FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Szemléletváltozás zajlik a válogatottnál,, - vlv-interjú

Märcz Tamás: ,,Szemléletváltozás zajlik a válogatottnál,, - vlv-interjú
hozzászólás, 2018.09.10.

Hétfőn elutazott Berlinbe a kedden kezdődő Világkupa-tornán szereplő magyar válogatott. Verseny előtti beszélgetés a szövetségi kapitánnyal.


A Berlinben szereplő magyar válogatott:

Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.


A VILÁGLIGA-TORNA TELJES MENETRENDJE ÉS A SZABÁLYOK


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek: 

- Mielőtt a Világkupára térnénk, egy aktualitással szeretném kezdeni a beszélgetést. A szövetségben elnöke e hónap végén távozik, új vezető lesz. Friss információ, hogy a jelenlegi egyetlen elnökjelölt, Vári Attila előre jelezte: a szövetségi kapitányok mandátumát várhatóan nem fogják érinteni a változások. Mint fogalmazott: az elnökség bizalmat szavazott a szövetségi kapitányoknak, ezt a bizalmat "tartják", hiszen a válogatottak irányítói egy bizonyos folyamat végén jutnak el A-ból B-be és nem fél évben, nem hónapokban kell gondolkodni, hanem mindig egy olimpiai ciklusban. Számodra ez a "deklaráció" mennyire jelent bizalmi hátteret, ad egy kis biztonságot?

- Természetesen örülök, ha az elnökség tagjai bizalommal vannak felém, fontos számomra a támogatásuk. A legjobb tudásom szerint dolgozom és amíg az elnökség megadja számomra a lehetőséget, mindig a maximumot igyekszem kihozni az adott helyzetből. Elég sok változást kezdeményeztem az elmúlt hetekben a válogatottnál, mert nem tetszett néhány dolog, amit láttam - mentalitásban, hozzáállásban, kommunikációban, kisugárzásban. Sokat teszünk azért, hogy megváltozzanak dolgok, s lehet, hogy ez már kicsit a jövő új válogatottja felé mutat, ami időben valóban egybeesik azzal, hogy Kemény Dénes távozása után új elnök jön, feltehetően új koncepcióval.

Hogy ez eredményt hoz-e már a mostani Világkupán, azt nem tudom, de az edzéseken már látom a hatását a játékosok hozzáállásában. Szemléletváltozás zajlik ebben a pillanatban válogatott berkein belül, új irányba szeretném vinni a játékosokat. Ha erre meglesz a módom a jövőben, ha az elnökség ezt lehetővé teszi, akkor folytatni fogom, mert azt gondolom, hogy ez egy olyan folyamat, amelyre szükség van. Voltak problémák a válogatottnál, ezt nagyon sokan látták, ezek mellett valóban nem lehetett szó nélkül elmenni és nemcsak arról van szó, hogy az eredményesség terén rövid időn belül jelentősen visszaestünk a világbajnoki ezüstéremhez képest az Eb-8. hellyel.

Az új programot az elmúlt hetekben együtt készült 14 játékossal kezdtem meg, ebben természetesen részt vesz a stábom is, és aki visszaérkezik majd a válogatottba, esetleg új emberként kerül be - vagy beáll ebbe a sorba vagy nem lesz ott a csapatban. Vannak elképzelések, amelyekhez következetesen tartani fogom magam a jövőben, ezek érvényesítését elkezdtem az elmúlt hetekben és egyelőre pozitív visszajelzéseket látok. Úgy látom, hogy a játékosok jól reagálnak és szerintem jól is érzik magukat ebben az új rendszerben.



- Ez így elég talányos. Mi ez a változás? Valamiféle új megközelítése a napi munkának? Hogy kell érteni a szemléletváltozás kifejezést?

- Nem egy-két konkrét dologról van szó, hanem nagyon sok mindenre kiható változtatásról. Elég sokat beszélgettünk ezekről a játékosokkal. A legfőbb dolog valóban a szemlélet, az, hogy mit kell éreznie magában annak a játékosnak, aki a válogatottban szerepel és hogy milyen, általam gondolt elvárásoknak kell megfelelnie. Egyfajta "ide való" szemléletet, jellemet, kisugárzást, fegyelmet, figyelmet, koncentráltságot és örökös javulási vágyat várok el. Minden pillanatban jobb akarjon lenni egy válogatott játékos és ne elégedjen meg az előző napi önmagával. Legyen példa minden tettével a fiatalok előtt. Legyen csapatember és legyen benne kihívás, tettvágy. Legyen benne belső tükör, ami alapján látja, hol tart és hova kellene még jutnia, ha igazi bajnok akar lenni. Természetesen nemcsak arra az időszakra gondolok, amikor valaki épp a válogatottban van, hanem arra a sokkal hosszabb időszakra is amikor a klubjában dolgozik. Összességében: nem voltam ezzel a fajta hozzáállással megelégedve, minden téren jelentős javulást tervezek elérni. Úgy is mondhatom, hogy nagyobbak lettek az elvárásaim a válogatott játékosok iránt.

- A berlini Világkupa-tornával kapcsolatos célod változott-e a barcelonai Európa-bajnokság után?

- Ha Európa-bajnokok lettünk volna, akkor is szerettem volna megmérettetni magunkat egy újabb fontos tornán, amilyen a Világkupa, még akkor is, ha minket nem érint a vb-akkreditációért folyó harc. Azért ez mégis egy rangos nemzetközi torna, s nem változott az eredeti elképzelésem, amely az volt, hogy most jöjjön néhány olyan játékos - az Eb-csapathoz képest -, aki már Barcelona előtt nagyon közel volt a csapatba kerüléshez, kicsit rutintalan, mert fiatal vagy akár sérülés miatt nem tudott bekerülni az utazók közé. Eleve azt terveztem, hogy kapusposzton ezzel a két fiatal játékossal megyünk a Világkupára, ez sem változott és akkor sem változott volna, ha nagyon jól sikerül az Európa-bajnokság. Tehát a fő vonalak szempontjából tartom magam az eredeti elképzeléseimhez. Eleve nem akartam a teljes Eb-csapattal menni, de természetesen néhány fix pontot meg kellett hagyni, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy úgymond "B csapattal" utazzunk Berlinbe. És hát, annyira az Eb-csapat sem volt elég erős, ott is voltak hiányzók.


- A berlini eredmény felértékelődött-e, tehát fontosabb-e most, mint ahogy a szezon elején, az Eb előtt gondoltad?

- Nem annyira az eredmény a fontos és továbbra is látni kell, hogy mik a realitások. Próbáltuk magunkat "felhergelni" a barcelonai Európa-bajnokság előtt, de a realitás nem feltétlenül az volt, hogy ott érmes helyezésért mehettünk harcba. Az Eb előtt rendezett budapesti Világligán szerzett ezüstérem egy kissé felemésztette a csapatot és egyelőre nem voltak mentálisan és fizikálisan olyan erősek, hogy egy újabb és nagyobb kihívásnak megfeleljenek rövid időn belül. Most Berlinben nagyon kiegyensúlyozott csoportban vagyunk, bármi lehet, akár a csoportelsőség is realitás lehet, még akkor is, ha mindhárom csoportellenfelünk komplett csapattal, több éves közös játék tapasztalataival felvértezve szállhat vízbe. 

Az edzőmeccseink elég jól sikerültek, a látottak alapján nyugodtan mondhatom, hogy a csapatunk győzelmi eséllyel szállhat vízbe a csoportellenfelekkel szemben, szerintem a napi forma fogja eldönteni, hogy melyik csapat szerzi meg a győzelmet ezeken a meccseken. Az esetleges csoportelsőséggel viszonylag könnyen a legjobb négybe juthatnánk, ami azt jelentené, hogy éremért játszhatunk, de ne szaladjunk ennyire előre. Majd meglátjuk, hogy valóban éles helyzetben hogyan állják meg a helyüket azok a játékosaink, akik közül sokaknak még nincs meg a kellő, ilyen szintű nemzetközi rutinjuk. Én azért bízom abban, hogy mindenkinek sikerül majd jól teljesíteni még "teher alatt" is, s szerintem a játékosok már nagyon várják a mérkőzéseket.

- Hogy értékeled a felkészülést? Nyilván fizikailag rendben vagytok, ez nem lehet kérdés, a taktika terén mindent sikerült úgy begyakorolni, ahogy elvártad a csapattól?

- Azt mondom, hogy mindennel tudtunk foglalkozni, sok mindent sikerült pontosítani. A korábbiakhoz képest sokkal többet voltunk "magunkban", több edzőmeccset játszottunk, ezeken nem nyomott minket a tét, mód volt arra, hogy - akár sok hibát is elkövetve - gyakoroljuk az egyes taktikai elemeket. Én elégedett vagyok, abból a három és fél hétből, ami a rendelkezésünkre állt a készülésre, szerintem kihoztuk a maximumot. Nem mondom, hogy minden tökéletes, de egész jó szintet értünk el, "neki tudunk menni" az ellenfeleknek, kondícionális problémáink pedig biztosan nem lesznek, nagyon jó állapotban van minden játékos.



- Nézzük a csapat szerkezetét. A szűkítésnél kiderült, hogy a két balkezes közül az egyik nem utazik. Ez mennyire szokatlan a csapat számára, mit tervezel, hogy oldod meg ezt a kérdést, lehet-e erről beszélni?

- A barcelonai csapatba sérülés miatt nem bekerült Jansik Szilárdot szerettem volna emberfogóként szerepet szánni már az Európa-bajnokságon, még akkor is, ha nem balkezes, de azon az oldalon szívesen szerepel és jól is tud játszani, Kovács Gergő pedig elég univerzális, mindkét oldalon könnyedén megoldja a feladatokat. Láthatunk elég sok példát a mai vízilabdában, ami azt mutatja, hogy nemhogy csak egy balkezessel, hanem akár balkezes nélkül is játszanak csapatok, utalhatok itt a görög válogatottra, de a spanyolnál is előfordul ez, nem beszélve hogy klubcsapatainkban sem szokatlan, hogy csak egy balkezessel rendelkezik egy-egy csapat. Nem félek ettől a helyzettől, két rutinos jobbkezes játékos lesz ott, azon az oldalon Zalánki mellett, aki így persze többet lesz vízben, de szerintem élvezi a nagyobb terhelést.

- Más posztokon bármi újdonság, nem megszokott megoldás várható-e?

- Talán most több olyan játékosunk van, aki centerposzton is jól érzi magát, gondolok itt akár Nagy Ádámra, akár Pásztor Mátyásra, aki centerként kezdte a pályafutását. Ez ad egy-két alternatívát számunkra.

- Ez a kedden kezdődő torna már most arról "híresült el", hogy a kísérleti szabályok terepe. Felnőtt világversenyen még nem alkalmazták azokat a módosításokat, amelyeket a korosztályos vb-ken (elsősorban Szombathelyen) megismerhettünk. Ez milyen szerepet játszott a felkészülésetekben és hogy látod, ez a helyzet mennyire fogja befolyásolni a csapatok berlini teljesítményét, eredményességét?

- Ezek a szabályok egy picit gyorsítják a játékot, majd meglátjuk, hogy a bírók mennyire "veszik a lapot", hiszen a játékosok sokat gyakorolták edzőmeccseken az új szabályok alkalmazását, de a bírók többsége most találkozik majd először ezekkel. Én azt gondolom, hogy a változások nem fognak jelentős hatást gyakorolni a vízilabda eladhatóságára vagy népszerűsítésére. Ha korábban két, magas színvonalon lévő csapat játszott és jól megvolt szervezve az adott mérkőzés, ez eddig is sokakat vonzott. Mindenesetre mi alkalmazkodtunk, a három és fél hét elég volt arra, hogy képben legyünk, mihez hogyan kell alkalmazkodni, szöglet, szabaddobás, 20 másodperces szabály, "repülőcsere" - ezek nagyjából már "benne vannak a fiúkban", részben ezért is játszottunk sok edzőmeccset.

- Van olyan taktikai megoldás, amit az új szabályok valamelyikére építettetek?

- Van. Van ilyen taktikai húzás, amit támadásban az egyik, most megnyílt lehetőségre formáztunk.

- Van száma is?

- Igen. 

. Meg lehet tudni, hogy hányas lesz ez?

- Nem. :-) Az a lényeg, hogy mi tudjuk.

- Ki lesz a csapatkapitány Berlinben és kinevezéssel kapja-e meg ezt a tisztséget vagy a játékostársak döntése alapján?

- Mezei Tamást bíztam meg erre a tornára ezzel a feladattal.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres berlini szereplést kívánok!