FACEBOOK

U19-es kilépés a nemzetközi porondra - Tóth Kálmán a vlv-nek

U19-es kilépés a nemzetközi porondra - Tóth Kálmán a vlv-nek
hozzászólás, 2018.04.02.

Idén bizonyíthat először világversenyen U19-es válogatottunk. A korosztály legjobbjaival folyó munka bemutatását, az idei feladatok ismertetését kértük Tóth Kálmán szövetségi edzőtől.


Mint nemrégiben megírtuk, a 18 évesekből álló magyar válogatott Horváth János irányításával az augusztusi szombathelyi korosztályos világbajnokságra készül. Az egy évvel idősebbek munkáját Tóth Kálmán és Keszthelyi Tibor irányítja, ők a nyár végén Európa-bajnokságon bizonyíthatnak. 

TÓTH KÁLMÁN a vlv-nek:

- Azzal szeretném kezdeni, hogy köszönöm az elnök úrnak (Kemény Dénesnek, az MVLSZ elnökének - a szerk.) és Szívós István utánpótlás igazgatónak a lehetőséget, bizalmat, nagy megtiszteltetés számomra, hogy az U19-es válogatottat irányíthatom közösen Keszthelyi Tiborral. Gondolom, ez a bizalom kicsit annak a munkának is szól, amit az egri utánpótlásban végzünk, immár több mint egy évtizede.

Körülbelül másfél éve dolgozunk a korosztállyal, az 1999-ben és később született fiatalokkal. Amire készülünk, az az U19-es Európa-bajnokság, idén augusztus 26-tól szeptember 2-ig lesz Minszkben. 

- Eddig ez a korosztály milyen versenyeken vett részt, milyen eredményeik vannak?

- Világversenyük még nem volt, néhány évre az obradováci nemzetközi tornán szerepeltek, akkor nem értek el jó eredményt, de azóta nagyon sokat fejlődtek. Az idei Eb után jövőre világbajnokságuk lesz, még nem tudni a helyszínt és a pontos időpontot.

- Hány ember van a látókörötökben és hogy zajlik a munka?

- Tisztán a 99-eseket nézve 20-22 játékossal dolgozunk hétről hétre. Nyomon követhető a fejlődésük, ami nagyrészt természetesen elsősorban a kluboknak tulajdonítható, hiszen ott töltik a legtöbb időt az edzéseken. Az úgynevezett utánpótlás-hétvégéken szépen látszik a folyamatos munka eredménye, a fejlődés.

- Mik ezek az "utánpótlás-hétvégék"?

- Az utánpótlás-bajnokság programja úgy lett kialakítva, hogy minden hónapban egy hétvégén edzeni tudjon az adott korosztály utánpótlás válogatottja. A foglalkozások általában Budapesten vannak, de voltunk már edzőtáborban is. A mi dolgunkat egyébként már az is nehezíti, hogy a játékosok túlnyomó része OB1B-ben szerepel, illetve vannak olyanok, akik már az OB1-ben is játszottak. Nekik szombaton nem tudunk edzést tartani, így a mi korosztályunk utánpótlás-hétvégéje úgy alakul, hogy vasárnap és hétfőn két-két edzést tartunk, majd még kedden reggel is egyet. Ezúton is köszönöm a kluboknak, hogy erre az időre elengedik a játékosaikat.

- Hogy zajlik a munka, mi áll az edzések középpontjában, általában?

- Az elmúlt hat junior-világversenyt volt szerencsém személyesen látni és a felkészülési tornákon is ott lehettem. Mint minden sport, a vízilabda is sokat változott ez idő alatt. Jönnek új taktikai elemek, egyéni megoldások. A foglalkozásokon mi ezeket boncolgatjuk, megismertetjük, megtaníttatjuk a játékosokkal. Körülbelül 8-12 elemre kell nagy gondot fordítanunk, ez szükséges ahhoz már az utánpótlás-játékosoknak is, hogy jó vízilabdázóvá váljanak. Ide tartoznak az átfogó, kondícionális elemek, az egyéni képzés, konkrét játékszituációk alapos elsajátítása és begyakorlása, például az emberelőnyös, emberhátrányos játék, a lefordulások kivitelezése vagy a visszarendeződés. A tematika természetesen folyamatosan változik, minden évben mások a tapasztalatok, amiket mi folyamatosan átadunk nekik. Csapategységre, csapatrészekre vonatkozó gyakorlás mellett az egyéni képzés is a programunk része, ebben kimagasló a centerekkel külön is foglalkozó Keszthelyi Tibor munkája, a kapusokkal való foglalkozást pedig Bors Lászlónak kell megköszönnöm.

- Milyenek ezek a fiúk? Mondj valamit róluk, most már hosszabb ideje dolgozol velük.

- Úgy gondolom, hogy tehetségesek, közülük is 5-6 játékos, de lehet, hogy még több, várhatóan komoly első osztályú csapatnál szerepel majd. Hogy tudnak-e még tovább fejlődni, helyet követelve maguknak akár a válogatottban is - ez mindannyiunk érdeke, többek között ezért dolgozunk, hogy erre minél több esélyük legyen. Itt jegyzem meg, hogy nemrégiben az egyik edzésünkön részt vett Märcz Tamás szövetségi kapitány és nagyon megdicsért minket, hogy a hat a hat elleni, illetve az emberhátrányos védekezésünk azon a szinten van, amit szerinte ennek a korosztálynak tudnia kell, illetve amire akár ő is tud majd építeni a későbbiekben. 

Nehéz megmondani, hogy egy későbbi magyar válogatottnak ez a társaság adhatja-e majd az alapját, de hát magyar vízilabdázókról van szó, korosztályuk legjobbjairól, bennük van a lehetőség, hogy nagyon jó játékossá váljanak. Természetesen ez rajtuk is múlik, mi igyekszünk ehhez minden segítséget megadni, illetve feladatunknak tartjuk a szakmai munka mellett a személyiségük formálását is.

- Ez hogy zajlik, mit jelent?

- Mindenki tudja, hogy a legnagyobb játékosok az igazi "gengszterekből" lesznek. Nekünk ugyanakkor szerénységre, a kompromisszumok megtanulására, a sportág iránti alázatra kell nevelnünk őket, mert ez a magyar vízilabda hagyománya. Mindezt persze úgy, hogy ne öljük ki belőlük a vagányságot...

Sok mindent tudnék mesélni a ma már mindenki által ismert Lőrincz Bálintról, Zalánki Gergőről vagy akár Erdélyi Balázsról, akik hasonlóan csibészek voltak fiatalabb korukban és meg lehet nézni, hogy felnőve milyen sportemberekké váltak...


Egy csapatkép az elmúlt évekből - egy a sok közül. A kép jobb szélén Tóth Kálmán. A három évvel ezelőtti junior válogatott tagjai közül öten(!) ott lesznek a felnőtt válogatottban az Európa Kupa jövő heti rijekai nyolcas döntőjében. (Nagy Ádám, Vogel Soma, Zalánki Gergő, Kovács Gergő és Manhercz Krisztián) Fotó: vlv

- Nemzetközi összehasonlításban milyen lehet ez a mostani társaság?

- Tavaly augusztusban a szövetség biztosította számunkra a lehetőséget, hogy öt napot Szerbiában töltsünk, a szerbekkel közös edzőtáborban. Akkor egál körüli eredményeket értünk el a szerb korosztályos válogatottal, vagy ők nyertek egy-két góllal vagy mi, Belgrádban - azt gondolom, hogy ez kezdetnek nem rossz. Eddig ez volt az egyetlen lehetőség, hogy valamennyire megismerjük, hol tartanak a riválisok.

Próbáljuk úgy kialakítani az idei felkészülési programunkat, hogy minél több mérkőzést tudjunk játszani, edzőtáborokon, felkészülési tornákon vegyünk részt a nyár során, éppen ezért, hogy megismerjük a nemzetközi mezőnyt. Ha minden igaz, együtt tudunk majd készülni az olaszokkal, a horvátok már jelezték, hogy szeretnének velünk edzőtáborozni, illetve egy nemzetközi tornára is meghívtak. Kaposvárnak köszönhetően augusztus elején itthon is lesz egy rangos nemzetközi felkészülési torna, ennek előkészítése most folyik.

- Mikor kezdődik a nyári felkészülésetek és milyen rendszerű lesz?

- Szeretnénk követni a korábbi gyakorlatot, tehát június vége felé kezdjük el a munkát, napi két edzéssel készülünk majd, koncentráltan, céltudatosan, ügyelve arra a már említett 8-12 elemre, követve a nemzetközi trendet, hogy minél jobb csapattá váljunk.

- Hány tagú keret kezdi majd el a felkészülést?

- Keszthelyi Tiborral úgy tervezzük, hogy 16-18 tagú lesz a keret, amiben három kapus szerepel majd.

Nehezíti kicsit a helyzetünket, hogy az egy évvel fiatalabb korosztályból most nem "hozhatunk fel" senkit, mert ők a lehető legnagyobb eseményre az augusztusi szombathelyi világbajnokságra készülnek, s ezt tiszteletben kell tartanunk, nem szeretnénk megzavarni az ő felkészülésüket. Így a nyári munka csak "tiszta korosztállyal" folyik majd, aztán meglátjuk, hogy alakul a felkészülés utolsó szakasza. Azt mindenesetre tervezzük, hogy ha nem is kerettagként, de egy-egy fiatalabb játékost rendszeresen meghívunk majd az edzéseinkre, hogy a két korosztály tagjai ennek segítségével is "szokják egymást".

- Mikor hirdetsz névsort?

- A bajnokság rájátszása június első hétvégéjén lesz, ezt követően. Addig még lesz két "utánpótlás-hétvége" is, illetve nagy megtiszteltetés, hogy első osztályú klubokkal is fogunk tudni edzőmérkőzéseket játszani, ezek az alkalmak mind segítik majd a keret kialakítását.

- Van-e hivatalos cél a minszki Európa-bajnokságra? A szokásos? A négy közé kerülés?

- Igen. Szeretnénk az első négy csapat közé bekerülni. Ez nehéz feladat, hiszen ma már 8-10 csapat is ugyanezzel a reménnyel és céllal utazik a tornára. Nemcsak a magyar vízilabda hagyományai miatt tesszük magasra a lécet, a szakirodalomban is benne van, hogy 18-19 éves korban már nagy súlyt kell helyezni arra, hogy ne csak az egyes játékelemekre, hanem a győzelemre is megtanítsuk a fiatalokat. Ez a munka is elkezdődik - reményeink szerint - ennek a korosztálynak a minszki megmérettetésén.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres munkát kívánok!

- Én is köszönöm a lehetőséget! 


Címlapkép: egrivizilabda.hu