FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.04.13.

Märcz Tamás fejében már megvan 7-8-név, azoké, akik - hacsak sérülés nem jön közbe - tagjai lesznek a 2020-as olimpiai csapatnak. A szövetségi kapitány pénteken a Reggeli Startban értékelte a válogatott egyhetes együttlétének, rijekai és pamplonai szereplésének tapasztalatait.


Märcz Tamás azzal kezdte értékelését, hogy azokkal az Európa Kupa-eredményekkel, amelyek úgymond "furák, kellemetlenek" voltak, természetesen nem elégedett, azokat nem fogadja el. Mint mondta, hála Istennek, ezzel a játékosai is így vannak, felbosszantotta őket a Montenegrótól és az olaszoktól elszenvedett vereség.

A mérkőzések gyors egymásutánban zajlottak, két meccs között a stáb igyekezett "közbelépni" és mindig látták a fejlődést a következő alkalommal, aggodalomra tehát nincs ok.

Elsődleges pozitívumként Märcz Tamás azt említette meg, hogy a csapat nagyon akar. Ez egy fiatal társaság, heten hiányoztak a tavaly nyári budapesti vb-csapatból, részben olyanok, akiket most ő nem hívott, mások pedig saját elhatározásukból nem tagjai a csapatnak. Ő a maga részéről a tavalyi világbajnokság óta mindent a 2020-as olimpia tükrében néz, a csapatnak egyrészt a játékosok akkori korát tekintve is megfelelőnek kell lennie, másrészt meg kell felelni egy olyanfajta vízilabda követelményeinek, amire 2020-ban számítani lehet.

A jelenlegi kerettagok hozzáállása nagyon jó, a fiúk fizikailag jól fel vannak készítve. Technikai hiányosságok vannak, amelyek megszüntetéséért dolgozni kell. Az elmúlt egy hónapban a kapitánynak volt alkalma mindenkivel külön leülni beszélgetni. Az egyéni képességek komoly feltérképezése után mindenki megkapta a maga kis papírját arról, hogy miben vár előrelépést a kapitány már a nyárig, de 2020-ig mindenképpen.

A fejlődés lehetőségét Märcz Tamás többek között a passzolási képességekben, a figyelemben, a lábtempóban látja, s hozzátette: saját tapasztalataiból tudja, hogy ezeknek az elemeknek a terén harmincévesen is lehetséges az előrelépés. Emiatt jó, ha senki nem kényelmesedik el, mág az sem, aki a klubjában éppen jól játszik.

Az úszásképességet jónak ítélte, mint mondta, a játékosok jól úsznak (még a védők és a centerek is), gyorsak, a miénk volt az egyik leggyorsabb csapat az Európa Kupa szuperdőntőjében, viszont technikai területeken, labdakészségben, blokkolási képességekben rengeteget kell előrelépni. 

- A hiányosságok, problémák mindig akkor ütköznek ki, amikor vereségek vannak, de ez nem baj, mert most erre van szükség - mondta a kapitány. 

Annak kapcsán, hogy 7-8 játékos helyét már biztosnak látja a tokiói csapatban, megemlítette: ez hajlamossá teheti a játékosokat arra, hogy kényelmes pozícióban érezzék magukat, ami nem feltétlenül jó. A korábbi időszakban nagyobb volt a harc a csapatba kerülésért, mint most, a 2000-es években minden poszton négy-öt játékos volt esélyes bekerülni és akik kimaradtak, azok simán befértek volna a konkurens válogatottak utazó csapatába. Mostanra kicsit szűkültek a lehetőségek, éppen megvan az a létszám, amellyel a kapitány fel tudja tölteni az aktuális válogatott keretet.

A következő fázisban nem sok lehetőség adódik kísérletezésre, ugyanis a megszokottnál jóval kevesebb idő, mindössze négy hét lesz az Európa-bajnokság előtti felkészülésre. Emiatt viszonylag gyorsan ki fog alakulni a csapat összetétele, s június elejétől az lesz a feladat, hogy a társaság minél jobb állapotba kerüljön a barcelonai Eb kezdetére, hiszen a hosszabb távú cél az olimpia, de az idei legfontosabb verseny az Európa bajnokság.

A teljes - részben a vlv rijekai fotóival illusztrált - beszélgetés:


A PAMPLONAI VILÁGLIGA-MECCS VLV-S TUDÓSÍTÁSA GÓLOKKAL, NYILATKOZATOKKAL


A VLV A RIJEKAI EURÓPA KUPA-SZUPERDÖNTŐN

Tudósítások:


Az első edzés a Kantridában

Magyarország-Görögország - élő közvetítés

Európa Kupa: Magyarország-Görögország 9:9

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Európa Kupa: Magyarország-Olaszország 5:10

Magyarország-Spanyolország - élő közvetítés

Európa Kupa: Magyarország-Spanyolország 13:7

Magyarország-Montenegró - élő közvetítés

Európa Kupa: Magyarország-Montenegró 7:15

Rijeka után, Pamplona előtt


Még egyszer - Rijekáról

Fotógalériák:

Az első edzés a Kantridában - vlv-képek (2018.04.04.)

Délelőtti edzés - vlv-képek (2018.04.05.)

Magyarország-Görögország - vlv-képek (Európa Kupa, 2018.04.05.)

Délelőtti edzés - vlv-képek (Rijeka, 2018.04.06.)

Magyarország-Olaszország - vlv-képek (Európa Kupa, 2018.04.06.)

Délelőtti edzés - vlv-képek (Rijeka, 2018.04.07.)

Magyarország-Spanyolország - vlv-képek (Európa Kupa, 2018.04.07.)

Magyarország-Montenegró - vlv-képek (Európa Kupa, 2018.04.08.)