FACEBOOK

Cseh Sándor a Reggeli Startban

Cseh Sándor a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.05.07.

Az éves célok egy része már teljesült, s különösen fontos a szolnokiaknak, hogy a bajnoki döntőbe jutással már megszerezték a jövő évi BL-szereplés jogát. Cseh Sándor vezetőedző volt a Reggeli Start hétfői élő adásának egyik vendége. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


- A mindent eldöntő szombati meccs elején picit kapkodtunk, sok olyan helyzet, megúszás volt, amelynél a tét "nyomta a kezeket", nem álltak fel rendesen a játékosok - mondta az Eger elleni elődöntőt három meccsen, 9:6 arányban abszolváló címvédő mestere, Cseh Sándor.

- Minden év nagyon hosszú, de az idei különösen. Esély sincs arra, hogy egy csapat ilyen terhelés mellett folyamatosan jól játsszon, jó csapat az Eger, többször találkoztunk velük, váltakozó sikerrel - összegezte az egriek elleni párharcot a vezetőedző.

ELmondta azt is: elvárható volt, hogy a címvédő bejusson a döntőbe, nagyon megküzdött érte, nagyon mélyről jött vissza a csapata, s különösen fontos számukra, hogy a fináléba jutással kvalifikálték magukat a jövő évi BL-küzdelmekre.

Szombathy Pál műsorvezető megkérdezte, hogy a jó védekezés hozta-e a döntőbe jutást.

- Végül is igen - szólt a válasz, - de a védekezés soha nem véletlen. Míg támadásban lehet egy-két játékosnak jó napja, ami kihúzhatja a bajból a csapatot, de a védekezéshez folyamatos akarat, fegyelem, csapat kell. 

Cseh Sándor emlékeztetett, hogy ő mindig is a jó támadójáték híve volt. Öt-hat évvel ezelőtt, amikor nagy csapatot kezdtek el építeni, az akkori általános trenddel szembe menve olyan játékosokat igazoltak, akik a támadást erősítették.

- Én úgy gondolom, hogy csak gólokkal lehet mérkőzést nyerni, az a legfontosabb. Viszont, hogy a teljesítmény kiegyenlített legyen, négy év alatt ne csak két bajnokságot nyerjen a csapat, hanem tíz kupát, mint ahogy mi, azt mindig is a védekezés fogja megadni. A védekezés ad esélyt a győzelemre és gólokkal kell győzni.

Érintőlegesen szóba került a szabálymódosítások kérdése, de Cseh Sándor jelezte: hat nappal a bajnoki döntő kezdete előtt nem ez a kérdés jár a fejében.
Mindenesetre általános véleményként leszögezte: sosem unatkoznak a nézők egy olyan mérkőzésen, amelyen van feszültség, izgalom. Sok meccs eldől az első vagy a második negyed után és attól kezdve már kevésbé élvezhető. Ezen lehetne változtatni például azzal, ha a strandvízilabdához hasonlóan megmaradna a sportág jellege, de mondjuk, szettekre játszanák a mérkőzéseket.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy egy kicsit "túl van magyarázva" ez a kérdés: most is vannak izgalmas meccsek, sőt, szinte egyetlen sportágban sem fordul elő, hogy 8-10 csapat versenyez eséllyel a legerősebb klubtorna legjobb helyezéseiért, mint a mai vízilabdában.

Ki járhat jobban? A Fradi, amely pihenten várja a döntő vasárnapi kezdetét vagy a Szolnok, amelynek szerdán még BL-meccse is van? - vetődött fel a bajnoki döntők előtt szokásos kérdés.

Cseh Sándor előrebocsátotta: senki nem gátolta meg sem az Egert, sem a Szolnokot, hogy könnyebb módon jusson be a döntőbe. Sőt, emlékeztetett, hogy ha a középszakasz utolsó meccsén Egerben nem kapnak ki, akkor Fradi-Eger elődöntő lett volna. Ugyanakkor a BL-sorozat valóban olyan terhelést jelent, mint ha csapata egy másik nagyon erős bajnokságban is folyamatosan szerepelt volna a szezon során, az Eurokupa ilyen szempontból azért más kategória. 

A konkrét kérdésre válaszolva a szakember jelezte: ezekkel a dolgokkal nem foglalkozik, de ha tényszerűen meg kell vizsgálni a helyzetet, akkor az egyértelmű, hogy a Ferencvárosnak most volt egy időszaka, amikor tudtak pihenni a játékosok, belefért számukra egy minialapozás is, tehát sokkal jobban fel tudtak készülni a bajnoki döntőre.

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: