FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Akkor verhetjük meg Montenegrót, ha...,,

Märcz Tamás: ,,Akkor verhetjük meg Montenegrót, ha...,,
hozzászólás, 2018.07.25.

Hogy dolgozta fel a csapat a szerbektől elszenvedett vereséget, mi fért bele 24 órába és mire számíthatunk a Montenegró elleni csütörtöki helyosztón (16.45 Duna World és vlv - szöveges élő) - erről kérdeztük a szövetségi kapitány szerdán, a nap végén a csapat szálláshelyén.


A barcelonai Eb-n készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház


- Egy nap telt el a szerbektől elszenvedett vereség óta. Milyen állapotban vannak a fiúk?

- Nem kizárólag a szerb meccs nyomasztotta őket, azért voltak itt más eredmények is, amiknél többre hivatottnak érzik magukat. Sok oka lehet annak, hogy miért nem sikerültek ezek a mérkőzések, de a kérésemnek megfelelően kedden éjfélkor lezártuk ezt az időszakot. Onnantól gőzerővel készülünk a csütörtök délutáni találkozóra.

Reggel azért kicsit álmosabb, fáradtabb arcokat láttam, ebben szerintem benne volt a fáradtság mellett a fájdalom is, de nincs más kiút, jelen pillanatban a munkába menekülünk, úgymond. Ne értse félre senki, nem most fogunk bele extrém munkába, azt, amit el kellett végezni, elvégeztük korábban. Arról van szó, hogy program szerint haladva a napi teendők kötik le most a játékosok figyelmét, elmentünk a délelőtti edzésre, megvolt a videózás, aztán a késő délutáni edzés is. Igyekeztük a feladatokat csapatépítő jelleggel végezni, a bemelegítő gimnasztikát is együtt csinálták a játékosok, úgy érzem, most ilyen apróság is segíthet nekik. Úgy láttam, hogy erre jól reagáltak.

Délelőtt egyébként egy hosszabb, regenerációt segítő edzésünk volt, elmentünk addig a határig, hogy akár a fáradtság is jelentkezzen, szándékosan, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a játékosok csak a jelennel foglalkozzanak. 

A délutáni edzésen célirányosan már a Montenegró elleni játékra készültünk. Nagyon jó a hátrányos védekezésük, ami sok gondot okozott nekünk a velük vívott utóbbi mérkőzéseinken. Ennek nemcsak a medencében, hanem az esti videózáson is nagy teret szenteltünk. 

Kíváncsi vagyok magam is, mert egy kicsit módosítottunk azon, ahogy általában játszani szoktuk a fórokat. Azt gondolom, hogy nagy türelemre és precizitásra lesz szükség ezen a téren. Az a feladat, hogy legalább kiegyenlítsük az emberelőny-emberhátrány-párbajt, tehát ezen a téren semmiképpen nem veszíthetünk. Ez önmagában nagyon nehéz feladat, mert ezen a területen különösen jók a montenegróiak. Ehhez egy-egy extra teljesítményt kell majd hozzáraknunk, s a kettővel együtt véleményem szerint kicsikarható a győzelem.

- Mi szerepelt a videózás programjában? Itteni meccsek? Saját vagy Montenegró?

- Először a tegnapi meccsünkkel foglalkoztunk, elsősorban az emberelőnyös játékunkat elemeztük. Meg kellett állapítani, hogy sajnos sokszor nem úgy történtek a fórmegjátszások, ahogy elterveztünk. Az adott figurák megjátszásánál sokkal precízebbnek és hatékonyabbnak kell lenni. Nagyobb mozgásokat várok a kapufáknál, ez kedden nem volt megfelelő, ahogy az ütemet sem találtuk, hol elsiettük, hol lekéstük a megfelelő pillanatot. Az emberelőny megjátszása arról szól, hogy meg tudja-e hozni az adott játékos a megfelelő döntést, lövést vagy passzolást választ, kimozog a védő mögül - az a csapat, amely uralja ezeket az elemeket, fölé tud nőni az ellenfelének és értékesíteni tudja az emberelőnyös lehetőségeit.

Nyilván nem kell megbeszélni százféle figurát, de ha valaki nem tud improvizálni annak függvényében, hogy miként mozog előtte a védelem, akkor nem lesz hatékony az emberelőnyös játék. Szóval néztük a meccsünket, megbeszéltük a hibáinkat, aztán elővettük a friss, tegnap esti Horvátország-Montenegró meccs felvételét. Szintén az emberelőnyös-emberhátrányos helyzeteket elemeztük ki. Úgy gondolom, hogy hasznos volt.



- A látottak alapján mi a véleményed az itt játszó Montenegróról?

- Két nagy visszatérőjük van a Világligához képest: Cuckovics és az idősebb Radovics. Mindketten fontos láncszemei a Montenegrói csapatnak, úgyhogy én azt hiszem, erősebbek lesznek, mint korábban voltak. Kőkemény vízilabdát játszottak, az Európa-bajnokság egyik legkeményebb meccse volt ez. Fej fej mellett haladtak és Montenegrónak abszolút reális esélye volt arra, hogy továbbjusson a horvátokkal szemben, akik két gólt szerencsésen kotortak be és ezen kívül is volt két vitatható góljuk. Ennek ellenére a montenegróiak egyetlen pillanatig sem foglalkoztak a játékvezetéssel, hanem csak a játékra koncentráltak, kizárólag azzal törődtek, hogy újabb és újabb támadást építsenek. Ez nagy erénye szerintem a montenegrói csapatnak és példaértékű. 

Nagyon stabil csapat, legalább 7-8 játékosuk év közben meghatározó szerepet visz idegenlégiósként a saját klubjában, megszokták, hogy cipelik a terhet, ami nagyon fontos tulajdonság. A terheket jól meg tudják osztani, mert sok erre alkalmas játékosuk van, a fiatalok pedig a legjobb képzőműhelyekből érkeznek. Abszolút nem lepődtem volna meg, ha ez a csapat tegnap legyőzi a világbajnok horvátokat. Ez kifejezetten benne volt a meccsben.

- Mennyire fontos nekünk ez a találkozó? Most nyilván cél hozni az elérhető maximumot, de van-e ezen kívül más is, ami miatt különös jelentősége van ennek a mérkőzésnek? Nem tudom, a jövőbeli építkezés vagy a játékosok önbecsülése, ilyesmire gondolok.

- Amit mondasz, mind olyan tényező, ami szerintem fontossá teszi. Két olyan meccset játszunk még ezen az Eb-n, amelyen az ellenfelek nagyon-nagyon jók lesznek. Magas színvonalon kell teljesítenünk ahhoz, hogy túljussunk Montenegrón és egyáltalán az 5. helyért játszhassunk. Ezen a két meccsen sokat fejlődhet ez a nemrég összeállt csapat, s újabb mérce ez a játékosoknak. Mérce arra, hogy hogyan tudnak megfelelni az ilyen magas szintű elvárásnak. 

És valóban, fontos az önbecsülés is. Sokféleképpen lehet nyerni is és veszíteni is. Akár veszíthetünk is, de akkor is lássam, hogy az elejétől a végéig az történik a vízben, amit mi akarunk, amit elterveztünk és hogyha jobb az ellenfél, azt el tudom fogadni. Az elvárásaimhoz tartozik a meccsek elején látott - általam elfogadhatatlan - többszöri rossz kezdés kiküszöbölése. Nem igazán értem, hogy mi változott meg két hét alatt, miért nem voltunk képesek megfelelő felfokozott és mentális állapotban kezdeni a mérkőzéseinket és csak a második negyedben kezdtünk el megfelelő szinten ívzilabdázni. Úgy gondolom, hogy ez fejben dől el, pörögni, harapni kell már az elejétől.

Ennek a csapatnak még sokat kell a nemzetközi vízilabdában szerepelnie, hogy ezt megtanulja és jól kell teljesítenie, hogy egyáltalán elfogadott legyen. Fontos, hogy a játékosok egyénenként megszokják az új szerepkörüket, hogy egyensúlyban legyen a csapaton belüli szerepük meg persze csapatként is összeérjenek. Lehet, hogy az elmúlt időszak kemény volt mindannyiunk számára, de nincsenek kifogások, menni kell előre. 

Én azt várom, hogy mindenki száz százalékot adjon, mindenki még többet nyújtson egyénileg, mint amit eddig nyújtott és akkor..., AKKOR van esélyünk arra, hogy csütörtökön legyőzzük Montenegrót.

- Köszönöm szépen.


A VLV EB-ALOLDALA

EDDIGI TUDÓSÍTÁSAINK BARCELONÁBÓL:

A lányok kikaptak a spanyoloktól - megérkezett Barcelonába a férfi válogatott

Edzés - már a Bernat Picornell uszodában

Märcz Tamás: ,,Minden mérkőzés fejlődést hoz,,

Georgia (Grúzia)- Magyarország - élő közvetítés

Georgia (Grúzia)-Magyarország 5:12

Fogadás a Futballáriumban

Märcz Tamást nem tudják meglepni az olaszok - vlv-edzésriport

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Magyarország-Olaszország 5:12

Interjú a csapatkapitánnyal - egy nehéz nap éjszakája után

Märcz Tamás: ,,Csúnya volt, de nincs nagy baj,,

Németország-Magyarország - élő közvetítés

Németország-Magyarország 4:4


Märcz Tamás: ,,A magyarázkodásnak vége, mostantól nincs kifogás,,

Magyarország-Hollandia - élő közvetítés

Magyarország-Hollandia 12:9


Egy nappal a szerbek elleni fontos meccs előtt - vlv-riport

Mi van az orvosi táskában? - Bemutatjuk dr. Szigeti Istvánt, az új csapatorvost

Szerbia-Magyarország - élő közvetítés

Szerbia-Magyarország 8:5


BARCELONAI VLV-FOTÓGALÉRIÁK:

Törökország-Magyarország női - vlv-képelőleg (2018.07.15.)

Törökország-Magyarország női - vlv-képek (2018.07.15.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.16.)

Fogadás a Futballáriumban (Barcelona, 2018.07.16.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.16.)

Délelőtti edzés Barcelonában - vlv-képek (2018.07.17.)

Magyarország-Olaszország - vlv-képek (2018.07.18.)

Németország-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.20.)

Németország-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.20.)


Magyarország-Hollandia - vlv-képek I. (2018.07.22.)

Magyarország-Hollandia - vlv-képek II. (2018.07.22.)


Esti edzés - vlv-képek (Barcelona, 2018.07.23.)

Szerbia-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.24.)

Szerbia-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.24.)