FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.02.01.

Märcz Tamás szövetségi kapitányt a spanyolok elleni Világliga-meccsről, a februári kecskeméti Európa Kupa-tornáról és Vadovics Viktor esetleges átigazolásáról is kérdezte Szombathy Pál a csütörtöki Reggeli Startban. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


Märcz Tamás bevezetőben a spanyolok elleni, legutóbbi Világliga-meccs kapcsán elmondta: egyelőre arra törekszik, hogy meccsről meccsre változtassa a csapatát, nálunk még nem alakult ki az az állandó összetétel, mint ami például éppen a spanyoloknál. Legutóbb - igaz, kényszerűségből, Nagy Viktor lázas betegsége miatt - az egész meccset "megkapta" Vogel Soma, a Fradi kapusa és sokat játszott Vadovics Viktor is, akinek ez volt az első válogatottsága, s akit a kapitány az egyik legnagyobb tehetségnek nevezett az interjúban.

Szombathy Pál érdeklődött: mégis, hány ember van már, aki a gerinchez tartozik, akár már Tokió szempontjából is.

Märcz Tamás azt válaszolta, hogy elsősorban a jobb szél nagyon stabil már, az is adott, hogy centerposzton kikkel tud operálni. Hátvédposzton most viszonylag széles a választék, több új név is szerepel a keretben a tavalyi listához képest és a bal oldal lehetséges szereplőit tekintve is "elég széles a tárház", ezen a poszton nagy konkuranciaharc várható. A kapusokat illetően is "elégedett a felhozatallal" a szövetségi kapitány, Nagy Viktor folyamatosan bizonyítja, hogy a világ egyik legjobb kapusa és mögötte olyan fiatalok vannak, akik két és fél év múlva, mire az olimpiához érkezünk, már felnőhetnek a jelenlegi jó kapusaink mellé.

A műsorvezető megkérdezte, adhat-e tanácsot a szövetségi kapitány egy válogatott pólósnak, hogy az illető melyik klubba igazoljon.

Märcz Tamás azt válaszolta, hogy ő nem fogja ezt megmondani, de azt szívesen megosztja azzal, aki őt megkérdezi, hogy ő hogy látja az illető helyzetét a saját csapatában, s hogyan épülhetne be esetleg egy másikba, de ezt ilyen helyzetekben azért elég nehéz felmérni.

Konkrét kérdésre válaszolva hozzátette: Vadovics Viktorral nem beszélt erről a témáról. A fiatal balkezes szerinte egyébként most is jó helyen van. Az ő esete bizonyítja, hogy egy fiatal játékosnak sokszor érdemes olyan csapatot választani, ahol egyrészt a munka megfelelő, másrészt kellő mennyiségű játéklehetőséghez jut. És ha ehhez még párosul az is, hogy a csapata nemzetközi porondon is szerepel, azt további pluszt jelent. Mint mondta, sok szempontot lehet figyelembe venni egy ilyen döntésnél, ezek között szerepel az is, hogy ha egy másik csapatban jó játékosokkal szerepelhet együtt a fiatal és tőlük tanulhat. Ha viszont a meccseken csak nézi őket, mert általában a padon ül, akkor az nem annyira jó.

A február 15-18-i kecskeméti Európa Kupa-tornára térve a műsorvezető megkérdezte, hogy a négy meccsen mennyire lesz "eredményorientált" a kapitány,  mekkora nyomást gyakorol majd ebből a szempontból az ott szereplő 15-ös keretre, s vajon a védekezést vagy inkább a támadást helyezi majd előtérbe.

Märcz Tamás szükségesnek tartotta megvilágítani, hogy mi is ez az Európa Kupa, hiszen a LEN új kezdeményezéséről van szó, sokan nem ismerik, nem tudják, hogy tulajdonképpen "miben is játszik majd most a válogatott". Elmondta tehát, a sorozat részleteit és azt, hogy ő maga arra használja fel ezt a lehetőséget, hogy kipróbálja a játékosokat. 

Beszámolt arról is, hogy a hétvégén Molnár Tamás MVLSZ-alelnökkel, a LEN vízilabda bizottság tagjával Rómában jártak egy konferencián és ott kapták az információt, hogy nemcsak 13, hanem 15 játékost lehet nevezni a tornára és ebből a bő keretből 13-at meccsenként. Ez nagyon tetszik valamennyi szövetségi kapitánynak, hiszen négy nap alatt négy meccset játszani 13 játékossal nem egyszerű és a variációs lehetőséget is növeli ez az új lehetőség.

Visszatérve az eredeti kérdésre: minden számít, nem lehet szétválasztani a védekezést a góllövéstől, ma már ezek szervesen egybekapcsolódnak a vízilabdában - mondta Märcz Tamás.

A torna előtt egyébként majdnem három nap lesz együtt készülni. Ez azért jó, mert általában csak egy-két edzés előz meg egy Világliga-meccset, most viszont talán taktikailag is előre tud majd lépni a csapat, aminek előnyeit a nyári felkészülés kezdetén lehet majd érezni.


A KERETHIRDETÉS

A TELJES - A VLV FOTÓIVAL ILLUSZTRÁLT - REGGELI START-BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: