FACEBOOK

Vad Lajos a Reggeli Startban

Vad Lajos a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.04.10.

Tíz év után e szezon végén feláll a Honvéd kispadjáról és szakmai igazgató lesz Vad Lajos. A szakembert faggatta a keddi Reggeli Startban Szombathy Pál. 


Tíz év hosszú idő, s mindjárt a beszélgetés elején tisztáták, hogy Vad Lajost a feladat tartotta meg ilyen sokáig a csapatnál. Amikor a klubhoz került, éppen szétesett az egykori nagy Honvéd, hat olimpiai bajnok távozott. A fő feladat akkor annak elérése volt, hogy a Honvéd "ne süllyedjen el". Ezt a bravúrt sikerült megcsinálni, hiszen a Honvéd vízilabdacsapata folyamatosan a középmezőnyben vagy a felett végzett, holott vezetői szinten nem volt meghatározott elvárás. Nyertek egy Magyar Kupát és a következő évben is döntőben voltak - a Honvéd nem süllyedt el.

Két évvel ezelőtt felvetőtött benne a váltás gondolata - ezt a felesége vetette fel, ("ő az okos a családban"), de nem hallgatott rá.

Vad Lajos nem a kupagyőzelemre a legbüszkébb, hanem arra, ami utána következett. Elfogyott a pénz, az is kétséges volt, hogy indulni tudnak-e a bajnokságban. A szakma kiesőjelöltnek titulálta a csapatot és bejöttek a hatodik helyre. "Ez volt a legnagyobb bravúr". A nehézségeket megvilágítva utalt arra, hogy minden évben új csapatot kellett kialakítania, és ha az adott szezon végére egy tízes skálán eljutott mondjuk ötig, utána ismét nulláról kellett kezdeni. Mindenesetre büszkeségre ad okot, hogy sok nagy klubban és a válogatottban is szerepelnek olyanok, akik a Honvédban kezdték bontogatni a szárnyaikat.

A szakember idézte Faragó Tamást, aki szerint "a csapat csinálja az edzőt". Hozzátette: neki nem volt része abban, hogy összevásárolt nagy játékosok alkotta csapattal dolgozhasson, ami nyilván egy másfajta feladat.

A mostani váltás körülményeire rátérve a stúdióvendég igyekezett megelőzni az összeesküvéselméleteket. Elmondta, hogy a tíz év alatt mindig egyedül dolgozott, soha nem volt másodedzője. Nap két edzés, tíz éven át - úgy gondolja, neki is és a Honvédnak is meg kell újulnia. Azzal, hogy szakmai igazgató lesz, nem érzi úgy, hogy befejezte edzői pályafutását. Úgy ítélte meg, hogy tíz év taposómalom, folyamatos élvonalbeli szereplés után hátra kell lépni és fújni egyet. A beszélgetés e pontján szóba került a bejelentésről közzétett honvédos videó, amelyben Vad Lajos megemlíti, hogy ha a Barcelona bejelentkezik, akkor elgondolkodik. Nos, ha nem lett volna egyértelmű, a mostani beszélgetésben tisztázta, hogy nem a világ egyik legjobb futballklubjára gondolt, hanem az adott szintet akarta megszemélyesíteni ezzel a példával...

Szombathy Pál megkérdezte, kiket tart Vad Lajos az elmúlt tíz évre visszamenőleg a legfontosabb játékosainak, olyanoknak, akiket ő formált olyan gondolkodású játékossá, amilyennek most látjuk ezeket a sporolókat.

Az edző valamennyi olyan játékosát ide sorolta, aki az ő idejében került a Honvédba. Egy vízilabdázót említett meg név szerint, Hárai Pufit, aki "lesajnált játékosként jött ide és a világ legjobb centerévé nőtte ki magát". 

A most zajló bajnokság kapcsán Vad Lajos csapata eddigi szereplését úgy ítélte meg, hogy óriási bravúr volt a felsőházba jutás és az, hogy ott már két meccset nyertek. Még nem tudni, a BVSC-Miskolc mérkőzés eredményétől függ, hogy a rájátszás első szakaszában kivel mérkőznek majd meg. Ha a BVSC-vel, akkor 3:3-mal indul a 7 megszerzett pontig tartó csata, ha a Miskolccal, akkor 1:4-ről. A realitásnak a 7. hely megszerzését tartja, de most már a napi forma dönt minden meccsen, nagyon gyorsan követik majd egymász a mérkőzések, benne lehet a pakliban még az 5-6. helyért való játék is.

A beszélgetés végén a műsorvezető kérdésére elmondta, ő már tudja, ki lesz az utódja a Honvéd kispadján, de nem árulja el. Annyi derült ki, hogy az illető a barátja, és szurkolni fog neki.

Végezetül az edző elmondta: nincs benne hiányérzet, amit klubedzőként meg lehetett nyerni, mindent megnyert és nem egy csapattal, hanem többel, s nem "összevásárolt játékosokkal".

- Leszel még vezetőedző?

- Remélem.


A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: