FACEBOOK

Újságírók a Fradi-edzésen

Újságírók a Fradi-edzésen
hozzászólás, 2018.05.11.

A vasárnap kezdődő bajnoki döntő előtt meghívta az újságírókat péntek délelőtti edzésére az FTC-PQS Waterpolo csapata. vlv-riport.


A média képviselői az edzést megelőzően kérdezhették a játékosokat és a stáb tagjait a Komjádi uszodában. Fotózni, videózni ezt követően, az edzés alatt még mintegy háromnegyed óráig lehetett, akkor köszönték meg a sajtósok jelenlétét, amikor Varga Zsolt és Nyéki Balázs elkezdte a sapkákat kiosztani, vagyis kezdetét vette a taktikai elemek gyakorlása.

A Fradi természetesen óriási várakozással készül a Szolnok elleni, vasárnap kezdődő döntőre, amely az egyik fél harmadik győzelméig tart, tehát akár öt meccses is lehet. A csapatok felváltva lesznek pályaválasztók, a bajnokság korábbi szakaszában elért magasabb helyezés miatt az FTC-nél van a pályaelőny, tehát vasárnap 17.45-kor a Komjádi uszodában kezdődik meg a párharc. A döntő meccseit az M4 sport közvetíti, nálunk a vlv-n a megszokott szöveges élő tudósítás lesz olvasható.

JEGYINFORMÁCIÓK

A további játéknapok:


Május 16., 19., 23, 26.


vlv-képek az edzésről


VLV-VIDEÓK:


Bajnoki döntő előtt - Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz Dumi! Hát, elég régen találkoztunk, elég rég beszéltünk, mi van veled?

- Szervusz! Minden oké, köszönöm szépen, minden rendben van.

- Milyen éved volt?

- Még nem zárnám le, mert két héten belül ugyan lezárul, de azért ez a két hét nagyban meghatározza, hogy mit mondok erre a kérdésre. Úgyhogy azt mondom, hogy eddig jó, szeretném még jobbá tenni.

- Bajnoki döntő előtt álltok, ezért vagyunk itt. Nagyon sok kemény, hiriges meccset játszottatok már a Szolnokkal, többnyire alul is maradtatok. Mi van a fejedben róluk?

- Kicsit, ha végigzongorázom ezeket a meccseket, nem jelenteném ki ilyen könnyen, hogy alulmaradtunk. Persze nyilván eredményileg ők a győztesek, de ha megnézzük, hogy mennyire korán jött a szezonban az első két meccs, amikor döntetlenül zárult és végül megnyerték az ötméterespárbajt, akkor azt tudom mondani, hogy a két csapat érzéseim szerint még kereste magát, és annyival előrébb tartott a Szolnok szerintem, hogy ott a csapat gerince már jól ismerte egymást és az újonnan érkező játékosoknak kellett megtalálni a helyüket. Nálunk szerintem nagyobb változás állt be és ennélfogva több idő kellett ahhoz, hogy homogén legyen a társulat. Ez jól látszott azon, hogy ha jól emlékszem, a két iksz után jött az első bajnoki meccs a Népligetben, és bár fej-fej mellett haladgattunk, de a Szolnok vezetett, és a végén el is húzott. Aztán a szolnoki meccsre annyival váltunk jobb csapattá szerintem, hogy képesek voltunk a Szolnok otthonában megverni őket.

- Nagyon sokáig otthon voltál Szolnokon mindenféle szempontból, az ottani csapat meghatározó játékosa voltál. Tényleg érdekel, hogy most ez számít-e még valamit? Tudod-e, hogy ők hogy gondolkodnak, mit csinálnak bizonyos szituációkban, vagy az már a múlt?

- Azt remélem, hogy ezt tudom hasznosítani, mert meghatározó játékosait jól ismerem a csapatnak és hogyha csak magamra gondolok, természetesen agyalok azon, hogy hogy tudok felülkerekedni a velem szemben álló védőkön, vagy hogy tudok esetleg többet segíteni a védelemben, hogyha a velem szemben álló játékos támadja a kaput, de hogyha bárki másnak tudok tanácsot adni meccs közben, vagy előtte, szerintem az is egy nagyon fontos faktor.

- Jobb csapat vagytok, mint a Szolnok?

- Úgy érzem, hogy mostanra igen, és a lehetőségeink, miszerint nem játszottunk annyi meccset az elmúlt…, hát, végül is az egész szezonban, mint a Szolnok, ezáltal a fizikai felkészültségünk szerintem jobb. Ezzel mindenképpen föléjük tudunk kerekedni, de nagyon sok összetevős az, hogy egy csapat mitől nyer, így hát szeretném, ha ez domináns lenne a mi oldalunkról.

- Az utolsó kérdés: hány meccses döntő lesz szerinted?

- Mondjak egy ilyen nagyon gyengét? Nem mondok inkább. Nem tudom megjósolni. Egyrészt nagyon rosszul tippelek, másrészt meg mindenféle verziót el tudok képzelni. Úgy gondolom, hogy jobban ott lesz játékban magához képest a Szolnok, tehát hamarabb fogja tudni adni a legjobbját, mint mi, pont azért, mert sok rangadója volt, sok kemény meccse, egyáltalán, meccse. De a fizikai felkészültségünknek köszönhetően, és annak köszönhetően, hogy szerintem meccsről meccsre tudunk fejlődni, még a döntőben is, hiába hangzik ez furcsán, szerintem lehet ötmeccses a döntő is, és hát ezen logika mentén haladva nagyon szeretném, ha az utolsó meccset mi nyernénk meg.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok neked a döntőben!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Bajnoki döntő előtt - Varga Dániel a vlv-nek

- Szervusz, Dani, köszöntelek a vlv kamerája előtt. Rég beszéltünk mi is.


- Szia Geyza.

- Mi a helyzet veled? Hogy vagytok? Nagy meccs előtt álltok, érdekel, hogy hogy vélekedsz az esélyekről.

- Én jól vagyok, köszönöm, azt gondolom, hogy a csapat is jól van. Úgy vagyunk, mint ahogy egy bajnoki döntő előtt álló csapatnak két nappal a meccs előtt lennie kell. Egyre feszesebbek vagyunk, egyre inkább a meccsről beszélünk most már. Nagy dolgokat nem találunk ki, inkább csak felfrissítjük a régi emlékeket (persze ez csak részben igaz, mert vannak titkos fogások, ezeket majd a meccsen lehet meglátni!). Lassan készen állunk, azt gondolom.

- Hogy vélekedsz a mostani Szolnokról?

- Azt gondolom és azt remélem egyben, hogy a második legerősebb magyar csapatról van szó. Amikor jól játszottak, úgy, ahogy tudnak és azt nyújtották, ami bennük van, akkor azért meggyőző fölénnyel verték meg az Egert az elődöntőben, de az is látszik, hogy nehezebb nekik úgy játszani, ahogy tudnak, mert kevesebben vannak, mint tavaly, legalábbis azt a minőséget kevesebben képviselik. Viszont nagyon tudatosak, nagyon összeszokottak, tudják, hogy mi a dolguk, mit kell csinálniuk. Mi meg azon leszünk, hogy ezt majd megállítsuk. 

- Nagyon különböző fázisból érkezik a két csapat a döntőre. Mondhatni, hogy a Szolnok egy kicsit "ki van zsigerelve", de sokszor előfordult, hogy mégis az a csapat járt jobban, amelyik nem tudott pihenni. Hogy látod ezt? Ti hogy készültetek és ez mennyire számíthat?

- Meg tudom erősíteni saját tapasztalatból, hogy nem lehet előre megmondani több-e az előnye vagy inkább hátránya van annak, ha valaki nem pihent állapotban érkezik a döntőre. Az biztos, hogy nekünk az első perctől kezdve nagy iramot kell diktálni, mert az idő, a munka szerintem nekünk dolgozik. Szerintem eleve többen vagyunk, komplettebb a csapatunk. Végig nagy iramot kell diktálnunk, ami lehet, hogy nem is az elején fog jó játékkal párosulni, hanem inkább a későbbiekben. Ilyen értelemben azt is mondhatom, hogy minél több meccset játszunk, annál inkább nő az esélye annak, hogy mi legyünk a bajnokok, de nem ezt tervezzük, hanem azt, hogy már az elsőt és utána az összes többit is megnyerjük.

A kérdésre a választ nem lehet előre megmondani, majd megmutatják a párharcok, hogy mi számít inkább, a "játékban levés" vagy a relatíve pihentebb állapot.

- Milyen meccsekre számítasz? Nyilván nagyon harcosak lesznek, ez egyértelmű, de hogy inkább a védekezésnek lesz nagy súlya, kevés gól lesz vagy potyogni fognak a gólok szerinted?

- Nehéz megmondani, mert semelyik edző nem azt kéri a csapatától, hogy "Hát, nem baj, ha sok gólt kapunk, de azért lőjünk többet!", minden edző azt kéri, hogy legyen rendben a védekezés, ezzel a szándékkal is megyünk be. Viszont mindkét csapatnak elképesztően jó támadói vannak, gólerős játékosai, egyéniségei, akik nemcsak hátul, hanem elöl is veszélyesek - ez a gólok számában is megmutatkozhat. Azt mondom, hogy a védelem is nagyon rendben van mindkét oldalon. Azt gondolom, hogy előfordulhat bármi, kevés gólos meccs is lehet, de olyan is, amelyen nagyon sok gól van és ugyanúgy csak éppen egy gól a különbség a végén a két csapat között.

- Biztosra veszed, hogy nyertek?

- Nem veszem biztosra, mert ez sport, akkor nem kellene lejátszani, ha biztos lenne, de elég optimista vagyok, sőt, azt mondom, hogy magabiztos. Én úgy voltam vele korábban, az ősz meg a tavasz folyamán, hogy ha döntőbe jutunk, akkor szerintem átszakad egy gát és addigra eljutunk a játéknak egy olyan fázisába, hogy már igazán jók vagyunk - s akkor meg is nyerjük a döntőt. Ezt továbbra is tartom, illetve szeretném ezt hinni. Úgy látom, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy mi nyerjük meg ezt a magyar bajnoki döntőt.

- Köszönöm szépen, Dani, sok sikert kívánok!

- Köszönöm.



Bajnoki döntő előtt - Madaras Norbert csapatkapitány a vlv-nek


- Szervusz, Norbi! Nagy meccsek előtt álltok és ezek azok a meccsek, amiket te igazán szeretsz, itt tudsz igazán érvényesülni, ez az, amiért csinálod az egészet - most már nem is tudom, hány éve, évtizede inkább... :-) Milyen érzéseid vannak? Hogyan készülsz? És hát, mekkora a felelősséged mint csapatkapitánynak?

- Valóban jó meccsek lesznek, valóban kedvelem ezeket a meccseket, mert ezek miatt kezdtünk el játszani, ezek azok, amik igazán számítanak. Azóta, hogy kiderült, a Szolnok az ellenfelünk, már szinte egyfajta tehetetlenséget érzek, kezdjük el, csináljuk! Mi nagyon sokat pihentünk, sok ez a két és fél hét - talán egy picit túl sok is, majd meglátjuk vasárnap. Erre majd figyelnünk kell.

A felelősségem? Van, mint idősebb játékosnak, sőt, csapatkapitányként még nehezebb, de azért ez egy nagyon jó csapat, mindenki tudja a dolgát. Azt gondolom, hogy elég jól felkészültünk, majd meglátjuk vasárnap, hogy mit tudunk azokból megvalósítani, amiket kitalált az edzőnk. 

- Gondolom, nézted a Szolnok meccseit az elődöntőben. Hogy vélekedsz róluk? Kicsit hektikusak voltak, de végül is behúzták.

- Mondhatjuk, hogy január óta hektikusak vagy vannak hektikus szakaszaik, de egy ilyen nehéz évben, amikor van egy 14 meccses Bajnokok Ligája-sorozat, szerintem ez benne van, teljesen normális. Azt azért tegyük hozzá, hogy amikor kellett, akkor behúzták, nagyon magabiztosak voltak. Azért az utolsó két bajnoki elődöntőn, ahol - fogalmazhatunk úgy, hogy - kieshettek volna, vagy "nyakukon volt a kés", megmutatták, hogy igenis ők a jobb csapat. Én nem becsülöm le a Szolnokot, egy nagyon-nagyon jó csapat. 

- Mire számítasz, elhúzódó, hosszú csatára vagy az elején mindent beleadtok...?

- Mindenki mindent belead, de az benne van, hogy ez egy négy vagy öt meccses bajnoki döntő lesz. Tényleg jónak gondolom a Szolnokot, azt hiszem, hogy mi is azok vagyunk. Ha az év elején megkérdezted volna, biztosan azt mondom, hogy az egyik döntős a Szolnok lesz, főleg ahogy ősszel játszottak, akkor egyértelműen a mezőny fölé nőttek. Nagyon bíztam abban, hogy mi fel tudunk zárkózni hozzájuk és azt gondolom, hogy így is történt, tehát a két legjobb csapat fog a döntőben találkozni.

- Mi az, ami eldöntheti ezt a párharcot?

- Egyéni teljesítmények, pici nüanszok. Még az is benne van, hogy minden meccs egy góllal fog eldőlni, egy gólon fog múlni, meglátjuk. Szerintem nagyon nem tudjuk egymást meglepni. Biztos lesz meccs közben egy-egy olyan taktikai húzás, emberelőnyös, emberhátrányos megoldás, ami újdonság lesz, de ezek mindig legfeljebb azon az egy meccsen számítanak, a következő alkalomra felkészül ebből is az ellenfél - tényleg nagyon jó csapatokról van szó.

- A döntő utolsó meccse után számodra vége?

- Nem tudom, Tényleg nem foglalkozom ezzel most. A döntő utolsó meccse után majd meglátjuk, mi lesz, én most két hétig a döntővel szeretnék foglalkozni minden szempontból.

- Ezt örömmel hallom, mert nem lezárást jelent. Kategorikus lezárást.

- Egyelőre egy bajnoki döntőre készülök, ami elkezdődik vasárnap és tényleg ez a legfontosabb most nekem.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok!

- Köszönöm én is.



vlv-fotók az edzésről