FACEBOOK

Benu Kupa-döntő: Magyarország-Ausztrália 12:11 - ötméteresekkel

Benu Kupa-döntő: Magyarország-Ausztrália 12:11 - ötméteresekkel
hozzászólás, 2018.07.07.

Három győzelemmel megnyertük a Benu Kupát. Az utolsó csak ötméteresekkel sikerült, de akkor is. Helyszíni riportunk nyilatkozatokkal, fotókkal.

A mérkőzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház



Benu Kupa, 3. nap

USA-Románia 12:1 (2:0, 3:0, 3:1, 4:0)
- az egyik játékvezető Székely Balázs volt
G.: Bowen 4, Hooper, Roelse, Irving 2-2, Vavics, Hallock, ill. Georgescu

VLV-KÉPEK


Magyarország-Ausztrália 12:11 (2:2, 2:1, 3:3, 1:1 - 4:3) - ötméteresekkel
Budapest, Hajós Alfréd nemzeti sportuszoda, v.: Alexandrescu (román), Stampalija (horvát)
Magyarország: Vogel Soma, Vámos 2, Mezei 1, Jansik D. 1, Kovács Gergő 4, Erdélyi 2, Bátori. Cs.: Angyal, Manhercz K. 2, Zalánki, Bedő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Porter, Edwards 1, Roach 1, Younger 5, Ford 1, Putt, Hollis. Cs.: Kayes 3, Power, Elphick, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvisz Fatovics
Gól - emberelőnyől: 1/8, ill. 3/6

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A 2018-as Benu Kupa végeredménye:

1. Magyarország,

2. Ausztrália,
3. USA,
4. Románia


vlv-képek


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek és a Nemzeti Sportnak:

- Azt gondoltam és már korábban is mondtam, hogy ezt vártam a legnehezebb mérkőzésnek - bár mindig az a legnehezebb, ami éppen következik... Jelen pillanatban az ausztrálokat gondoltam kicsit összeszedettebbnek, bár az amerikai csapat jobb, de aktuálisan az ausztrál erősebbnek tűnt. Láttuk, hogy az egymás elleni meccsükön is az ausztrál kerekedett felül. 

Kifejezetten jól jött ez így ki, hogy az utolsó napon került egymással szembe az addig két-két mérkőzést nyert két válogatott, így igazi döntővé vált ez a mérkőzés. Nagyon jónak tartom azt is, hogy a legvégéig parázs meccs volt, most teljesen mindegy, hogy mit ítéltek a bírók, sőt azt sem bánom, hogy a végén ötméterespárbaj döntött. Nekem ez a fejemben már megvolt, úgy éreztem, hogy a rendes játékidőben a miénk lett, hogy ítéltek egy kiállítást a végén és egyenlítettek az ausztrálok, ez alkalmat adott arra, hogy ötmétereseket lőjünk. Ez egyébként szóba került a mérkőzés előtti megbeszélésen is, azt mondtuk, nem is lenne olyan rossz, bár természetesen nem kívántuk, hogy mindenáron lőjünk. Tudunk edzésen is gyakorolni, de azért más több ezer ember előtt lőni, ez is egyfajta gyakorlás a fiúknak.

Soma nagyon jól védett a kapuban, ügyes volt, a fiatalok jól teljesítettek, megvalósult most is és az előző meccseken is, amit kértem, az, hogy nagy iramot diktáljunk, szinte egy-egy úszóedzést ékeljünk be itt a kupa mérkőzéseibe. Azt gondolom, hogy a meccsállóképességünk ezzel szépen fejlődik és jó, ha megszokjuk azt a nagy iramot, amit diktálni szeretnénk majd az ellenfeleinkkel szemben. 

A játékon még lehet javítani, mérkőzés előtt is beszéltünk már róla, láttam két-három típushibát, ami rutintalanság, figyelmetlenség volt, elsősorban védekezésben. Ha ezeket sikerülne kiküszöbölni, sok gólt elkerülhetnénk, hatékonyabbá tehetnénk a védekezést. Ma már láttam az elérelépés jeleit ezen a téren, s várom a további fejlődést.

Azért is jó volt ez a három meccs, mert kiderült, hogy melyek azok az emberelőnyök, amelyek jól működnek és az is, hogy bizonyos felállások mellett melyek nem szerencsések. Néhány olyan taktikai megoldást nem is vettünk most elő, amiket az edzéseken már gyakoroltunk.

Úgy látom, hogy nem egy-két játékos viszi ezt a csapatot, hanem sokan érzik magukat főszereplőnek, vagy legalábbis semmiképpen nem gondolják magukat mellékszereplőnek, igazi csapatmunka volt a mai, a tegnapi is, az egész torna.

- Miben lépett előre a csapat a Világliga szuperdöntőjéhez képest, hiszen csak Soma személye jelentett változást?

- Az ott egy extra motivált csapat volt, mégiscsak egy rangos viklágeseményen szerepeltünk, óriási hazai közönség előtt, egy pénzdíjas tornán, a második legfontosabb eseményén az évnek. Ott néha még szívvel kompenzáltunk bizonyos dolgokat, most már egyre többet a játékekemekel foglalkoztunk. Az USA-val a Világligában nem találkoztunk, az szerintem ott is egy kellemetlen ütközet lett volna, az ausztrál csapat pedig azóta sokkal jobb lett.

- Hogyan tovább?

- A játékosok most kapnak két és fél nap pihenőt, kedden délelőtt folytatjuk, ez az utolsó nagyobb szusszanás az Európa-bajnokságra utazás előtt. Két napon át Budapesten edzünk, majd Zágrábba utazunk, ahol egy közös edzésünk, majd csütörtök este egy hivatalos meccsünk lesz a horvát válogatottal. Szombaton, mához egy hétre utazunk Barcelonába.


vlv-képek, Monoki Nikolett felvételei


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Gratulálok, megvan! Milyen volt a mai?


- Jó! Azt gondolom, hogy még mindig van hova fejlődnünk, hiszen a blokkjainkat be kell állítani, és a legfontosabb játékosukat, Aaron Youngert sem nagyon tudtuk ma tartani, öt gólt is dobott. Ebben tudunk még nagyon sokat fejlődni, hogy az ellenfél kulcsjátékosait hogyan tudjuk kiiktatni, illetve a blokkjainkat helyre kell tenni.

Vagyis most is oda kanyarodok vissza, hogy a védekezés még mindig lehet jobb. De nagyon örülök, hogy három győzelemmel tudtuk ezt a tornát befejezni.

- Köszönöm szépen, jó pihenést!

- Köszönjük.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ANGYAL DÁNIEL a vlv-nek:

- Jó kis meccset játszottunk az ausztrálokkal. Azt gondolom, hogy tudtunk előrelépni, elég stabil volt már a védekezésünk. Jó meccs volt! Örülök, hogy a végén ötméteresekkel tudtunk nyerni, nekünk szükségünk van ilyen tapasztalatokra, úgyhogy remélem, ebből tudunk erőt meríteni a továbbiakban.

- Láttad a három meccsen a csapat fejlődését?

- Láttam, igen. Azért talán az is látszott, hogy fáradunk, itt a harmadik meccsre szerintem már mindenki egy kicsit a fenekén vette a levegőt. De abszolút jó, hogy játszunk, igen.

- Köszönöm, gratulálok és jó pihenést!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KOVÁCS GERGŐ újságíróknak:

- Fordulatos mérkőzés volt, sok hibával, időnként nem tudtunk dominálni, akkor mindig feljöttek az ausztrálok. Nem baj, jó volt felkészülésnek az Eb-re. Azzal, hogy a vége döntetlen lett, az ötmétereseket is lehetett gyakorolni. Jobb volt, mint egy sima győzelem.

- Neked mennyit dob a győzelmen az, hogy ilyen jól játszottál?

- Vegyesek az érzelmeim, mert az igazi feladatomat nem tudtam ellátni, tehát védekezésben levenni a terhet a balkezesekről, az nem annyira sikerült, de persze örülök az egésznek.

- A Világligacsapat játszott most, Somát leszámítva, így talán vissza lehet tekinteni arra, hogy az eltelt időben mennyit léptetek előre, mi az, amiben fejlődtetek? Mi az, amiben még lehet fejlődni az Európa-bajnokságig?

- Előny-hátrányban mindenképpen tudunk fejlődni még. Kezdenek kialakulni kicsit még jobban a szerepek és az összeszokottság kezd látszani a csapaton, már sokkal jobban látjuk a mozdulatokból, hogy ki mire gondol, mi lesz a következő lépés.

- Ez mennyire érhet össze Barcelonáig?

- Ott is fog még fejlődni, szerintem ez egy olyan dolog, ami évekig tud még fejlődni.

- Köszönjük szépen, gratulálunk!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Gratulálok a győzelemhez, Marci. Milyennek láttad ezt a mait?

- Erre számítottunk, kemény, fizikálisan nehéz mérkőzésre, végig egy-két gól volt ide-oda, úgyhogy jó, hogy azért ilyen meccseket is játszunk, mert ez jobban összeérleli a csapatot. Még egy pozitívum volt, hogy az ötméterespárbajt megnyertük és azt is gyakoroltuk.

- Nem jutott eszedbe a Világliga az ötmétereseknél...?

- Nem, azért ott más volt a súly, más volt a légkör is, nem lehet összehasonlítani a kettőt.

- Milyennek láttad a csapategységet meccs közben?

- Volt egy-két hiba, nyilván minden meccsen van hiba, meg az hibázik, aki akar játszani. Egyébként nagyon összeszedetten játszottunk és szerintem ez a cél és ezt kell kimenteni majd az Európa-bajnokságra.

- Hogy értékeled az elmúlt három napot a fejlődés szempontjából?

- Pozitívan, szerintem meccsről meccsre fejlődtünk, ugye volt a román meccs, amiből ki tudtunk lépni és végül magabiztosan meg tudtuk verni Amerikát, és hát, ezt a mai meccset pedig már értékeltem.:)

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok!

- Köszönöm!

(Vona Lilla)

VOGEL SOMA a vlv-nek:

- Milyen érzés ez a születésnapi tornagyőzelem?

- Nagyon jó érzés, de úgy álltam hozzá ehhez a naphoz, ehhez a meccshez, hogy a szülinapozás az csak mostantól indul, először zárjuk le a meccset, nyerjük meg elsősorban, és akkor utána indulhat a szülinap.

- Milyen formában érezted ma magad?

- Éreztem még hiányosságokat, a sérülésem sokat kivett a felkészülésből, de azért a következő hét, ami még az Eb előtt van, úgy gondolom, elég lesz rá, hogy a hiányosságok eltűnjenek.

- Hogy láttad, milyen volt a csapat?

- Szerintem a védekezés nagyon jól működött, nyilván becsúszott egy-két hiba, de az minden mérkőzésen becsúszik. Elöl támadásban a helyzetkihasználáson viszont még javítani kell és akkor igazából az ilyen meccseket le lehet zárni.

- Most is védtél ötméterest, erre már külön készülsz?

- Szoktuk gyakorolni természetesen, de az ötméteres kicsit mindig szerencsejáték, hát most nekem volt szerencsém az ausztrállal szemben.

- Te voltál az egyetlen ebből a csapatból, aki nem játszott a Világligán, ami szintén ötösökkel ért véget. Ez eszedbe jutott, amikor iksz lett a vége rendes játékidőben?

- Nem, ez nem jutott eszembe egyáltalán. A Világligán, amikor a lelátóról néztem a mérkőzést, akkor eszembe jutott, hogy esetleg hozzá tudnék tenni, de akkor a sérülésem miatt nem volt rá lehetőségem. Most ez valamennyire tudta pótolni.

- Milyen volt ez a három nap a csapat fejlődése és az egyéni teljesítményed szempontjából?

- Nagyon hasznos volt csapatszinten is és személy szerint is. Az ilyen felkészülési tornák mindig fontosak a nyári felkészülés során, már csak azért is, hogy a tétmérkőzésekbe visszazökkenjen a csapat. Ez rám is igaz, mert múlt héten voltunk Németországban, ahol három mérkőzést játszottunk, azelőtt legutóbb a bajnoki döntőn játszottam meccset, ilyenkor mindig nehéz visszazökkenni.

- Szerinted miben tudtok még előrelépni Barcelonáig?

- A helyzetkihasználásban biztosan, ide számít az emberelőny-kihasználás is, illetve hátul a védekezésben még a blokkokat egy kicsit a helyükre kell tenni, a visszazárásokat ki kell javítani.

- Köszönöm szépen, jó pihenést és jó szülinapozást!

- Köszönöm!

(Vona Lilla)


JANSIK DÁVID a vlv-nek:

- Gratulálok! Az egész tornáról mondj valamit, légy szíves. Milyen volt?

Köszönjük szépen. Úgy érzem, hogy az Eb szempontjából ez nagyon fontos három nap volt, nagyon jó mérkőzéseket tudtunk játszani. Nagyon örülök, hogy megnyertük, ha már ennyien kijöttek, akkor megérdemlik, hogy jó játékot nyújtsunk a számukra.

A teljesítményünket úgy értékelném, hogy az első mérkőzéstől kezdve folyamatosan javuló tendenciát mutattunk, védekezésben volt még mindig egy-két olyan elalvásunk amit ki kell javítanunk a következő héten, de bízom benne, hogy ez sikerül és jók leszünk az Eb-n.

- Melyik volt a nehezebb meccs? Ez a mai vagy az amerikaiak elleni?

- Megmondom őszintén, hogy nekem a mai nehezebb volt, mert fizikailag fáradtabb voltam, szerintem a többiek is így érzik. Azért mégiscsak este 8-kor másztunk ki tegnap a vízből, délelőtt 11-kor meg ugrottunk. Ez nem egy szokványos pihenési idő, ráadásul a délelőtti meccsekhez sem vagyunk hozzászokva a magyar bajnokságban, illetve a BL-ben, de örülök, hogy sikerült nyernünk.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Nyertünk! Sokkkal többet nem tudnék mondani.

Munkából jövünk, én nagyon éreztem magamon, hogy sokat dolgoztunk a héten. De nem erre készültünk, úgyhogy jó, hogy ezt megnyertük, meg hogy tényleg ennyien kint voltak, miattuk nagyon odatettük magunkat.

Amúgy szerintem azért még elég gyengén játszottunk, de több mint másfél hetünk van az első fontos meccsig, majd akkor kell jól játszani.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


MEZEI TAMÁS  a vlv-nek:

- Vasárnap reggel 11.15-kor kezdődött, két meccsel a hátunk mögött. Ez a meccs döntött arról, hogy megnyerjük-e a Benu Kupát, úgyhogy volt egy extra motiváció. Ráadásul az Eb-n is lesznek érdekes időpontban meccsek, arra is lehetett készülni. 

Jól játszottunk, mindig tartottuk az egy-két gólos előnyt, de olyan is volt, hogy kiegyenlítettek a hibáinkból, nyilván van még mit fejlődni. Dolgozunk tovább...

A végén, ugye vezettünk, de kaptunk egy hülye gólt és ötméteresekkel sikerült nyerni, legalább azt is gyakorolhattuk éles helyzetben.

- Elégedett vagy?

- Sose lehetek elégedett. Van még ova fejlősdni, mert amikor egy-két-három góllal vezetünk és onnan két perc alatt kiegyenlítenek, akkor muszáj a csapatnak feljebb lépnie, hogy négy negyeden keresztül tartani tudjuk a jó iramot és az eredményt is. Úgyhogy kell azért még szoknunk ezt, vannak emberelőnyös helyzetek, amiket csiszolni kell, akár a befejező embernek, akár a passzolónak, de ezért edzünk, úgyhogy, jó lesz ez...



vlv-képek