FACEBOOK

Märcz Tamás kerete az Európa Kupa nyolcas döntőjére

Märcz Tamás kerete az Európa Kupa nyolcas döntőjére
hozzászólás, 2018.03.26.

A szövetségi kapitány hétfő reggel kihirdette annak a 15 játékosnak a névsorát, aki Magyarországot képviseli az április 5-8-i Európa Kupa-döntőben, Rijekában. Nincs az utazók között a vasárnap ujjsérülést szenvedett Erdélyi Balázs.


A meghívottak:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,

Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc ), Török Béla (BVSC),  Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

A csapat tagjai április 3-án, kedden találkoznak, délelőtt és délután Budapesten edzenek, majd másnap indulnak Rijekába, ahol aznap este lesz az első edzésük.

A LEN által első ízben kiírt Európa Kupa nyolcas döntőjében a csoportfázisban - sorrendben - Görögországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal játszunk, majd a torna utolsó napján a másik csoport velünk azonos helyezést elért szereplőjével vívunk meg a végső helyezésért.

A TORNA TELJES PROGRAMJA


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Tegnap este még konzultáltam Erdélyi Balázzsal, akinek az ujja megsérült a vasárnap esti OSC-Szolnok bajnokin. Megtudtam tőle, hogy legalább 3-4 hetet vesz igénybe a gyógyulása, annyi ideig szinte biztosan nem lesz bevethető. Hasonló a helyzete Német Toninak, akit szerettem volna harmadik centerként elvinni, de orrtörésből gyógyul, maszkot viselne játék közben és nem szeretném azt kockáztatni, hogy esetleg további sérülést szenved.

- Az említett kényszerű okokon kívül milyen szempontok alapján válogattál most?

- Természetesen nem "kalapból" húztam ki a neveket, sőt, a lehetőségeket eleve behatárolta, hogy jóval korábban, hónapokkal ezelőtt le kellett adni a LEN-nek egy húszas listát, abból történt a 15-re szűkítés. Jelen esetben, ugye, eleve 18-ra korlátozódott a választás lehetősége a két sérülés miatt. Egyébként, ha nincs ez a kötöttség, egy-két, mostanában jól teljesítő játékost lehet, hogy magammal vittem volna, de ők nem szerepeltek az eredeti nevezési listán.

Igyekeztem posztokra összeválogatni a társaságot, ilyen szempontból is okoz egy kis gondot Német Toni sérülése, hiszen így a tervezett három center helyett csak kettővel utazunk. Emiatt ezen a poszton további játékosok is feltűnnek majd, elsősorban Angyal Dani, de mások is, akik a klubjukban is kapnak ilyen feladatot. Ez fontos, hogy ne a két centerre háruljon minden teher folyamatosan, a négy meccsen keresztül.

- Van valamilyen előzetes "itinered" arra vonatkozóan, hogy a rijekai tornán hogy hajtod végre meccsről meccsre a rotációt?

- Még nincs, nem is biztos, hogy ezt előre meg lehet határozni, hiszen menet közbeni események is befolyásolhatják a napi döntést. Természetesen minden mérkőzésen két kapus lesz a keretben, tehát a kimaradók mindig a mezőnyjátékosok közül kerülnek majd ki. Szeretném egyébként forgatni a fiúkat, tehát nem az a terv, hogy a 15 kivitt játékos közül nagyjából mindig ugyanaz a 13 szerepeljen. Egyrészt nem lenne jó "kiégetni" a játékosokat a rövid idő alatt őket érő nagy terhelés következtében, másrészt szeretnék mindenkinek lehetőséget adni arra, hogy játsszon, bizonyíthasson.

- Mit tudsz az ellenfelekről?

- A legerősebb csoportellenfelünk az olasz csapat lesz, de mindig az a legnehezebb feladat, ami éppen következik, ez pedig a görög válogatott elleni mérkőzés. Tudjuk a görögökről, hogy egy "kész gárda", régóta együtt vannak, ebben és a nagyon nagy szervezettségben rejlik az erejük, nem beszélve a technikai és kondícionális felkészültségükről. Nem azt mondom, hogy sorsdöntő lesz ez a meccs a torna további alakulása szempontjából, de mindenképpen meghatározó, hogy az első mérkőzésünkön tudunk-e nyerni, s az esetleges győzelem adta önbizalommal megyünk-e tovább. Egyelőre erre a mérkőzésre koncentrálunk, de a stáb természetesen felkészül a további állomásokra is.

Egyébként nincs még információm arról, hogy Perrone részt vesz-e már a tornán a spanyol csapat tagjaként. Ő mindenképpen erősítést jelent számukra és azt tudni lehet, hogy az Európa-bajnokságon biztosan szerepelni fog.

- Hogy zajlik majd a programotok?

- Ezúttal csak kedden találkozunk, aznap két edzés lesz, még Budapesten. Ezt az indokolja, hogy az Eger vasárnap még BL-meccset játszik idegenben a Sabadellel és nem szeretném csonka társasággal megkezdeni a felkészülést. Szerdán reggel busszal indulunk, s az esti edzést  Rijekában tartjuk.

- Köszönöm a tájékoztatást!