FACEBOOK

U18: Brutalitás miatt eltiltottak egy oroszt - szabálypremier

U18: Brutalitás miatt eltiltottak egy oroszt - szabálypremier
hozzászólás, 2018.08.15.

Videóztak kedden este, a versenyprogram befejezése után a FINA delegátusai a szombathelyi ifjúsági világbajnokságon. A görög-orosz csoportmeccs utolsó másodperceinek megtekintése után úgy döntöttek, hogy - az új, kísérleti szabályt alkalmazva - brutalitás miatt egymeccses eltiltással sújtják Valeríj Pelikhet, az oroszok centerét. (Megmutatjuk az eset videóját.) A vízilabdasport történetében először alkalmaztak nemzetközi mérkőzésen videóbírót! A döntés minket is érint, hiszen szerdán este éppen az oroszokkal játszunk a csoportunk második helyéért. Részletek:


Csoportbeli két riválisunk egymás elleni meccsén, nem sokkal a lefújás előtt már 13:10-re vezettek a görögök és ez is lett a végeredmény. Az utolsó orosz támadásnál, egy centerpasszt követően látványos víz fölötti csatába keveredett a görög védő, Nikolaosz Kovruvanisz és az orosz center, Valeríj Pelikh. A bíró mindkettőjüket cserével kiállította, s a játékot az oroszok kezdheték újra.

Mint megírtuk, az ifjúsági világbajnokságon több új szabályt kipróbálnak kísérleti jelleggel. Ezek egyike, hogy egy adott meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben, amennyiben a mérkőzés ellenőre jelzi, hogy erre szükség lehet. Jelen esetben az utóbbi történt.

Molnár Tamás, a FINA TWPC magyar tagja - a vlv tudomása szerint e konkrét szabálymódosítás fő kezdeményezője - a vlv-nek elmondta, hogy a kedd esti döntést nagy jelentőségűnek tartja, véleménye szerint komoly visszatartó ereje lesz annak, hogy a jövőben a meccs közben történt, megtorlatlanul maradt brutális cselekedeteket utólag is szankcionálhatják - és szankcionálják is. Egyébként Magyarországon ezt a megoldást már alkalmazzák, volt is arra precedens, hogy valakit utólag tiltottak el hasonló cselekedet miatt.

A keddi eset egyébként közvetlenül érint minket, hiszen ma este 19.30-kor az oroszokkal játszuk utolsó csoportmeccsünket. A győztes második, a vesztes harmadik helyen jut tovább. Valerij Pelikh eltiltása azt jelenti, hogy az oroszoknak eggyel kevesebb cserével kell végigjátszaniuk a meccset.

Horváth János - még a FINA döntését megelőzően - úgy reagált, hogy edzői pályafutása során nem sok előnye származott az ilyen helyzetekből. (Nyilván arra célzott, hogy ez a szituáció általában megsokszorozza az adott csapat többi játékosának erejét, motiváltabbá teszi őket, s még az sem kizárt, hogy ilyenkor a játékvezetők is "kompenzálnak" kicsit...) 

Este 19.30-kor meglátjuk...


Íme, a görög-orosz meccs ominózus másodpercei:

VLV-VIDEÓ



Brutalitás


A SZOMBATHELYI IFJÚSÁGI VB A VLV-N:

AZ IFJÚSÁGI VB PROGRAMJA ÉS A SZABÁLYOK

RIPORTUNK A SZERDAI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A CSÜTÖRTÖKI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A PÉNTEKI (az első szombathelyi) EDZÉSRŐL


ARCKÉPCSARNOK

MAGYARORSZÁG-KÍNA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MAGYARORSZÁG-KÍNA 22:11 (nyilatkozatok, gólok, fotók)

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG 15:12


BÜKFÜRDŐI EDZÉSRIPORT 

MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS


MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA 30:1