FACEBOOK

"Tömeges szerződéskötés" Pécsen - máris megvan a jövő évi csapat

hozzászólás, 2018.02.23.

Pénteken sajtótájékoztatón jelentették be Pécsen, hogy a PVSK-Mecsek Füszért jelenlegi keretének 14 játékosával szerződést hosszabbítottak. Új támogatói is vannak a klubnak - állatkert és sörgyár! De Blasio Domenico szakosztályvezetőtől és Lukács Gergely vezetőedzőtől érdeklődtünk a részletek felől.


A teljes pécsi keretből mindössze három játékos sorsa bizonytalan, 14 vízilabdázóval szerződést hosszabbított a klub, ami példátlan. Új támogatókat is bejelentettek: a Pécsi Állatkert(!) és az Eszéki Sörgyár állt a csapat mellé.

DE BLASIO DOMENICO szakosztályvezető a vlv-nek:

- Nagy valószínűségel a vezetőedzőnk hozzáértésének, jó szemének és kicsit a szerencsének tudható be, hogy a korábbi évek igazolásainak köszönhetően ilyen játékosokból álló csapatot sikerült itt összehozni. Én magam korábban játszottam a Pécsben, most már harmadik éve a klubban dolgozom, de ilyen csapatot, ennyire összetartó, "egy hullámhosszon lévő" társaságot még nem láttam. Nagyon ritka az ilyen, ezért hangsúlyoztuk már korábban is, hogy szeretnénk, ha ez a csapat együtt maradna.

Azért kezdtük el egyenként a tárgyalásokat a jövőről, mert jöttek sorban a hírek, hogy ezt a játékosunkat is megkeresték, azt a játékosunkat is megkeresték. Lépnünk kellett, noha nem gondolom, hogy jó dolog, ha a játékosok már az alapszakasz közepén azzal kell, hogy foglalkozzanak, hogy hol fognak játszani 2018 szeptemberében.

A beszélgetések során kiderült, hogy szeretnek itt lenni a játékosok, bíznak abban, hogy amit ígérünk, azt teljesíteni fogjuk, másrészt pedig nagy a bizalmuk a vezetőedzőben, úgy gondolják, hogy megfelelő képzést fognak kapni. Jórészt fiatal, még nem kész játékosokról van szó, fejlődni szeretnének és úgy látják, hogy erre itt megvan a lehetőségük. Ez a titka annak, hogy két játékos kivételével mindenkivel sikerült megállapodni a folytatásról. És ez a két játékos is személyes okok miatt kénytelen váltani: Lajkó Márton a fővárosba költözik, mert már így is egy évvel halasztotta egyetemi tanulmányait, Safrankó Donát pedig szintén egyetemi kötelezettségek miatt megy el.

- Az új támogatók bejelentésére felkaptam a fejemet. A Pécsi Állatkert milyen módon támogatja a csapatot??

- Néhány éve újították fel a város fölött, a Mecsek oldalában lévő állatkertet, amely gyönyörű lett, s tavaly több mint 300 ezer látogatója volt. Fontosnak tartjuk, hogy a csapatunk ne csak a sport területén legyen ott a város életében, ha úgy tertszik: ne csak a meccsek kapcsán írjanak rólunk. Első körben megpróbáljuk egymást kölcsönösen reklámozni. Van egy nagyon szép vizes része a létesítménynek, édesvizes és sós vizes akváriumokkal, újdonságnak számít, hogy fókák is láthatók. Lehetséges, hogy a csapat valamelyik állatot "örökbe fogadja" és talán váltunk a klub jelképét illetően is, most egyszerű címerünk van, elképzelhető, hogy a jövőben az örökbe fogadott állatot is "megörökítjük", képét beillesztjük a címerbe.

Igyekszünk megjelenni az állatkert nagy látogatottságú rendezvényein, ez számunkra bemutatkozási lehetőséget jelent olyan közegben, amely a póló szempontjából új, az állatkert pedig reklámlehetőséghez jut. A jövőben minden hazai mérkőzésünkön kisorsolunk egy családi állatkerti belépőt a nézők között. Egyelőre még ismerkedünk egymással, de nagyon bízom abban, hogy ez egy jól működő, mindenki számára előnyös kapcsolat lesz.

- Az Eszéki Sörgyár nyilván sörrel áll a csapat mellé... :-)

- Így van.

- Hm, én csak vicceltem...

- Van egy támogatói sajtóbüfénk, ahol a meccsek utáni sajtótájékoztatót is megrendezzük, ide szállítanak fogyasztani valót, illetve a mérkőzésre kilátogató szurkolók között kisorsolunk egy-egy karton sört, ami talán újabb vonzerőt jelent majd, mi pedig kirakjuk a gyár molinóját, reklámozzuk a céget. 

- Köszönöm a tájékoztatást!


LUKÁCS GERGELY vezetőedző a vlv-nek:

- Az volt a koncepciónk, hogy lehetőleg tartsuk meg minden játékosunkat. A tanulmányok miatt ketten távoznak a szezon végén és a Szolnoktól kölcsönben nálunk lévő Szatmári Kristóf sorsa bizonytalan még, várjuk a döntést arról, hogy a Szolnok "visszahívja-e" őt a következő szezonra. Egy-két játékos érkezésére lehet számítani, hiszen például Lajkót mindenképpen pótolnunk kell.

Nagyon jónak tartom, hogy megvan nálunk a folyamatosság, tavaly sem volt nagy változás a keretben, ez most is így lesz. Nyugodtan lehet dolgozni, egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a Pécs olyan hely - főleg a fiatal, a junior-válogatott környékén lévő, az ifiből kiöregedő játékosoknak -, ahol két-három éven át komoly tapasztalatokat, tudást szerezhetnek, aminek birtokában aztán 22-23 éves korukban OB1-es topcsapatokban is helyt tudnak majd állni. 

- Annak tükrében, hogy most már hosszabb ideje stabil a csapat összetétele és a mostani bajnokság még sok lehetőséget ad rutinszerzésre, reális-e, hogy a következő évben már konkrét célként tűzzétek ki a felsőházi szereplést?

- Tavaly és idén sem voltunk nagyon messze ettől. Ha marad a mostani lebonyolítási rendszer, akkor azért nyilván sok függ attól, hogy az alapszakasz sorsolásánál milyen csoportba kerülünk. Azért azt megjegyezném, hogy az idei szezon még messze nem "lefutott történet". Nagyon kemény meccsek várnak ránk a középszakaszban, de ha sikerül biztosítani a helyünket a 9-12. helyért folyó további küzdelemben, akkor a rájátszásban már valóban lehet tovább építeni a csapatot, szem előtt tartva, hogy jövőre tényleg eséllyel vegyük fel a harcot a felsőházba kerülésért.

De még egyszer mondom, és a játékosokban is igyekszem tudatosítani: ennek a szezonnak még közel sincs vége, igazából csak féltávnál vagyunk. Nagyon oda kell tenni magunkat, hogy ha már nem sikerült bejutni a felsőházba, szép és emlékezetes évet produkáljunk. Csalóka, hogy jelenleg az alsóház tabellájának tetején vagyunk, most nyolc nehéz mérkőzés következik, ma mindjárt az UVSE elleni hazai meccs. Ezt sokan könnyű mérkőzésnek gondolják, én azért láttam sok videót róluk és azt mondom, messze nem olyan csapatról van szó, mint amit a tabellán elfoglalt helyük mutat... Nagyon össze kell szedni magunkat, hogy megszerezzük ezt a fontos, számunkra talán kötelezőnek is mondható győzelmet.

Fotók: PVSK-Füszért


A Pécs ma este 19 órakor játszik hazai pályán az UVSE-vel a középszakasz első fordulójában. A klub a folyamatosan érkező szurkolók közül a századikat, a kétszázadikat és a háromszázadikat megajándékozza.


A HÉTVÉGI FORDULÓ ELŐZETESE

A KÖZÉPSZAKASZ TELJES PROGRAMJA