FACEBOOK

U19: irány a minszki Eb!

U19: irány a minszki Eb!
hozzászólás, 2018.08.23.

Tóth Kálmán szövetségi vezetőedző kijelölte a vasárnap kezdődő minszki junior Eb-n szereplő magyar csapatot, amely pénteken utazik a verseny helyszínére. vlv-edzésriport a Komjádiból:

Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.
Canon Webáruház


A magyar junior válogatott:

Bányai Márk, Mizsei Márton - kapusok,
Ágh György, Baksa Benedek, Bóbis Botond, Fekete Gergő, Gál Dávid, Hajdu Attila, Kósa Balázs, Kürti Dominik, Lukács Ábel, Magyar Márton, Mijic Dávid, Sugár Péter, Turnai András - mezőnyjátékosok.

A csapatnak három olyan játékos tagja, aki a múlt héten bronzérmet szerzett az egy évvel fiatalabb korosztály szombathelyi világbajnokságán: Baksa Benedek, Bóbis Botond és Fekete Gergő.

A szakvezetés az utolsó pillanatig mérlegelt, elemzett, s csupán csütörtökön reggel közölte a játékosokkal az utazók névsorát. A kimaradók - Vad Levente, Horváth Ákos és Mladoniczky Tibor - ugyanúgy edzettek tovább a többiekkel, segítve a felkészülésüket.

Érdekesség, hogy az Eb-n a "régi", hagyományos szabályok szerint játszanak, itt nincs kísérletezés, az egyetlen újdonság az, hogy 15 játékost lehet nevezni, akik küzül meccseként 13-an szerepelhetnek. (Mivel LEN-rendezvényről van szó, ez jól mutatja, hogy a FINA és LEN elképzelései enyhén szólva nincsennek összhangban a sportág jövőjét befolyásoló fontos kérdéseket illetően...) 

A csütörtök délelőtti edzés végén a csapatkapitányt és a két szakvezetőt kértük a vlv kamerája elé.


VLV-VIDEÓK:


Tóth Kálmán a vlv-nek


- Szervusz, Kálmán! Elérkezett a nagy nap, illetve elérkezik, holnap elutaztok Minszkbe a korosztályos Európa-bajnokságra. Mindenki nagyon kíváncsi Szombathely után, hogy ez a csapat mire lesz képes. Mit végeztetek? Hol jártok? 

- Először is szeretnék gratulálni a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon harmadik helyezést elért csapatnak és a stáb tagjainak, nagyon ügyesek voltak, le a kalappal, nagyon büszke vagyok rájuk! Mi is egy megmérettetés előtt állunk, boldog vagyok, úgy érzem jól sikerült a felkészülésünk. Voltunk két nemzetközi felkészülési tornán is, helytálltunk. Ugye, mi egy precízen megtervezett terv alapján haladunk, és ezért vagyok boldog, mert úgy gondolom, hogy hatékonyan fejlődtek a játékosok, amit én markánsan kitűztem célul. 

- Mi vár rátok kint? Milyen a csoport? Végiggondoltad-e már a lehetséges utakat? 

- Persze, persze. A grúzokkal kezdünk vasárnap, hétfőn az olaszokkal játszunk, kedden vagyunk a franciákkal, és az eredménytől függ majd, hogy meddig tudunk eljutni. 

- Ez a korosztály nemzetközi téren mennyire erős? Kik a legnagyobb riválisok? 

- Hát, erős... A görögöknél, ha csak a görögöket vesszük, vannak olyan játékosok, akik Euroligában megmérettettek már az év folyamán vagy sorolhatnám Montenegrót, Radovicsot, aki a felnőtt válogatottban szerepel. Nem lesz könnyű a feladat, de ez a szép a sportban, hogy nemes ellenfelekkel is megküzdhetünk.

- Jó, hát tudom, hogy mi a kötelező cél a magyar vízilabdában, de azért, úgy magadban mivel lennél elégedett? 

- Én már most elégedett vagyok, mert sokat fejlődtek a srácok. Egy utánpótlásedzőt nemcsak az eredményesség tesz boldoggá, hanem az is, ha látja, hogy napról napra, hétről hétre mennyit fejlődnek a tanítványai. 

- Köszönöm szépen, nagyon sok sikert kívánok nektek! 

- Köszönöm szépen! 

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Keszthelyi Tibor a vlv-nek

- Keszthelyi Tibort köszöntöm a vlv kamerája előtt, szervusz!

- Szia.

- Készen álltok az útra, holnap elutaztok, érdeklődöm, hogy milyennek tartod a csapatot, milyennek tartod aze sélyeinket.

- A lehető legjobb csapatot próbáltuk összehozni. Ha csapatként működnünk, bármire képesek lehetünk, ez a titka ennek talán, hogy nem egyénileg, hanem csapatként kellene működnünk és akkor tényleg bármilyen eredményt el tudunk érni. 

- Ez a korosztály valahogy úgy kiesett a látókörből, nem? Nem annyira ismertek a játékosnevek, mint akár az egy évvel fiatalabbaké. 

- Ez így van, ez egy hányatott sorsú korosztály, de ennek ellenére nagyon sok jó játékos van, olyan, aki sokra hivatott, meglátjuk. 

- Hogy látod a csoportbeosztás alapján a kinti esélyeket? 

- Az első mérkőzésünk a grúzokkal lesz, én azt gondolom, hogy azt kötelező megnyerni. Utána jönnek az olaszok, remélhetőleg az dönti el a csoportelsőséget, illetve a francia, ami nagyon-nagyon nehéz mérkőzés lesz. Hát remélem, hogy az olaszt is meg tudjuk verni, de igazából a mutatott játék az, ami alapján el fogjuk tudni dönteni, hogy ez számunkra kedvező vagy kedvezőtlen volt.

- Annak alapján, amit elvégeztetek, munkát, mit látsz, összeállt-e a csapat, vagy kell-e még kísérletezgetni? 

- Kísérletezgetni már nem lehet, a döntés megszületett, szerintünk ez a legjobb összeállítású csapat, amely most fel tud állni, ennek kell a legjobb eredményt elérni. 

- Nehéz volt a kiválasztás? Nyilván részt vettél, megbeszélték veled. 

- Nagyon-nagyon nehéz volt. Kálmán szegény napokig nem aludt. Mindig az utolsót eldönteni a legnehezebb, az a nagyon-nagyon nehéz, most is az volt, és nüanszok döntenek. 

- Egy utolsó kérdés. Mindenki tudja a vízilabda világában, hogy a legjobb négy elérése "kötelező" a mindenkori magyar válogatottak számára. Te úgy magadban hogy gondolod? Mit érhettek el? 

- Jó lenne bekerülni a legjobb négy közé, de én azt mondom inkább, hogy a tisztes helytállás, tehát, az, hogy emelt fővel tudjunk hazajönni. Tegyünk meg mindent azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. 

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok! 

- Köszönöm, köszönjük! 

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Sugár Péter a vlv-nek

- Sugár Pétert, a tizenkilenc évesek válogatottjának csapatkapitányát köszöntöm a VLV kamerája előtt. Péter, mit végeztetek? Hogy áll a csapat? Milyen reményekkel indultok útanak?

- Úgy gondolom, hogy nagyon sokat dolgoztunk. A magyar válogatottra jellemző hibákat próbáltuk meg kijavítani a nyár folyamán. Ilyen volt a hat az ötös lefordulásnak a kivédekezése, a mezőnyjátékosok gyakorolták a bekkelést, az emberelőny-emberhátrány, ezek voltak terítéken főként a felkészülés alatt. Hogy hogy állunk? Kezd összeérni a csapat, én elsősorban a nyolcba kerülést tartom a legnehezebb feladatnak.

- Mi az ami az erősségetek? Hogy látod? 

Szerintem az erősségünk az, hogy gyors a csapatunk, taktikaliag eléggé fejlett, illetve úgy gondolom, hogy nincsenek különösen nagyobb sztárok a csapatban, ezért az egység az elég nagy tud nálunk lenni. 

- Hogy lesz a torna menete? A csoportban ki a legnagyobb ellenfél? 

- Olaszország lesz a legnagyobb ellenfél, velük fogunk küzdeni a csoportelsőségért. 

- Mennyire fontos a csoportelsőség a továbbiak szempontjából?

- Nem lehet tudni, hogy ha csoportmásodikak lennénk, akkor kit kapnánk a nyolcba jutásért, ezért mondtam, hogy az lesz a legkomolyabb feladatunk, hogy bekerüljünk a nyolcba. Az ifi válogatott szombathelyi szerepléséből tanulva, ugye Amerika ellen ötméteresekkel jutottak be...

- Érzitek a nyomást? Éppen a szombathelyi eredmény miatt nagy az elvárás, gondolom, a ti korosztályotokkal szemben is.

- Nagy az elvárás, és nem igazán tudjuk, hogy mit várhatunk az ellenfelektől, de jó lenne, hogy ha nézői szemmel élvezhető meccseket játszanánk. Nagyon keményen belelállunk.

- Nagyon sok sikert kívánok nektek, térjetek haza éremmel!

- Köszönjük!

Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


Ők 18-an készültek az Eb-re


vlv-képek a csütörtök délelőtti edzésről


A torna vasárnap kezdődik, a magyar csapat programja a csoportkörben:

(Minszkben egy órával előbb jár az óra hozzánk képest.)

Augusztus 26., vasárnap

15.40 Magyarország-Grúzia
 
Augusztus 27., hétfő

17.20 Magyarország-Olaszország
 
Augusztus 28., kedd

12.20 Magyarország-Franciaország