FACEBOOK

Már a nyári Eb-n 15-en játszhatnak!(?)

Már a nyári Eb-n 15-en játszhatnak!(?)
hozzászólás, 2018.03.13.

Szabálymódosításról nincs szó, de mégis jelentős változásokról dönthet a LEN vízilabda szakbizottságának közelgő tanácskozása. A legfontosabb: ha az előterjesztett javaslatot elfogadják, már a nyári barcelonai Eb-n 15 játékos képviselheti Magyarországot! Módosulnak a kvalifikációs szabályok és "összemosódik" kicsit az Európa Kupa és a Világliga lebonyolítása. Märcz Tamás reagálása a vlv-nek:


A waterpology.com honlap közölte kedden az információt, amely szerint hamarosan fontos döntéseket hozhat a LEN TWPC.

Szabálymódosítás nincs ugyan napirenden, de figyelemre méltó változtatást terveznek: mostantól a LEN égisze alatt megrendezendő tornákra nem 13, hanem 15 játékost nevezhetne minden szövetség és az adott meccs előtt két órával kellene kijelölnie a medencébe ugró 13 játékost a szövetségi kapitánynak, ahogyan az a kecskeméti Európa Kupa-selejtezőn is történt.

Ez azért is érdekes, mert a NOB nemrégiben csökkentette 13-ról 11-re az olimpiai tornára csapatonként nevezhetők létszámát, hogy bővülhessen a női torna mezőnye. (Elképzelhető, hogy további két játékost esetleg sérülés miatt lehetne cserélni a torna során.)

Az újonnan elindított LEN-rendezvény, az Európa Kupa tekintélyét több döntéssel is növelni igyekeznek a LEN vezetői. Szó van arról, hogy az Európa-bajnokság kvalifikációs rendszere megváltozik: az Eb első nyolc helyezettje és a kvalifikációs tornák négy továbbjutója mellett négy csapat az Európa Kupa-sorozatból is kijuthat a soron következő kontinensviadalra.

Az Európa Kupa lebonyolítási rendszere megváltozik, a mostani tornarendszer helyett a csoportok tagjai oda-vissza mérkőznek majd meg egymással. Ez a versenysorozat a tervek szerint a jövőben - ha a LEN és a FINA illetékes testületei megállapodásra jutnak - "kiváltja" a Világliga európai csoportselejtezőit, s az Európa Kupa első négy helyezettje "automatikusan" bejut a Világliga szuperdöntőjébe!

A magyar szövetségi kapitányt arról kérdeztük, hogy mit szól a várható változásokhoz, azok befolyásolják-e terveit, elképzeléseit, kihatnak-e esetleg a taktikai repertoár alakulására.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Egységesen támogatott javaslatról van szó, ami a létszámemelést illeti. A nemrégiben Rómában rendezett konferencián felvetődött ez a lehetőség, akkor az Európa Kupa kapcsán került szóba, s az ott lévő edzők összedugták a fejüket és egyöntetű volt a vélemény, a horvát, a szerb, az olasz, a spanyol mind egyetértett ezzel, úgyhogy tovább is vitték a kezdeményezést, amely ezek szerint teret talált magának. Igazából örülök.

A taktikai repertoárt nem fogja bővíteni a változás, de arra lehetőséget ad, hogy jobban lehessen forgatni a játékosokat. Hosszú egy világverseny sok minden történhet, kevésbé zsigereli ki a játékosokat így a sok kemény meccs. Egyébként érdekes, hogy annak idején, az "én időmben" ugyanez volt a rendszer, az utolsó válogatottbeli szereplésemkor, a 2001-es budapesti Eb-n még így játszottunk, úgy látszik hozzám igazítják e szabály alkalmazását, az eltörlésével megvárták, míg befejezem a játékospályafutásomat, amikor pedig edzőként térek vissza az Eb-re, újból bevezetik. :-)

Ami a Világiga-kvalifikációt illeti, a tervezett változás nem nagyon ad majd választási lehetőséget, hiszen a Világliga-részvételhez mindenképpen indulni kell majd az Európa Kupában, ez érdekes és némi kötöttséget jelent majd.