FACEBOOK

Madaras Norbert a Reggeli Startban

Madaras Norbert a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.03.13.

Madaras Norbert tíz évig játszott Olaszországban, s most elérte a 300. magyar OB1-es mérkőzést. Ez a statisztika még tovább javul, de válogatottságának száma valószínűleg így is magasabb lesz pályafutása végén, hiszen szinte biztos: utolsó szezonját tölti játékosként a sportágban. A Reggeli Start keddi élő adásában kérdezte őt Szombathy Pál.


A Fradi csapatkapitányát, kétszeres olimpiai bajnokot, a magyar vízilabasport történetének egyetlen kétszeres világbajnokát a napokban, nevelőegyesülete, az Eger elleni bajnokin köszöntötték 300. OB1-es meccse alkalmából. 

A beszélgetés elején 2003-as Madaras Norberttel való összehasonlításra kérte vendégét Szombathy Pál. Madaras Norbert azt válaszolta, lehet, hogy huszonévesen több energiája violt, de ma a játék komplexitását tekintve sokkal többet tud a vízilabdáról. Az eltelt 14-15 év alatt maga a vízilabda is nagyon sokat változott, amihez megítélése szerint jól tudott alkalmazkodni.

A tapasztalat, a sok nehéz meccs, az elődöntők, döntők sora ad nagyon sokat hozzá egy játékos pályafutásához, szinte függetlenül attól, hogy az adott meccs végül győzelemmel ér-e véget. Ez a tapasztalat hiányzik elsősorban akkor, amikor egy vízilabdázó húszévesen, a pályája elején játszik.

Hozzátette: a győzelmek mellett sok elbukott döntő is van a háta mögött, BL-ben, világbajnokságon is, mai fejjel talán sok mindent másként csinálna, de annak idején nem tudta, hogy az volt a hiba, amit ma már lát.

Norbi 2014-ben tért haza Olaszországból, ahol a világ legjobb csapatában, a Pro Reccóban 10 évet húzott le, négyszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát. Visszatérésekor egy-két év aktív játékkal számolt még, ebből már most négy esztendő lett, mint mondja: "Sokkal több már nincs benne".

A műsorvezető természetesen nem hagyta ennyiben...

Norbi elmondta, amikor tavaly Szolnokról a fővárosba költözött, egy évet vállalt, abban volt biztos. Tavaly télen már tudta, hogy "van ebben még egy év", ezt rá is húzta, sőt, csapatkapitány lett. Élvezi a jelenlegi helyzetet, de több a feladata, mint korábban, s nemcsak azért, mert csapatkapitány, hanem amiatt is, hogy alapvetően új a csapat jelenleg a Fradinál. Nyolc új játékos érkezett a szezon elején, kellett és kell idő, hogy jól összeálljon minden és ebben valóban fontos szerepe van a csapatkapitánynak.

A Fradi Norbi megítélése szerint jól áll, nagyjából ott, ahol lennie kell a fejlődés jelenlegi szakaszában, őszhöz képest mindenképpen jobb csapat lettek, sőt - javította saját fogalmazását - elkezdtek csapat lenni. A Szolnok azonban e tekintetben jobb, tapasztaltabb. Olyan dolgokon mentek keresztül (győzelmek, BL-döntő) az elmúlt három évben, amelyekből mindig lehet meríteni. 

- Ebből a szempontból még mindig jobbak, de nem gondolom, hogy legyőzhetetlenek, sőt, mi jó úton vagyunk - tette hozzá.

Két nagyon hasonló csapatról van szó, Norbi nem is tudott lényeges különbséget megnevezni, mint mondta, még a játékstílus és a játékosállomány is szinte egyforma, ami nem véletlen, hiszen többen Szolnokról igazoltak át a mostani Fradihoz.

A Fradi csapatkapitánya most azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy csapata eljusson a döntőig, ott valószínűleg a Szolnok lesz az ellenfél. Mint mondja, akkor minden a nulláról indul majd, lesz két hét, amikor meg kell mutatni, hogy ki a jobb.

Ami az Eurokupa fináléját illeti, a Fradi címvédőként, hazai pályán kezdi meg a Verona elleni kétmeccses döntőt - március 31-én. Norbi szerint a Fradinak jobb a játékosállománya, csapatként is erősebbek az olaszoknál, ezért kedvezőnek tartja, hogy nyolc meccsen dől el a cím, két mérkőzésen jobban kijöhet a csapatok, játékosok közötti különbség.

- Jövőre magyar csapattal BL-t nyerni - ez nem akkora vonzerő, hogy még egy évet érdemes játszani? - tette fel az utolsó kérdések egyikét, újólag a visszavonulás vagy folytatás dilemmáját feszegetve a műsorvezető.

- Ha így nézzük, mindig lehetne találni valamilyen motivációt, ami miatt lehetne húzni még egy évet... - szólt a válasz. Eszébe jutott, persze, mások is felhívták erre a figyelmét, de nem valószínű, hogy ez lesz a döntő, amikor végül elhatározza magát. 

Hogy mikor dől ez el?

A fejében lényegében már megszületett a döntés, úgy is készül, 90 százalékra mondja azt, hogy ez az utolsó szezonja. A 10 százaék? Csak annyi, hogy "soha ne mondd, hogy soha". Van még ebből a szezonból is két hónap. És azért ez a kérdés nem foglalkoztatja napi szinten, most fontosabb feladatok várnak rá.

A jövővel kapcsolatban vannak elképzelései, a civil élet és az uszodaközeli munka is szóba jöhet, hála Istennek inkább azt lesz nehéz eldönteni, hogy melyiket válassza a lehetőségek közül. Ez is ki fog alakulni, mondja, sőt, már alakulgat...

A TELJES BESZÉLGETÉS: