FACEBOOK

Itt a Világkupa-keret!

Itt a Világkupa-keret!
hozzászólás, 2018.08.07.

Märcz Tamás szövetségi kapitány kijelölte azt a 14 játékost, akik közül 13 utazik a szeptemberi berlini Világkupa-tornára. Az Eb-csapatból nyolcan maradtak, "nagy visszatérő" nincs, újabb bizonyítási lehetőséget kapnak fiatalok, illetőleg olyanok, akik nagy világversenyen még nem szerepeltek. A névsor és Märcz Tamás nyilatkozata a vlv-nek:


Világkupa, Berlin, szeptember 11-16.

A magyar válogatott 14-es kerete (a tornára 13-an utaznak, meccsenként 11-embert lehet nevezni):

Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Vadovics Viktor, Zalánki Gergő  - mezőnyjátékosok.


A névsorban szereplők közül egyedül Pásztor Mátyás nem szerepelt még hivatalos válogatott mérkőzésen.

A Világkupa csoportbeosztása:

A-csoport: 


Ausztrália, Németország, Magyarország, Japán 

B-csoport 

Horvátország, Szerbia, Dél-Afrika, Egyesült Államok 

A tornán a jövő évi világbajnokságra lehet részvételi jogot szeretzni, ez nekünk már megvan, mivel a Világliga idei szuperdöntőjében másodikok lettünk.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A Világkupa-részvevők számára a fő motiváció a jövő évi világbajnokságon való részvétel kivívása, nekünk pedig a Világliga-döntővel már megvan a kvalifikációnk. Ezért nem változtatok azon az eredeti elképzelésemen, hogy bár a berlini csapatunk az Eb-n szereplőkre épül, további lehetőséget adok a bizonyításra újabb fiataloknak, illetőleg olyanoknak, akik egy-két poszton a jövőre nézve esetleg alternatívát jelenthetnek. Egy játékos kivételével egyébként mindenki tagja volt a Barcelonára készülő bő keretnek. 

Azt gondolom, hogy egy picit a magyar vízilabdának és nekem is merésznek kell lenni, hogy a fiatalok és azok, akik még nem voltak világversenyen, tétmérkőzésen bontogathassák a szárnyaikat. Abszolút nem mondunk le az eredményességről, de az Eb tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagyon nem mindegy, mikor kerül oda egy játékos, hogy nemzetközi színtéren komoly tétmeccset játszhasson, 18-20 éves korában vagy 25-27 évesen - ez óriási különbség. Ez fontos szempont volt a válogatásnál.

- Mi az oka annak, hogy eggyel nagyobb létszámú a keret, mint ahányan utazhatnak majd?

- Ezt elsősorban a felkészülés feladatai indokolják, a gyakorláshoz kell a megfelelő számú mezőnyjátékos, hogy ne kelljen kapust is ezen a poszton "bevetni". Egyébként azért is jó ez, mert számítok egy kis versenyre a "jelöltek" között és mindenütt, 1-től 14-ig.

- A névsorból kiderül, hogy egyelőre nincs "visszatérő". Beszéltél-e az Eb óta azokkal a játékosokkal, akik ezt a nyarat kihagyták?

- Beszéltem mindkét játékossal, Hárai Balázzsal és Varga Dénesel, akik "nyitva tartották" a szereplés kérdését, Hosnyánszky Norbert, ugye, végelegesnek gondolta visszavonulását, amit adott helyzetben esetleg újragondol. Jelenleg egyikük sem tér vissza, a tavalyi bejelentésük erre a válogatott szezonra vonatkozott, így a Világkupa-szerepeltetésük nem is volt tervben.

- Hogy alakul a felkészülés menetrendje?

- Augusztus közepén kezdjük meg az edzéseket, augusztus 21-től a német csapattal fogunk közösen készülni Budapesten.