FACEBOOK

U18-as tervek - Lesz-e idén hazai vb-győzelem?

U18-as tervek - Lesz-e idén hazai vb-győzelem?
hozzászólás, 2018.02.27.

Tavaly ősszel Máltán Eb-bronzérmet harcolt ki a magyar U17-es válogatott. A fiúk azóta "vénültek" kicsit, s idén augusztusban világbajnokságon képviselik majd a magyar színeket. Ráadásul nem akárhol - Szombathelyen. A válogatott szakmai vezetőjétől, Horváth Jánostól (aki civilben az OB1B-s KSI vezetőedzője) érdeklődtünk, hogy állnak a munkával, mi a felkészülési terv, alakul-e már a vb-csapat.


HORVÁTH JÁNOS a vlv-nek:

- A szeptemberi Európa-bajnokság után körülbelül egy hónapot pihentünk, novemberben kezdtük meg az edzéseket. Az első pár alkalomra nem hívtam az Eb-csapat tagjait, új játékosokat szerettem volna kipróbálni. Kétféle módon alakult ki a meghívottak köre, egyrészt voltak, akiket én szerettem volna megnézni, másrészt edzői ajánlására, hiszen körbe kérdeztem az edző kollégákat, kik azok, akiket javasolnak "kipróbálásra". 

- Nagyon érdekel, hogy hány nevet ajánlottak a figyelmedbe!

- Több mint negyvenet. Már csak azért is szükségét éreztem ennek a bázisszélesítésnek, mert minél többször nézem meg az Eb-mérkőzéseinket, annál több olyan hibát látok, amit nyilvánvalóan ki kell javítanunk. Három év is kevés lenne mindent tökéletesíteni abból, amit láttam. Persze én borzasztó kritikus vagyok a csapatommal, de muszáj ilyennek lenni , ha előre akarunk lépni.

- Azok közül, akiket ajánlottak a klubedzők meg akiket te is terveztél már megnézni, volt "átfedés"?

- Természetesen.

A novembert egyfajta keresgélési állapotban edzettük végig, talán nevezhetem B keretnek a társaságot, amely részt vett a munkában. Ebből aztán azokat, akikről úgy gondoltuk Dávid Zoltán kollégámmal, hogy érdemesek rá, tovább próbálgattuk az azóta eltelt időszakban. Vannak a szokásos "válogatott hétvégék", jó párszor hét közben is edzettünk. Decemberben, a két ünnep között volt egy háromnapos összetartásunk, február elején Pécsett tudtunk négy nagyon hasznos napot együtt tölteni, ahol a pécsi csapattal játszottunk edzőmérkőzéseket. Ezek ismét rávilágítottak olyan hiányosságokra, amelyeken a következő fél évben változtatnunk kell. 

- Korosztályos világbajnokság lesz augusztusban Szombathelyen augusztus 10. és 19. között. Mit lehet már tudni erről a tornáról?

- Ami a legfontosabb: rendhagyó világverseny lesz, ugyanis 20 csapat vesz majd rajta részt. Nem is tudom, volt-e valaha 20 csapatos világbajnokság. Ez azt jelenti, hogy még inkább erőltetett menet lesz, mint ami az elmúlt évek versenyeit jellemezte. 

- Mik lesznek a szabályok? Pályaméret, létszám..., őszintén szólva lassan már nehéz követni, illetve fejben tartani, hogy különböző, főleg korosztályos versenyeken milyen feltételek között kell játszani...

- "Ortodox" szabályok lesznek, hála a jó Istennek. Ez mindenképpen jó hír. 

- Hogyan alakul a felkészülési programotok?

- A válogatott hétvégéket folytatjuk, illetve egy-egy alkalommal, amikor a bajnokságok programja megengedi, mert nekünk, ugye, figyelembe kell vennünk az OB1-et, az OB1B-t, illetőleg az utánpótlás bajnokságot is, tehát amikor megengedi az elég erőltetett tavaszi menet, amikor van egy kis időnk, edzeni fogunk hétköznapon is.

A mostani elképzelés szerint június 18-án kezdjük meg a közvetlen vb-felkészülést, ami nyolc hetes lesz. A terveim szerint 18, maximum 19 játékossal indulunk. Abban bízom, hogy szerencsésebbek leszünk, mint tavaly, amikor sérülések, betegségek nehezítették a közös munkát. A cél természetesen az, hogy világbajnokságot nyerjünk. Mindenképpen különleges torna lesz a szombathelyi, különleges volna az esetleges magyar aranyérem is, nem is emlékszem, hogy hazai világversenyen mikor nyert magyar válogatott legutóbb. 

Természetesen fel kell készülnie a stábnak és a csapatnak is arra, hogy egész más helyzetben kell helytállni, mint ha külföldön lenne a vb, sokkal inkább reflektorfényben leszünk. Abban százszázalékosan biztos vagyok abban, hogy profi szervezésű világbajnokság lesz, mert a magyar rendezés mindig ilyen. Izgalommal teli optimizmussal várjuk az évet.


A máltai bronz emléke


- Gondolom, a felkészülés kezdetén munkát kezdő 18-19-es keret a tavalyi Eb-csapatra épül majd.

- Igen, de biztos, hogy lesznek cserék, már most elmondhatom, hogy nem az Eb-n szerepelt 13 vesz majd részt a szombathelyi vb-n. Egyrészt indokoltnak tartom, hogy legyen fluktuáció, másrészt vannak, akik meglódultak a fejlődésben az elmúlt időszakban, s egyes posztokon nagyon nagy verseny várható. Sajnos vannak hiányposztok is, egy-két pozíciót tekintve nem állunk jól a nemzetközi mezőny élcsapataival való összehasonlításban.

- Megtudható, hogy milyen posztokról van szó?

- Center és rossz kéz szélső.

- Mégis, a 18-19-es keretben várhatóan mekkora lesz az "újak" aránya?

- Úgy gondolom, olyan 20-30 százaléknyian lesznek olyanok, akik tavaly még nem voltak kerettagok. Tehát négy öt emberről van szó

- A nyári felkészülési program kialakult már? Lesznek nemzetközi tornák, amelyeken tesztelheted a csapatot?

- Magyarország az elmúlt években több rangos nemzetközi felkészülési torna házigazdája volt. A tervek szerint, a vb-helyszínen idén is megrendezzük az OMV Kupát. A részvevők teljes köre még nem ismert, de úgy tudom, hogy a horvátok és az olaszok már elfogadták a megívást, tehát mindenképpen bombaerős torna lesz. Szeretnénk elmenni a hagyományos Komen kupára, az elmúlt pár évben állandó részvevők voltunk, tavaly is ez volt az Eb előtti utolsó megmérettetés, amelyen gyakorlatilag az egész későbbi Eb-mezőny ott volt. A tavalyihoz hasonlóan oda-vissza lesz közös felkészülésünk, edzőtáborozásunk a horvátokkal, ez három-három napot jelent. A terveim szerint a nyolchetes nyári felkészülésünk fő színtere a Margitsziget lesz.



- Milyen az élet a KSI-nél? Most nem vagytok annyira reflektorfényben, mint amikor az OB1-es mezőnyben szerepeltetek.

- Dolgozunk gőzerővel. Amikor tavaly kiestünk, azt a célt tűztem ki, hogy mindenképpen vissza kell kerülnünk az első osztályba. Annyi mindent kaptunk ettől a négy évnyi OB1-es szerepléstől, hogy az szakmailag felbecsülhetetlen értékű. Mindenképpen szeretnénk visszakerülni. A hétvégén kezdődött el az OB1B tavalyi szakasza, eddig pontveszteség nélkül állunk, de ez még semmit nem jelent, jöhet bármikor egy hullámvölgy, úgyhogy nagyon észnél kell lenni. Az ifi bajnokságot vezetjük, ott is szeretnénk bejutni a play offba. Hogy a végén nyerünk vagy nem nyerünk, persze nem mindegy, nincs sportember, aki ne szeretne nyerni, de mióta itt vagyok a KSI-ben, az a tapasztalatom, hogy még sosem sikerült egyszerre ifibajnokságot és OB1B-t nyernünk, ez nagyon nehéz. 

A hét minden napján edzenek a gyerekek, szombaton OB1B-s, vasárnap ifimeccs, ezt a terhelést folyamatosan elég nehéz elviselni. Ha prioritást kell felállítanom, akkor elsősorban a OB1-B-t teszem első helyre, azt szeretném megnyerni, annyira sokat kaptunk az ottani szerepléstől, fontos lenne újra a legnehezebb szinten edződni meccsről meccsre. De az az igazság, hogy ez most csak ebben a beszélgetésben kerül szóba, nem gondolkodunk ilyesmin, olyan sok meccsünk van, hogy mindig az adott hetet próbáljuk "túlélni".

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres évet kívánok!


A magyar válogatott a 2017-es máltai korosztályos Eb-n:


Grieszbacher Márk, Lampert Márk (kapusok),
Baksa Benedek, Bóbis Botond,  Dala Döme, Fekete Gergő, Fodor Olivér, Konarik Ákos, Schmölcz Norman, Szieben László, Szőke Benedek, Tóth Gyula, Vékony Ákos (mezőnyjátékosok)


A stáb tagjai:

Szövetségi edző: Horváth János.
Másodedző: Dávid Zoltán.
Kapusedző: Bors László.
Erőnléti edző: Horváth Tamás.

Csapatorvos: dr. Hangody László.
Videóelemző: Horváth Dániel.


A VLV A MÁLTAI U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL:

Märcz Tamás: ,,Megtört a szerb hegemónia,,

Hazaérkezett a máltai bronzérmes ifiválogatott

Máltától csak egy kis ugrás kell Szombathelyig - vlv-interjú Horváth Jánossal

Ifjúsági Eb - Magyarország-Oroszország 14:11 - BRONZÉREM!

Ifjúsági Eb - Magyarország-Spanyolország 9:11 - a bronzéremért játszhatunk

Ifjúsági Eb - Magyarország-Görögország 9:4 - ELŐDÖNTŐ!

Ifjúsági Eb - Magyarország-Georgia (Grúzia) 21:7

Ifjúsági Eb - Magyarország-Montenegró 12:11

Ifjúsági Eb - Horvátország-Magyarország 10:10

Ifjúsági Eb - Magyarország-Ukrajna 11:1

Bemutatjuk a máltai U17-es Eb magyar szereplőit

Készen áll a máltai csatákra az ifjúsági válogatott

Itt az ifjúsági Eb-n szereplő magyar válogatott!