FACEBOOK

OB1, szombat, 17.00: dönt a mindent eldöntő döntő

OB1, szombat, 17.00: dönt a mindent eldöntő döntő
hozzászólás, 2018.05.25.

Nem kell szavakkal fokozni az izgalmakat, elég a tárgyszerűség: 2:2-re áll a bajnoki döntő, s a szombaton 17 órakor kezdődő utolsó meccs határoz az aranyérem sorsáról. A Fradi és a Szolnok vezetőedzőjét 24 órával az összecsapás előtt hívtuk fel, hogy megkérdezzük: mit csinált csapatuk a szerdai mérkőzés óta, hogy értékelik a helyzetet, s milyen állapotban vannak a játékosaik?


BAJNOKI DÖNTŐ

AZ ELSŐ MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

A MÁSODIK MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

A HARMADIK MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

A NEGYEDIK MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

5. mérkőzés, május 26., szombat

17.00 FTC-Szolnok
- M4 Sport, vlv (szöveges élő)

Jegy már nem kapható.

VARGA ZSOLT (FTC-PQS Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Volt egy nap pihenő és pénteken két edzés. Kicsit tehát másként osztottuk be az időnket, mint szoktuk, korábban ilyenkor mindig tartottunk edzést a meccs másnapján is, most úgy ítéltem meg, hogy ezen célszerű változtatni.  

- Gondolom, elemeztétek a szerdai meccset. Le lehetett abból szűrni valamit vagy ilyenkor már ezek a részletek nem számítanak?

- Megmondom őszintén, mi elég magasról zuhantunk nagyon mélyre, s ez a legutóbbi, negyedik mérkőzés nekünk arról szólt, hogy abból mélységből újra felküzdjük magunkat. Nem lehetett tudni, miként alakul a vége, de az mindenképpen elvárás volt, hogy méltó partnerek legyünk, újra "beleálljunk az egészbe". Lehet, hogy az első, győztes meccsünk következménye volt a Szolnok számára a második, az, hogy tovább tudtuk vinni a lendületet, s utána mi is valahogy így jártunk: a harmadik meccsen elszenvedett vereségből következett kicsit a szerdai szolnoki meccs. Nekünk ott elsősorban az volt a feladatunk, hogy valahogy kiássuk magunkat a sárból, ahova mélyen beragadtunk. Ami szépen folyamatosan, lépésről lépésre sikerült is, de ez most még csak egy érzés bennem, akkor fogok tudni meggyőződni erről, ha látjuk, mi történik a szombati utolsó meccsen. Szóval én úgy láttam, hogy a végén újra elkaptuk a fonalat, de hogy ez mire lesz elég, az szombaton derül ki.

- Vagyis úgy látod, mindkét csapat átvitte a lendületet az első győzelme után a második meccsre, de most már tiszta lappal indul minden, ebben bízol...?

- Ez tény, hiszen 2:2 az állás és 0:0-ról indul az utolsó meccs, továbbá valóban úgy ítélem meg, hogy a múltkori vereségünk ellenére kiegyenlítődtek az erőviszonyok.

- A játékosok között milyen a hangulat? Szolnokon nyilván le voltak törve a  meccs után, azóta mit érzékelsz?

- Nem éreztem meccs után sem, hogy nagyon le lettek volna törve. Az egész évet nézve nekünk az volt a kimondott célunk, hogy legyőzzük az OSC-t és az Egert, a 3-4. helyről kellett előrelépnünk. Nagyszerű dolog, hogy a bajnoki döntőben két ilyen győztes meccset tudtunk játszani a Szolnokkal. Semmi meglepő nincs abban, hogy a döntő 2:2-re áll, eddig is tudtuk, hogy az ellenfelünk fantasztikusan jó csapat, ezt az egész szezon során mutatott eredményei is bizonyították. Fej fej mellett haladtunk, ez az egyetlen meccs, az utolsó pillanat dönti majd el, hogy ki szerzi meg az elsőséget.

- Most azért mégiscsak valamiféle előnyt jelent számotokra, hogy hazai medencében lesz a mindent eldöntő finálé, nem?

- Sok meccset játszottunk ebben az évben a Szolnokkal, nem érzem előnynek vagy hátránynak a hazai, illetve az ottani pályát, hiszen eddig "összevissza eredmények" születtek ebből a szempontból. Örülök viszont önmagában annak, hogy a Komjádiban lesz a meccs, amelyet bízvást nevezhetünk a sportág egyik nagy szentélyének. Sok ember lehet ott, méltó helyszíne lesz egy ilyen nagy események.

- Végezetül: milyen a játékosok fizikai állapota?

- Megfelelő.

- Köszönöm a beszélgetést, jó döntőt kívánok!


VARGA DÁNIEL (FTC-PQS Waterpolo) Fradi Médinak:

"Hogy mi fog dönteni, azt nagyon nehéz megjósolni, mert lehet okoskodni, kitalálni dogokat, de abban a négyszer nyolc percben fog eldőlni. Lehetnek azok csapatszintű taktikai újítások, lehetnek egyéni villanások, lehet rossz játékvezetői ítélet, egy bravúrblokk, egy védés, egy szerencsés pillanat - ezek a tényezők mind közrejátszanak majd a győzelemben, illetve a mérkőzés kimenetelében. Abban biztos vagyok, hogy nagyon akarjuk ezt a győzelmet, nagyon sokat jelentene nekünk és készen állunk a harcra.

Elemeztük videón a legutóbbi meccset és azt láttam, hogy adtunk arra okot, hogy a Szolnok elmenjen, akár 5:0-ra is, nagyon gyenge, enervált volt a támadásunk, rosszul volt felépítve. Védekezésben próbálkoztunk, szenvedtünk, küzdöttünk, de nem jöttek össze a dolgok. Azzal nem volt akkora gond, a támadással nagyobb baj volt. Szervezettségben is, átütő erőben is, ebben kell leginkább előrelépnünk. Szellemiségben, ritmusban, akarásban mindenképpen és ha ez még egy kis türelemmel, bölcsességgel is párosul, akkor tudunk dominálni a meccsen és meg tudjuk nyerni."


CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- Csütörtökön nagyrészt pihentünk, egy edzésünk volt, ott csak kicsit beszélgettünk, tulajdonképpen pénteken reggel kezdtük meg a felkészülést vagyis ugyanúgy csináltunk mindent, ahogy szoktunk.

- Milyen volt a hangulat, "mi van a légkörben"?

- Egyrészt nem nagyon szokott érdekelni a hangulat, győzelem után mindig jó, vereség után mindig rossz, nincs ez ügyben semmi különös, azt mondhatom, olyan, mint mindig.

- Mi a taktikád a felkészülést illetően, azt sugallod a játékosoknak, hogy egy ugyanolyan meccs jön, mint a többi vagy éppen felspannolod őket, hogy ilyen mérkőzés egyszer van egy évben?

- Hogy mi a taktikám, azt nyilván nem mondom el. :-) 

Ilyenkor sok minden átfut mindenkinek a fején és a végén az derül ki, hogy senkinek nem volt igaza. Nem tudható, hogy mi  lesz, hogy mi a jó és mi a rossz megoldás. Nekünk ez a meccs ugyanolyan, mint az egy héttel ezelőtti és a szerdai: ha nem mi nyerünk, akkor nem mi vagyunk a bajnokok. Pusztán a "körítés" miatt, azért, mert ez az ötödik meccs, elkezdeni másként gondolkodni - teljesen felesleges. Ráadásul az ilyesmi amúgyis csak a sípszóig tart, amikor a játékosok bemennek a vízbe, pontosan ugyanolyan meccs kezdődik, mint bármikor máskor.

Egyébként vallom: az a legrosszabb, ha egy fontos meccs előtt a játékos konkrétan készül valamire és aztán nem az történik. 

- Egy ilyen meccs előtt nagy szerepet tulajdonítasz a taktikának vagy az áll, amit szintén szoktatok mondani, hogy év közben dől el ez is, ilyenkor már nem lehet, nem is érdemes "okoskodni"?

- Szerepet játszik a taktika, ez egyértelmű. A második meccs után mi váltottunk, másfajta felkészülésre tértünk át, ezt csináljuk most is, de természetesen az előző mérkőzés tanulságait is feldolgozzuk, miként azt is át fogjuk beszélni, hogy mit várhatunk, mi újat hozhat a Ferencváros.

- A váltás miben nyilvánult meg?

- A második meccs után elmondtam, hogy eléggé elhasználtnak, fáradtnak tűnt a csapat, semmiféle esély nem volt arra, hogy fizikálisan változtatni tudunk, abban lehetett bízni, hogy ha fejben történik valami, akkor az magával viszi a testet is, ezért másfajta elméleti-taktikai felkészülést választottunk.

Egyébként ilyenkor mindig látszólagos apróságok válnak fontossá, az első párharc, az első blokk. Nem vagyok pszichológus, de azért végigkövettem már sok eseményt a sportban. Az szokott történni, hogy ha valaki kikap egymásután két mérkőzésen, akkor leesik róla a teher, azt gondolja, hogy most már minden mindegy alapon játszhat, ilyenkor ez a csapat a harmadik meccs elején általában nagyon jól játszik. Készülnünk kell arra, hogy az első negyedet nagyon-nagyon meg fogja húzni a Ferencváros, nem szabad, hogy ez taktikailag váratlanul érjen minket.

- Fizikailag milyen állapotban vagytok?

- Nagyon mélyen. De ha valamiben, egy döntő éppen abban teljesen más, mint a többi meccs, hogy ilyenkor ez nem számít. Nyilván nagyon fáradtak vagyunk, rengeteg sérültünk van, de ezzel nem lehet foglalkozni.

- Köszönöm, jó döntőt kívánok!


KIS GÁBOR (Szolnoki Dózsa) az Olaj TV-nek:

"Jól hangzik, hogy most mi lendületben vagyunk és a Fradit meg tudtuk állítani két meccs erejéig, de az az igazság, hogy úgy kaptunk ki az első két meccsen, hogy a harmadik negyed közepén, mondhatni, közünk sem volt a meccshez. Úgyhogy elképesztően jó csapattal játszunk, nagyon hosszú paddal, kipihenten, idézőjelben, mert ők is fáradtak, hiszen azért lejátszottunk négy meccset, de nálunk biztosan jobb fizikális állapotban vannak.

Sok szépet lehetne ilyenkor mondani, mondanék is, hogy mi szól a javunkra, egyelőre azért én azt gondolom, hogy ők az esélyesek, otthon játszanak, a csapatuk is talán valamivel "hosszabb", mint a miénk, s egy ilyen helyzetre is fel tudtak készülni.

Én már sok döntőt játszottam, sokat is megnyertem, de talán ez lenne a legnagyobb dolog, hogyha egy Fradit megvernénk úgy, hogy ők az esélyesebbek és 0:2-ről tudunk fordítani. Azt mondom, hogy ez páratlan lenne."