FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,A magyarázkodásnak vége, mostantól nincs kifogás,,

Märcz Tamás: ,,A magyarázkodásnak vége, mostantól nincs kifogás,,
hozzászólás, 2018.07.21.

A csapat vezetői és játékosai keresik az okokat. Érthetetlen a visszaesés a Világliga szuperdöntőjéhez és a horvátok idegenbeli legyőzéséhez képest. Megkérdeztük Märcz Tamást, mit szól a hazai kemény visszhanghoz és azt is, hogy kell-e aggódnunk a hollandokkal szembeni nyolcaddöntő előtt (utóbbira azt mondta: "Jelen pillanatban igen"). Szombat reggel "sajtófélórán" faggathatták a Barcelonából tudósító újságírók a csapat két játékosát és a szövetségi kapitányt. 


Úgynevezett sajtófélórát szervezett a csapat vezetése. Szombat reggelre a barcelonai szállásra várták az Eb-ről tudósító magyar újságírókat. Märcz Tamás mellett Erdélyi Balázs és Manhercz Krisztián állt készségesen a tudósítók (az M4 Sport, az MTI, a Nemzeti Sport és a vlv) munkatársának kismagnója, kamerája elé.

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Jó reggelt, Tamás! Véget ért a csoportkör. Elég viharos volt az itt eltöltött négy-öt nap. Úgy összességében hogy értékeled az eddig látottakat?


- Nem tetszett, amit eddig láttam - üdvözlöm a kedves vlv-olvasókat és nézőket. Nem így gondoltam ezt a csoportkört, egyáltalán. Sokkal nagyobb arányú és könnyebb győzelemre számítottam a grúzok ellen, egy komoly meccsre, olyan meccsre, ami esetleg a végén dől el az olaszok ellen, még ha veszítünk is, sokkal jobb meccset gondoltam. És a németeket pedig..., láttuk az utóbbi időben, hogy sokkal fiatalabb csapattal is meggyőzően legyőztük Duisburgban. Én azt gondolom, hogy az a válogatott, amely itt van, sokkal jobb ennél a német csapatnál, gólokkal jobb, ennek ellenére borzasztóan megszenvedtünk.

Egyelőre "fejtegettük" azt, hogy mi történt itt az elmúlt időszakban, mindenféle módszerrel próbáltuk felrázni a csapatot, hogy minél gyorsabban visszataláljon ahhoz a játékhoz, amit mutatott az elmúlt három-négy hétben, aminek eredménye is volt - akár a Világligában, akár a felkészülési tornákon.

Várom továbbra is a reakciókat, a komoly előrelépést a játékosoktól elsősorban a kombinítav játékban, a helyzetkihasználásban, mindabban, ami szükséges a jó játékhoz.

- Nem hiszem, hogy ilyenkor internetet nézegettek, de nyilván tudod, hogy az otthoni visszhang eléggé "sanyarú". Mindenki többet várt, eleve többet vár a vízilabdázóktól és most valahogy úgy gondolták, hogy ez a szereplés nem megfelelő. Rengeteg komment van, eljut ez hozzátok?

- Tudom, hogy vannak kommentek, de nem olvasom el őket, nem érdekelnek különösebben, nem hiszem, hogy sok szakmai hozzászólás van. Azzal egyetértek, nekem is sokkal magasabb az elvárásom, mint ami jelen pillanatban történik, evidencia most a publikumnak, hogy még ez a fiatal csapat is azonnal jól szerepeljen. Mi pár héttel ezelőtt szinte becsaptuk a publikumot azzal, hogy világliga-ezüstérmesek lettünk, továbbra is azt gondolják, hogy ez a normalitás. Szerintem nem ez a normalitás, ez egy fiatal, épülő csapat, de az sem gondolom, hogy normalitás lenne, hogy ennyire döcögjünk egy német csapat ellen.

Mint mondtam, sok összetevője lehet ennek, hogy miért hullik ilyen pici darabokra a támadásunk, miért nem olyan, mint pár héttel ezelőtt, de ezek igazából már csak magyarázkodások lennének. Nem is akarok többet magyarázkodni és azt sem akarom, hogy a játékosok magyarázkdjanak a következő napokban, hanem igenis, azt várom, hogy kezdjenek el úgy játszani, ahogy kell egy magyar válogatott játékosnak játszania. Nem fogadok el semmilyen kifogást, sem a fáradtságot, sem a fejfájást, semmiféle magyarázatot, hogy miért nem megy - mennie kell! Azért vannak ők ebben a csapatban. Nem gondolom azt, hogy ennél erősebb válogatottat tudtam volna összehívni erre az Európa-bajnokságra, ők vannak itt, nem véletlenül vannak itt. Álljanak a sarkukra és szerintem így is fognak tenni.

- A hollandok ellen meccs miatt kell aggódni?

- Láttam néhány mérkőzésüket most, akár a horvátok ellenit, akár a nem túl mérvadó török mérkőzésüket már élőben, tegnap. Sokkal jobban játszanak, mint a Világliga selejtezőjében, mi meg szerintem annál gyengébben játszunk, mint amikor kétszer legyőztük őket, elég nagy gólaránnyal. Jelen pillanatban kell aggódni. Ha nem így gondolják a játékosok, akkor megint kicsit úgy megyünk be a vízbe, hogy abból indulunk ki, hogy mi egyszerűen jó játékosok vagyunk és ez is elég. Azt gondolom, hogy aggódjanak is egy picit a játékosok, hozzanak ki magukból extra teljesítményt ahhoz, hogy ezt a holland csapatot megverjük, mert ez a holland csapat szerintem a tegnapi németnél jobb.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok!



Erdélyi Balázs a vlv-nek

- Szervusz, Balázs! Köszöntelek a vlv kamerája előtt Barcelonában! Véget ért a csoportkör - az eddigiek nyilván nem úgy alakultak, ahogy ti is vártátok, meg ahogy a közönség várta. Röviden összefoglalva, anélkül, hogy végigmennénk minden egyes meccsen, hogy értékeled azt, ami eddig történt?

- Röviden összefoglalva, igazából azt gondolom, hogy nem úgy történtek a dolgok, ahogy mi elterveztük. De van ilyen, ilyen az élet... Dolgozunk azért továbbra is, hogy ez változzon és megforduljon. Lesz ez még jobb is.

-  A horvátok ellen, néhány nappal az Eb előtt, játszottatok egy parádés meccset, és akkor úgy tűnt, hogy ez a csapat komoly éremesélyes is lehet, hiszen a világ egyik legjobbja ellen nyertetek idegenben. Ez megtévesztő volt? Vagy mi történt? Olyan rövid idő telt el azóta! Mindenki keresi az okot.

- Nem gondolom, hogy megtévesztő lett volna, azért jól játszottunk. Igen, volt ez a horvát meccs, de nem kell nagyon visszamenni az időben, két-három hete volt egy Világliga, ahol szintén végig nagyon jó teljesítményt nyújtottunk és jól játszottunk, ott ugyanez a csapat volt, egy csere volt ahhoz képest. Ott is megmutattuk, hogy tudunk mi nagyon jól játszani, és picit talán szerencsésebbek voltunk bizonyos helyzetekben. Most tényleg azt érzem az elmúlt két-három meccsben, hogy amit ki lehet hagyni, ami kipattanhat a kapufáról, az minden kifelé pattan nekünk. Ez nyilván nem jó, de teszünk azért, meg dolgozunk ugyanúgy keményen tovább, hogy ez változzon. Akár edzésen, akár edzésen kívül próbálunk tenni azért, hogy ez megforduljon.

- Mennyire viselt meg titeket lelkileg a legutóbbi két meccs? Mennyire nyomja rá a bélyegét a hétköznapjaitokra, a napi életetekre?

- Nyilván rányomja, de azért egy világverseny nagyon rövid, és gyorsan pörögnek az események, tehát nagyon sok idő nincs ezen a dolgon rágódni. Azt nem mondanám, hogy mindenkinek egy jó élmény a memóriájában, de az a szerencse, hogy igazából még csak a csoportmeccseken vagyunk túl, semmi nem dőlt el. Mostantól kell rendbe tenni a dolgokat, mert tényleg, ha mostantól jól alakulnának a dolgok, akkor később senki nem emlékezne erre. Anno, ugyanez a forgatókönyv volt 2013-ban, amikor itt világbajnok lett a csapat, senki nem emlékszik arra, hogy a csoportban milyen meccsek voltak.

Tényleg azt tudom mondani, hogy innentől előre kell nézni, és nem szabad azzal foglalkozni, hogy volt egy-két csúnyább meccsünk. Arra kell figyelni, hogy összeszedjük magunkat most már végleg.

- Nézzünk akkor előre: Hollandiával játszotok a nyolc közé jutásért. Nehéz meccs lesz?

- Én azt gondoltam, hogy a német is ennél jóval könnyebb lesz, tehát már nem merek nagyon jóslatokba bocsátkozni. Figyelj, az biztos, hogy nekünk fognak esni, meg fogják próbálni. Nyilván, ők is azt gondolják, mint amit gondolhattak a németek is, hogy jelen pillanatban sebezhetőbbek vagyunk, mint máskor. A mi feladatunk lesz az, hogy ezt megakadályozzuk. Én ugyanazt mondom, amit már mondtam korábban is: oké, hogy négy gólt tudtunk lőni a németeknek, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy négyet kaptunk, ami egy jó eredmény. Az olaszok ellen is hét-nyolc gólon tartottuk magunkat a végéig, az utolsó három-négy percben esett szét a dolog, tehát azt gondolom, a védekezés rendben van, azzal nincsen baj. A támadásunk az, amit rendbe kell tenni és amin egy kicsit változtatni kell. Nem gondolom, hogy az lenne, hogy félpályán tűkön ülünk, hogy csoda történjen azért, hogy gólokat lőjünk, hanem igenis felmegyünk, megdolgozunk érte. Megvannak a helyzeteink is, csak valamiért ezeket eddig nem sikerült belőni. Mostantól, bízunk benne, hogy ez változni fog.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Manhercz Krisztián a vlv-nek


- Szervusz, Manó, jó reggelt kívánok! Hogy telnek a napok itt Barcelonában...?

- Hát azt, hogy hogy telnek a napok, szerintem mindenki tudja és látja...

A tegnapi meccs után kicsit "ki kellett kapcsolnunk", Tomi is így látta, úgyhogy este elmentünk vacsorázni. Beszélgettünk, volt egy viszonylag kötetlen hangulat - és hazajöttünk.

- Na, hát, vízilabdáztok is azért, három meccset lejátszottatok. Nem gondolom, hogy végig kellene menni egyenként, de mégis, azért úgy az egésznek milyen íve van, hogy látod? Mi a helyzet?

- Minden világverseny más, mindenhol alakulnak vagy pozitív vagy negatív irányba vagy stagnálnak egy csapatnak a hullámvölgyei, hullámhegyei. Úgy jöttünk ide Barcelonába, hogy az olasz meccs eldönti majd, hogy csoportelsők leszünk vagy csoportmásodikok. Kikaptunk az olaszoktól - csoportmásodikok lettünk. Ezt a részét kell megfognunk. Az tény az utóbbi két meccs tükrében, hogy valami megakadt a támadójátékunkban, azt gondolom, hogy ez egy mentális gát, nem egy olyan dolog, ami miatt nekünk taktikailag változtatnunk kellene valamit. Egyszerűen koncentrációbeli és fegyelmezettségbeli dolgokról beszélünk, amit mindenki magában "át tud állítani". Elsősorban ezen kell változtatnunk és azt gondolom, hogy ez fog is sikerüni.

- Mi az, ami biztató az eddigiek alapján - gondolom, a védekezést fogod említeni, de mégis, mi az, amiben "meg tudtok kapaszkodni"?

- Meg tudunk kapaszkodni, igen, abban, amit mondtál: négy gólt kaptunk a németektől és ebben volt egy büntető és egy blokkról bepattanó lövés. Tehát a védekezésünkkel sok baj nem volt, a támadás akadozott. Még az olasz meccsből esetleg - amin borzasztó rosszul játszottunk, hozzáteszem -, ahogy 0:5 után visszajöttünk 4:7-re és még ziccereink voltak, amik segítségével meccsben maradhattunk volna - ebbe a kettőbe mindenképpen kapaszkodnunk kell, de nem gondolom azt, hogy itt a barcelonai Eb-n kellene megtalálnunk azt, amibe kapaszkodni tudunk, hiszen egy-másfél hete a horvátokat vertük meg Horvátországban, akik most megverték a görögöket, előtte Világliga-döntőt játszottunk. Az a csapat is mi vagyunk! Nem változott semmi, nem lettünk rosszabb, nem lettünk jobb játékosok sem azóta. Bennünk van, ami kell, ahhoz az úthoz vissza kell térnünk.

- Most Hollandia következik a nyolc közé jutásért. Játszottatok velük, vannak emlékek. Van-e bennetek idegesség, stressz?

- Őszintén szólva én még eddig nem foglalkoztam a holland mérkőzéssel, ugye, az még csak holnap délután lesz. Össze fogjuk szedni magunkat maximálisan. Eddig belefértek a blamák, eddig belefért a gyengébb teljesítmény, most már viszont jön az egyenes kieséses szakasz, amikor minden eredménynek súlya van. És azt gondolom, hogy a csapat így is fog ehhez hozzáállni.

- Köszönöm szépen, Manó, jó munkát!


A mérkőzéseken és az edzéseken készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A VLV EB-ALOLDALA

EDDIGI TUDÓSÍTÁSAINK BARCELONÁBÓL:

A lányok kikaptak a spanyoloktól - megérkezett Barcelonába a férfi válogatott

Edzés - már a Bernat Picornell uszodában

Märcz Tamás: ,,Minden mérkőzés fejlődést hoz,,

Georgia (Grúzia)- Magyarország - élő közvetítés

Georgia (Grúzia)-Magyarország 5:12

Fogadás a Futballáriumban

Märcz Tamást nem tudják meglepni az olaszok - vlv-edzésriport

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Magyarország-Olaszország 5:12

Interjú a csapatkapitánnyal - egy nehéz nap éjszakája után

Märcz Tamás: ,,Csúnya volt, de nincs nagy baj,,

Németország-Magyarország - élő közvetítés

Németország-Magyarország 4:4


BARCELONAI VLV-FOTÓGALÉRIÁK:

Törökország-Magyarország női - vlv-képelőleg (2018.07.15.)

Törökország-Magyarország női - vlv-képek (2018.07.15.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.16.)

Fogadás a Futballáriumban (Barcelona, 2018.07.16.)

Georgia-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.16.)

Délelőtti edzés Barcelonában - vlv-képek (2018.07.17.)

Magyarország-Olaszország - vlv-képek (2018.07.18.)

Németország-Magyarország - vlv-képek I. (2018.07.20.)

Németország-Magyarország - vlv-képek II. (2018.07.20.)