíz legszebb gólja - Steinmetz Ádám


STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Először is nagyon örülök, hogy ez a gól másoknak is tetszett, nemcsak a csapattársaimnak és a magyar drukkereknek, akik az athéni olimpia elődöntőjében szurkoltak a sikerünknek.

Egy kicsit vissza kell mennem az időben, mert igazából azért vagyok büszke erre a találatra - túl azon, hogy talán el lehet mondani: nem egy mindennapos technikai megoldásról van szó -, mert ezt Molnár Tamástól tanultam évekkel korábban, egy válogatott-összetartás alkalmával. Attól a Molnár Tamástól, akivel együtt volt szerencsém küzdeni a magyar csapat sikeréért és aztán felállni a dobogó legfelső fokára. Tőle, mint idősebb, rutinosabb centertől sajátítottam el ezt a technikai megoldást és külön öröm volt számomra, hogy egy rangos ellenféllel szemben, fontos meccsen tudtam sikeresen végrehajtani a mozdulatot. Természetesen ehhez egy ütemre adott passz is kellett csapattársamtól, Benedek Tibortól!

Szóval nagyon örülök, hogy egy ilyen elit listában szerepel a gólom, annak pedig még jobban, hogy - nyugodtan leszűkíthetjük ötre a gólok számát, ha a női és a férfi szakágat kettéválasztjuk - a legszebb öt gól között három magyar találat szerepel. Ez szerintem mindennél jobban bizonyítja, hogy nemcsak eredményesek voltunk annak idején, hanem szép gólokat is lőttünk. Egy kicsit mindig is a magyar vízilabda sajátossága volt, hogy látványos megoldásokra törekedtünk - nagyon gyakran sikerrel.

Egyébként megjegyzem, hogy Vári Attila góljánál még a tévé előtt szurkoltam a 2000-es sydney-i olimpia idején, Szivós Marci gólját pedig a londoni olimpián gyakorlatilag közvetlenül mellőle, a vízből tudtam nyomon követni...