FACEBOOK

Hangolódás: Magyarország- Románia (Volvo Kupa 2. nap).

Hangolódás: Magyarország- Románia (Volvo Kupa 2. nap).
hozzászólás, 2007.03.07.

A helyszín Debrecen csodálatos, nemrégen átadott sportuszodája. Az időpont március harmadika. Teltház. Nemzeti válogatottunk a felkészülési torna második napján, délután négy órától a román válogatottal mérkőzött. Az eseményt a MTV 1-es programján követhette nyomon vízilabdát szerető kis országunk apraja-és nagyja. Fantasztikus közönség a helyszínen, Vári Attila a stúdióban és egy kétgólos Biros Péter a medencében.

A mérkőzés előtt Vári Attilával beszélgettek a stúdióban. A Honvéd pólósa elmondta, hogy hajtós meccsre számít, tekintve, hogy a németeket is 1 góllal verő román válogatott elég korán elkezdett fiatalítani és ennek köszönhetően fokozatosan, egyre jobb formába lendül (ezt mutatja az EB-n elért teljesítménye is). A két válogatott összesen 96-szor találkozott egymással. Ebből 76-szor a magyar válogatott nyert, 6 döntetlent játszottak és hétszer kikaptunk, legutóbb 17 éve.

Elmondta még, hogy véleménye szerint gyengébb ellenféllel szemben jobb játszani, hiszen itt tudják a fiúk begyakorolni azokat a taktikai elemeket, amikre aztán ráépülnek a nehezebb mérkőzések. A kerethirdetéssel kapcsolatos találgatásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy ma a magyar válogatottban  senki sem lehet biztos 100%-ig abban, hogy ő utazik. Ennek megfelelően nagy az idegfeszültség a játékosok között, hiszen mindenki keményen küzd, hogy bizonyítson és ott legyen a repülőn.

A rövid beszélgetés után máris pólósaink arcvonásain követhettük nyomon Himnuszunk dicső sorait. A kézfogások után ki-ki elfoglalta a helyét a kispadokon. Kemény Dénes elmélázó arccal üldögélt, kezében a már védjegyének számító ásványvizes palackkal.

Játékvezetőként ezúttal egy olasz és egy izraeli bírót kaptunk.

Érdekesség, hogy a Kolozsvári Tornához képest (ahol 12-3-ra vertük Romániát) jelentősen módosultak a csatasorok mindkét oldalon, hiszen hazatértek az idegenlégiósok, immár végérvényesen elfoglalva helyüket a nemzeti keretben. Mezei Dániel kommentárjában külön kiemelte a görög mérkőzés legjobbjának számító Biros Pétert aki immár támadó és védekező poszton is egyforma intenzitással és minőséggel, kirobbanó formában pólózik (és akkor még pimasz labdaszerzéseiről nem is szóltunk).


Mérkőző keret: Nagy V. – Benedek, Kiss G., Fodor, Molnár, Biros, Madaras. Cs.: Kásás, Szivós, Varga Dániel, Steinmetz, Gór-Nagy M., Kiss Cs. Ezúttal kimaradt Baksa László, Varga Dénes, Kis Gábor, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs.

 A mérkőzésről: 

Az első negyedben Biros úszik rá, kevés sikerrel, a román ezúttal az orra elől halássza el a labdát. Ezután néma csendben Pardi Tiborról emlékeztek meg a jelenlévők, a 40 évesen, 61-szeres válogatottként elhúnyt pólósról, aki tagja volt az 1988.-as olimpián 5. helyezett csapatnak. A tiszteletadás követően a románok vezethetik az első támadást, mely amilyen hirtelen jön, olyan hamar el is hal. Keleti szomszédaink a kapunk közelébe sem tudnak kerülni, a ráküldött labdát pedig Nagy Viktor könnyedén hárítja. Ezt követően  nálunk Molnár Tamás kerül tisztán ziccerbe, de Radu szabálytalankodása miatt „csak” 5 méterest tud kiharcolni, gól helyett. Ezt Biros a jobb felsőbe bombázva be is váltja. 1-0
Egy veszélytelen román ejtés, egy Kásás kapufa és egy blokkolt Biros lövés a következő percek mérlege . Bár Fodor befordul a center elé és ügyesen elhalássza a labdát, a Biros passzából eredő kísérletét hárítják. A másik oldalon Kiss Gergőt kiállítják, az emberelőnyt pedig ezúttal Matei lövi be. A következő helyzetünket Fodor a kapufára lövi. A románok is beletüzelnek a blokkunkba, majd a Steinmetz elleni kontra akasztja meg a magyar támadást. A bejátszott román labda Nagy Viktor kezében landol, de mi sem járunk jobban a másik oldalon, Kása bombája is elakad a kapusban. Azt ezt követő magyar támadásban mindössze hárman úszunk a kapu felé. Kiss Gergő bombáját Nemcsu kivédi, Fodor pedig a blokkba vágja a Mikasat. Hogy ne fakadjunk azért sírva, emberelőnyt ítélnek nekünk a játékvezetők, melyet Kiss Gergő vízre pattintva a jobb alsóba küld. A következő román fórt (Gór-Nagy Miklós a kiállított) Nagy Viktor Biros segítségével ugyan, de hárítja.

A második negyedben Madaras úszik a labdáért, szintén hiába. A román támadás elhal Nagy Viktoron, aki a kapuból kiúszva szerzi meg és adja előre a labdát. Nálunk ezt követően  Molnár a 100%-os ziccert előbb a kapusba lövi, majd a sikertelen kísérletet megpróbálja megismételni, de egyszerre 2 román is ott terem ezzel semlegesítve centerünk próbálkozását. A következő magyar támadásban Varga Dani irtózatos nagy gólt lő 7-8 méterről, de a gólt nem adják meg.
A románok (kívülről megfigyelve) igen lassan úsznak fel és rendeződnek formába, a támadó idő nagy része már lepereg mire elkezdenek adogatni. Ez persze minket nem zavar.
Mi támadunk. Madaras indítja Birost, aki Fodornak passzolja (ő közbe csendesen beúszott a kapu előterébe) és emberét lerázva magáról bevarrja a válogatott 3. gólját. A következő magyar támadásban szintén Biros ad remek labdát Steinmetznek középre, de a bírók lefújják az akciót. A románok emberelőnyös helyzetét és szabaddobását Nagy Viktor semlegesíti. Kása példaszerűen szerez labdát és passzolja előre Steinmetznek, aki azonban kihagyja a teljesen tiszta ziccert, telibe találja Nenciu Bertinit. Hamar orvosolja azonban hibáját. Labdát szerez, amit Benedeknek passzol, aki tanítani való mozdulattal lóbál egy kicsit, vár egy félmozdulatot, amíg a román kapus süllyedni kezd és könyörtelenül bevágja a bal alsóba. Ezt követően a lefújásig nem tudunk betalálni többet a román hálóba. Madaras passzát Kásás a kapusba lövi. Védekezésünk ugyanakkor fenomenális: Varga Dani példaszerűen szerel a másik oldalon. Szivóst bár megrúgják, a síp néma marad (Kásást ugyanakkor kiállítják). Sokan nem tudjuk követni a „fehér ruhások” észjárását. A meccs utolsó kísérlete a csapatkapitány nevéhez fűződik, aki Kiss Gergő passzát küldi a kapu felé, sikertelenül. 4-2.

 

A harmadik negyedben Kásás úszik a labdáért. Ezúttal a mienk.  Ezt követően többször próbáljuk megjátszatni Steinmetzet, aki újra kihagy egy 100%-os ziccert. A románok közben messziről találnak a hálónkba. Matei potyagólja. 4-3. Figyeljünk!
A következő emberelőnyünket (eddig: 4/2) Molnár váltja gólra. 5-3. Nem sokáig örülhetünk. Újabb román gól, Dunca csavar centerből. 5-4. A következő magyar során Molnár tiszta ziccer-helyzetbe kerül, de jobb vállon ütik, így kiharcol nekünk egy 5 méterest. Kiss Gergely bevarrja. 6-4. A következő gól szintén Molnár nevéhez fűződik( „csibész” centergóllal 7-4). A román időkérés utáni a román fór kihasználását Biros húzza keresztül, amikor is labdát szerez és szédületes tempóban indul a  kapu felé. Igen ám, de ezúttal nincs ott senki, így Peti inkább visszadobja a közben megérkező társaknak. Legközelebb már elengedi (7. perc), de ezúttal fölé száll. Közben kapusunk irányzéka is elfordul, fejbe találja az épp megúszó Birost. A malőrök után Madaras azonban rendet tesz. Elhozza a labdát a románoktól, előre adja Szivósnak aki ziccerben szerzett csodaszép góljával növeli az állást 8-4-re.

A negyedik negyedben Varga Dani elhozza a labdát és a támadás során a kapusba lövi. Ez után a románok lefordulnak, sarokdobás után, Nagy Viktor üres kapujába talál Cosmin Radu. 8-5.
Szerencsére ezt követően Madaras balja jelentkezik (9-5), majd Kásás jobbja is elengedi a Mikasát(10-5). Biros következő passzát Kásás a kapus feje fölé lövi, de hátul Nagy Viktort már nem tudják meglepni a románok, emelkedve hárít egy távoli román lövést. A másik oldalon Szivós passzol Birosnak, akire azonban már ketten is figyelnek. Következő emberelőnyünket Biros értékesítené, sajnos csak értékesítené.
A következő időkérés után kihagyunk egy húzásra betett labdát. Szivós kísérlete is kimarad, egyszerre ketten fogják satuba.
Ezt követően Madaras köszön be újra egy fantasztikus ziccergóllal.11-5. Következő emberelőnyünkkor Biros rendezi a sorokat, és a kapus süllyedésekor 4 blokkoló kéz mellett a kapus feje fölé küldi a játékszert. 12-5. Nagy Viktor brillírozik hátul. A lefújás előtt Szivós még csavar egyet félpályáról. A labda a kapufáról a gólvonal elé pattan. A mérkőzés legszebb gólja lett volna. Ha bement volna…

Statisztika: (2-1, 2-1, 4-2, 4-0)

Gólszerzők: Molnár T. 2, Kiss G., 2, Madaras 2, Biros 2, Fodor, Benedek, Szivós, Kásás, ill. Matei 2, Radu 2, Dunca.

  

 Kemény Dénes nyilatkozatából:
A mérkőzés eleje a kapitány szerint a tegnapi meccset idézte (görögök ellen), majd a románok lefáradtak, mi pedig játékba lendültünk, ennyin múlt a győzelmünk. Elértük a kitűzött célt, alakul a csapat. Március második felére kell jó formába lenni, ha ez sikerül gyakorlatilag megállíthatatlan a válogatott. A pszichés tesztre reagálva elmondta, hogy egy élsportoló idegrendszerének olyannak kell lennie, mint egy tanknak:  megy előre és csak az eredmény (a győzelem) érdekli. Itt nincs idő lelket ápolni.

 

Vári Attila elemzésével zárult a közvetítés.

 A válogatott a kolozsvári torna után, hétfőtől szerdáig kétkapuzott Rudic horvát fiaival. Kemény meccseket játszottak. Ilyenkor 7-8 ember folyamatos játékban van, míg a többiek mintegy vetésforgóként váltják őket, de az épp nem játszó játékosok is hátul lábtempóznak. Ezekkel a gyakorlatokkal az izmokba utaztak a fiúk Debrecenbe, ennek is betudható volt (talán) a görögök elleni pocsék helyzetkihasználásunk.