FACEBOOK

Elkészült a Világliga budapesti szuperdöntőjének programja

Elkészült a Világliga budapesti szuperdöntőjének programja
hozzászólás, 2018.05.20.

Mint ismeretes, a hányatott sorsú rendezési procedúra végeredménye nekünk lett kedvező: a budapesti Duna Aréna adhat otthont június 18. és 23. között a 2017-18-as Világliga-versenysorozat nyolcas döntőjének. Vasárnap nyilvánosságra hozták a torna hivatalos programját. A jegyárusítás hamarosan megkezdődik. Részletek és a vlv hírmagyarázata:


A torna hivatalos menetrendjét a szövetség hozta nyilvánosságra.

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna

A csoportbeosztás:

A csoport


Ausztrália,
Montenegró,
Japán, 
Magyarország

B csoport

Egyesült Államok,
Horvátország,
Kazahsztán,
Spanyolország

A program

Csoportmérkőzések

1. forduló, június 18., hétfő


14.45 Horvátország-Kazahsztán
16.15 Montenegró-Japán
18.15 Egyesült Államok-Spanyolország
Megnyitó ünnepség
20.15 Ausztrália-Magyarország

2. forduló, június 19., kedd

15.15 Ausztrália-Japán
16.45 Horvátország-Spanyolország
18.15 Montenegró-Magyarország
19.45 Egyesült Államok-Kazahsztán

3. forduló, június 20., szerda

15.15 Horvátország-Egyesült Államok
16.45 Montenegró-Ausztrália
18.15 Kazahsztán-Spanyolország
20.00 Japán-Magyarország

Negyeddöntők, június 21., csütörtök

15.15 A csoport 2. helyezettje-B csoport 3. helyezettje
16.45 A3-B2
18.15 A1-B4*
19.45 A4-B1

*A magyar csapat mindenképpen 18.05-kor játszik

Helyosztók és elődöntők, június 22., péntek

15.15 (az 5-8. helyért)
16.45 (az 5-8. helyért)

18.15 (elődöntő)
19.45 (elődöntő)

Helyosztók és döntők, június 23., szombat

15:15 (a 7-8. helyért)
16:45 (az 5-6. helyért)
18.15 (a 3-4. helyért)
19:45 - döntő


VLV-HÍRMAGYARÁZAT

A FINA korábban Oroszországnak adta a rendezés jogát, de a verseny közeledtével egyre több problémát vetett fel az a tény, hogy Oroszország ugyanabban az időszakban egy másik nagy versenynek ("apróság", az idei labdarúgó-világbajnokságnak") is házigazdája. Az árak a csillagokba szöktek, s a várható panaszáradatot megelőzendő, az oroszok felajánlották, hogy országuk keleti végeire, Szibériába viszik a versenyt. Ezt azonban - részben az érintett válogatottak tiltakozása miatt - a FINA elutasította. Ezután Rijeka és Zágráb jött szóba esetleges rendezőként, majd némileg váratlanul jelentették be, hogy szóbeli megállapodás alapján a helyszín a budapesti Duna Aréna lesz.

A szövetség április végi közlése szerint az idő rövidsége miatt az a döntés született, hogy a FINA a tavalyi világbajnokság szervezőbizottságával szerződik, a Magyar Vízilabda Szövetség versenyszervezési és versenyigazgatói feladatokban nyújt szakmai támogatást. "A FINA megkeresésére a Bp. 2017 Kft. és a szövetség is nagy örömmel mondott igent, így ezen a nyáron is minőségi pólóeseményt láthatnak hazánkban a szurkolók.”

A rendezés kérdésével a kormány is foglalkozott és az ötletet támogatásáról biztosította, valamint a lebonyolításra 395 millió forintot különített el. A  rendezéssel kapcsolatos feladatok az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos reszortjába tartoznak, a megítélt pénzösszeget a Bp2017 Kft.kapja, támogatás formájában. 

A Világliga szakmai szempontból fontos esemény, mivel folyamatos gyakorlási és játéklehetőséget biztosít a részt vevő európai csapatok számára. Ez annak köszönhető, hogy míg a kontinensünkön kívüli országok egyetlen tornán nyerhetik el a kvalifikációt, az európai selejtezősorozat csoportokban zajlik , oda-visszavágós alapon. A hagyományos játéknap a kedd, így általában a megelőző néhány nap alkalmat ad arra, hogy az adott nemzeti csapat tagjai együtt készüljenek. 

A FINA a korábbi időszakban a Világliga meccseit egyfajta szabálytesztelésre is felhasználta, de a kísérletként alkalmazott regulák (például kisebb pálya) közül lényegében csak egyetlen markáns külön szabály vált véglegessé a sorozatban: döntetlennel nem zárulhat meccs, még a csoportmérkőzések végén is győztest kell hirdetni, az esetleges ötméteresdobások végén a győztes csapat két pontot kap, a vesztes pedig egyet.

A nemzeti válogatottak elvileg kísérletezésre csapatépítésre használják a lehetőséget, de gyakorlatilag általában a világversenyeken szereplő legjobbjaikkal indulnak, s legfeljebb néhány új játékos beépítésvel kísérleteznek. 

Egyes válogatottak rendszeresen kihagyják a Világligát - szakmai megfontolásokból vagy éppen aktuális "sportdiplomáciai" okokból. Magyarország az előző évi versenysorozatból maradt ki - az éppen lezajló szövetségikapitány-váltás miatt, de Kemény Dénes kapitánysága idejében is előfordult, hogy több éven át nélkülünk rendezték meg a versenysorozatot.

A torna tekintélyét kétségtelenül növeli, hogy megnyerésével kvalifikációt lehet szerezni világbajnokságra és olimpiára (a jövő évi torna Tokióra kvalifikál). Hírek szerint szó van arról, hogy a jövőben a LEN által most először elindított Európa Kupa csoportmérkőzései lennének a Világliga európai csoportselejtezői.

Märcz Tamás eddig szívesen vett részt a magyar válogatottal a Világliga-tornán, többször nyilatkozta, hogy azt fontos felkészülési lehetőségnek tekinti. Így lesz ez most is, hiszen a csapat a július 14-28-i barcelonai Európa-bajnokságra készül, az ottani jó szereplést szolgálja a budapesti VL-szuperdöntőbeli részvételünk is.


A magyar válogatott mérkőzései a 2017-18-as selejtezősorozatban:

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 9:8 

HOLLANDIA-MAGYARORSZÁG 6:13 

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 13:1

SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 15:13 (ötméteresekkel)