FACEBOOK

Az új OSC-vel meccselt a magyar válogatott

Az új OSC-vel meccselt a magyar válogatott
hozzászólás, 2018.09.07.

Utolsó hazai erőpróbáján komoly nehézségek árán győzte le egy góllal a magyar válogatott az új, bivalyerősnek tűnő OSC-t a péntek délelőtti edzőmeccsen. Märcz Tamás Világkupa-csapatot hirdetett. vlv-riport:


A bírókkal, órával, tehát "rendes meccskörülmények" között lezajlott kétkapu helyszíne a Kondorosi úti uszoda nyitott medencéje volt. Furcsa volt látni az ellenfelet, köztük Hárai Pufit, Báne Mitrovicsot és Lévai Marcit, mint ahogy edzőjüket, a kék színben "pompázó", OSC feliratú pólót viselő Vad Lajost is.

A házigazdák megadták a módját: jelen volt a klub szinte teljes vezérkara, a főszponzor Apáthy Endrével az élen, de még a kerületi polgármester, Hoffmann Tamás (amúgy MVLSZ-elnökségi tag) is a partról nézte a meccset.

A találkozó előtt, még a szokásos bemelegítés közben okozott némi zavart, hogy a csapatok eldöntsék, milyen szabályokkal folyjon a játék, a válogatottak természetesen a kísérleti paragrafusokat is szerették volna tesztelni, hiszen a jövő hétan azok alapján meccselnek majd a berlini Világkupán, míg az ellenfélnél a dolog nem lett volna ennyire sürgős, a játékosok nagy része nem is igazán volt tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mit jelentenek a kísérleti szabályok...

A "vendégeknél" Vogel Soma, a házigazdáknál Braniszlav Mitrovics kezdett a kapuban - ezt csak azért írjuk, mert nyilván van valami jelentősége, következtetni lehet ebből arra, hogy a két szakmai vezető kit tekint első számú kapusának. (Félidőben történtek meg a cserék, Lévai Márton állt be az OSC és Kardos Gergely a válogatott kapujába.)

Óriási elánnal kezdett mind a két csapat, valósággal pezsgett a víz mindkét kapu előtt, mintha valóban hatalmas tétért folyt volna a meccs. Ez nem csoda, hiszen a z OSC-ben is külföldi és hazai válogatottake egész sora szerepelt. Ők valamennyien bizonyítani akartak (többek között új edzőjüknek...), igazi presztízscsatának tekintették az edzőmeccset. Két OSC-s egyébként a válogatottban "szolgált", nem is akárkik, Kovács Gergő és Manhercz Krisztián - te jó ég, ha még ők is átkerülnek a túloldalra, mekkora csapat lesz itt, Újbudán! 

Szóval nagyon jól játszott az OSC, de a válogatottak dicséretére legyen mondva, hogy amikor érezték a rendkívül erős ellenállást, felvették a fonalat, ugyanarra a szintre felpörögtek és végül egy góllal megnyerték a nagyon szoros meccset.


vlv-képek az edzőmeccsről


Még egy dolog érdemel említést e sorok írója szerint.

Vad Lajos, az újbudaiak új vezetőedzője "végigvibrálta" az egész meccset, gesztikulált, beszélt - folyamatosan. És ami érdekes: nagyjából ugyanannyi dicséretet osztott ki éppen megszólított játékosának, mint amennyi szidalmat, ez feltűnő volt és egyáltalán nem megszokott a medenceparton.

A meccs végeztével mindkét oldalon megtartották a szokásos azonnali megbeszélést.

(A válogatott térfeléről Kovács Gergő és Manhercz Krisztián átszaladt a túloldalra, pár percre OSC-s trikóba bújt, hogy rajta lehessen a 2018-19-es csapat hivatalos fotóján.)

A megbeszélést használta fel Märcz Tamás arra, hogy közölje: nehezen meghozott döntése alapján most Vadovics Viktor marad ki a csapatból, így a Berlinbe utazó 13 játékos:

Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.


VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Rettentően kemény meccsen vagytok túl. Ha jól tudom, az eredmény 11:10 volt a magyar válogatott javára, de hát ezt nem számolja senki, viszont az látszott a játék képén, hogy borzasztó erős ellenfél volt az OSC és nagyon meg kellett szenvedni...

- Azért választttam az OSC-t, mert nagyon erősek. Valamennyire összeszokottak is, mert a gerinc azért már tavaly is ezt a csapatot alkotta. Jól is játszottak, kemények voltak, nehéz ellenfelek voltak súlyban is, fajsúlyban is. Jó meccset játszottunk, abszolót sportszerű, dinamikus, "használható" meccs volt, mindenfélét ki lehetett próbálni, hiszen tényleg olyan ellenféllel játszottunk, amellyel szemben nem kellett titkolózni az edzőmérkőzésen. És voltak is elegen, hiszen, ugye, mindig nagy kérdés, hogy melyik csapattal lehet játszani, amely erős is és meg is vannak számszerűleg. Nem kellett visszaadni Manherczet és Kovács Gergőt, akiket nem akartam most odaadni, bár ők már, ugye, OSC-sek. Két nagyon jó, nemzetközi szintű kapus is volt az ellenfélnél. Jól játszottunk és tényleg jó meccs volt.

- Itt a végén volt egy viszonylag hosszabb megbeszélésetek ott a lelátó alján, gondolom, ott nemcsak a meccset értékelted, megvan-e már a csapat?

- A meccsel nem is nagyon foglalkoztunk, éppencsak érintőlegesen. Meglett a csapat. Nagyon nehéz döntés volt, mert tulajdonképpen csak jó teljesítményeket láttam. Végül az lett a döntés, hogy Vadovics Viktor marad ki most ebbl a 14-es keretből.

- Hétfőn elutaztok, sok lehetőség már nincs a repertoár ővítésére. Hogy látod, készen álltok? Mire számítasz?

- Mindig van mit finomítani. Viszonylag dinamikusak vagyunk, úgy látom, bár örülnék, ha még reaktívabbak lennénk bizonyos játékfázisokban, ha még több jó döntést hoznánk, ezen biztos lehet javítani, majd meglátjuk, hogy a mérkőzés tétje mennyire nyom vagy segít a játékosoknak. Mindig az a legérzékenyebb rész, eljutni a helyzetekig és ott jókor passzolni, lőni, az választja el a jó játékost a kevésbé jótól, hogy ezekben a helyzetekben jó döNtést hoz. 

Azt gondOlom, hogy a védelmet, amennyire lehet, összeraktuk. Vannak olyan fázisok, amelyekkel nem vagyok elégedett, de azt gondolom, hogy vagyunk már azon a ponton, hogy játszhatunk a jövő héten.

- Köszönöm szépen, jó utat kívánok!



Vogel Soma a vlv-nek

- Szervusz, Soma! Köszöntelek téged is. Jól játszottatok és megnyertétek ezt az edzőmeccset, de nem volt könnyű... Hogy értékeled?

- Üdvözlök mindenkit. Így van, nagyon kemény edzőmeccs volt, nagyon örülök, hogy tudtunk egy ilyen szintű klubcsapattal játszani még a Világkupa előtt. Ez szükséges is volt a felkészülés szempontjából, hogy kicsit átérezzük, milyen játékkal fogunk kint, Németországban találkozni. Az egy plusz öröm, hogy a végén egy góllal sikerült nyerni. :-)

- Hogy sikerült a felkészülés? Itt az utolsó hetekben volt egy kis ujjproblémád, az teljesen meggyógyult?

- Igen, mondhatom, hogy 90-95 százalékosan meggyógyult. Nyilván egy ujjprobléma kapusposzton mindig zavaró és visszatérő probléma, de alapvetően a játékban már nem zavar. 

- Készen áll-e a csapat, hogy látod? Milyen erős csapat utazik Berlinbe hétfőn?

- Én úgy látom, hogy készen állunk, most már csak egy-két "finomhangolás" van hátra, de mindenkiben látom a dinamikát, az erőt és az akarást, hogy minél jobb eredményt érjünk el. 

- Az első három ellenfelünk ismert, mire számítasz?

- Igen. Mindenkivel találkoztunk már a nyár során, bár én a japánok ellen nem játszottam, talán utánpótlás szinten egyszer, rájuk kíváncsi vagyok, teljesen más vízilabda lesz, az biztos. Remélem, hogy lesz lehetőség kipróbálni magam ellenük. 

- És a csoportot hogy zárjuk?

- Nyilván úgy kezdjük el, hogy csoportelsőként menjünk tovább.

- Hát..., sikerüljön és akkor utána már mindig csak egyet kell nyerni... :-)

- Mindig eggyel előrébb, így van... :-)

- Köszönöm szépen, jó utat és jó munkát kívánok!

- Köszönöm én is.




Kardos Gergely a vlv-nek

- Szervusz, Pipi! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Túl vagytok egy nagyon komoly felkészülésen és ez a mai edzőmeccs hihetetlen..., nagyon komoly meccs volt. Nem is biztos, hogy játszottatok ennyire komoly meccset itt a felkészülés során, még külföldiekkel sem.

- Igen, talán ez egy másik színvonal volt, mivel az OSC egy elég jó színvonalat képviselő magyar csapat. Igen, most már látszódik, hogy körülbelül mi lesz a játékunk, kíváncsi vagyok, hogy mire leszünk képesek.

- Hogy értékeled, hogy sikerült a felkészülés, ebben a te szereped milyen, neked személy szerint a céljaid teljesültek-e?

- Szerintem jól sikerült a felkészülés. A németekkel és az ausztrálokkal tudtunk gyakorolni, kétkapuzni, azok is jól sikerültek, sokat tudtunk tanulni, kicsit öszeszokni, úgyhogy..., mindenképp bizakodó vagyok.

- Ez a torna sok csapat számára nagyon fontos - mi nem tartozunk ugyan közéjük, de gondolom, te nem így véled... :-)

- Nyilván az egy "extra", úgymond, hogy nekünk már biztosított a szereplésünk a jövő évi vb-n a Világliga-eredményünk miatt, de az ember természetesen mindig arra törekszik, hogy nyerjen, ez így lesz most is. Igen, arra hajtunk, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

- Gondolom, hogy neked szeméyl szerint egy komoly bizonyítási lehetőség is ez. Ez a fejedben van?

- Így van, hogyne. Ez így indult már akkor, amikor Szolnokra lementem edzeni, már akkor ez volt a fejemben, már akkor úgy edzettem, hogy ide a válogatotthoz úgy érkezzek meg, olyan állapotban, hogy a Világkupára jó lehessek.

- Na, Pipi, akkor jó utat kívánok és térjetek vissza sikeresen!

- Köszönöm szépen.



Kovács Gergő a vlv-nek

- Szervusz, Gergő! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Nagyon nehéz meccsen vagytok túl, komoly, izgalmas, akár tévés meccs is lehetett volna, szerintem. Nagyon jó volt! Hogy értékeled?

- Igazából elmondtad nagyrészt, mi is nagyon élveztük. :-) Egy jó csapat ellen játszottunk, nekünk Manóval külön érdekes volt, hogy, ugye, az új klubcsapatunk ellen lehetett magunkat kipróbálni így a válogatottban. Ilyen márkőzésekre számítok a Világkupán is, amik a végén dőlnek el, s ez pluszt adhat a csapatnak, hogy az első ilyen megmérettetésünkből pozitívan jöttünk ki.

- Te hoztad szóba, hogy az új csapatotok ellen játszottatok. Egy picit olyan szemmel nézted vagy olyan szemmel tudod értékelni, hogy te itt fogsz játszani, azokkal, akik most nagyon kemény ellenállást tanúsítottak? Milyen lesz az OSC?

- Jó lesz! Ez egy nagyon izgalmas év lesz, mindenképpen. A csapat eléggé kicserélődött, én is teljesen új vagyok, új az edző is az OSC-ben Vad Lajos személyében, én nagyon pozitívan állok hozzá!

- Jó, hát hétfőn elutaztok Berlinbe és ott egy komoly torna van, megint napi egy meccs, ami egyrészt megterelő, másrészt azért az ellenfelek nemzeti válogatottak és nem is akárkik. Hogy látod a helyzeteteket, az esélyeiteket?

- Az ausztrál és a német válogatott ellen voltak edzőmeccseink, többször is, őket nagyrészt vertük. Én arra számítok, hogy a csoportunkat meg kellene nyerni - ott van, ugye, a "nagy mumus" Japán, amely mindenkit meg tud viccelni ezzel a teljesen más játékfelfogásával. Szeretnénk mindenképpen előrelépni a játék képében az Eb-hez képest és éremért szeretnénk játszani, az a célunk. 

- Köszönöm szépen. Sok sikert kívánok!

- Köszönjük.



Vad Lajos a vlv-nek

- Szervusz, Lajos! Üdvözöllek a vlv kamerája előtt. Először találkozunk úgy, hogy ilyen szép kék póló van rajtad. Hogy álltok? Milyen a csapat?

- Kezdetleges, de ahogy láttad ma, azért kezd szép lassan összeállni. Sajnos még csak kilencen vagyunk, nem tudunk teljes csapattal gyakorolni, de szépen rakjuk össze darabonként.

- Így első látásra...: nagyon erősek lesztek...

- Hát köszönjük, de majd mérkőzésen..., addig, edzőmeccsen erősnek lenni nem jó..., mérkőzésen kell...

- Mik az első tapasztalataid? Mindenben azt kaptad, amire számítottál?

- Igen.

- Ez egy nagyon rövid válasz volt... Változott-e valamit a saját elképzelésed azok után hogy megismerted a keret tagjait?

- Nem, nem. Az én felfogásom ugyanaz, ugyanazt fogom végigvinni, amit eddig.

- Hogy alakul a felkészülésetek?

- Három hét van még az Eurokupáig, Rijekában játszunk. Addig van egy martfűi négy napunk, ennyi az egész. Martfű második napján leszünk először komplettek.

- Köszönöm szépen és jó felkészülést kívánok!



Braniszlav Mitrovics a vlv-nek

- Szervusz, Báne, köszöntelek a vlv kamerája előtt újra fővárosi, budapesti lakosként! Mi történt? Hogy alakult ez így?

- Igen. Nyolc év után (amikor a Fradiban voltam), ez már régen volt. Négy évig voltam Egerben, kialakult egy új szituáció, az OSC hívott, elég komoly volt a dolog, nagyon tetszett, amit beszéltünk. Szerintem kellett nekem, a személyes pályafutásomnak négy év után ez a változás. Ahogy most látom, ez jó döntés volt.

- Van egy nagyon furcsa dolog, Kósz Zoli lett itt a kapusedző és neked mostanában nem volt kapusedződ. Ezt a helyzetet hogy fogadod?

- Nyilván nekem ez valamennyire új helyzet, egyébként a válogatottban van kapusedzőnk, ha a klubban nem is volt, de nagyon örülök, hogy Kósz Zoli itt van velünk, hogy itt dolgozik, szerintem ez nagyon hasznos lesz, Már sokat beszéltünk, nyilván ő is tudja, hogy én hogy dolgozom. Én olyan ember vagyok, aki hisz abban, hogy állandóan tud még jobb lenni és biztos, hogy egy ilyen kapus és nemcsak kapus, hanem ember, mint Zoli, tud segíteni ebben.

- Most már egy ideje edzetek. Hogy látod a csapatodat, mire vihetitek, a döntő reális cél?

- Ez egy új csapat. Bár hét játékos tavaly is itt volt, új edzővel, új kapussal, új centerrel..., lehet mondani, hogy mi új csapat vagyunk. Biztos kell, hogy elmúljon egy idő, hogy mi pontosan összeálljunk. Ez nem kifogás. Nagyon jó játékosaink vannak, szerintem csapatként is nagyon jók leszünk. A magyar bajnokság nagyon erős és a Szolnok meg a Fradi nem változott annyit, mint mi, ez a két csapat már tudja, hogy mit játszik. Elég komoly csatát várok a következő évben.

- De arra nem válaszoltál, hogy reális-e a döntő...

- Ha engem kérdezel, akkor én bajnok szeretnék lenni! De hogy mi reális vagy nem reális, az nagyon sok dologtól függ, sok minden történhet egy hosszú szezon alatt. Ennek a csaatnak az a célja és nekem is az, hogy bajnokok legyünk. Azért jövünk edzésre, azért jövünk minden meccsre, nemcsak az erős meccsekre, hanem a gyengébbekre is. Aztán, hogy a tudásunk és ez a hozzáállásunk mire lesz elég, azt majd meglátjuk, ebben a pillanatban szerintem senki nem tudja.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!

- Én is köszönöm. Sziasztok!


vlv-képek az edzőmeccsről