FACEBOOK

Apáthy Endre a Reggeli Startban

Apáthy Endre a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.05.03.

Az OSC idei szezonjáról, s terveiről kérdezték a 2014 óta főszponzor Apáthy Endrét, a csütörtöki Reggeli Start egyik vendégét. A beszélgetés során több kényes kérdés is terítékre került, a stúdióvendég láthatóan sokszor "patikamérlegen mérte a szavait", ezért tudósításunkban a megszokottnál nagyobb arányban éltünk az egyenes idézet eszközével. Természetesen megmutatjuk az egész beszélgetés felvételét is.


- Kicsit vitatkozom, nem volt hektikus, teljesen alulmúlta magát a csapat - reagált a stúdióvendég Szombathy Pál műsorvezető szavaira, miszerint "ez az év egy kicsit hektikus volt az OSC számára". A beszélgetés ugyanis annak értékelésével kezdődött, hogy az OSC-nek nem volt esélye bajnoki fináléba jutni a Fradi elleni elődöntőben.

Az újabb kérdés azt vetette fel, hogy a bronzérem megszerzése csinosíthatná-e a klubnak ezt a "viharvert évét". Apáthy Endre itt is hangsúlyozottan más megfogalmazást használt, szerinte inkább "kármentésől" van szó, arról, hogy a következő szezonban is a Bajnokok Ligájában indulhasson az OSC.

A klub igazolási stratégiáját "nem igazán határozza meg", hogy harmadik, vagy negyedik hely lesz-e a mostani szereplés vége (tehát hogy a BL-ben vagy az Eurokupában indulhatnak-e).

- Jó csapatot szeretnénk építeni - mondta a főszponzor, akinek értékelése szerint Tóth László szezon közbeni kispadra ültetése valamennyire stabilizálta a helyzetet, ami a játékot, a csapategységet illeti - ugyanúgy, mint tavaly.

- Van esély az ő kispadon maradására? Szeretnék elérni, hogy maradjon jövőre is? - szólt a következő kérdés.

- Mi szeretnénk elérni, hát, majd meglátjuk, mit hoz a nyár.

- Egyelőre ő még nem döntött, tehát ingadozik...?

- Még nem döntött.

- Vannak B-tervek?

- Vannak.

- Elképzelhető olyan verzió, hogy az OSC olyan merészet húz, hogy a magyar bajnokságban nem jellemző módon külföldi szakembert ültet a kispadjára?

- Szerintem nem elképzelhető, legalábbis az én elképzeléseim szerint magyar szakvezetőt szeretnénk, de az lehetséges, hogy olyan helyzetbe kerülünk, hogy kénytelenek leszünk külföldi szakembert hozni.

-... mert hogy komoly szakembert és nagy nevet szeretnének...?

- Igen. Nem nagy nevet, hanem jó edzőt.

- Ha Tóth László nem vállalná el, itthon, a magyar szakemberek közül az embernek óhatatlanul eszébe jut mondjuk a most "szabad keringőben" lévő Vad Lajos neve, eszébe juthat akár Gyöngyösi Andrásé is, aki külföldön dolgozik. Hány olyan edzőt lát, aki fókuszban van, ők fókuszban lehetnek?

- Az a helyzet, hogy három-négy edzővel tárgyalásban vagyunk. Erről nem szeretnék most többet mondani.

- Ha Tóth László kispadra ültetése stabilizálta a helyzetet, nem destabilizálta-e elküldeni szezon közben a második csapatkapitányt, az évek óta OSC-családtag Gór-Nagy Miklóst?

- Ez egy elég kényes kérdés. Úgy gondolom, hogy..., ez igazából közös megegyezés volt, de igazából ez egy pszichológiai lépésnek tekinthető, ami reményeink szerint azt szolgálja, hogy itt a bajnokság végén még egy ütőképes csapat lépjen pályára.

- Értem, tehát akkor arról van itt szó, amit ő maga is nyilatkozott, hogy nem tud mást gyanítani, mint amire most utalt, példát statuálni és fölrázni egy kicsit a társaságot, hogy az utolsó pillanatban még kapja össze magát.

- Igen. Erről van szó.

A műsorvezető megkérdezte, hogyan látja Apáthy Endre szponzorként, befektetőként a gyenge szezon összetevőit. Vajon mi nem stimmelt? Edzőkérdés volt vagy a játékosok hozzáállásával volt gond?

A válaszból az derült ki, hogy ezek - meg még lehet sorolni néhány okot. 

- Úgy vágtunk neki az idénynek, hogy bajnoki döntőt játsszunk és szerintem a csapat összetétele alkalmas is volt erre, de hát igen, erről van szó, hogy nem sikerült egy egységes csapatot, egy harcos csapatot kialakítani, aki minden mérkőzésen fejben is ott van, minden játékos fejben is ott van a mérkőzésen. Nagyon gyenge teljesítmények voltak ebben az évben, egyéni teljesítmények és a csapat teljesítménye sem volt elég jó.

A Bajnokok Ligája az OSC számára eredetileg idén sem "kiegészítő tevékenység" volt a bajnoksághoz képest, de úgy alakult, hogy az lett.

- Igazából az egész szezonban egy meccsünk volt, amikor a csapat tényleg jó teljesítményt nyújtott, ez a kupaelődöntő volt az Eger ellen - mondta Apáthy Endre.

A főszponzor továbbra is türelmes, mint mondja, alaptermészete a türelmesség. Igazából megértő is, de hangsúlyozza, hogy ez nem jelent elfogadást.

Idő, nagyon sok pénz és energia valamint sok szerencse is kell egy nagy klub felépítéséhez - mondta.

"Igazából talán azt kifogásolnám, hogy a játékosok - természetesen az edző vezetésével - nem minden mérkőzésen vannak százszázalékig ott. Nem úgy készülnek a mérkőzésre, hogy ott mindenképpen harapjon a csapat."

Hány évre van jövőkép? - tudakolta a műsorvezető, s a válaszból az derült ki, hogy vendége hosszú távra gondolkodik az OSC-ben, ilyen a kapcsolatuk a másik nagy támogatóval, az önkormányzattal is. Stabilizálni és megfelelő munkával az élre kerülni - ez a feladat. Több évre terveznek, ennek megfelelően próbálják a jövő csapatát összehozni. Az anyagi lehetőségek szempontjából nem törnek az élre, Apáthy Endre bizton állította, hogy ezen a téren jelenleg is a negyedik helyre sorolhatóak.

- Jó csapatot vagy jó csapat lehetőségét sikerült összehoznunk, kicsit többre gondoltunk ebben az évben - zárta a beszélgetést a vendég.

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: