FACEBOOK

Mit mond a videó? - a szombati meccsek két vitatott esete

Mit mond a videó? - a szombati meccsek két vitatott esete
hozzászólás, 2018.05.16.

Mielőtt ráfordulunk a bajnoki rájátszás mai mérkőzéseire, felidézünk két érdekes szituációt szombatról, az Eger-OSC és a Honvéd-Debrecen meccsről.


A bronzpárharc első, szombati meccsén az Eger simán nyert, s ha ma is győz a Kondorosin, megszerzi a harmadik helyet és a BL-szereplés jogát.

A Bitskeyben meggyőző fölénnyel 11:5-re győzött Dabrowski Norbert csapata (a gólok tudósításunkban), de volt egy jelenet, amit az OSC-sek a mai napig nehezen tudnak megemészteni.

4:2-es hazai vezetésnél lőtte Vlahhopulosz ezt a gólt, s a vendégek "mindössze" két dolgot reklamáltak: már lejárt a támadóidő, amikor a görög ellőtte a labdát és szerintük nem volt gól, mert a labda nem haladt át a gólvonalon.

A táblán egyértelműen 0 játékidő "volt hátra" a támadásból, amikor Vlahopulosz lő, megtudtuk viszont, hogy ez nem mérvadó, technikai csúszás is lehet, valójában a dudaszó számít. Nos, ember legyen a talpán, aki megállapítja, hogy a dudaszó volt előbb vagy a lövés.

Ami a gól vagy nem gól kérdését illeti, a felvétel nem perdöntő, elképzelhető hogy valóban bent volt a labda.

Szerencse, hogy ez a vitatott eset a meccs kimenetelét döntően nem befolyásolta.

VLV-VIDEÓ:


5:2 - Vlahopulosz második gólja (Eger-OSC bajnoki bronzmérkőzés, 2018.05.12.)


A másik történet cifrább. A 7. helyért folyik a Honvéd-Debrecen párharc. A szombati első mérkőzésen a Honvéd úgy nyert otthonában, hogy a Debrecen már 7:2-re vezetett! (A gólok tudósításunkban)

A fordításban nagy szerepe volt egy ítéletnek, amely alaposan felborzolta a kedélyeket.

A Debrecen támadott (2:7-nél), s rossz kéz oldalon Kállayról kiállították Vad Leventét - ekkor 13 másodperc volt hátra a második negyedből. A kapás oldalon egymással viaskodott Illés Sándor és Macsi Patrik a jobb pozícióért, majd mindketten eltűntek a víz alatt. Amikor visszatértek a felszínre, Illés az arcát fájdalmasan fogva lassan elindult kifelé, Macsi Patrik arca pedig konrkétan vérzett.

A bírók Macsit csere nélkül, végleg kiállították, Illés sima kiállítást kapott. Az automatikusan járó büntetőt a Honvéd elhibázta, de a négyperces emberelőny alatt visszajött a meccsbe és végül nyerni is tudott.

Az eset utóélete a mérkőzést követő nyilatkozatok alapján joggal nevezhető "viharosnak"...

Vad lajos, a Honvéd vezetőedzője megköszönte a debreceni "okos fiúnak" a segítséget. Mint mondta, szenvedély nélkül ezt a sportot nem lehet játszani. A segítség kellett ahhoz, hogy meglegyen a szenvedély, s elismerte, hogy csapatának óriási mázlija volt.

Komlósi Péter, a vendégek vezetőedzője az ominózus esetet nevezte a mérkőzés fordulópontjának. 

"Ott elöl kaptunk egy kiállítást, és ahelyett, hogy felálltunk volna fórba, egy játékosomat kiütötték, aki végül vérző szájjal kiült a lelátóra - brutalitásért. Ergo, ahelyett, hogy még támadhattunk volna 6 gólos előnyért emberelőnyben, a második negyed végén négyperces emberhátrányba kerültünk és ötméterest lőhetett a Honvéd. Nehezen tudtuk feldolgozni ezt, a játékosaim főleg. Szórtak minket nagyon keményen, mezőnyből, mindenhonnan, és igen, valóban, elfogytunk a mérkőzés második felére. Elolvadt a gyönyörű előnyünk, amiért szerintem tisztességgel megdolgoztunk. Nagyon parádés mérkőzés volt, remélem a nézők elhitték, amit láttak, szerintem aki itt szakmai szemmel nézte, az nem hitte el, ami itt történik, de a lényegen ez nem változtat, hogy én mit nyilatkozok. Remélem legalábbis, hogy nem fognak engem megbüntetni ezért. Gratulálunk a Honvéd csapatának, mert ,,fantasztikusan játszottak,,.”

A debrecenieket az ügy kapcsán az is sújta, hogy Macsi Patrik automatikus kétmeccses eltiltást kapott, így be lesz ugyan írva a mai Debrecen-Honvéd visszavágó startlistájára, vízbe azonban nem szállhat.

MACSI PATRIK (DVSE) a vlv-nek:

- A második negyed vége felé történt, 7:2-re vezettünk és Márkról kaptunk egy kiállítást. Elkezdtem úszni, hogy fel tudjunk állni emberelőnyben támadni. Ekkor Illés Sándor elkapta a fejem, víz alá vitt és elkezdett ütni. Az arcomat érték az ütések, eltoltam magamtól, s amikor feljöttünk a víz alól, több helyen vérzett a szám. Kinéztem a bíróra, aki mutatta, hogy ki vagyok állítva brutalitásért, Illés pedig kapott egy sima kiállítást. Nem értettem a történteket. Utólag kaptam olyan magyarazatot, hogy könyöklés miatt állítottak ki, de a videón is látszik, hogy ez fizikailag lehetetlen, mert közvetlenül előttem állt az ellenfelem.

- Te nem ütöttél?

- Nem. Nem vagyok olyan típusú játékos. Ezért sem érttettem az ítéletet.

- A sérülésed mennyire komoly?

- Nem súlyos, csak a helyszínen nagyon vérzett.

- Próbáltatok meccs után hivatalosan intézkedni?

- A zsűriasztalnál kulturált módon érdeklődtem, de elküldtek.

ILLÉS SÁNDOR (RacioNet Honvéd) a vlv-nek:

- Annál többet, mint ami a videón látható, nem tudok mondani. Kialakult egy víz alatti dulakodás, aminek az eredményeként kaptam egy ütést a szemem alá. Véleményem szerint jól döntött a játékvezető.

Íme, így történt az eset (a videó alapanyagát a Debrecentől kaptuk):

VLV-VIDEÓ


Macsi Patrik kiállítása (Honvéd-Debrecen bajnoki helyosztó, 2018.05. 13.)