FACEBOOK

A barcelonai Európa-bajnokság története - másként

A barcelonai Európa-bajnokság története - másként
hozzászólás, 2018.08.02.

Újra feldolgoztuk, hogy mi történt a július 16-28-i barcelonai Európa-bajnokságon. A megközelítés ezúttal különleges és talán mindenki számára rendkívül tanulságos.


A magyar válogatott hét meccset játszott a nemrég lezajlott barcelonai Európa-bajnokságon. Az eredmény ismert, 8. hely, két győzelem, egy döntetlen, négy vereség.

Az összes találkozónkat élőben közvetítette a közszolgálati televízió, vagy az M4 Sport vagy a Duna World. A helyszínen Varga Ákos és szakértő kommentátorként Szabó Zoltán közvetített, a budapesti stúdióban pedig (sajnos csak a meccsek egy részén, három alkalommal) jól ismert szakemberek, Cseh Sándor, Madaras Norbert és Varga Dániel Petrovics-Mérei Andrea kérdéseire válaszolva elemezték - szünetben és meccs végén - a látottakat.

Utóbbiak észrevételeit "kijegyzeteltük" és az elhangzottakat annyira tartalmasnak, érdekesnek találtuk, hogy megszületett az ötlet: utólag "letudósítjuk"a stúdióban elhangzott valamennyi szakmai értékelést.

Segítse ez a cikk immár egyfajta dokumentumként ennek a balul sikerült Európa-bajnokságnak a tüzetesebb elemzését vagy ha úgy tetszik, álljon itt emlékként, bármikor felidézhető "hibajegyzékként" - ha már könyvet nem készíthetünk erről a mostani barcelonai szereplésről... (Legalábbis olyat nem, mint 2013-ban.)


Barcelonai Európa-bajnokság

Csoportkör, 1. forduló, július 16., hétfő



Georgia (Grúzia)-Magyarország 5:12 (1:3, 2:2, 2:3, 0:4) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Margeta (szlovén), Santos (portugál)
Georgia (Grúzia): Subladze, Kavtaradze 1, Tsrepulia 2, Imnaisvili, Bitadze 1, Jelaca, Jaghalia, Baghaturia, Rurua 1, Gegelasvili, Magrakvelidze, Meskhi. Szövetségi kapitány: Revaz Csomakidze
Magyarország: Nagy V., Angyal, Manhercz K. 1, Zalánki 2, Vámos 2, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő 2, Erdélyi 1, Bátori 3, Bedő 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 4/7, ill. 2/8
Gól - ötméteresből: 0/1, ill. -

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II.


FÉLIDŐ:


Madaras Norbert:

- Láthattunk jót is, kevésbé jót is, tulajdonképpen szinte mindent, ami jellemzi ezt a csapatot. Volt lendület, de volt azért kapkodás is és a második negyedben kaptunk egy akciógólt is, ami azért mindenképpen hiba, magasabb szinten is, ilyen gyengébb csapat ellen talán még inkább. Látszik, hogy izgul azért a csapat és nem is olyan nagy baj, hogy egy ilyen könnyebb meccsel vagy könnyebb ellenféllel kezdjük ezt az Eb-t.

A grúzok nem sokat kockáztatnak, a két széle nem is nagyon megy le két méterre, hanem elég távol vannak a kapunktól. Egy ilyen átlövés be is jött, de talán ott is mehettünk volna blokkal a lövő felé, hiszen előtte letette a labdát. Ettől függetlenül, a támadásaiknak 80 százalékát 7-8 méterről leadott lövéssel fejezik be. Talán azért sem mennek le, mert fizikálisan is gyengébbek, illetve nem kockáztatnak, félnek attól, hogy mi elindulunk, lefordulunk, megúszásgólt lövünk. Lett is volna ilyen helyzetünk, volt, amit nem játszottunk végig, volt hogy mellé ment vagy védett a kapus. Mindenképpen ennek a csapatnak az előnye lehet majd, hogy viszi ezeket az előnyöket, azt majd meg kell tanulni, hogy melyiket szabad ellőni és melyiket nem.

A helyzetkihasználás mindenképpen javulhatna, illetve a többi meccsen kell még több  is. Ennél jobb kapusokkal, jobb védelmekkel fogunk találkozni, úgyhogy ez majd kevés lesz. Ha valamikor meg lehet ezt engedni magunknak, az talán pont ma van.



A MECCS UTÁN:


Madaras Norbert:

- Jó bemelegítés volt. Teljesen más lesz holnapután, nem is nagyon lehet ezt a két meccset összehasonlítani. Meg a két ellenfelet sem.

Kellett ez a jó befejezés, hogy az utolsó negyed 4:0 volt nekünk. Valahogy úgy kell elkezdeni majd, ahogyan itt befejeztük.

Ez egy könnyű meccs volt, a legkönnyebb ellenféllel. Ennél a német meccs is sokkal nehezebb lesz. A vége jól alakult, voltak hibák, ezt nyilván ők is látják, meg van is azért javítani való, ennél jobb játék kell majd holnapután. Egy-két dolog megy és egy-két dolog látszik is, hogy mit szeretne a csapat, mindig elindulnak, van benne lendület. Néha pontatlanok a befejezések, illetve van olyan helyzet, hogy még nem kellene esetleg ellőni, Azt gondolom, a két hét alatt ez jellemző lesz erre a csapatra, tehát itt nagyon sokat kell majd melózniuk "visszafelé is", hogy egy-egy hibát kijavítsanak.

(...)

Visszatérve az olaszokhoz, azért láthattunk Rijekában egy Európa Kupa-döntőt, ahol fizikálisan is fölénk nőttek. Nagyon keményen kezdték azt a meccset, ütöttek, csíptek, tehát van egy ilyen negatív emlékünk, de ebből mindenképpen tanulni kell. Valószínűleg ezt most nekünk kell elkezdenünk, különben meccs köben nagyon nehéz lesz váltani. Van egy kellemetlen játékstílusuk, így fognak játszani holnapután is. Ezt nekünk a mai naptól tudni kell, hogy ez van, ez a következő, ami jön. Tehát nemcsak vízlabdázni kell ellenük jól, hanem ezt a fajta plusz dolgot, plusz nehézséget jól kezelni. 


Csoportkör, 2. forduló, július 18., szerda



Magyarország-Olaszország 5:12 (0:5, 4:2, 0:2, 1:3) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen 
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Sztavridisz (görög), Naumov (orosz)
Magyarország: Nagy V., Jansik D., Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő, Vámos, Kovács Gergő. Cs.: Angyal 1, Zalánki, Manhercz K. 2, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, Renzuto Iodice 1, Di Fulvio 2, Figlioli 2, Bodegas 2, Echenique, Presciutti. Cs.: Molina 1, Gallo 2, Fondelli 1, Velotto 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 2/10, ill. 3/11
Kipontozódott: Bertoli (az utolsó negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: Velotto (a harmadik negyedben), Zalánki (a harmadik negyedben), Fondelli (a negyedik negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK

FÉLIDŐBEN:


Petrovics-Mérei Andrea: - Most lesz plusz egy mérkőzés, ami lehet, nem is olyan nagy baj.

Madaras Norbert:

- Fizikailag biztos, hogy nem fog gondot okozni, mert minden meccsnap után egy nap szünet van. Ami inkább gondot okozhat, az az, hogy nagyon fel kell szívnunk magunkat a keddi meccsre, mert az ellenfél Szerbia lesz. Ők sem legyőzhetetlenek, nincsenek legyőzhetetlen csapatok, de az biztos, hogy ennél sokkal több kell, mint amit ma nyújtottunk.

Lehetett tudni, így is történt: pontos, precíz, lendületes kezdés volt az olaszok részéről. Mi pedig egy kicsit belealudtunk, illetve lehetett is látni kicsit a szemeken, mitha valahogy mi se hittük volna, hogy ekkora a különbség. Amit lehetett ebből a félidőből így is a végére kihoztuk, azt hiszem, főleg a 0:6-os kezdés után.

Cseh Sándor:

- Azt gondolom, hogy nagyon nagy különbség volt fordulatszámban az elején. Aztán amikor leesett rólunk a teher, 4:0, 5:0, utána elkezdtük mi is játszani azt, amit tudunk vagy még agresszívabban játszani és ezt rögtön megérzi az ellenfél, rögtön már náluk is mellé mentek a lövések.


A MÉRKŐZÉS UTÁN:


Cseh Sándor:

- Legyen ez egy nagyon rossz nap. Holnap új élet kezdődik, el kell felejteni, hogy "mi lett volna, ha". Eddig is dolgoztak, de talán ilyenkor nem biztos, hogy a szokásos menetrendet kell követni, hanem igenis meg kell nézni az összes szituációt, mert azért vannak ezek a játékosok annyira jók és a magyar válogatott is, hogy három-négy nap múlva sokkal jobban fog tudni játszani. Hogy ez most elég lesz-e a szerbek ellen? Azt mondom, hogy a szerbek sem verhetetlenek, úgy, ahogy Madi mondta, de az biztos, hogy ez most egy hullám. Most legyünk nagyon lent és aztán kezdjünk el..., négy nap ezért elég egy nagyon kemény munkára. 

Petrovics-Mérei Andrea: - A védekezést össze lehet rakni addig?

Madaras Norbert:

- Össze. Mindenképpen össze lehet. A védekezés 70-80 százaléka fejben dől el és kell majd egy olyan lelkiállapot a negyeddöntőben, a meccs elejétől kezdve, ami most nem volt meg. Hasonló lesz a kép: két csapat egymásnak esik és nagyon fontos, hogy ne legyen 4:0 az egyiknek. Mint ahogy a vb-döntőben 4:0 volt, amiből szintén nem tudtunk végül fölállni. Ma 4:0, 5:0, 6:0 volt, ezekből ilyen szinten már nagyon nehéz...

Petrovics-Mérei Andrea: - Ezek tanulható dolgok? Hogy hogy megyünk be a vízbe? Erre a német meccset fel lehet használni?

Cseh Sándor:

- Fel lehet használni és mindezt szerintem ők is tudják, amikor hazamennek. Amikor itt a stúdióban leültünk másfél órával ezelőtt, az első dolog volt, amit elmondtunk, hogy ne legyenek akciógólok az elején. Tehát, ha már úgy megyek be a következő meccsre, hogy tudom, ebben hibáztunk az olaszok ellen... Ne legyen akciógól! Lőjék be az emberelőnyt - már más tartása lesz a csapatnak.

Van egy nagyon jó kapusunk. Ha emberelőnyökre tudjuk kényszeríteni az ellenfelet, akkor a kapusunkon és a blokkunkon fog múlni minden. És akkor az egy teljesen más dolog.

Ez most nagyon rosszul néz ki, de egy esetleges győzelmünk a szerbek ellen, talán annak is lesz majd betudható, hogy a szerbek ez után a meccs után kicsit le fognak nézni bennünket. Abszolút nem gondolom azt, hogy jobb lett volna, ha ma hárommal kikapunk. Itt rengeteg minden kijött, hogy téthelyzetben ez a csapat mit tud csinálni.

Madaras Norbert:

- Tanulható - nem tanulható... Azt gondolom, hogy ezt valaki 50 százalékban hozza magával, benne van, de igenis, tanulható és az ilyen meccsek, az ilyen tapasztalások kellenek ahhoz, hogy ezek kijöjjenek és eldőljön, hogy ebben a csapatban ki az, aki alkalmas arra, hogy megcsinálja és ki az, aki nem. Lehet, hogy kegyetlen ezt mondani, de ez a meccs olyan volt, mint egy elődöntő vagy negyeddöntő. Van, akinek ilyen meccsen folyamatosan nem megy, többször egymás után - ez valószínűleg hátrány, lehet, hogy más kell majd helyette.

Petrovics-Mérei Andrea: - Meg lehet ezt tanulni éppen egy Eb-n vagy ne legyünk annyira türelmetlenek?

Cseh Sándor:

- Ahogy Madi is mondta: lehet, hogy ez most kegyetlen lesz. Valószínű, hogy ezek a játékosok a klubcsapataikban azért kapnak kisebb szerepet, mert nem tudják megcsinálni. A klubcsapatnál pedig olyan elvárások vannak, amiket hozni kell egy bizonyos szinten. De ez most nem fontos. Szerintem egyszerűen nincs más választás! Aki magyar válogatott, és azért látjuk, hogy a magyar válogatottat most is, Barcelonában is hogy szeretik, Magyarországon pláne, az majd a következő meccsre menjen oda és igenis csinálja meg. Mert azért ezek az ő szintjén megcsinálható dolgok. Biztos, hogy most is meg akarták csinálni.

Nem tudom, hogy ezen az Európa-bajnokságon mit fog elérni a magyar válogatott, de abban biztos vagyok, hogy fognak sokkal jobban játszani, nem is egyszer. Lehet, hogy az sem lesz elég, de ez egy folyamatos kör, mindig bizonyítani kell. Holnapután estétől újra.

Petrovics-Mérei Andrea: - Manhercz Krisztiánt is kiemelhetjük, voltak villanásai, ő év közben kevesebb szerepet kapott a klubjában. 

Madaras Norbert:

- Így van. Sokkal kevesebbet játszott, sőt, ő az egyik olyan játékos, aki tulajdonképpen a válogatottban többet játszik, nagyobb a felelőssége, mint év közben a klubjában volt. Azt mondom, ehhez képest viszonylag él vele. Azt eddig is tudtuk, hogy nagyon jó góllövő, jó keze van, el tudja lőni a blokk mellett, a játék többi elemében mindenképpen van mit hozzátennie neki is, én azt gondolom.

A 12 kapott gól megint sok. A védekezést mondjuk mindig, nem véletlenül "12 gólokkal" nem lehet nagy meccset nyerni. Egyszer-egyszer igen, tízből egyszer vagy kétszer, de alapvetően nem fogunk így..., nem is lehet esélyünk arra, hogy mondjuk egy ilyen Európa-bajnokságon eljussunk a végéig. Lehet, hogy egy negyeddöntőt még megússzunk úgy, hogy kapunk 12-t, de az elődöntőt már nem fogjuk. 

Petrovics-Mérei Andrea: - És a lőtt gólok száma? Ez az öt?

Cseh Sándor:

- Hát ez nem sok, de nyert már a magyar válogatott 3:2-re is Európa-bajnokságot. :-) Az az igazság, hogy nagyon sok mindenről lehetne beszélni. Tamás (Märcz Tamás szövetségi kapitány - a szerk.) azért az elmúlt időszakan nagyon higgadt volt, biztos le fognak ülni és ezt átbeszélik. Valamilyen szinten szerintem mi is segítünk kicsikét, mert ugye, nem azt mondjuk, hogy "Hát ez egy ilyen nap volt!", hanem elkezdünk kritizálni, a hibákról beszélni. És el kell kezdeni egymás között is a hibákról beszélni. És akkor dacból nagyon sok minden meg tud változni. Egy ilyen meccs után kitérni a blokkokra, a lőtt gólokra, a kapottakra - ha nem is volt minden rossz, kívülről minden rossznak látszódott. Egy sportoló ilyenkor odateszi magát, félre rakja azt, hogy mit mondanak a kívülállók és elkezdi megcsinálni a dolgát. És ha az jó lesz, akkor jó lesz.

Petrovics-Mérei Andrea: - Ha a szerbeket és az olaszokat összehasonlítjuk, akkor mit tudunk profitálni a mai vereségből?

Madaras Norbert: 

- Én az elmúlt egy-két napban látottak alapján azt gondolom, hogy pont ez a két legjobb csapat. Más jellegűek, más szerkezetűek, de játékosállományban és abban a játéktudásban, amit itt mutatnak, mindenképpen ők a legjobbak. Leginkább nekünk most magunkkal kell foglalkoznunk, én azt hiszem, kijavítani a lehető legtöbbet és a lehető legtöbb dologban fejlődni. Az a meccs kedden van, addig van két meccsünk, ebből a szempontból még jó is lehet, hogy felépíthetjük magunkat egyénileg is, tehát a játékosok akár önbizalomban, akár a játék bizonyos elemeiben, majd egy teljesen más mentalitású csapat szállhat vízbe, nem azt mondom, hogy hozzáállásban, de másképpen beleállva abba a meccsbe. Azt gondolom, hogy ott nekünk nincsen veszíteni valónk. Ez mindenképpen előny lehet majd - főleg a mai után.

Petrovics-Mérei Andrea: - A németek nagyon kikaptak az olaszoktól két nappal ezelőtt (14:1), viszont megverték ma a grúzokat.

Cseh Sándor:

- Igen, de..., nagyon igazat adok Norbinak: sem a németekkel, sem a szerbekkel nem kell foglalkoznunk egy 12:5-ös vereség után. A stáb eddig is dolgozott. Elmondják azt, hogy mit szeretnének bizonyos szituációkban. De a legfontosabb itt az, hogy megnézzék a játékosok a meccset és aztán a legalapvetőbb dolgok...: meg tudod csinálni, hogy onnan ne lőjenek gólt? Meg tudja csinálni. Meg tudod csinálni, hogy ha valaki ellövi, akkor te visszaúszol az emberre? És hogyha ezek az alapdolgok mindenkinél rendben lesznek, akkor már lesz egy szint a játékunkban és aztán szépen lassan lehet előre lépkedni.

Én azt gondolom, a németek ellen is ez a fontos. Nem az, hogy most a németekkel játszunk, minek kéne lenni, mi a kötelező győzelem, hanem mindenki egyénileg, amiért ő benne van a csapatban, azt csinálja meg két-három percig negyedenként.

Petrovics-Mérei Andrea: - Tudom, hogy gonosz kérdés, de hát, hogyha most is oda tudnak úszni meg most is oda tud érni, akkor ma miért nem sikerült ez?

Madaras Norbert:

- Vannak olyan napok, hogy ez nem jön össze. Ezt ma láthatjuk, a játékosok is látják. Az is lehet, hogy őket is elaltatta a Világliga-ezüst, az elmúlt meccsek jó játéka, viszonylag jó játéka. Ma találkoztak egy igazán jó csapattal, amelyről tényleg azt gondolom, hogy az egyik legjobb, ha nem a legjobb jelenleg. Innen kell magunkat megint felépíteni és ebből a szempontból tényleg teljesen mindegy, hogy mit mond az edző, nyilván kitalál majd egy taktikát, videóznak, megnézik, ott nagy az egyetértés, megcsináljuk így-úgy, de aztán mindenkinek egyesével kell majd magát odatennie és kihozni magából a maximumot, ha kell, azzal, hogy blokkol egyet, ha kell, azzal, hogy valamiben segít a többieknek és abból majd valószínűleg összeáll egy sokkal jobb, mint ami ma volt.


Csoportkör

3. forduló, július 20., péntek




Németország-Magyarország 4:4 (1:0, 0:1, 2:2, 1:1) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen 
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Mercier (francia), Rakovics (szerb)
Németország: Schenkel, Reibel, Van der Bosch, Real 3, Preuss, Jüngling, Zech, Schulz, M. Stamm 1, Strelezkíj, Restovics, Eidner. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm.
Magyarország: Vogel Soma, Angyal, Manhercz K., Zalánki 1, Vámos, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi, Bátori 1, Bedő 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 2/6, ill. 0/9
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 0/1
Kipontozódott: Zech (a harmadik negyedben)
Piros lap: Németh Zsolt másodedző (a negyedik negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II:


Nyolcaddöntő, július 22., vasárnap



Magyarország-Hollandia 12:9 (5:4, 4:2, 2:1, 1:2) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Paoletti (olasz), Koryzna (lengyel)
Magyarország: Nagy V., Angyal 1, Manhercz K., Zalánki 3, Vámos 4, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő, Pohl 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Hollandia: Wagenaar, Van den Burg 1, Winkelhorst 1, Van der Horst, Van Ijperen 1, Lindhout, Gottemaker, M. Filipovics 2, Müller, Janssen, Koopman 2, Lucas 1. Szövetségi kapitány: Robin van Galen
Gól - emberelőnyből: 5/8, ill. 3/13
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Pohl, Manhercz K. (mindketten a negyedik negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II.


Negyeddöntő, július 24., kedd



Szerbia-Magyarország 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Paoletti (olasz), Naumov (orosz)
Szerbia: B. Mitrovics, Mandics, V. Rasovics 1, Rangyelovics, Milos Csuk, Pijetlovics, Vico 1, Alekszics, Jaksics 3, F. Filipovics 2, Prlainovics 1, S. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Magyarország: Nagy V., Angyal, Manhercz K. 1, Zalánki 1, Vámos, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi, Bátori 1, Bedő 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 5/15, ill. 2/9
Gól - öméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Pohl (a harmadik negyedben), Angyal (a negyedik negyedben), Jansik D. (a negyedik negyedben), Rangyelovics (a negyedik negyedben)
Sárga lap: Märcz Tamás (a második negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II.


FÉLIDŐBEN:


Petrovics-Mérei Andrea: - Úgy kezdtük, hogy ugye, csak ne úgy kezdjük, mint az olaszok elleni mérkőzésen. Eredményben hasonlóra sikeredett eddig. Játékban?

Madaras Norbert:

- Játékban is hasonló. Kimondhatjuk, hogy az 5:1 talán egy picit még nekünk is hízelgő azzal, hogy az ellenfél egy picit visszavett. Nekünk nem sok helyzetünk volt, a gólon kívül talán egy olyan lövés volt, ami igazán gólveszélyes volt. 

Petrovics-Mérei Andrea: - És úgy kezdődött a meccs, amire utaltatok félig-meddig, hgy milyen nehéz lesz közel kerülni a szerbek kapujához...

Varga Dániel:

- Igen, hiába vannak erősségeink, lövők és jól bemozgó játékosok a széleken, amíg a tengely - a center-bekket értem ez alatt, - a szerbek javára dönti el a mérkőzés eddigi képét olyan értelemben, hogy a mi centereink 4-5 méteren állnak, az ő centereik egy kicsit közelebb tudnak menni, 2-3 méteren vannak, ez meghatározza azt is, hogy az ő balkezesük, Filipovics szabaddobásgólja könnyebb helyzetben tud megszületni és innentől kezdve ők irányítják a mérkőzést. Tehát az határozza meg a támadást, védekezést, hogy a center hol tud megállni. 

Petrovics-Mérei Andrea:  - Aztán a második negyedben volt olyan érzés is, hogy talán elöl a szerbek koncentrációja lankad, miközben hátul azért még mindig kőkeményen védekeznek. 

Madaras Norbert:

- Nem szívesen vonok párhuzamot azzal a szlovák meccsel, amit a mérkőzés előtt említettem, de valami hasonló volt: 5:1-ig mentek, azután visszaálltak. Valahogy elhiszik, hogy megvan a meccs és pont annyit fognak magukból kiadni, amennyit feltétlenül kell. Nem szívesen hasonlítom magunkat a szlovák válogatotthoz, de egy kicsit hasonló volt. Meglátjuk most, hogy egy picit jobban bele tudunk-e állni, több helyzetet ki tudunk-e elöl dolgozni.

Petrovics-Mérei Andrea:  - Mi kellene ehhez?

- Köszönöm a kérdést épp egy falatnyi optimizmust szerettem volna beletenni a dologba, ugyanis én ki merem jelenteni, hogy az első félidő utolsó perce a miénk volt. Nemcsak azért, mert gólt lőttünk, hanem, mert történt egy olyan, hogy Jansik Dávid beindult, felismertük azt, hogy a centerre vagy számíthatunk, vagy nem, arra inkább nem, hogy rá építsük fel a támadást. Kellenek a beindulások. Abból kiállítást kaptunk, abból gólt lőttünk. És a végén, bár emberhátrányba kerültünk, de olyan magasan voltak a blokkok, hogy igazából nem volt hely, betakarták Viktor kapuját. Volt - nem gólöröm, hanem "blokköröm", volt egy kis vicsorgás, volt egy kis akarat, nagyon pozitív volt az utolsó perc, innen kell folytatni.


A MÉRKŐZÉS UTÁN:


Petrovics-Mérei Andrea: - És bizony, úgy néz ki, hogy 1994 óta most először fordul elő, hogy a férfi válogatott Európa-bajnokságon nincs ott a legjobb négy között. És valóban, hogyha előre tekintünk, nem lesz könnyű dolga ennek a csapatnak az elkövetkezendő két mérkőzésen sem.

Madaras Norbert:

- Nem, egyáltalán nem. A következő meccs, mondhatom, hogy hasonló nehézségű lesz, nem biztos, hogy 0:4-gyel vagy 0:5-tel fog kezdődni, de teljesen mindegy, ki lesz az ellenfél, egy ehhez hasonló csapat lesz vagy kicsivel talán gyengébb.

Petrovics-Mérei Andrea: - Miért jön ki csak ennyi ebből a csapatból most?

Varga Dániel:

- Ez egy jó kérdés. Nehéz megállapítani, de meg kell állapítani, hogy hány százalékot adtunk ki, ahhoz, hogy lássuk, hol tartunk most. Mert ha látjuk, hogy hol tartunk most, akkor ezt eltesszük és onnantól kezdve kell elindulni fölfelé. A cél a fejlődés. Nem akarom azt mondani, hogy egy Európa-bajnokság jó felkészülés Tokióra, nem erről van szó. Úgy jöttek ki a srácok, hogy érmet szerezzenek, ezért mindent megtesznek, remélhetőleg. Ez nem jött össze. Most körülbelül itt tartunk. Hogy ez hány százalék, ezt majd Märcz Tamás megmondja vagy kitalálja. Inkább itt az a fontos, hogy hogyan járjuk be azt az utat, ami előttünk van. És azért volt fontos ez a szerb meccs és azért sajnálható az olasz meccs, mert nagy különbségű vereségekbe megyünk bele, aminek nincs olyan nagy haszna. Nagy haszna olyan meccseknek van, amik fontosak, amiknek tétje van és olyan csapatok ellen játszunk, amelyek a világ élvonalát képviselik. Arra kell törekedni, hogy ezeket a meccseket egyre szorosabban játsszuk le. Egy év múlva lehet, hogy ez a meccs már 8:6 vagy 8:7, két év múlva ott vagyunk és lehet, hogy Tokióra meg tudjuk őket verni - ezen kell dolgozni.

Petrovics-Mérei Andrea: - Mennyit adott ki magából a szerb válogatott ezen a mérkőzésen? Ugye, arról beszéltünk, hogy nem volt még komoly mérkőzésük ezen az Európa-bajnokságon. Most az első másfél negyedig talán...

Madaras Norbert:

- Igen, bő egy negyedik megfogták és kiadták a maximumot. Onnantól visszavettek. Innen nem látszik, hogy milyen szinten, nekem úgy tűnt, hogy látványosan visszavettek, a végén meg ebből nem tudtak váltani.

Igen, 8:5 és 8:5 között is van különbség. Ha ez a meccs két és fél negyedig 5:5 vagy 6:5 és igenis, meccsben vagyunk, azért jobb vagy szebb képe lett volna mint így, 0:5 után. A maximumot kihoztuk magunkból vagy amit lehetett ebből a meccsből, de kimondhatjuk: igazából nem volt esélyünk.

Valami mindenképpen javult, illetve..., az okát pontosan nem tudom, innen nehéz megmondani. Megint  belekezdtünk  a meccsbe, kaptunk azonnal egy gólt, kaptunk még egyet. Most attól, hogy 0:2 vagy 0:3 az ellenfélnek, még nem kellene összeomlani vagy azonnal kapni még két gólt. Hasonló volt az olasz meccsen is. Ahogy a játékosokról leesik ez a teher, mindig feljavulnak, közelebb kerülnek a tudásuk maximumához. Nem tudom, mi az oka, lelki oka van-e ennek, de ez nem az első ilyen meccsünk volt. 

Petrovics-Mérei Andrea: - Ez hogy működik? Tudod, hogy el kell kezdened egy mérkőzést, különben átgázolnak rajtad, mint mondjuk az olaszok is úgy kezdték el a  mérkőzést, most a szerbek is. Milyen lelkiállapot vagy mi kell ahhoz, hogy úgy menj be a vízbe, hogy márpedig ez ne történjen meg?

Varga Dániel:

- Több összetevős a történet. Beszélhetünk hitről, beszélhetünk együvé tartozásról, de én alapvetően arról beszélnék, hogy itt tudásbeli különbség van a játékosok között. Ha szembeállítjuk a szerb játékosokat a magyarokkal, nézzük meg, hogy akik a magyar bajnokságban meghatározó játékosok - a legtöbb most az ellenfélnél volt, nem nálunk. Még úgy is, hogy esetleg néhány magyar játékos az első három-négy helyezett klubcsapatban játszik, de a meghatározó szerepet elsősorban az ellenfélnél játszó játékosok töltik be. Ez mindenképpen tudásbeli különbséget jelent és ez fontos tényező. 

Most leginkább az a feladat szerintem, hogy meg kell határozni, miben vagyunk jók, miben lehetünk jók. Beszéltünk erről itt a stúdióban. Abban biztos, hogy nem vagyunk jók és nem leszünk jók holnapután sem, akár Horvátország, akár Montenegró ellen, hogy majd pozíciós játékból megvárjuk a centert és akkor valaki lő egyet hátulról vagy beadjuk centerbe és ugyanez igaz a védekezésre. Itt azért lehetett látni a mérkőzésen, hogy úgy csírájában elindultak öt a négyes, hat az ötös mezőnylefordulások, amiket legtöbbször "leváltottak" a szerbek vagy utolértek minket. De ha azt mondjuk, hogy ez a csapat fiatal és gyors, akkor használjuk ki a gyorsaságot. Ha azt mondjuk, hogy szemtelen, ahogy Manhercz Krisztián elment víz alatt és labdát szerzett, akkor legyen egy-két ilyen megmozdulás. De azt mindenképpen le kell szögezni, hogy egyéni villanásokat is csak stabil alapokon lehet végrehajtani. Tehát..., ahhoz kell egy jó zóna, kell egy jó védekezés, kapusteljesítmény, kellenek a blokkok és ehhez jönnek az egyéni villanások.

Madaras Norbert:

- Nagyon egyetértek ezzel: az alapdolgok után, ha azok megvannak! Olyan dolgok, amiket nem mutat a statisztika, de közben nagyon fontosak: blokkolás, védekezés, medig tudok szorosan embert fogni, milyen messze tudom az ellenfél centerét tartani a kapunktól, az enyém milyen közel tud menni - ezeken sokkal több múlik a vízilabdában mint egy átlagos néző hinné. És néha a szakma is túlgondolja ezt a "magyaros vízilabdát". Ez nagyon szép, mi nagyon szemtelenek vagyunk, nagyon jók vagyunk..., azt gondolom, hogy még az utánpótlásképzésben is van ilyen hiba. Túlértékeljük, ha valaki szemtelen, ügyes bizonyos dolgokban, kiváló lövése van. Mindez ma az egésznek egy kicsi szelete, nagyon kicsi szelete. Ennél több kell. És jó alapok nélkül..., lesz egy-egy olyan meccsünk, amit hozunk és a vége majd 12:11 lesz nekünk, de összeségében..., világversenyt, olimpiát, vb-t nem fogunk azzal nyerni, az biztos.

Petrovics-Mérei Andrea: - Nincsenek meg ezek az alapok? Vagy most nem jönnek elő?

Varga Dániel:

- A magyar vízilabda-kultúrának része, hogy zsenijeink, egyéniségeink voltak. De önbecsapás azt hinni, hogy ezek a zseniális dolgok egyedül működtek. Mindig körülvette a zseniális mozdulatokat, momentumokat az a stabil alap, ami a védeezsből, a szervezettségből és az összes többi, Norbi által említett, "kulimunkának" tűnő dologból adódott. nem lehet csak az egésznek a tetejét, a "habot" nézni, azt meg kell építeni rendesen és utána rátenni ezeket a dolgokat. Nem lehet tetőt építeni alap nélkül.

Petrovics-Mérei Andrea: - Az értékelésében mélyebb kérdéseket is feszegetett Märcz Tamás, most maradjunk ennél az Eb-nél. A szövetségi kapitány azt mondta, hogy a realitás a 4-5-6. hely környékén van. Erre számítottunk is valahol az előzetes kommunikáció alapján.

Madaras Norbert:

- Igen, ez benne volt, de annak a 4-5-6. helynek a mikéntje nem mindegy vagy nem lesz mindegy. Amit eddig a csapat mutatott, az nyilván nem szép vagy nem jó, ennél ők is többet tudnak, meg azt gondolom, a közvélemény is többet várt el. Az olasz meccsen és most sem volt igazán esélyünk. Ha kimondjuk, ha nem, ez így volt. Sokkal tisztább, ha ezt ki is mondjuk. Most van két meccse ennek a csapatnak, hogy bebizonyítsa, ennél igenis jobb és ha a 4-5-6. hely is a valóság, a realitás, közelebb van az 1-2-3. helyekhez, mint amit eddig mutatott.

Petrovics-Mérei Andrea: - Be tudja ezt bizonyítani, meg tudja mutatnui ezt a csapat? Most nem feltétlenül a képességekre vagyok kíváncsi, hanem egy ilyen Európa-bajnokság zárásaként kell lejátszani ezt a két meccset...

Varga Dániel:

- Én azt gondolom: a realitás az, amit azzá teszünk. Most, a következő két meccsen kiderül, hogy mi a realitás. Valóban, én is fontosak gondolom, hogy ne csak helyezésekről beszéljünk, 5-től 8-ig leszünk valahol, de hát eddig az Eb-n gyakorlatilag percekről vagy negyed-részletekről beszélhetünk pozitív értelemben. Még azt sem tudom mondani, hogy volt olyan meccsünk, amikor három negyedig jól játszottunk, aztán elfáradtunk. Remélem, hogy mostantól lesz két olyan mérkőzésünk és akkor... Tegyük föl, hogy elérjük az 5. helyet, akkor van egy elfogadható helyezésünk és van egy jó érzés bennünk, hogy meccsről meccsre előreléptünk. Itt az a lényeg: az is fontos, hogy hol vagyunk, de még fontosabb, hogy jó irányba menjünk.

Petrovics-Mérei Andrea: - De megvan az az alap, amiből el tudunk indulni vagy ez majd csak az Európa-bajnokság végén derül ki? 

Madaras Norbert:

- Valami alap biztos, hogy van, hiszen volt egy Világliga és volt egy eddig ennél jobban játszó válogatott. Év közben is voltak Világliga-meccsek, ahol jobban játszottak, illetve az egész Világliga-döntőben jobban játszottak ennél. Ezen az Eb-n jelenleg közelebb vagyunk a mögöttünk lévő csapatokhoz, félve mondom, de ez az igazság, mondjuk a némethez vagy a hollandhoz, mint a topcsapatokhoz. Van két meccs, hogy bizonyítsuk, ez, igenis, nem igaz.

Petrovics-Mérei Andrea: - Említetted, Dani, hogy a magyar válogatottban játszók a klubjuknak nem feltétlenül meghatározó játékosai. Közben pedig azt mondjuk, hogy a magyar bajnokság a világ legjobb bajnoksága. Mit tudunk akkor ebből profitálni játékosszinten?

Varga Dániel:

- Egyértelműen a legjobb bajnokság a miénk - annak minden előnyével és hátrányával. Mert valóban olyan szintű külföldiek, idegenlégiósok vannak náunk, amik esetleg kiszorítják a tehetséges vagy feltörekvő magyar játékosokat. De azért ez egy ok-okozati összefüggés. Én ki merem jelenteni azt, hogy a magyar bajnokság előző szezonjában az első három helyen végzett klubcsapat erősebb volt, mint a magyar válogatott. És hogyha ebből indulunk ki, akkor talán nem meglepő az, hogy azok a játékosok, akiknek a magyar válogatottban meghatározónak kellene lenniük, a klubjukban kiegészítő szerepelt játszanak. Ezt úgy lehet átfordítani, hogy a mindennapokban dolgozni kell, alázatosan. Fejlődni kell, egyénileg is, csapatszinten is és előbb-utóbb át fog fordulni ez. Egyetlen klubvezető sem buta, mindig drágább egy külföldit tartani mind fizetésben, mind ellátásban, minden szempontból, ráadásul foglalja a "külföldi helyet". Hogyha jobb a magyar, akkor őt fogja játszatni. De hogy jobb, azt napról napra történő fejlődéssel lehet bebizonyítani az edzőknek.

Madaras Norbert:

- Ezek a játékosok nem feltétlenül nagyon fiatalok. Egy 25 éves játékos 19 éves koráig volt ifjúsági korú. Azóta volt hat éve... Tehát ez játékosfelelősség is, butaság lenne azt mondani, hogy ez csak a klubok felelőssége. 

Petrovics-Mérei Andrea: - Komoly ellenfél jönn a folytatásban is, és ha azt mondtuk, hogy az olaszoktól kaptunk egy mélyütést, amiből nem nagyon tudott kikecmeregni a válogatott a németek elleni csportmérkőzésre, akkor most a szerbektől is kaptunk egyet. Lehet, hogy nem annyira mély a számszerű eredmény tekitetében, de hát azért valahogy úgy kellene befejezni ezt az Európa-bajnokságot, hogy lássuk az előrelépést. Mit lehet tenni ilyenkor?

Madaras Norbert:

- Igen, ebből a szempontból a következő meccs mindenképpen kulcsfontosságú. Nagyon leegyszerűsítve: talán azt, amit a játékosok elmondanak minden meccs után, a szövetségi kapitány elmond minden meccs után, de most már meg is kellene csinálni. Tehát: jó kezdés kell, meccsben lenni minél tovább, hiszek abban, hogy ha ez összejönne, akkor visszatérne a játékosokba a hit, mint ahogy most is megjött közben. A lelkekkel is talán baj van, talán többet vártak ők is, mint mindenki, ehhez képest nem megy a játék, de előbb-utóbb, bízuk benne, hogy valami ebben változni fog. 

Petrovics-Mérei Andrea: - A vízben vagy a parton kell valaki, aki összekapja a társaságot?

Varga Dániel:

- Mindenkinek megvan az egyéni felelőssége, ki-ki ahogy tudja, úgy teszi hozzá a saját teljesítményét. Van, aki a parton, van, aki a vízben, van, aki a góllövéssel, van, aki egy biztatással, van, aki egy tekintettel, van, aki azzal. hogy oldja a feszültséget, van, aki azzal, hogy feszültséget hoz be a csapatba. Mindenkinek megvan az egyéni felelőssége és a sok kis egészből áll össze majd a csapat.


Helyosztó az 5-8. helyért, július 26., csütörtök



Magyarország-Montenegró 6:7 (1:2, 1:2, 2:2, 2:1) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Paoletti (olasz), Buch (spanyol)
Magyarország: Nagy V., Angyal 1, Manhercz K. 1, Zalánki 2, Vámos 1, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő 1, Erdélyi, Bátori, Bedő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Montenegró: Lazovics, Drasko Brguljan 1, D. Draskovics, Petkovics, Gy. Radovics 2, A. Radovics 3, M. Janovics, Gyurgyics, Ivovics 1, Misics, Cuckovics, Spaics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics.
Gól - emberelőnyből: 3/9, ill. 4/11
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Pohl (az utolsó negyedben), Ivovics (az utolsó negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II.


​Mérkőzés a 7. helyért, július 28., szombat



Magyarország-Oroszország 8:9 (1:2, 2:3, 1:3, 4:1) (7-8. helyért) jegyzőkönyv / ez történt a meccsen
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Buch (spanyol), Rakovics (szerb)
Magyarország: Vogel Soma, Angyal, Manhercz K., Zalánki 1, Vámos 3, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi 1, Bátori 2, Bedő 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Fedotov, Szucskov 1, Andrjukov 1, Derevjankin, Kopcev, Kharkov 1, Merkulov, Nagajev 2, Bicskov, Kholod 3, Liszunov, Sepeljev 1. Szövetségi kapitány: Szergej Jevsztignyejev
Gól - emberelőnyből: 5/10, ill. 4/11
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Angyal (a negyedik negyedben), Kopcev (a harmadik negyedben), Szucskov (a negyedik negyedben)

VLV-TUDÓSÍTÁS GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL

VLV-KÉPEK I.

VLV-KÉPEK II.


Varga Ákos: - 9:8-ra kikap az orosz válogatottól és ezzel a 8. helyen végez az Európa-bajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott, története második legrosszabb Eb-szereplését produkálva. Oroszország a 7. és ők ennek ennyire tudnak örülni. Ha most az számítana így az olimpiai ciklus felénél, hogy mi lett ennek az Eb-nek a végeredménye, akkor Magyarország vízilabdacsapata nem lenne ott az ötkarikás játékokon. Talán időben jött ez az elég ütős pofonnal felérő figyelmeztetés.

Óvatosan álltunk ehhez az Európa-bajnoksághoz, olyan őrületes, vérmes elvárásaink, reményeink, várakozásaink nem voltak, de azért ettől feljebb taksáltuk a társaságot és meggyőződésem, hogy amit év közben produkáltak és amit tudnak a maximumon, az ennél feljebb is van, de ezen az Eb-n ezt megközelíteni sem voltak képesek.


Szabó Zoltán:

- Abszolút így van, ezt nem lehet vitatni. Ugyanakkor - mondtam már ezen az Eb-n - kényszerűségből is sokszor nem vagyok hajlandó nem optimista lenni. Még lehet, hogy külső segítségünk is lesz a megújulásra abban a tekintetben, hogy a Világkupán kipróbálásra kerülő tizenegynéhány új szabály közül decemberben ki fog derülni valószínűleg, hogy hányat tartatnak majd a FINA-nál, a nemzetközi szövetségnél alkalmasnak arra, hogy az új szabályok között maradjon. Én azt gondolom, hogy amennyiben ezek közül a szabályok közül néhány beépül és alkalmazásra kerül, akkor az nekünk jó lesz, előnyünkre tud válni, de azt a fajta játékdinamizmust, azt a fajta aktivitást, azt a fajta elszántságot, szenvedélyt, őrületet, amit itt látunk a többi csapattól, azt nekünk nem szabad kihagyni a játékunkból. Ha ez nincsen, akkor lehet bármilyen szabály, lehet bármilyen összetételű csapat, nem fogunk tudni ötről a hatra lépni.

- Nem gondolod, hogy ezt az őrületet a magyar vízilabdarendszerben alapjában a jó játék hozza meg? Tehát amíg az nincs meg, addig nincs őrület, nincs "Ma nem!", nincs semmi, szenvedély.

Szabó Zoltán:

- Mind a kettő nagyon fontos, egyik nélkül nincs a másik. De valamilyen módon ezt el kell tudni érni. Ha nincsen jó játék, akkor kell csinálni az őrületet, mert hátha az hozza meg. Hogyha a jó játék magával ragadó és az hozza magával a szenvedélyt, akkor az is jó. De valamiképpen ezt fel kell tudni építeni. Hogy ennek a csapatnak ez hogy fog beleilleni a játékába, hogy tényleg kell csinálni valami extrát akár partról is, vagy pedig elég lesz majd a saját játékát felépíteni és az hoz eredményt - hát ezt majd aki tudja, az mondja meg. De egy biztos: hosszú távon azért ugyanezekre a srácokra kell számítanunk. Tehát nagy merítési lehetőség nincsen, belőlük kell kihozni a maximumot. Ez Märcz Tamásék feladata. Nyilván a kluboknak is a feladata, de leginkább a játékosoké. 

Varga Ákos:- Örülök, hogy ezt említed a végére. A "játékosfelelősségre" szeretnék rákérdezni. Azt hogy lehet megcsinálni, hogy a klubokban elég, hogy ezt a szerepet, nem tudom én: bekkelek, megvalósítom, de a válogatottban több kell, taktikailag színesebb játék kell, mást kell csinálnom, többet kell tanulnom? Lehet-e ilyet, hogy egy játékos fogja magát és videózik, extrát edz és így tovább és felkészíti magát a külön feladatokra ezzel.

Szabó Zoltán:

- Persze, hogy lehet. Meg kell nézni az olaszokat és akkor azt látod, hogy: Molina hányszor centerezik egy évben a Reccóban? Szerintem egyszer sem, mert ott van az, aki ezt a feladatot megoldja. Aztán azt mondja neki az olasz válogatottban Campagna, hogy "Fiam, te vagy most a második számú center!" "Jó, hát akkor az is leszek!"

Varga Ákos:- De nem lesz itt az Eb-n keddről szerdára center, hanem ezt egész évben fel kell építenie.

Szabó Zoltán:

-  Akár. Vagy tényleg, el kell tudni jutni fejben, tudatilag odáig, hogy bármire képes vagyok. És fizikailag kell olyan állapotban lenni, hogy aztán ezt végbe is tudja vinni. Olyan dolgokat is képesnek kell tudni lenni megcsinálni jóformán az embernek, amire normál esetben, alaphelyzetben nem biztos, hogy telik. Talán ez is hozzájárulhat a dologhoz. És persze nyilvánvalóan az is, amit te is pedzegettél, itt már többször beszéltünk róla, hogy ez a csapat nagyon jó formában volt abban a mezőnyben, amelyben játszott, a Benu Kupán, nagyon jó formában volt és jó meccseket játszott a Világligán, nyilván otthon volt a Világliga, illett jól teljesíteni rajta...

Varga Ákos: - A mezőny is erős volt...

Szabó Zoltán:

- Erős volt, de a most négybe jutott csapatok közül azért csak a spanyol volt ott, ezt is hozzá kell tenni...

Varga Ákos: - Märcz Tamás többször is említette, hogy az azért egy "félrevezető", kiugró eredmény volt.

Szabó Zoltán:

- Igen. És lehet, hogy pont azok a csapatok, amelyek nem voltak ott, a szerb, az olasz és a horvát, azok azért talán jobban ki tudták hegyezni a formát erre az Eb-re.

Talán az a szerencse, hogy ezt az Eb-t lehet úgy kezelni, hogy "könnyen lapozható". Nincs következménye. Még egyszer mondom, kapaszkodjunk a jó dolgokba, a Világliga-második hellyel megvan a vb-szereplés joga, tehát azt sem kell már megszerezni, és hát, van két év, hogy ebből továbblépjen ez a csapat.


A VLV EB-ALOLDALA

TUDÓSÍTÁSAINK BARCELONÁBÓL:


A lányok kikaptak a spanyoloktól - megérkezett Barcelonába a férfi válogatott

Edzés - már a Bernat Picornell uszodában

Märcz Tamás: ,,Minden mérkőzés fejlődést hoz,,

Georgia (Grúzia)- Magyarország - élő közvetítés

Georgia (Grúzia)-Magyarország 5:12

Fogadás a Futballáriumban

Märcz Tamást nem tudják meglepni az olaszok - vlv-edzésriport

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Magyarország-Olaszország 5:12

Interjú a csapatkapitánnyal - egy nehéz nap éjszakája után

Märcz Tamás: ,,Csúnya volt, de nincs nagy baj,,

Németország-Magyarország - élő közvetítés

Németország-Magyarország 4:4


Märcz Tamás: ,,A magyarázkodásnak vége, mostantól nincs kifogás,,

Magyarország-Hollandia - élő közvetítés

Magyarország-Hollandia 12:9


Egy nappal a szerbek elleni fontos meccs előtt - vlv-riport

Mi van az orvosi táskában? - Bemutatjuk dr. Szigeti Istvánt, az új csapatorvost

Szerbia-Magyarország - élő közvetítés

Szerbia-Magyarország 8:5


Märcz Tamás: ,,Akkor verhetjük meg Montenegrót, ha...,,

Magyarország-Montenegró - élő közvetítés

Magyarország-Montenegró 6:7

Magyarország-Oroszország - élő közvetítés

Magyarország-Oroszország 8:9


Märcz Tamás: ,, Az Eb után módosulhat, hogy mit akarunk a Világkupától,,

BARCELONAI VLV-FOTÓGALÉRIÁK:

Törökország-Magyarország női - vlv-képelőleg (2018.07.15.)

Törökország-Magyarország női - vlv-képek (2018.07.15.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.16.)

Fogadás a Futballáriumban (Barcelona, 2018.07.16.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.16.)

Délelőtti edzés Barcelonában - vlv-képek (2018.07.17.)

Magyarország-Olaszország - vlv-képek (2018.07.18.)

Németország-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.20.)

Németország-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.20.)


Magyarország-Hollandia - vlv-képek I. (2018.07.22.)

Magyarország-Hollandia - vlv-képek II. (2018.07.22.)


Esti edzés - vlv-képek (Barcelona, 2018.07.23.)

Szerbia-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.24.)

Szerbia-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.24.)

Magyarország-Montenegró - vlv-képek I. (2018.07.26.)

Magyarország-Montenegró - vlv-képek II. (2018.07.26.)

Magyarország-Oroszország - vlv-képek I. (2018.07.28.)

Magyarország-Oroszország - vlv-képek II. (2018.07.28.)