FACEBOOK

Bükfürdő: az úri közönség vízilabdát néz - hétfői vlv-edzésriport

Bükfürdő: az úri közönség vízilabdát néz - hétfői vlv-edzésriport
hozzászólás, 2018.08.13.

Két edzést tartott hétfőn az ifjúsági válogatott. A délutánin ott voltunk és igyekeztünk felmérni a helyzetet, a görögöktől elszenvedett vasárnapi vereség következményeit. 

A világbajnokságon készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.  
Canon Webáruház


A bükfürdői nagy fürdőkomplexum úri közönsége az 50 méteres medence környékén különös tájékoztató táblára lehet figyelmes. Három nyelven közlik a strandolókkal, hogy ezekben a napokban a szombathelyi világbajnokságon szereplő több válogatott is itt edz. Az edzés megtekinthető és mint élmény, remélhetőleg kárpótolja majd a vendégeket az esetleges apróbb kényelmetlenségért - olvasható.

Mondjuk, a terület olyan hatalmas, és annyi medence van, hogy ez szerintünk is simán belefér. Radásul - mint hétfőn délután - a nagy medencének csak a felét veszik el a vízilabdázók számára, az elválasztó kötél másik oldalán lévő terület marad a strandolóké. (Furcsa látvány ez így, kintről, az biztos.)

A magyar csapat edzését is körbeállták az érdeklődők - normális, benne volt tehát ez a jegyük árában... Azt láthatták, hogy a fiúk előbb jó sokat úsznak, majd az egyetlen vízilabda-kapunál mindenféle gyakorlást végeztek, amelynek célja a kapuba juttatni a labdát. (Nem kellett nagyon fülelni az embernek, hogy meghallja, a nézelődők egy része vasárnap este a magyar meccsen is ott volt a lelátón.)

Örömmel jelentjük, hogy a hangulat javul, a fiúk körében nyoma sem volt már a vasárnap esti elkeseredettségnek. A cél nem változott, viszont azzal a védekezéssel, azokkal a blokkokkal tényleg csinálni kell valamit...

A csapat kora este bebuszozott a versenyhelyszínre és a lelátóról, élőben tekintette meg következő két ellenfelünk, Argentína és Oroszország mérkőzését.

A délutáni edzést követően egy játékost és két szakmai vezetőt kértünk a kameránk elé.

VLV-VIDEÓK:


Fekete Gergő a vlv-nek

- Szervusz, Gergő! Szabadnapon vagytok, szerintem átgondoltad egy kicsit az eddig történteket. Mi az, amit megoszthatsz a vlv olvasóival?

- Volt egy mérkőzésünk Kína ellen, igazából arról szerintem olyan sokat nem kell beszélni. Egy kicsit már jel volt, hogy túl sok gólt kaptunk, én úgy gondolom, ettől a kínai csapattól. Tegnap a görögökkel játszottunk, ma vissza is néztük a mérkőzést, voltak hibáink, ezeket próbáltuk most korrigálni.

Arra kell figyelnünk, hogy - úgy veszem észre, - ezen a világbajnokságon rengeteg kiállítást ítélnek, 15-16 kiállítást kap egy csapat meccsenként. Az emberelőny-kihasználásra sokkal jobban oda kell figyelni, mert azzal "nagyot tudnánk szakítani".

- Szerinted a csapat hogy viselte lelkileg ezt a két meccset, főleg a másodikat?

- Kellett nekünk ez a pofon. Úgy érzem, ma már úgy keltünk fel, hogy minden rendben van és menni kell tovább, mert igazából nincsen vége semminek, még csak most kezdődött a világbajnokság, menni kell tovább.

- Rendben lesz ez?

- Rendben lesz.

- Köszönöm szépen.



Horváth János a vlv-nek

- Szervusz, János! Érdeklődöm, hogy telt az éjszaka, hogy telt a délelőtt? 

- Vidáman, nyilván... :-)

Elemeztük a hibákat, aludni nem aludtunk. Délelőtt volt egy pörgetős edzésünk, utána megnéztük együtt a tegnap esti meccset, kielemeztük ott is a hibákat. Rájöttünk, hogy könnyű gólokat adtunk a görögöknek, ami végül is a vesztünket okozta. Ezen megpróbálunk változtatni. Látod, újra edzünk délután, este megnézzük az oroszok és az argentinok meccsét, két csoportbeli ellenfelünket, aztán holnap folytatódik a vb, Argentínával játszunk és megpróbálunk visszatalálni a helyes útra, a saját játékunkhoz.

- Ahhoz képest, amit tegnap este mondtál, láttál most olyat a videón, ami új volt?

- Mindig látsz a videón újat, azért nagy dolog ez a videó, mert mindig feketén-fehéren kiderülnek a hibák, tehát itt nem lehet azt mondani, hogy "nem én voltam", "én jól csináltam", "más hibázott".

- Ilyenkor megállítjátok és odamész, megmutatod, hogy te, itt, most miért ezt csináltad!?

- Természetesen, így van. Hogy mit kellett volna csinálni, miért döntöttünk rosszul.

- Ilyenkor mi a válasz?

- Semmi. Nincs válasz. Igazából ez sport, ez nem demokrácia..., nem lehet kérdezz-felelek játékba belemenni. De hát azért ők már vannak annyira rutinos játékosok, hogy aki hibázott, az tudja. Nem szokott nagyon kérdés felvetődni.

- Lelkileg milyen állapotban vannak a fiúk, mert hát azért tegnap este borzasztó érzés volt végignézni rajtuk...

- Tegnap még hagytuk nyalogatni a sebeinket, még egy vert sereg voltunk, de mára, én úgy érzem, hogy talpra álltunk, elsősorban a két kapus. Ez, ugye, nagyon fontos, mert lehet bármilyen csodataktikát csinálni, ha nem védenek a kapusaid, akkor gond van. Úgyhogy gyakorlatilag ők azok, akik nem hibázhatnak, mert akkor gólt kapunk. Minden játékos hibáját lehet korrigálni valamilyen szinten, a kapusét sajnos nem, de most úgy látom, hogy jól mozognak, azt mondom, hogy újra látszik az a vitalitás, ami szükséges ahhoz, hogy egy világbajnokságon eredményesek legyünk. 

Nyilván nehéz szembesülnünk azzal, hogy nem sikerült, amit szerettünk volna, veretlenül végigmenni a csoportban. Akkor könnyebb ágra kerülhettünk volna, bár nem lehet megmondani, mert olyan világverseny még nem volt, ahol minden a papírforma szerint alakult, tehát tulajdonképpen még mindig bármi lehetséges. Van még két és fél napunk, és ugye, gyakorlatilag akkor kezdődik el a világbajnokság, a kieséses szakaszban, ahol már nem lehet hibázni.

- Egy utolsó kérdés: Argentína ellen nyilván elvárható a sima győzelem. Felhasználod ezt a meccset valamire? Nem tudom én, önbizalomnövelésre vagy másra...?

- Persze. Igazából az én kérésem az volt a csapat felé, hogy nem érdekel, hogy mennyi gólt lövünk, próbáljunk meg minél kevesebbet kapni, mert ez csúszott szét már az első meccsen, Kína ellen. A 22 lőtt góllal maximálisan elégedett voltam, a 11 kapottal nem, de az még betudható volt annak, hogy az első meccsünk volt, hatalmas közönség, izgalmak stb. De most már nekünk is meg kell, hogy érkezzünk a világbajnokságra. Tegnap is mondtam neked, hogy nem szeretnénk a célunkon változtatni, módosítani. Megyünk tovább, megpróbálunk tanulni a hibákból és bár rögösebb egy kicsit az út, mint amilyet szerettünk volna, de most ezt dobta a gép, ez a sorsunk, hogy ezen haladjunk.

- Köszönöm szépen, holnap találkozunk.


Dávid Zoltán a vlv-nek

- Dávid Zoltánt köszöntöm a vlv kamerája előtt, szervusz, Zoli!

- Üdvözlök mindenkit, helló!

- A legfontosabbal kezdem: mi van a társasággal, hogy értékeled az eddig történteket?

- Nehéz értékelni, kettős a dolog, a támadás jól ment, tegnap is 12 gólt lőttünk, ami szerintem elég kellene, hogy legyen egy mérkőzés megnyeréséhez. A védekezésben és azon belül is a blokkokban látom a gondot. Ugye, megnéztük a mérkőzést, látszott is, hogy nagyon rosszul pozicionáljuk magunkat a védekezésben. Feltesszük a kezet, de nem azt a részét fogjuk, blokkoljuk a kapunak, amit kellene. Kívülről lövik el a labdákat, ez a görögöknél általában jellemző is, főleg a rossz kéz hátsó, rossz kéz szélső, ha van lehetőség, akkor ellövi kívülről. Nálunk most volt és sajnos ezt ők ki is használták.

- Kérdeztem tegnap is valakitől: ez a görög csapat azokhoz a topcsapatokhoz képest, akikkel edig játszottatok, Montenegró, Szerbia, Spanyolország - milyen? Tehát ezt a szintet, a tegnap mutatott játékot hova helyezzük?

- Szerintem jól játszottak. Nehéz őket pozicionálni, mert nem vettek részt egyetlen felkészülési tornán sem, nem láttuk őket sehol, tehát nem tudjuk, hogy mit tudnának játszani mondjuk Montenegróval, Szerbiával, Spanyolországgal vagy akár Olaszországgal, ugye, most egyetlen meccset ismerünk és ez a saját mérkőzésünk. Úgyhogy, nem tudom megmondani, hogy az, amit ők tudnak, mire elég. Szerintem tegnap nem játszottak rosszul, kifejezetten jól játszottak, de mondom, összehasonlítási alapom nincs.

-  A fiúkkal együtt élsz, együtt laktok, látod, hogy milyen a hangulatuk. Az egyik játékos, nem is tudom már, hogy ki, azt mondta nekem, hogy ez fogja összehozni a társaságot, ez a tegnapi vereség. Te hogy látod, lelkileg, lélektanilag milyen helyzetben van a csapat?

- Gondolom, arra gondolt, hogy volt Szerbiában egy hasonló szituáció, amikor a spanyolok ellen kikaptunk a döntőbe jutásért és aztán másnap a horvátokat megvertük úgy, hogy több sebtől is vérzett a csapat, kipontozódások, sérülés, volt, akit kiütöttek. Két cserével játszottuk végig azt a meccset és elég magabiztosan vertük a horvát csapatot. Lehet, erre gondolt, hogy ez a vereség jó lesz arra, hogy megint kicsit összekovácsolodjunk. Remélem is, hogy így lesz, mert erre nyilván szükség van. Nem gondolom egyébként, hogy a csapategységgel lett volna gondunk, hanem inkább azzal, hogy nagyon gyenge volt a védekezésben a blokkolás, nem igazán tudtunk segíteni a kapusnak. Emiatt vagy nem tudom miért, a kapusteljesítmény sem érte el azt a szintet, amit azért elvártunk volna.

- Nézegeted a többi meccs eredményét, a többi csoport állását vagy ez ilyenkor még teljesen semleges?

- Nagyjából igen, azokat, akik szóba jöhetnek, akikkel összekerülhetünk, azokat figyeljük. 

- És a játékuk hogy tetszik?

- Mérkőzést nem láttam, csak a végeredményt látom, ugye, azért mi viszonylag messzebb vagyunk, ma megyünk be először úgy, hogy megnézünk egy mérkőzést közösen. Oroszországot, ami a következő fontos meccs lesz nekünk, de nem tudom megmondani, hogy ki mit csinál és hogy játszik, csak azt tudom, amit előtte a kupákban mutattak. 

- Egy utolsó kérdés: az eddigi két meccs ismereteinek birtokában változott-e valamit a te elképzelésed a csapattal kapcsolatban, az itteni lehetőségekkel, célokkal kapcsolatban?

- Nem. Van erre egy példa. :-) A tavalyi Eb, ahol a mi csoportunknak a harmadik helyezettje, Montenegró lett végül az Európa-bajnok.

Ez egy mérkőzés volt, amin nem védekeztünk jól, ha ezt ki tudjuk javítani és elhisszük, hogy ki tudjuk javítani, s kicsit fel tudunk javulni védekezésben és kapusteljesítményben, akkor, azt gondolom, a céljaink ugyanazok lehetnek. Maximum annyi történt, hogy ezáltal egy picikét nehezebb ágra fogunk kerülni, tehát, ha csoportelsők lettünk volna, akkor az előzetes számolgatás alapján a négybe jutásért valószínűleg egy könnyebb ellenfelet kaptunk volna, így viszont biztos, hogy montenegró, olasz szerb, talán spanyol, ezekből a csapatokból kaphatunk valakit a négybe jutásért.

- Nagyon szépen köszönöm, jó munkát kívánok!

- Köszönöm szépen.


vlv-fotók az edzésről.


A nap eredményei:

USA-Horvátország 8:14 (3:1, 1:4, 2:3, 2:6)
Olaszország-Üzegisztán 27:8 (8:1, 6:1, 7:2, 6:4) - az egyik játékvezető Vogel Gábor volt
Kanada-Szaúd-Arábia 22:6 (3:1, 9:1, 5:2, 5:2)
Spanyolország-Szerbia 8:9 (3:3, 3:2, 1:2, 1:2)
Brazília-Montenegró 7:12 (2:3, 3:3, 2:3, 0:3)
Dél-Afrika-Egyiptom 14:14 (1:5, 4:4, 5:2, 4:3)
Oroszország-Kína 15:2 (3:0, 1:1, 5:1, 6:0)
Argentína-Görögország 3:12 (2:4, 0:4, 1:2, 0:3)


A SZOMBATHELYI IFJÚSÁGI VB A VLV-N:

AZ IFJÚSÁGI VB PROGRAMJA ÉS A SZABÁLYOK

RIPORTUNK A SZERDAI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A CSÜTÖRTÖKI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A PÉNTEKI (az első szombathelyi) EDZÉSRŐL


ARCKÉPCSARNOK

MAGYARORSZÁG-KÍNA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MAGYARORSZÁG-KÍNA 22:11 (nyilatkozatok, gólok, fotók)

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG 15:12